Drahokamy jako věčná inspiraceDrahokamy jako věčná inspirace

 

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jaký význam mají jednotlivé barvy drahokamů?

Samozřejmě, každý kámen je jiný, a díky inkluzi vytváří nezaměnitelný celek. Týká se to i jeho vlastností či léčivých schopností. Pokud se chcete dozvědět o konkrétním drahokamu víc, podívejte si naši nápovědu. V následujících řádcích se však budeme věnovat jejich barvám obecně. Pokud se neumíte rozhodnout pouze pro jednu z nich, možná Vám pomůžeme podle měsíce, ve kterém jste se narodili.

šperky s drahokamy

 

Bílé drahokamy

Snad nejznámější a nejrozšířenější barvou je čirá bílá v podobě diamantů či perel. Tato barva je synonymem čistoty, něžnosti a nevinnosti. Je výjimečná tím, že má největší schopnost odrážet světlo, čímž se považuje za dokonalou barvu, protože se v ní nacházejí všechny ostatní barvy. Symbolizuje také nový začátek, proto jsou diamanty velmi oblíbenými i u zásnubních prstenů. Jsou však výborným doplňkem i ve špercích s různými drahokamy, protože ještě více zvýrazňují jejich barvu. Viz také nejnovější trendy v zásnubách a nechte se inspirovat.

 

Žluté drahokamy

Citrín, tygří oko či jantar patří díky své barvě mezi drahokamy, které svému nositeli přinášejí štěstí, dobrou náladu a uvolnění. Tato zářivá barva symbolizuje nejen vznešenost a moudrost, ale přináší s sebou i rozvoj kreativity a intelektu. Díky své pozitivitě žluté kameny potlačují náladovost a deprese a léčí jakékoli problémy se žaludkem. Jde proto o jednu z nejžádanějších barev, které se v špercích vyskytují.

 

Oranžové drahokamy

Drahokamy, zbarvené do oranžova, jako například jantar či ohnivý opál se vyznačují svou schopností vše oživit, a přinést se sebou proudění kladných energií. Výborně vyniknou nejen v kombinaci se žlutou, ale i bílou barvou kovu. Tyto přírodní drahokamy přinášejí svému nositeli udržení životní energie a s ní spojenou radost a nadšení.

 

Červené drahokamy

Mezi nejvzácnější drahokamy patří právě ty, které mají červenou barvu. Granát, rubín či korál přinášejí svému nositeli vysokou dávku energie. Jako šperky jsou výbornými společníky zejména k večerním šatům, s nimiž vytvoří dokonalý celek, a každou ženu promění na femme fatale. Tato barva zvyšuje odvahu a sebevědomí, jakož i celkový dopad na okolí a vytrvalost. Z léčivých účinků má pozitivní vliv na orgány, které souvisí s krví, a tedy nízký tlak, krevní oběh a srdce.

prirodne drahokamy

 

Růžové drahokamy

Tuto barvu drahokamů najdeme ve více odstínech. Za poslední léta se do popředí dostávají zejména světlejší a romantičtější barvy v podobě růžového kvarcitu, morganitu a růženínu. Výborně vyniknou zejména v červeném zlatě a v kombinaci s bílými diamanty, čímž je jejich krása ještě více znásobena. V tomto případě jsou ideální volbou zásnubního prstenu pro romantické duše. Zvýrazní jejich jemnost, citlivost a šarm. Růžová barva obecně podporuje estetické cítění, a v tmavších odstínech, jako je například rodolit, dodává svému nositeli energii, protože má blízko k červené barvě.

 

Fialové drahokamy

K této barvě se řadí právě tanzanit s ametystem, které v nás díky své energii vyvolávají vnitřní klid. S oblibou se proto používají při meditacích, bolestech hlavy či nespavosti. Fialová barva také symbolizuje hlubokou vnitřní proměnu v podobě osvícení. Svému nositeli do života přináší klid a mír. Je považována za barvu magie či dokonce za jeden ze vzácných královských symbolů. Stále oblíbenější tanzanit se díky svému výjimečnému odstínu stává stále častěji součástí zásnubních prstenů.

sperky s drahokamami

ametystovy prsten

 

Modré drahokamy

Modrá barva je obecně symbolem pravdy, věrnosti, tradice a nesmrtelnosti. Zejména tmavomodrý odstín se považuje za královskou barvu, a najdeme ho v mnoha historických klenotech. Nejznámější je zásnubní prsten anglické vévodkyně Kate, která ho dostala od prince Williama. Ten původně patřil jeho matce, princezně Dianě, po jehož vzoru se safírový prsten obklopený diamanty stal jedním z nejvyhledávanějších typů zásnubních prstenů. A je tomu tak dodnes, neboť je to právě safír, který dominuje v špercích nejvíce. Oblíbenými kameny v modré barvě jsou ale také o něco světlejší verze v podobě topasu, tyrkysu či akvamarínu. Ty se považují za barvu klidu, uvolněnosti a nekonečných citů.

 

Zelené drahokamy

Ne nadarmo se říká, že zelená barva je barvou harmonie. Jelikož jde o spojení žluté a modré barvy, má osvěžující, ale zároveň uklidňující účinek. Vzniká tak soulad mezi tělem a duší, čímž svému nositeli zabezpečuje odpočinek a regeneraci. Nejznámějším drahokamem v této barvě je smaragd, jehož nošení přitahuje hojnost a bohatství. Tato barva s sebou navíc přináší odvahu při realizaci nových nápadů a svého nositele ochraňuje před případným strachem ze změny. Dalšími populárními drahokamy v této barvě jsou něžný olivín, prehnit či záhadný nefrit. Jsou úzce propojeny s přírodou a obnovou sil.

 

Hnědé drahokamy

Drahokamy, v hnědé barvě, jakými jsou záhněda či tmavý jantar, jsou symbolem zemitosti a klidu. Dodávají pocit zakořenění, ale i vytrvalosti v životě. Jelikož jde o jednu ze základních zemitých barev, snadno ji zkombinujete s ostatními barvami. Působí luxusním dojmem, a to zejména diamanty v barvě champagne, které obvykle záhnědu doplňují. Díky této kombinaci vznikají nádherné kolekce ve stylu vintage. Šperky v hnědé barvě symbolizují pořádek či společenské konvence. Svému nositeli přinášejí pocit bezpečí a podporují jasné smýšlení.

 

Černé drahokamy

U pánů je to právě onyx, který je nejoblíbenějším drahokamem v kombinaci se žlutou barvou zlata. Je vyhledáván zejména v pečetních prstenech jako jejich dominanta. Dámské šperky v černé barvě zastupují perly či černé diamanty v populární kolekci Cocco. V červeném zlatě vyniknou ještě více, a to zejména díky elegantnímu a nadčasovému vzhledu. Pokud si takový šperk vezmete na pracovní pohovor, o úspěch máte postaráno. Černá barva je obecně symbolem stability a respektu.

 

 

drahokamy

 


16.02.2018


Další články