Význam šperků kdysi a dnesVýznam šperků kdysi a dnes

V dnešní době jsou šperky neoddělitelnou součástí každého outfitu. Považujeme je za doplněk, který udělá dokonalou tečku, a vyjádří naši osobnost. Šperky mají v současnosti nejméně dekorativní charakter, avšak nebylo tomu vždycky tak. Odkud se vlastně vzali, a proč si získali a udrželi takovou popularitu?

 

 

Zpátky do minulosti

Pokud chceme poznat odpověď na otázku, odkud pochází zvyk nosit šperk, musíme se podívat o několik tisíc let nazpět. Už nejstarší archeologické vykopávky potvrzují přítomnost ozdob, které naši předkové nosili. Šperky se ale nepovažovali jako doplněk k oblečení, ale především měly magickou, symbolickou a náboženskou funkci. Z počátku se za šperk považovalo všechno, co nabízela příroda ve spojení s fantazií.

Historické šperky

Zajímavostí je, že v časech, kdy člověk přemýšlel zejména o tom, jako přežít v těžkých podmínkách, dokázal věnovat čas tvorbě šperků. Bylo to zejména z důvodu, že ozdoby měly kdysi úplně jiný charakter jako dnes. Předpokládalo se, že jsou schopné ochránit svého nositele před účinky temných sil a přinášet nositeli štěstí nebo mu zaručit prosperitu. V konečném důsledku také svědčily o jeho sociálním postavení. Týkalo se to zejména drahokamů, kde jejich výskyt byl mimořádně vzácný. V průběhu let šperky začaly nabírat také dekorativní funkci, a tak jsou dodnes přednostně módním doplňkem. Můžeme dokonce tvrdit, že šperky do značné míry formovaly jednotlivé styly oblékání.

 

 

 

Historické šperky

Šperky dnes

Abychom se ale nenechali zmást, ani dnes není úloha šperků výlučně ozdobná. Týká se to zejména těch, pro které prvky stále hrají symbolickou úlohu, někdy přímo i magickou. Už jako děti dostáváme při křtu dary v podobě křížků, či medailonků, které jsou symbolických způsobem jako chránit dítě před nebezpečím. Existují i další šperky připomínající symboliku; zásnubní prsten jako symbol lásky, nebo později snubní prsteny, jako příslib věčné věrnosti, v dobrém i zlém.

Přívěsky s křesťankym motivem

Jde tak o prolínání minulosti se současností, ale musíme uznat, že při slově šperk nás napadne zejména vizuálně zajímavý a přitažlivý doplněk. Možná právě proto se za poslední roky stala celosvětově populární vlastní výroba šperků, jako vyjádření individuálního stylu. O tom svědčí neutuchající zájem po přívěscích na náramky, které v iZlato24 najdeme pod označením Palmyra. Přečtěte si více o šperku, který si získá i Vaše srdce, a poskládejte si vzpomínky na kterých Vám záleží.

 

Palmyra

Palmyra

Do podvědomí lidí se ale opět dostávají i nesmrtelné drahokamy s jejich léčivými vlastnostmi. Pokud se nemůžete rozhodnout, přečtěte si, které drahokamy se hodí k Vašemu znamení. Noste proto šperky, které Vám přinesou zdraví a štěstí, čímž se pro Vás stanou magickými. A právě to je důkazem toho, že jsou pro nás šperky o mnoho důležitější, jako by se to mohlo na první pohled zdát.


18.06.2018


Další články