Čeká vás pracovní pohovor? S těmito šperky budete za hvězdu!Čeká vás pracovní pohovor? S těmito šperky budete za hvězdu!

 

Říká se, že pokud Vám po zaslání životopisu zazvonil telefon s pozváním na osobní pohovor, máte již z poloviny vyhráno. Ta druhá podstatnější část je však teprve před Vámi, a proto je důležité, abyste se na ni důsledně připravili. Z psychologického hlediska si o Vás zaměstnavatel vytvoří vlastní názor již během prvních 3-5 sekund, kdy ani nemusíte nic říct. Na budoucího potencionálního zaměstnance se totiž klade i důraz vizuální, protože bude firmu prezentovat. A jelikož se celkový vzhled skládá z detailů, je podstatné, abyste dbali i na tyto zdánlivě nepatrné součásti outfitu.

 

 

Barva oblečení

Základem je zvolit zejména správné barvy Vašeho outfitu, ke kterému doladíte šperky. Nejvhodnější jsou černá, šedá a bílá, které vzbuzují autoritu, ale zároveň důvěru. Nic však nepokazíte ani zemitou hnědou / krémovou barvou, či dokonce modrou, která symbolizuje věrnost a moc. V tomto případě se však vyplatí vsadit na tmavší odstíny. Pokud existuje barva, kterou byste si na pohovor v žádném případě vzít neměli, pak je to červená, jelikož působí agresivně.

Výjimkou je charakter povolání v módním průmyslu, který si extravagantní kousky přímo vyžaduje. I v tomto případě byste však měli dbát zejména na elegantnost a zvolit zlatou - střední cestu, kterou nic nezkazíte.

Pracovní pohovor

Zaměřeno na šperky

Minimalismus vládne ve světě, a to se týká všech sfér, nevyjímaje šperky. A přesně takové by měly být i ty Vaše. Jemné, decentní, barevně a designově sladěné. Váš celkový outfit by měly jen podtrhnout a zvýraznit.

Základem jsou náušnice, které nesmíte vynechat, i kdybyste vsadili jen na nejjednodušší a nejmenší model. Co se týče visacích náušnic, jejich délka by neměla přesahovat 4 cm, protože by mohly působit slavnostněji a uvolněněji. Pokud jste ale přece zastánkyní tohoto druhu náušnic, vsaďte na co nejtenčí model, aby nepůsobil příliš výrazně a nepoutal zbytečně pozornost. To se týká zejména zvuku, který některé náušnice při pohybu vydávají.

Pokud jsme u cinkajících šperků, totéž platí i při nošení několika náramků pohromadě. Vyberte si proto raději jeden výraznější, jehož si na Vás při podání ruky každý hned všimne.

Dalším doplňkem, ke kterému můžete doladit zmíněný náramek je náhrdelník nebo řetízek, který by neměl být příliš hrubý. Opět vsaďte na co nejjemnější verzi, která na sebe nebude poutat přílišnou pozornost.

 

Pokud jsou šperky jen velmi jemné, a dokonce ve stejném designu jako set, klidně si dejte náušnice, řetízek, náramek i prsten. Pokud už jde o různé vzory, či dokonce barvy kovu a zirkonů, vsaďte nejvíce na dva kusy šperků, přičemž základem by měly být náušnice. To se týká i prstenů - nejlépe působí, pokud budete mít na ruce maximálně jeden.

 

 

S perlami a drahokamy opatrně

Pokud jste milovnicí perlových šperků, měly byste také vsadit na nejjemnější kousky. Náušnice pecky, jemný řetízek a na něm přívěsek stejné velikosti a hlavně barvy perly, jaká je na náušnicích, jsou zcela dostačujícími doplňky.

Totéž platí i u barevných drahokamů. Zvolit byste je měly v co nejmenším rozměru a každopádně vsadit na set ze stejné kolekce. Dovolit si je však můžete jen k černé, případně černo-bílé kombinaci outfitu. Stejně se však vyhýbejte červeným doplňkům, a zvolte spíše tmavomodré. Pokud se docela v barvách drahokamů nevyznáte, prohlédněte si jejich význam.

Čemu se vyhýbat?

Je několik věcí, kterým byste se při výběru šperků na pracovní pohovor měli vyhýbat. Základem je zcela vynechat levně vypadající šperky, a tedy bižuterii, která se snadno a rychle zanese, případně zčerná. Rovněž vyloučit jiné materiály jakými jsou například kůže nebo kaučuk, které vyzní spíše sportovně, a budily by dojem, že to s prací nemyslíte až tak vážně.

Dalším "vykřičníkem" jsou překombinované, nebo masivní vzory, které se navzájem vůbec nedoplňují. Sem patří až příliš barevné kameny, které na sebe přitahují pozornost víc, než to, co na pohovoru říkáte.

 

Samostatnou kategorií jsou symboly, nevhodné nápisy, či jména na špercích, které i když jsou sice minimalistické a jemné, v personalistovi mohou vyvolat jisté asociace. Nikdy nemůžete vědět, co dané symboly evokují v jiných lidech, a s čím si Vás na základě toho začnou spojovat. Tento typ šperků proto začněte nosit později, když se už v práci oťukáte.

náhrdelník a náramok lapač snov

Pozlacená stříbrná souprava Lapač snů

Poslední zastávkou jsou náušnice, jichž by nemělo být více v jednom uchu. I když jste možná milovnicí velkých kruhů, které jsou nyní mimořádně moderní, na pracovní pohovor je raději neberte. Pokud kruhy, tak jednoznačně malé modely, které v dvojkombinaci vyzní ještě lépe.

 

náušnice kruhy

Zlaté náušnice kruhy s gravírováním 5,5 cm

Ať už šperky zkombinujete jakkoli, nejdůležitější je dbát na barevnou sladěnost kovu, která by měla být jednotná. Je proto nejjednodušší vsadit na univerzální typ šperků, který je elegantní, a tedy celozlatý nebo celostříbrný set. Případně kombinace bílého a žlutého zlata, která je stále populárnější a žádanější.
 

Na co nezapomenout

Profesionální vzhled doplní váš první dojem, dále však nelze zapomínat na důležitou přípravu na pracovní pohovor. Nastudujte si více informací o dané firmě, jaké jsou jejich hodnoty, čemuž se nejvíce věnují, jak se prezentují na sociálních sítích. Dobrý tip je vyhledat si na internetu často kladené otázky na pohovorech, většinou se otázky opakují, můžete si zkusit na ně doma odpovědět, aby vás nic nepřekvapilo. Nechte si na to dostatek času, abyste zbytečně před pohovorem neponocovali. Dobrý spánek je stejně součástí této přípravy, proto byste měli mít kvalitní matrace a polštáře. Den před pohovor si tedy lehněte dříve, abyste byli druhý den dobře odpočatí.

 


16.02.2018


Další články