Věděli jste, že i zlato může být jedlé?Věděli jste, že i zlato může být jedlé?

Zlato ve formě oslnivého šperku, zlato jako obchodovatelný drahý kov, či zlato sloužící jako zubní výplň nejsou ničím neobvyklým. Ale zlato jako konzumovatelná ingredience?


Kousek jedlého zlata na čokoládovém bonbónu

Ano, zlato je jedlé a také oficiálně uznáno jako potravinové aditivum. Máte-li ve zvyku číst si seznamy ingrediencí a setkáte se náhodou s označením E 175, znamená to, že v dané potravině se nachází i trochu jedlého zlatého listu. Mnohem pravděpodobnější však je, že jedlé zlato ochutnáte v nějakém pokrmu extravagantní haute cuisine, případně jako dekoraci slavnostního dezertu či nápoje při velmi speciální příležitosti.

Konzumace zlata nemá žádné pozitivní ani negativní účinky na organismus. A jelikož, na rozdíl od jiných kovů, neoxiduje ani nekoroduje, je k dekoraci opulentních gastronomických výtvorů jako stvořené. Aby však mohlo být zlato pro tento účel použitelné, musí být nejprve upraveno na velmi tenký list o tloušťce asi 1/8000 milimetru, nebo rozdrceno na jemný prášek.

I když poptávka po jedlém zlatě zaznamenala výraznější nárůst hlavně díky možnostem vizuální propagace v digitální éře jednadvacátého století, jako domnělé léčivo se používalo již od dávných dob. Egypťané věřili v jeho očistnou sílu pro tělo i duši, alchymisté ho přimíchávali do omlazujících lektvarů a středověcí lékaři jej používali jako prostředek boje s artritidou – tato praxe v určité formě přežila až do začátku minulého století.

Zlatý jedlý list a kousek listu na pinzetě


Výroba zlatého listu

Produkce extrémně tenkého plátu zlata vyžaduje kombinaci výjimečné řemeslné dovednosti, sofistikovaných technologií a hlubokých znalostí tajemství metalurgie. Celý proces výroby je dlouhý a složitý. Pro postupné snižování tloušťky zlata je zapotřebí asi deset hodin vytrvalého a trpělivého zpracovávání.

Vše začíná čistým zlatem, které se taví spolu s dalšími ušlechtilými kovy (jako měď a stříbro) při teplotě nad 1000°C. Po zkapalnění a sloučení tvoří různé složky slitinu, která se nalije do forem a nechá se vychladnout. Vzniknou tak ingoty, jejichž zbarvení se mění v závislosti na množství použitých ušlechtilých kovů. Poměry slitin jsou často diktovány starými recepturami, které si výrobci pečlivě hlídají. Ingoty se pak začnou zpracovávat přechodem přes válce, které je přemění na pásy o tloušťce několika desetin milimetru. Následuje další fáze válcování, která snižuje napětí kovu tím, že jej podrobuje cyklům zahřívání a chlazení. Tloušťka plátů klesá ještě více a je již měřitelná pouze v mikronech.

Další krok výroby zlatého listu je pro celý proces nejcharakterističtější a nazývá se bití. V této fázi se zlaté pláty nařežou na malé čtverečky podobné známkám a vloží mezi listy papíru. Tak jsou podrobeny četným cyklům tepání pomocí mechanických kladiv, které je ještě více ztenčí.

Nyní má plátkové zlato tloušťku jen několik desetin mikronu a je připraveno na poslední krok, ve kterém nejvíce záleží na dovednosti zlatotepce. Dokončovací fáze se obvykle provádí ručně – synchronizovanými údery a použitím různých typů kladiv se povrch plátů zplošťuje a vyhlazuje, dokud nejsou na dotek hladké jako hedvábí. Nakonec se plátkové zlato už jen ručně nařeže pomocí speciálního dvoučepelového nože.


Formy jedlého zlata

Pro použití v potravinářství musí mít jedlé zlato obsah zlata minimálně 90 % (tedy ryzost minimálně 21,6 karátů), obsah stříbra maximálně 7 % a obsah mědi maximálně 4 %. Typickým standardem u nejpopulárnějších certifikovaných výrobců je však minimálně 23 karátové zlato, tedy ještě ryzejší, než vyžaduje zákon a neobsahuje měď.

 Základní podoby jedlého zlata jsou čtyři:

 

Zlatý list nařezaný do tvarů srdíčka na dortu

Zlatý list

nejtradičnější a nejvzácnější forma jedlého zlata se používá zejména v restauracích, při zdobení jídel s velkými povrchy, jako jsou koláče. Jedlé plátkové zlato může být aplikováno celé nebo nařezané na části různých tvarů a velikostí.

Čokoládový bonbon s kousky jedlého zlata

Zlaté vločky 

tato forma je vhodná jako kreativní komponenta, jejímž použitím jídla vypadají jako šperky. Vločky jsou skvělé pro lehké předkrmy, fusion kuchyni, dezerty a luxusní dorty.

Čokoládovo-jahodové koláčky se zlatými drobky

Zlaté drobky

všestranně použitelná forma, ideální pro vytváření světelných efektů. Drobky se získávají drobením čistého plátkového zlata a jsou univerzálně aplikovatelným druhem jedlého zlata.

Dezert ozdobený zlatým práškem

Zlatý prášek

forma jedlého zlata pro vytvoření rozptýleného lesku. Zlatý prášek je téměř nehmatatelný a pro podnebí v ústech konzumenta nepostřehnutelný. Jedlý zlatý prášek se používá ke zdobení všech druhů jídel, zmrzliny, čokolády i v koktejlech, likérech a kvalitních šumivých vínech. Na rozdíl od ostatních tří forem se častěji objevuje také v maloobchodní síti.

Jak chutná jedlé zlato?

Jedlé zlato v každé jeho podobě je bez chuti, zápachu nebo aroma. Co ale při jeho konzumaci můžete cítit, je jemná textura pevné látky. Tento delikátní, lesklý žlutý kov tedy pokrmům nejvíce přidává lesk a prestiž. A svou výsostně dekorační funkci plní excelentně – jedlé zlato je zárukou okouzlujícího momentu na každém talíři či v každé sklenici.


Zacházení s jedlým zlatem

Jak již bylo řečeno, pláty jedlého zlata jsou velmi jemné a jejich použití může být složité. Mohou se poměrně snadno roztrhnout, pokrčit a pohne jimi i sebemenší závan vzduchu, často i lidský dech. Stává se také, že se jedlé zlato přilepí na pokožku, čímž se stává dále nepoužitelným.

Proto je při manipulaci s touto citlivou hmotou důležité dodržet několik pokynů a mít vždy po ruce pár užitečných pomůcek – nůž nebo žiletku, čistý a suchý štětec a pár bavlněných rukavic. Jelikož plátkové zlato se přichytává na většinu povrchů, nůž nebo žiletka se používají k jeho přesunutí. Na zlaté vločky je také pro tento účel vhodná pinzeta. Zlaté drobky a prach lze sypat i nanášet štětcem.

Co se skladování týče, jedlé zlato je nutno uchovat v původním balení speciálních papírových archů. Měly by být uloženy naplocho, ve vzduchotěsném, chladném a suchém prostoru, mimo riziko jakýchkoli mechanických otřesů, vlhkosti, nebo teplotních výkyvů. Za dodržení těchto podmínek vydrží jedlé zlato poměrně dlouho

 


Kousky jedlého zlata na čokoládových dezertech


Cena jedlého zlata

Cena jedlého dekoračního zlata se odvíjí od velikosti a počtu prodávaných plátů. Orientačně, pro ilustraci, 10 plátů o rozměru 5x5 centimetrů stojí u světových online prodejců přibližně 10 až 15 euro.

Známé nabídky jedlého zlata ve světových restauracích

Přirozeně, představa jedlého zlata se pojí především s výjimečným dezertem nebo šampaňským. Nabídky světových restaurací obsahující jedlé zlato se však zdaleka neomezují jen na tyto dvě varianty jeho použití.

Avšak právě z těch nejvyhlášenějších (a zároveň nejdražších) „pozlacených“ dezertů, spíše než z jiných pokrmů, se stala hlavní lákadla restaurací, která je připravují.

Golden Opulence Sundae vám připraví na speciální objednávku v newyorské restauraci Serendipity 3. Zmrzlinovému poháru, který vznikl u příležitosti padesátého výročí otevření restaurace, patřilo kdysi prvenství v Guinnessově knize rekordů. Podle dostupných informací se prodá průměrně jedna porce měsíčně a pro jeho přípravu je nutných 48 hodin. Ve zlatém listu je obalena exkluzivní vanilková zmrzlina a cena je 1000 dolarů.

Důvodem, proč už první zmiňovaný dezert není ve známé knize rekordů, je ještě dražší výtvor ze stejné kuchyně, The Frrrozen Haute Chocolate. Tato zlatá zmrzlá extravagance vás vyjde na asi 25 000 dolarů. Zlaté zdobení tvoří 5 gramů jedlého 23karátového zlata a podává se ve sklenici vystlané zlatým listem. Obsah tvoří čokoládová dřeň ze čtrnácti nejvzácnějších odrůd kakaa ze všech koutů světa. Dezert se konzumuje zlatou lžičkou, kterou si můžete vzít domů.

The Golden Phoenix Cupcake byl poprvé podáván během uvedení vlajkové restaurace pekárny Bloomsbury's v nákupním centru Dubai Mall v Dubaji v roce 2013. Tento zlatý cupcake je vyroben z italského kakaa, ugandských vanilkových lusků, organických jahod, jedlého zlatého posypu a je zabalen v jedlém 23karátovém zlatém listu. Podává se stylově se zlatou lžičkou. Stojí něco nad 1000 amerických dolarů.

Krispy Kreme's Luxe Doughnut naleznete ve Velké Británii, v londýnském obchodním domě Selfridge's a jeho cena se pohybuje kolem 1 682 dolarů (část částky jde na charitativní účely). Pro srovnání, za tuto cenu lze pořídit kolem 2 000 standardních koblih Krispy Kreme. Koblihy Luxe Doughnut jsou tvořeny ze želé ze šampaňského Dom Perignon, ročník 2002, belgických čokoládových květů poprášených jedlým zlatem, jedlými diamanty, polevou z mučenky a zdobené 24karátovým listovým zlatem.

The Lindeth Howe Country House Hotel Chocolate Pudding vypadá jako královské velikonoční vajíčko od Fabergeho a je nádherné zlaté barvy. Podávají ho v luxusním britském venkovském hotelu v panství Cumbria. Kromě jedlého zlata a lahodné čokolády dezert obsahuje také 2karátový diamant, který není jedlý. K tomuto pudinku patří také láhev dezertního vína Chateau d'Yquem, která sama o sobě stojí asi 700 dolarů. Objednávku je třeba oznámit tři týdny předem a z celkové ceny 35 000 dolarů je třeba zaplatit zálohu.


09.05.2022


Další články