Kameny podle znameníKameny podle znamení

Spojování drahokamů se znameními zvěrokruhu je dlouhou a společensky poměrně akceptovanou tradicí. Okouzlující jedinečnost drahých kamenů, podobně jako výjimečnost konstelací hvězd na obloze, odjakživa v lidech evokovala potřebu přisuzovat jim vlastnosti vyzdvihující, nebo stimulující určité osobnostní rysy. Podobně i vzácnost výskytu a unikátní fyzikálně-chemické vlastnosti drahých kamenů vedly k úvahám o jejich léčivé síle.

Častou biblickou referencí se v tomto ohledu stal takzvaný Áronův náprsník, který tvořil součást kněžské tuniky zmiňované v knize Exodus. Sestával z dvanácti drahokamů zasazených v dekorované kovové desce a seřazených ve čtyřech řadách (po třech kamenech) pod sebou. Tento šperk nosil kněz na hrudi a sloužil mu ke komunikaci s bohem. Prvním, kdo popsal souvislost náprsníku se zvěrokruhem, byl římský historik Jozefus v prvním století n. l.

Zvyk ztotožňovat konkrétní kameny s obdobími narození se však u širší veřejnosti začal postupně vyskytovat až od šestnáctého století. S tím, jak získával na popularitě, vznikla i potřeba nahradit nejednoznačně definovaný seznam drahokamů z Áronova náprsníku aktuálnějším. Úkoly se ujala asociace sdružující americké klenotníky a v roce 1912 tak vznikl moderní seznam kamenů zvěrokruhu. Variant má hned několik a mění se podle zemí původu, i toho, zda jsou kameny spojovány s měsíci roku nebo znameními zvěrokruhu.

Šperky s kameny ztotožňovanými s časem narození nejsou jen skvělým dárkem k narozeninám, ale i klasickým způsobem vyjádření individuality jejich nositele. Pravda, ne každý je nakloněn interpretaci osobnosti na základě horoskopu, ale i skeptici jistě ocení nesporné estetické kvality těchto drahokamů, o případném placebo efektu vyvolávajícím pozitivní psychologické reakce ani nemluvě.

 

Symboly znamení horoskopu na starověkých hodinách Torre dell′Orologio

 


 Beran  (21.3.-20.4.)

Býk (21.4.-20.5.)

  Blíženci (21.5.-20.6.)

Rak (21.6.-22.7.)

Lev (23.7.-22.8.)

Panna (23.8.-22.9.)

Váhy (23.9.-22.10.)

Štír (23.10.-22.11.)

Střelec (23.11.-21.12.)

Kozoroh (22.12.-12.1.)  

Vodnář (21.1.-19.2.)

Ryby (20.2.-20.3.)

 


  Beran (21.3.-20.4.)

Znamení beran - Aries

Charakterizován výbojností, odvahou a ambicí, beran se rád pouští, někdy střemhlav, do nových výzev. Bývá rozhodným, motivovaným a sebevědomým lídrem, který dokáže energicky vést ostatní. Jeho přímý a nekomplikovaný přístup se nezabývá detaily, což pro něj však může být překážkou v situacích s komplikovanými nuancemi. Tehdy se může jeho temperamentní podnikavost rázem ocitnout v bodě dezorientace. Odvaha, nebojácnost a silná vůle jednat mohou také znamenat tendenci k neuváženým krokům.

Toto ohnivé znamení potřebuje zejména uklidnit svůj vnitřní chaos a zmatek, v čemž mu výborně pomáhá diamant. Ten zároveň ovlivňuje nejen jeho pozitivní, ale i negativní stránky, které přeměňuje na kritické sebehodnocení v podobě uznání vlastních stinných stránek. Diamant beranům přináší vyrovnaný život a bohatství.

 

 

Vlastnosti berana - živel: oheň, planeta: Mars, drahokamy: diamant, rubín, barva: červená

Tvrdost, jas a dokonalý tvar jsou nejčastěji skloňovanými vlastnostmi tohoto vyhledávaného drahokamu. Chemicky ho tvoří čistý uhlík, působením vysokého tlaku vytvarovaný do unikátní krystalické podoby. Diamant, jako takový není výjimečně vzácný ani drahý, čemuž nasvědčuje i jeho časté průmyslové využití. Nicméně vzácné jsou větší, celistvé kusy využívané ve šperkařství. Největší ložiska se nachází v Africe, Rusku a Kanadě.

Dalším z kamenů, který toto znamení perfektně doplňuje je rubín, který má schopnost potlačit jejich egoismus. Povzbuzuje také tvůrčí stránku, kdy pomáhá berana přivést k objevení nových možností, které dosud neviděl. Využijí ho zejména při učení. Stejně jako diamant, i rubín přináší beranovi pozitivní život.

Co dělá červeň dokonalého rubínu tak podmaňující je nahrazení 1 % iontů hliníku ve sloučenině oxidu hlinitého (Al2O3) chromem. Mění se tak absorpce světla dopadajícího na drahokam a výsledkem je, že jeho povrch odráží jen hlubokou červenou. A co víc, změnou vlnové délky odraženého světla dochází i ke vzniku vábivého, mírně fluoreskující lesku.

Další drahokamy s potenciálem, alespoň symbolickým, harmonicky doladit povahové rysy považované za typické pro lidi narozené začátkem jara, jsou duhový obsidián (spirituální probuzení, uzemnění v realitě), jaspis (kreativita), jantar (ochrana), alexandrit (citová rovnováha) a dúhový fluorit (komunikace).

 

Rubín
Zlatý náhrdelník s rubínovým přívěskem
Briliant
Zlatý diamantový zásnubní prsten

 


   Býk (21.4.-20.5.)

Znamení býk - Taurus

Každý Taurus se rád vyžívá v klidné a uvolněné atmosféře, obklopený idylickým a mírumilovným prostředím, plným krásy, lásky a hojnosti. Rád si užívá komfort a luxus, není mu cizí fyzická slast, ani příjemné pocity vyplývající z péče o jeho osobu, hraničící s rozmazlováním. Žádné požitky však býk nechce zdarma. Je si dobře vědom hodnoty vytrvalé práce a promyšlené investice, dokáže jít tvrdě, neoblomně a soustředěně za svým cílem, a má i vysokou odolnost vůči nepřízni osudu. O plody své práce se také rád upřímně podělí. Odvrácenou stránkou býčí povahy je občasná zatvrzelost, nevůle měnit směr a názory, podrážděnost a sklon k přehnanému hédonismu.

Hlavními kameny býků jsou tzv. královské drahokamy smaragd a safír. Na toto věčně tvrdohlavé znamení působí tyto kameny uklidňujícím způsobem, a dodávají mu možnost utřídění myšlenek. Pomocí smaragdu se snadněji uvolňují pocity radosti, po kterých častěji touží po komunikaci, díky které dokáže snáze pracovat s konflikty. Stejně díky němu rozvíjí i svou empatii.

 

 

Vlastnosti býka: živel: zem, planeta: Venuše, drahokamy: smaragd, safír, barva: zelená, hnědá

Nejvýstižnější popis smaragdu ukrývá už jeho název – smaragdos v řečtině znamená „zelený drahokam“. Aby se však drahý kámen kvalifikoval na smaragd, nestačí mu kombinace chemického složení (hlinitokřemičitan berylnatý) a barvy odstínu zelené. Pouze sytě zelený, výrazně saturovaný odstín s jasem asi 75 % (na stupnici od bezbarvé po neprůhlednou černou) je znalci vnímán jako reprezentativní a hodný tohoto označení.

Safír býku zase přináší základní vlastnost, kterou disponuje nejméně – a tou je trpělivost. Díky němu také posiluje a prohlubuje rodinné vztahy, a samotné zakotvení v životě. Safír naplňuje jeho duši novou silou. Učí ho, jak odblokovat emoce, ale na druhé straně ovládat vlastní pocity.

Safír je minerálním korundem čili krystalickou formou oxidu hlinitého (Al2O3) s malým množstvím jiných prvků. Typicky má modrou barvu, ale hodnotné jsou i žluté, fialové, oranžové a zelené drahokamy tohoto druhu. Jeden z nejslavnějších safírů, Bombajský Safír, má původ na Srí Lance a hvězdě němého filmu Mary Pickfordové ho věnoval její manžel Douglas Fairbanks.

Jako komplement býčí nátury mohou posloužit i tygří železo (hloubavost), perla (spiritualita), avanturín (klid a vyrovnanost), korál (eještě více umocňuje vytrvalost) a dúhový fluorit (komunikace).

 

Smaragd
Zlatý prsten se smaragdem
Safír
Zlaté safírové náušnice

 


  Blíženci (21.5.-20.6.)

Znamení blíženci - Gemini

Prapůvod duality blíženců spočívá v tom, že se museli rozdvojit, aby se stihli věnovat mnohým zájmům a záležitostem, v nichž byli zainteresovaní. Tuto dvojakost si ale netřeba vysvětlovat jako dvojtvárnost, či nedej bože pokrytectví, protože blíženci zpravidla při svém jednání nemívají žádnou skrytou agendu. Jsou hraví, zvědaví a plní entuziasmu za poznáváním nových věcí, koníčky či pracovními úkoly. Bývají také přátelští a hovorní, bez problémů navazují sociální kontakt. Stává se i to, že jejich nadšení rychle vyprchá, s ním se ztratí výdrž i trpělivost a nahradí je nezájem a nuda.

Nesoustředěnost blíženců pramenící z jejich dvojakosti jim často komplikuje schopnost rozhodování, či ponoření se do problému o něco hlouběji. V tomto směru jim výrazně pomáhá citrin, který podporuje rozhodnost a vytrvalost. Žlutá barva v nich zároveň rozvíjí kreativitu a vede je k emoční rovnováze. Z tohoto hlediska blížencům výrazně pomáhá také jantar, který zjednodušuje jejich rozhodovací schopnosti.

 

 

Vlastnosti blížence: živel: vzduch, planeta: Merkur, drahokamy: citrín, akvamarín, barva: žlutá, fialová

Citrín je krystal nabývající barvy od bledé žluté po tmavou hnědou. V přirozeném stavu je relativně vzácný, proto se na komerční účely produkuje hlavně tepelnou úpravou ametystu nebo jiných krystalů. Někdy se citrín a ametyst mohou v krystalu vyskytovat společně, tehdy vzniká zajímavý dvoubarevný ametrín. Největším producentem citrínu je Brazílie.

Velmi podobný vliv má na blížence také akvamarín, který vnáší do jejich života vnitřní jednotu a svobodu rozhodování. Kromě uvolnění jejich chaotických myšlenek přináší také rovnováhu a harmonii do vztahů. Je rádcem zejména v manželství, kdy dokáže navrátit lásku a pohodu do konce života.

Aqua marina, čili „mořská voda“, je latinský původ označení akvamarínu, kamene kouzelné azurově modré barvy. Jeho krystaly bývají běžně většího objemu, díky čemuž se s ním dobře pracuje a těší se oblibě u moderních klenotnických mistrů. Největší akvamarín na světě se jmenuje Dom Pedro, váží 45 kg, má tvar obelisku a vystavený je v přírodovědeckém muzeu ve Washingtonu DC.

Serpentin (symbolizující lásku), tyrkys (údajně zvyšující sebevědomí a zlepšující komunikační schopnosti) a labradorit (tradičně spojovaný se znovunabytím citové rovnováhy ) jsou trojicí dalších drahokamů jako stvořených pro blížence.

 

Citrín
Zlatý prsten s citrínem
Akvamarín
Zlaté visící náušnice s akvamarinem

 


  Rak (21.6.-22.7.)

Znamení rak - Cancer

Korýš přizpůsobený stejně dobře životu ve vodě i na souši představuje schopnost optimálně sladit citový život s materiálními potřebami. Komplexnost osobnosti tohoto znamení vykreslují vysoká citlivost na okolní prostředí, dobrá intuice i extrémní potřeba chránit sebe sama, symbolizovaná silným pancířem. Prvními dojmy z raka jsou chlad a odstup, ale po sblížení obvykle odhalí svou mírnou a autenticky soucitnou povahu. Nebývá výjimkou, že rak je domácky orientovaný a dokáže vytvořit bezpečné zázemí pro svou rodinu. Jeho péče se ale snadno přemění na potřebu kontrolovat, žárlivost, či pasivně-agresivní postoje a jeho uzavřenost je zase často překážkou v otevřené komunikaci.

Jedno z nejsenzitivnějších znamení ve zvěrokruhu, které se v okamžiku sekundy dokáže stáhnout do vlastní ulity vždy, když ho něco rozruší. S tímto problémem mu dokáže pomoci perla, která do jeho života přináší pocit bezpečí a klidu. Ochraňuje ho tak před stresem, a navíc posiluje jeho moudré a čestné chování. Díky ní se rak dokáže rychleji vyrovnat i s dávno prožitými starostmi, které ho však uvnitř stále trápí.

 

 

Vlastnosti raka - živel: voda, planeta: Měsíc, drahokamy: perla, smaragd, barva: bílá, zelená

Drahokam, i když ne v pravém slova smyslu, opředený mýty starými jako lidstvo samo a fascinující produkt perlorodých ústřic vzniká jako vedlejší produkt obranné reakce měkkýšů v lastuře. S cizorodým prvkem ve svém nitru se vypořádá tak, že ho dlouhodobě neúnavně obaluje stále novými vrstvami perleti. Po zhruba 24 měsících této vytrvalé imunitní reakce vznikne kulička dokonalého tvaru, barvy a lesku, po které zatouží nejeden milovník, nebo milovnice krásných šperků.

Dalším drahokamem vhodným pro raka je také smaragd, pomocí kterého se zbavuje sobeckosti a dostává se blíže k intuitivnímu vnímání světa. Navíc mu v těžkých životních situacích pomáhá ukázat správný směr a do jeho života přivolává i štěstí v lásce. Smaragd si snadno poradí i s jejich nejkomplikovanější vlastností – náladovostí.

Majitelkou po celém světě proslulé sady smaragdovo-diamantových šperků značky Bulgari byla Elizabeth Taylor, které je daroval její manžel Richard Burton. Náhrdelník, brož, náramek, samostatný přívěsek, prsten a náušnice tvoří dokonalé umělecké dílo ještě více zvýrazňující ženskost, půvab a podmanivou krásu této pop-kulturní ikony. Šperky byly v roce 2011 předmětem dražby v aukční síni Christie's.

Modrý chalcedon (znovunalezení a upevnění pocitu vlastní identity), selenit (usnadnění duchovní obrody) a měsíční kámen (podpora introspekce) budou vděčným a dobře cíleným darem pro lidi narozené v období od konce června do druhé poloviny července.
 

 

PerlyZlaté perlové náušnice
Smaragd
Zlatý prsten se smaragdem

 


  Lev (23.7.-22.8.)

Znamení lev - Leo

Král džungle je přesně takový, jak by se očekávalo – čilý, houževnatý, vášnivý a někdy i teatrální. Je rád středem pozornosti, chce o sobě poslouchat oslavné chvály a považuje se za celebritu. Kultivuje vztahy, které ho inspirují, i když v nich občas vystupuje příliš dramaticky. Lev reprezentuje stabilitu, loajalitu a zásadovost, ale pokud se cítí v ohrožení, nadvládu nad ním přebírají jeho ego, pýcha a žárlivost. Jeho typickými vlastnostmi jsou síla a statečnost, ale i arogance a neschopnost přiznat si porážku.

Nejdominantnější znamení, často nazývané také králem zvěrokruhu, potřebuje vzhledem k přehnanému sebevědomí zlepšit schopnost poznávat svá kritická místa. V tom je výrazně podporuje tygří oko, které jim navíc pomáhá je překonávat. Kromě toho odbourává stres, který lvům při každodenních nesčetných aktivitách vzniká.

 

 

Vlastnosti lva - živel: oheň, planeta: Slunce, drahokamy: tygří oko, diamant, barva: zlatá, žlutá

Tygří oko je obvykle neprůhledné a přirozeně se nachází v hnědé nebo zlatohnědé, ale může být zbarveno i v jakékoliv jiné barvě od růžové, přes zelenou, až po tmavomodrou. Těží se především v Africe, ale ložiska jsou i v Brazílii, Austrálii a některých částech USA. Díky svému jedinečnému vzhledu se tento kámen těší velké popularitě už od starověku. Egypťané věřili, že jde o formu „vševidoucí oka“, a používali ho na výrobu očí pro sochy bohů. Římští vojáci si ho zase brávali do bojů, aby jim dodalo sílu divoké šelmy, podle níž je pojmenován.

Jak by to bylo, kdyby král všech drahokamů nebyl kamenem pro krále zvěrokruhu? Je to právě diamant, který lvovi pomáhá upevňovat jeho mocenské ambice, ale na druhé straně mu připomíná, jak je pomoc ostatním důležitá. Diamant mu dodává také vytrvalost a učí ho odstraňovat z cesty překážky, které si lev vytváří sám ve své mysli.

K trendům posledních let, podobně jako v mnoha jiných odvětvích, se i při obchodování s diamanty stává zohlednění etické stránky, tedy zejména původu a okolností produkce těchto nádherných drahokamů. Informace o pracovních podmínkách v dolech, transparentnost vlastnictví během průchodu dodavatelským řetězcem, zdanění příjmů i environmentální dopad těžby zajímají stále více kupujících a stávají se standardními faktory dotvářejícími výslednou maloobchodní cenu.

Zlato (spirituální rozvoj), typicky královský kov, bude lvu slušet nejvíce a spolu s ním olivín (citová rovnováha), septária (ukotvení v realitě), či lapis lazuli (meditativní rozjímání).
 

 

Tygří oko
Zlatý pečetní prsten s tygřím okem
Briliant
Zlatý zásnubní prsten s diamantem

 


  Panna (23.8.-22.9.)

Znamení panna - Virgo

Logická, prakticky orientovaná se systematickým přístupem k životu, panna je v srdci perfekcionistkou. Nebojí se usilovného a konzistentního praktikování svých dovedností, díky kterým rychle postupuje vpřed. Rovněž se ráda zaměřuje na detaily a jen málokdy jí nějaký unikne. Přirozeně dokáže organizovat data, následně je transformovat na informaci a konceptualizovat pro snadnější pochopení ostatními. Konstantní hledání ideálu může však být pro pannu destruktivní, zejména pokud se nedokáže vyrovnat s faktem, že drobné nedostatky nejsou vždy chybami, ale zdrojem krásy. V podobných situacích svou obvyklou racionalitu vymění za cynismus a náladovost. Panna dokáže nabídnout užitečná praktická řešení a vylepšení, ale téměř vždy potřebuje pomocnou ruku při realizaci.

Pokud existuje znamení, které s oblibou kritizuje ostatní, pak je to panna. Její cynismus mnohé raní a samotná přítomnost ostatní irituje. S tímto problémem jí dokáže pomoci jantar, který do jejího chování vnáší více lidskosti a empatie vůči ostatním. Tento unikátní kámen jí navíc pomáhá v lepší koncentraci při práci a rozhodování, či realizaci nápadů.

 

 

Vlastnosti panny - živel: zem, planeta: Merkur, drahokamy: jantar, safír, barva: žlutá, modrá, bílá

Ne tak docela kámen, ale fosilie stromové pryskyřice, která získala chemickou stabilitu v pevném skupenství díky bezpečnému úkrytu pod zemským povrchem. Nejstarší a nejvzácnější jantar byl vystaven pomalému působení tepla a tlaku v útrobách země během období 40 až 60 milionů let. Pronikavá, hluboká žlutá barva s odstíny hnědé a oranžové je nezaměnitelným poznávacím znakem pravého jantaru. Jedno z největších známých ložisek se nachází na pobřeží Baltského moře v oblasti Gdaňského zálivu a okolí Kaliningradu.

K tomuto zemskému znamení se perfektně hodí také safír, který mu dodává vytrvalost, jasnou mysl, ale zejména harmonii. Týká se to nejen pracovní oblasti, ale i mezilidských a rodinných vztahů. Safíry pomáhají pannám odstraňovat kritický pohled na svět a eliminovat zastaralé myšlení.

Původ slova safír je v řečtině (sappheiros) a v latině (sapphirus) a znamená „modrý“. Kromě hluboké modré barvy, která zanechává neopakovatelný dojem, vyniká safír i trvanlivostí. Na Mohsově stupnici tvrdosti minerálů získal skóre 9 a překonává ho jen diamant. Tradičními nalezišti safíru jsou Kašmír a Srí Lanka, novodobými Kambodža, Thajsko či Madagaskar.

Manganokalcit (láska a partnerské vztahy), amazonit a růžový topaz (oba pro citovou rovnováhu) a karneol (kreativita) budou panně také skvěle příslušet.
 

 

Jantar
Safír

 

Zlatý prsten se safíry


  Váhy (23.9.-22.10.)

Znamení váhy - Libra

Váhy jsou jediným neživým symbolem mezi znameními zvěrokruhu a odrážejí fixaci na ideály harmonie a rovnováhy. Osoba narozená v tomto znamení je posedlá symetrií a snaží se o dosažení vyváženého stavu ve všech oblastech života. S touto estetikou ekvilibria souvisí dobrý vkus, vytříbený smysl pro krásu a přehled v umění. Každá váha ocení také partnera na úrovni, ale zároveň i přirozeně ráda poutá pozornost svého širšího okolí a musí si proto dávat pozor, aby nepřekročila dohodnuté hranice vztahu. Stane se, že obdivu jiných si někdy cení víc než partnerské náklonnosti. Nerozhodnost a chybějící smysl pro dochvilnost jsou dalšími slabšími místy této osobnosti.

Už jen z názvu tohoto znamení je zřejmé, že jejich nejslabší stránkou je nerozhodnost. Vyplývá to z jejich povahy, která touží zejména po spravedlnosti, a tak se snaží vyhovět každému, což bývá často zároveň jejich slabinou. S tím jim nejvíce pomůže drahokam záhněda, který urychluje řešení situací, které by mohly vést ke konfliktům. Stejně podobné účinky má také turmalín, pomocí kterého dosáhnou harmonie těla a duše.

 

 

Vlastnosti vah - živel: vzduch, planeta: Venuše, drahokamy: záhněda, perla, barva: bílá, růžová, hnědá

Záhněda je drahokamovou odrůdou křemene. Zpravidla je průhledná, ale její transparentnost se pohybuje od téměř úplné průsvitnosti, až po prakticky neprůhledný hnědo-šedý či černý krystal. Historie využití záhnědy sahá do středověku – ve Skotsku byla součástí šperků zdobících kilty (tradiční tartanové „sukně“) a v Číně dvanáctého století se z ní dokonce vyráběla skla prvních slunečních brýlí.

Energii tomuto rodilému diplomatovi, jak bývají váhy označovány, dodává perla, která je zároveň pohání vpřed a přináší jim štěstí. Jelikož jde o rodinně založené znamení, pomáhá jim také v budování a upevňování mezilidských a rodinných vztahů.

Barva perly závisí na barvě vnitřní strany mušle, ze které pochází. Mezi vrstvami perleti uvnitř ústřice jsou vrstvy směsi uhličitanu vápenatého a organického „lepidla“, nazývaného konchiolín. Konchiolín může mít přirozenou pigmentaci, která se jeví jako modrý, šedý, žlutý, zelený, růžový nebo oranžový odstín, a ten se pak vstřebává do povrchu perly. Díky tomuto procesu existují perly v různých barvách.

Fuchsit (kámen zdraví a pohody), mechový achát (spojovaný s novými začátky a návratem k přirozenosti) a bronzit (dodávající odvahu) budou dalšími z řady drahokamů vhodných jako amulet pro váhy.
 

 

Záhněda
turmalín

 

Zlaté perlové náušnice


  Štír (23.10.-22.11.)

Znamení štír - Scorpio

Vášeň, charisma, silná intuice, pestrý emoční svět a k tomu schopnost systematicky se připravovat k útoku několik kroků v předstihu, aby ho zakončil příznačným jedovatým bodnutím. Samozřejmě, štíra nelze primárně vykreslit v negativním světle – to je bohužel však poměrně častá dezinterpretace tohoto znamení. Ve zkratce, štír ví, co chce a je za to i ochoten tvrdě bojovat. Paradoxem této záhadné povahy je, že nerada odkrývá své karty, ale zároveň touží po blízkosti a otevřenosti ze strany ostatních. Žerty však jdou stranou, když má štír špatný den. Tehdy dokáže nemilosrdně, až zákeřně, zlikvidovat vše, co mu zkříží cestu.

Znamení štíra se vyznačuje vysokými ambicemi v životě, při dosahování, kterých jsou neústupní a tvrdohlaví. Aby v sobě uvolnili napětí, které jim jejich cílevědomost přináší, měli by sáhnout po opálu, zejména černé verzi. Tento kámen odráží jeho mystickou sílu, a vyzdvihuje charisma štíra. Výrazně posiluje jeho vnitřní motivaci, čímž zlepšuje celkové dosahování výsledků.

 

 

Vlastnosti štíra - živel: voda, planeta: Pluto, drahokamy: opál, topas, barva: černá, modrá

Specifickým chemickým znakem struktury opálu je schopnost vázat molekuly vody. To u jeho světlejších odstínů způsobuje, že po zahřátí (byť jen v dlani) mírně mění barvu nebo odlesk. Obec Červenica v Prešovském regionu byla až do devatenáctého století jediným známým zdrojem opálu dostupným pro celou Evropu. Dnes se již tento drahokam těží na všech obydlených kontinentech.

Negativní myšlenky a představy pomáhá štírovi odstraňovat topas, který v sobě ukrývá pozitivní energii. Ten je zároveň nápomocný při mezilidských vztazích, kdy mu pomáhá při soustředění se na věrnost a loajalitu. Jde také o urovnávací kámen, který toto znamení ocení zejména při řešení konfliktů.

Přirozeně se vyskytující topas má zlatohnědou až žlutou barvu, což může někdy vést k jeho záměně s citrínem. Má však až o 25 % vyšší hustotu a tímto parametrem jej lze relativně snadno odlišit. I navzdory tvrdosti topas vyžaduje opatrnější manipulaci, neboť vzájemné vazby atomů jeho molekul jsou slabší. Podle staroanglických pověr tento kámen léčil šílenství.

Pozitivním přínosem pro štíra bude i hematit (logické uvažování a paměť), dalmatský jaspis (soucit) a ohnivý achát (zlepšení mezilidských vztahů).
 

 

Opál
Zlatý prsten s opálem
Topas
Zlatý prsten s topasem


 


  Střelec (23.11.-21.12.)

Znamení střelec - Sagittarius

ZmysSmysl pro dobrodružství – cestovatelské, intelektuální i spirituální – je definujícím rysem střelcea. Na každou novou vzrušující misi se vydává rozhodně jako šíp vystřelený z jeho luku. A o všem, co prožil, dokáže zajímavě, poutavě a s vtipem mluvit. Jako přirozený talent v umění konverzace rychle navazuje nová přátelství a je také výborným bavičem. Ovšem když se rozběhne a ztratí sebekontrolu, mívá někdy tendenci vystupovat okázale a arogantně. Jelikož často touží po změně, bývá flexibilní a snadno se adaptuje. V romantických vztazích může být přelétavý a požadavek usadit se si může vysvětlit jako hrozbu omezení osobní svobody.

Jejich pozitivní pohled na svět a přístup k životu je dělá neohroženým znamením, což se jim však může vymstít tím, že se stávají imunními vůči kritice. V případě, že se mýlí, stávají se agresivními a neklidnými. V tomto směru jim výrazně pomáhá olivín, který v nich podněcuje zodpovědnost. Usnadňuje jim pochopit, že jejich temperament, který často nedokážou kontrolovat, není racionální cestou k cíli.

 

 

Vlastnosti střelce - živel: oheň, planeta: Jupiter, drahokamy: olivín, topas, barva: zelená, modrá

Tento výsledný produkt krystalizace magmatu s nízkým obsahem křemíku je ve šperkařské kvalitě dostupný hlavně na dně Rudého moře. Právě tam totiž dochází k roztahování zemské kůry a vyvěrání velkého množství tekuté hmoty zpod povrchu. Méně kvalitní olivín nachází zase díky vysokému bodu tání bohaté využití v průmyslu.

Na udržení jejich optimistické povahy je pro ně mimořádně vhodný topas, který navíc otevírá jejich chladné srdce, ochraňuje je na cestách a ukazuje jim správný směr. Díky tomuto drahokamu se dokážou střelci dívat na věc z více úhlů.

V Rusku osmnáctého a devatenáctého století mohl být topas používán pouze na dekorování šperků patřících carské rodině. Šlo o druh narůžovělého odstínu, vytěženého v pohoří Uralu, který ztělesňoval hojnost a blahobyt. I díky tomuto spojení si získal pojmenování Imperiální topaz a tato známka kvality ho i dnes odlišuje od jiných druhů.

I bílý kalcit (na otevření mysli), hvězdný obsidián (aby zůstal nohama pevně na zemi ) a dúhový fluorit (na posílení charakteru) jsou pro střelce ideálními dárky.
 

 

Olivín
Zlaté napichovací náušnice s olivínem
Topas
Zlatý prsten s topasem ve tvaru srdce


 


  Kozoroh (22.12.-12.1.)

Znamení kozoroh - Capricorn

Mýtické stvoření s tělem kozy a ocasem ryby indikuje schopnost obratné navigace a bezpečného pohybu v materiálním i duchovním světě. Vyšplhat se k nejvyšším světským cílům i ponořit se do nejhlubších zákoutí lidského ducha je možné jen díky heroické koncentraci, která ale může být vnímána jako chlad, či bezcitnost. Právě tento moment si musí kozoroh uvědomit, pokud chce se svým okolím lépe vycházet. Už od dětství nadměrně vyvinutá vnímavost často vede k neobvyklému sledu životních událostí – dřívějším pochopením nepěkných věcí se s nimi musí kozoroh vyrovnat už v mládí, které může být méně šťastné, ale s přibývajícím věkem nabírá více optimismu a veselosti. Píle a smysl pro povinnost působí jednak jako motivace, ale mohou vyústit i do workoholismu, vyhoření a nadměrných nároků na jiné.

Jedno z nejpoctivějších znamení horoskopu, které striktně dodržuje všechna pravidla a dogmata. Z tohoto důvodu mu chybí vlastní nápady a kreativita, což mu do jisté míry přináší stres. V této situaci mu je užitečným zejména granát, který mu navíc dokáže přitáhnout skutečnou lásku.

 

 

Vlastnosti kozoroha - živel: zem, planeta: Saturn, drahokamy: granát, ametyst, barva: červená, modrá, fialová

Tento minerál, krystalizující v kubické soustavě, získal své pojmenování z termínu gernet, který ve středověké angličtině označoval tmavočervenou barvu. I když se touto charakteristikou nevyznačují všechny varianty granátu, v klenotnictví jsou používány právě ty s hlubokým červeným odstínem. Technika kolorování zlata pomocí granátu zvaná cloisonné je známá již z Mezopotámie třetího tisíciletí př. n. l..

Dalším významným kamenem je pro kozoroha ametyst, díky kterému získává jeho život nový, optimistický rozměr. Posiluje jeho slabé stránky a pomáhá mu odvážit se osobně růst. Kozorohův pohled na svět tak již nebude limitován, ale plný možností a nových nápadů. Ametyst je pro něj kamenem štěstí a úspěchů.

Fialové zbarvení tohoto druhu krystalu vzniká radiací nebo přítomností nepatrného množství železa. Nejkvalitnější ametysty, tedy ty s nejatraktivnějšími barevnými vlastnostmi pro výrobu šperků, se těží na Sibiři a označují se jako „Hluboký sibiřský“. Jeho bledším, ale stále velmi efektním protipólem je „Rose de France“, který více připomíná levanduli.

Malachit (porozumění jiným, překonání slabosti), měsíční kámen (spojení s podvědomím) i chryzoberyl (ochrana a lehčí boj se zlozvyky) patří k dalším mnohostranným posilám povahy kozoroha.
 

 

Granát
Zlatý náhrdelník s granátovým přívěskem
Ametyst
náhrdelník z bílého zlata s přívěskem ametystu


 


  Vodnář (21.1.-19.2.)

Znamení vodnář - Aquarius

Vodnáře charakterizují humanismus, smysl pro spravedlnost a revoluční ambice radikálně změnit svět k lepšímu. Má srdce rebela, přechovává skepticismus k autoritám všeho druhu a odpor k, byť jen nejmenším náznakům konvence. Excentrickou energii přetavuje do neobvyklých koníčků, zušlechťování nonkonformní postojů, inovací a poznávání nových technologií. Vodnář projevuje empatii, a i díky ní je důležitým prvkem v komunitním životě. K této povaze však patří i přehnaná podezíravost a tvrdošíjnost, častý je i syndrom spasitele. Vodnářovy představy o fungování světa mohou také být občas naivní.

Jen těžko předvídatelný vodnář, který má neustále plnou hlavu myšlenek, má problémy zejména se soustředěním. S tím mu výrazně pomáhá akvamarín, který ho udržuje více při zemi. Zároveň utěšuje jeho frustraci při dlouhodobém čekání na uskutečnění svých plánů. Očišťuje jeho duši a mysl, má schopnost upevnit jeho vnitřní jednotu.

 

 

Vlastnosti vodnáře - živel: vzduch, planeta: Uran, drahokamy: akvamarín, tyrkys, granát, barva: modrá

Akvamarín je do své finální drahokamové podoby často tepelně upravený, aby se jeho barva ještě více přiblížila ideální zářivé modré. Taková změna barvy je trvalá, ale nepoškozuje ani jinak nemění strukturu kamene. Tepelně upravené akvamaríny by měly být jasně označeny a jejich cena je zpravidla nižší než při alternativách přírodních kamenů se stejným odstínem.

Dalším kamenem, který je pro toto znamení vhodným je také modrý drahokam tyrkys, který ho nejen inspiruje, ale také reguluje jeho neustálé výkyvy nálad. Vzhledem k vodnářově nadměrné zvědavosti, či přímo sarkastickému chování, by ho měl nosit stále s sebou. V pracovní oblasti mu je zase nápomocný granát, který mu dodává optimismus a usnadňuje navazování nových kontaktů.

Mýlil by se každý, kdo by si myslel, že název tyrkysu je odvozen od jeho barvy. Ve skutečnosti má původ ve starofrancouzském pojmenování Turecka. Právě z jeho území se po Hedvábné stezce dostaly první tyrkysy i do Evropy. Název barvy byl poté z označení kamene převzat až později. Tyrkys může při delším styku s přímým světlem změnit barvu, což si lidé v minulosti vysvětlovali jako výstrahu před přicházejícím nebezpečím.

Stříbro (jako akcelerátor lepší komunikace), jadeit (pro klid, rozvahu, či lepší spánek ) a bílý opál (na pomoc k vyšší empatii a velkorysosti), jsou pro vodnáře také velmi vhodné.
 

 

Akvamarín
Tyrkys

 

 

Zlaté visící náušnice s akvamarinem


  Ryby (20.2.-20.3.)

Znamení ryby - Pisces

Dvě protichůdně plovoucí ryby reprezentují, ne vždy dokonale rovnoměrné, rozdělení pozornosti mezi fantazii a realitu. Ryby jsou současně plné soucitu a empatie i, alespoň částečně, ukotvené v racionálním a praktickém životě. Čeho se musí vyvarovat je, aby si příliš často nenasazovaly růžové brýle, nelhaly samy sobě a nesnažily se od problémů odplout do světa imaginace. Na to, aby se problémy ztratily, je nestačí ignorovat. Ryby jsou adaptabilní, kreativní, umělecky nadané a velmi romantické. Na druhé straně mají potíže s nízkou sebedůvěrou a neschopností jednat.

Citlivé a samotářské ryby, které dokáže rozhodit každá maličkost, by si měly pořídit ametyst, který jim dodá zejména sebedůvěru a vnitřní vyrovnání. Přináší jim klidný spánek, uvolňuje napětí se stresem a podporuje proudění pozitivních myšlenek.

 

 

Vlastnosti ryby - živel: voda, planeta: Neptun, drahokamy: ametyst, měsíční kámen, barva: fialová, bílá, purpurová

Ve starém Řecku hrál ametyst tak trochu kulturně-společenskou roli. Byl tam považován za silnou protilátku při opilosti alkoholem. Kořen slova ametyst v řečtině znamená něco jako „ne-intoxikovaný“. Praktickým důsledkem tohoto mýtu bylo, že z ametystu Řekové vytesávali vínové číše. V Tibetu je ametyst zase posvátným kamenem a častým materiálem pro výrobu modlitebních korálků.

Dalším drahokamem, který rybám kromě nespavosti pomáhá i s kreativitou, či duševní rovnováhou, je měsíční kámen. Ten navíc rozvíjí jejich intuici, a znásobuje i jejich kladné stránky – přirozenou něhu a empatii. Toto znamení by ho mělo nosit stále při sobě, protože dokáže z těla vylučovat jedy vznikající při nadměrném stresu, jehož mají ryby více než dost.

Měsíční kámen je nejcennějším kamenem ze skupiny hornin označovaných jako živce. Když se kámen otočí před zdrojem světla, vynikne jeho jemné modré světlo. Tento světelný efekt (někdy nazývaný i adularescencia) je způsoben přítomností jiného živce vrostlého v hlavní mase hmoty měsíčního kamene. Růžový, žlutý, zelený i oranžový jsou odstíny barev, jejichž stopy se vedle dominantní bělomodré mohou měsíčním kameni také nacházet.

Perla (duchovní povzbuzení), labradorit (intuice, kreativita) a heliotrop (dlouhověkost a rozptýlení melancholie) jsou skvělými simulanty pro znamení ryb.
 

 

Ametyst
Měsíční kámen

 


 

Zlaté náušnice s ametystem 

 


18.11.2022


Další články