Nápady, jak oslavit Den matekNápady, jak oslavit Den matek

Malá inspirace, jak oživit oslavu Dne matek a zpříjemnit ho našim nejmilovanějším osobám.


Malá exkurze do historie

Den matek je svátek na počest mateřství, který se v různých podobách slaví po celém světě. Matky a mateřství uctívali již staří Řekové a Římané. Oslavy, které pořádali na počest bohyň mateřství Rhea a Cybele, ty dnešní však připomínaly jen vzdáleně. Moderní Den matek je spíše raně křesťanský svátek známý jako „Neděle matek“.

Kdysi, v některých částech Evropy, tato slavnost připadla na čtvrtou postní neděli a původně byla považována za příležitost, kdy se věřící vracejí do svého „mateřského kostela“ (hlavního kostela v blízkosti jejich domova) ke speciální bohoslužbě.

Postupem času se tradice Mateřské neděle změnila ve světštější svátek a děti obdarovávaly své matky květinami a jinými projevy díků. Tento zvyk ale v Evropě postupně ztrácel na popularitě, dokud se ve třicátých a čtyřicátých letech dvacátého století nespojil s americkým Dnem matek.

 

Malá holčička gratuluje mámě ke Dni matek s kyticí fialových tulipánů

Počátky Dne matek, jak se slaví ve Spojených státech, sahají do 19. století. V letech před občanskou válkou pomohla Ann Reeves Jarvisová ze Západní Virgínie založit „pracovní kluby ke Dni matek“, aby naučili místní ženy, jak správně pečovat o své děti. Tyto kluby se později staly sjednocující silou v regionu země, který byl stále rozdělen kvůli občanské válce. V roce 1868 Jarvisová zorganizovala „Den přátelství matek“, na kterém se matky setkaly s bývalými vojáky Unie a Konfederace, aby podpořily usmíření.

Další předchůdce Dne matek přišel od abolicionistky a sufražetky Julie Ward Howeové. V roce 1870 Howeová napsala „Prohlášení ke Dni matek“, výzvu k akci, která žádala matky, aby se sjednotily při prosazování světového míru. V roce 1873 Howeová vedla kampaň za „Den míru matek“, který se měl slavit každý rok 2. června.

K dalším časným průkopnicím Dne matek patří Juliet Calhoun Blakelyová, aktivistka střídmosti, která inspirovala místní Den matek v Albionu ve státě Michigan v sedmdesátých letech devatenáctého století. Dvojice Mary Towles Sasseenová a Frank Hering mezitím oba pracovali na organizaci Dne matek koncem 19. a začátkem 20. století. Někteří dokonce Heringa nazvali „otcem Dne matek“.

„Znovuzrození“ Dne matek oživila Anna Jarvisová, dcera Ann Reeves Jarvisové. Po smrti své matky v roce 1905 Anna Jarvisová pojala Den matek, jako způsob, jak uctít oběti, které matky přinesly pro své děti. V roce 1914 se Den matek stal oficiálním svátkem USA. Sama Jarvisová ale později odsoudila komercializaci tohoto svátku a druhou část svého života strávila tím, že se ho snažila odstranit z kalendáře.

Data a oslavy Dne matek se ve světě liší. Ve Velké Británii je jím například čtvrtá postní neděle a v arabských zemích 21. březen. V Česku se den matek slaví druhou květnovou neděli. Datum druhé květnové neděle se také rozhodli přijmout za své většina zemí na světě. V Československu se svátek začal slavit v roce 1923, později byl komunisty v padesátých letech nahrazen Mezinárodním dnem žen (MDŽ) a jeho slavení se obnovilo až po roce 1989. Den matek nemá žádné zažité tradice či zvyky, snad jen s výjimkou jednoho – je to příležitost k obdarování maminek květinami, pohlednicemi a jinými dárky.

Malý chlapec v objetí s mámou a vyrobenou pohlednicí na Den matek

Jak uctít mámy?

Je to klišé, ale opravdu platí, že nejlepší dárek ke Dni matek, který můžete dát své mámě, je váš čas. Ať už osobně nebo virtuálně. Dáte jí tak nejlépe najevo, že je pro vás to nejvzácnější v životě. Nebo jí darujte druhý nejlepší dárek ke Dni matek – dejte jí trochu času na dobití energie.

Ale i když je nejdůležitější věcí kvalitní čas, určitě si máma zaslouží i nějaký hodnotný hmotný dar. Sami nejlépe víte, co má vaše máma ráda, ale přece jen vás možná inspirují i ​​následující tipy, jak s ní Den matek oslavit. 


Snídaně do postele

Mámy většinou ráno vstávají první, aby připravily snídani pro celou rodinu. Obraťte to a překvapte ji snídaní do postele. Připravte jí oblíbené jídlo a nechte na podnosu s jídlem sladký vzkaz, abyste jí řekli, že ji milujete nejvíc na světě a máte štěstí, že ji máte po svém boku.

Tác snídani do postele s croissanty, vafly, jahodami, kávou a čajem

 

Darujte jí květiny

Květy vždy rozjasní náladu a udělají radost. Ručně vyrobená kytice čerstvých barevných květin je dokonalým způsobem, jak poblahopřát vaší mámě k jejímu svátku a ukázat, jak ji z hloubky srdce milujete.

Dcera dává polibek mámě a velkou kytici ke Dni matek

Dejte své mámě den volna

Osvoboďte svou mámu od všech domácích prací. Rozdělte si péči o domácnost a nechte mámu, aby si odpočinula nebo šla ven se svými přáteli a zabavila se.

Připravte večírek s překvapením

Uspořádejte doma překvapení ke Dni matek a zapojte do toho celou rodinu. Připravte své mámě oblíbená jídla a koktejly. Nejlepší je, pokud nebude nic tušit a bude o to více mile překvapena.

Stravte spolu den

Věnujte své mámě celý den a dělejte věci, které s vámi vždy chtěla dělat, a nebyl na to čas. Je toho hodně, co se dá dělat, třeba i povzbudit ji, aby vyprávěla o svém mládí a rodině – jistý čas můžete strávit prohlížením fotoalb. Nebo ji požádejte, aby vás naučila udělat oblíbené jídlo tak, jak to umí jen ona. Tipů je mnoho, důležité je, aby se cítila jako středobod pozornosti a dali jste jí najevo, jak je pro vás důležitá.

 

Vezměte mámu na výlet

Pobyt v přírodě určitě potěší, zvláště pokud je pěkné počasí. Pokud ho spojíte s rodinným piknikem, výsledek může být dokonalý. Vzít ji také můžete na výstavu, do galerie, na procházku po obchodech, případně se spolu vydejte do kina, divadla či na koncert – záleží jen na vás a na tom, co mámu nejvíc baví. Ona vaši snahu určitě ocení.

Máma s dcerou na rodinném pikniku

 

Hýčkejte ji

Trochu odpočinku a relaxace by fyzickému a emocionálnímu zdraví vaší mámy jistě pomohlo. Objednejte pro ni relaxační masáž, pedikúru a manikúru – jistě to ocení. Po takových procedurách se každá žena cítí jako znovuzrozená.

Relaxující žena na masáži při svíčkách

Překvapte ji krásným dárkem

Kdo nerad dostává dárky? Pokud umíte odhadnout, po čem vaše máma právě touží, pak bude opravdu jednoduché objednat smysluplný dárek, který by se jí líbil. Zajisté ji neurazí malý šperk a nemusí to být nic nákladného. V klenotnictví bývá bohatý výběr pěkných přívěsků, které se k této příležitosti dokonale hodí.

Naše tipy na přívěsky:


Strom života

velmi oblíbený přívěsek, který v sobě nese několik významů, větve stromu symbolizují rodinu a kořen stabilitu, koruna stromu je symbolem ochrany a bezpečí – stejný pocit, který cítíme v náruči milující maminky.

Zlatý náhrdelník s přívěskem strom života


Srdíčko / propojená srdíčka

univerzální symbol lásky, pěknou variantou jsou i propojená srdíčka, která symbolizují nekonečné propojení lásky mezi vámi a mámou.

Zlatý náhrdelník se dvěma propojenými srdíčky


Perla

tento mořský poklad symbolizuje moudrost získanou zkušenostmi a stejně jako vaše maminka, i každá perla je jedinečná.

Zlatý náhrdelník s perlou


Andělská křídla

ochranná křídla, která nad vámi máma celý život drží, jsou pěkným symbolem díků a nesou v sobě skryté poselství.

Zlatý náhrdelník s andělskými křídly


Nekonečno

symbol ležaté osmičky značí nekonečno nebo věčnost, jemný a nenápadný symbol pěkně zobrazí vaši nekonečnou lásku a pouto.

Zlatý náhrdelník se symbolem nekonečna


Jména

výborný nápad je výběr přívěsku nebo náramku s gravírováním, vygravírovat můžete své jméno a jména vašich sourozenců, důležité datum nebo slovo, které má pro vaši rodinu specifický význam.

Zlatý náhrdelník s přívěskem ve tvaru srdíčka a s vygravírovanými jmény

 

Kromě šperků nebo dárků, které koupíte v obchodě, můžete využít své dovednosti a kreativity. Vyhraďte si podle náročnosti nápadu dostatečný čas před tímto svátkem a vyrobte jí dárek sami. Zapojte i vaše děti a výsledek může být dokonalý – dárky od vnoučat se cení dvojnásob.

Právě zde možná pomohou i naše tipy: 

 

 

 

- Upečte jí makronky, osvědčených receptů je na internetu dostatek.

 

Tyrkysové a růžové makronky

 

 

- Ušijte plátěné sáčky, které můžete i vyšít nějakým ornamentem, a naplňte je například levandulí (může být i jiná voňavá bylinka).

Levandulové sáčky

 

 

- Květy, které jí chcete darovat, můžete nastajlovat do kornoutu z papíru, jaký se používá například na pevné poštovní obálky.

Doma vyrobená kytice zabalená v recyklovaném papíře

 

- Úžasný nápad jsou sušené květiny ve skleněném rámu. Květy, aby byly dost tenké, se suší v mikrovlnce (podle tloušťky asi jednu až tři minuty) tak, že se položí na bavlněnou látku (aby se teplem neroztavila), překryjí se druhým kusem látky a zatíží nejlépe šamotovou cihlou. Po 1-3 minutách cihlu sundáte a ještě cca ½ minuty necháte dosušit. Potom se květiny vloží mezi dvě tabule skla, zafixovat je můžete průhledným lepidlem a vloží se do rámu. Je to trochu složitější, ale výsledek je skvělý a máma jistě ocení, jakou jste si s dárkem dali námahu.

Sušené květiny zarámované v obraze

 

- Trochu náročnější je například vyrobit srdíčko z bavlnky. Budete potřebovat šablonu ve tvaru srdce, kterou si obkreslíte na dřevěnou podložku (vyberte hezkou, neboť tvoří podklad pro budoucí obrázek). Potom natlučete po obvodu ve stejných vzdálenostech malé hřebíčky tak, aby byly dost pevné a jejich hlavičky ve stejné výšce. Bavlnku pak přivažte k jednomu hřebíčku v horní části, kde se obě poloviny srdce setkávají a natáhněte ji na protilehlý hřebíček, kolem kterého ji omotáte a přejdete na vedlejší hřebíček (ve směru hodinových ručiček). Tam ji opět omotáte a přejdete na protější stranu. Postupně pokračujete, až budete mít spojeny všechny hřebíčky. Dbejte, aby bavlnka byla stále dostatečně natažená. Na konci ji opět uvažte za poslední hřebíček, na destičku dejte háček na zavěšení a dekorace je hotová.

Bavlněné červené srdíčko na dřevěné desce

- Pěkným nápadem jsou i vlastnoručně vyrobené „dárkové kupóny“ pro mámu. Můžete jí darovat kupony na snídani do postele, vysávání, vynášení smetí, umytí nádobí a jiné, které může využít dle potřeby. Stačí, když si na počítači vytvoříte hezkou obálku, kterou vytisknete na tvrdý papír tak, aby se do ní daly kupony vložit a připnout kancelářskými sponkami. Potom vyrobíte jednotlivé kupony dle vlastního uvážení (nemusí být vytištěny, můžete je i nakreslit), vložit do knížky a máma si z nich může vybírat, kdy který dárek použije.


Co v případě, že bydlíte daleko a okolnosti vám nedovolí být spolu? Potom využijte moderní technologie. A nejen na to, abyste se spojili a blahopřáli mámě. I zde lze událost oživit několika nápady. Například video s blahopřáními od všech členů vaší rodiny, společná virtuální snídaně, konferenční hovor celé rodiny, ať jsou kdekoli. Možností je mnoho, vše záleží na vaší kreativitě.

Mimochodem, věděli jste, že na Den matek se telefonuje mnohem víc než kterýkoli jiný den v roce? Rozhovory s mámou způsobují nárůst počtu telefonických hovorů až o 37 procent.

 

Jak tedy letos oslavíte svátek vaší mámy? Ať už připravíte ke Dni matek velkou rodinnou večeři, zúčastníte se nějakého druhu fyzické aktivity, pojedete na večeři nebo se setkáte pouze přes některou z aplikací, určitě inspiraci hledejte v maminčiných oblíbených činnostech, aby se v tento den cítila středobodem vašeho zájmu. A nezapomeňte jí napsat hezké přání ke Dni matek na pohlednici!

Táta s dcerou gratulují mámě ke Dni matek s kyticí žlutých tulipánů a se zabaleným dárkem

 


26.04.2022


Další články