Výročí svatby: Jak oslavit každý rok?Výročí svatby: Jak oslavit každý rok?

Váháte, co darovat vaší milované polovičce k výročí svatby? Nechte se inspirovat názvy jednotlivých výročí, jejichž symbolika vám hodně napoví i o tom, jaký dárek bude nejvhodnější.

Kořeny oslav výročí sňatku sahají, podobně jako mnoho jiných moderních tradic, do starověké Římské říše. Manželé tam měli, po čtvrtstoletí společného soužití, ve zvyku korunovat své manželky stříbrným věncem. Po úspěšném dovršení padesáti let trvání manželství to byl dokonce věnec ze zlata. Zde má původ i současné označení těchto výročí jako stříbrná a zlatá svatba.


Novomanželé držící se za ruce

Zlaté snubní prsteny

 

Dvacáté století bylo svědkem postupného přibývání dalších výročí „velkého dne“ a jako užitečné se osvědčilo jejich pojmenování podle různých materiálů. Ty nepředstavují jen trvanlivost manželského svazku, ale mohou sloužit i jako praktické vodítko při výběru dárků, které si manželé navzájem dávají. Podívejte se blíže na to, co názvy výročí znamenají a nakolik podnětné mohou být při volbě dárku, stylu oslavy, či překvapení pro vašeho životního partnera nebo partnerku.

Romantická večeře

Bavlněná svatba (1. výročí)

Sotva hmatatelných, jako chomáčky bavlny, prvních dvanáct měsíců vám uběhlo jako voda. Oslavit už první milník na manželské pouti je však mimořádně důležité, neboť tato událost bude tvořit základní kámen a referenční bod pro všechny podobné oslavy v budoucnosti. Obdarovat se jako partneři můžete společně stráveným časem na večeři nebo víkendovém pobytu v lázních. Kytička konvalinek, manžetové knoflíky, nebo něco z bavlněné tkaniny budou stejně vhodné.

Papírové origami srdíčka

Papírová svatba (2. výročí)

I dovršení druhého společného roku je důvodem k oslavě, i když jen decentní, neboť i ta je malým krokem v pokračování krásné tradice. Papír je symbolem křehkosti, a ještě nepopsaný stále čeká na vše, co na něj společně zaznamenáte. Skvělými dárky budou ručně napsané vyznání, origami ozdoba, nástěnné hodiny do domácnosti, nebo jednoduchý květ jako je maceška nebo hřebíček.

Pár na lesní túře

Kožená svatba (3. výročí)

Po třech letech je manželské pouto opět o něco pevnější a přirovnání ke kůži se zdá výstižné. Ovšem znovu se vzájemně ujistit, že trvanlivost vztahu je reálná, jistě neuškodí. Vydejte se spolu na krátké dobrodružství, zdolejte horu, případně se pokochejte jiným romantickým výhledem. Z květů jsou namístě fuchsie a slunečnice, moderními dárky mohou být křišťál a samozřejmě i kožené módní doplňky.

Piknik

Květinová nebo i ovocná svatba (4. výročí)

Co bylo dosud jen v jarním puku, rozkvetlo a dozrálo do sladkého plodu. A přestože květ, ani ovoce nejsou na první pohled pevnými či stabilními, jejich symbolika je více o dosažených úspěších vašeho života v manželství. A těch se vám za čtyři roky už nepochybně podařilo nahromadit dostatek. Vedle pikniku ve vinohradu nic nezkazíte hortenzií, kterou společnými silami zasadíte v zahradě, malým šperkem z modrého topasu ani bílou či černou technikou.

Sedmikrásky ve váze

Dřevěná svatba (5. výročí)

První malé jubileum se nese ve znamení stálosti a pevného, optimistického výhledu do budoucna. Zdravé dřevo má už něco za sebou a díky zapuštěným kořenům i hodně před sebou, ale vedle síly bývá strom spojován také s moudrostí a rozvahou. Co tak vybrat si starožitnou dřevěnou dekoraci na trhu v některé z evropských metropolí? K první pětiletce patří i nová sada příborů a sedmikrásky ve váze.

Snídaně do postele

Železná svatba (6. výročí)

5 + 1 už nemůže být podle žádných kritérií náhoda. Svazek ukován ze železa si zaslouží oslavu s trochou vášně. Začít můžete snídaní do postele, pokračovat v květinářství, kde si vyberete ten správný počet ďáblíků (také známých jako Calla), přesunout se někam, kde si dobře zatančíte a den zakončit něčím sladkým. Cukr je totiž druhou komoditou spojovanou se šestým výročím.

Zlatá brož s perlami ve tvaru květu

Zamilovaný pár v objetí

Vlněná nebo i měděná svatba (7. výročí)

Vlna i měď evokují teplo. Pocity komfortu, bezpečnosti a jistoty vyplývají ze snahy vás obou vytvořit si kvalitní zázemí. A tuto snahu máte nyní příležitost jeden druhému otevřeně ocenit. O důvod víc ke gratulacím je, že máte za sebou rok nejčastějších rozvodů (v průměru, počítáno od roku svatby). Jako dárky jsou ideální brož, či náramek s měděnými prvky, šála z prvotřídní skotské vlny nebo kašmíru a z květů jsou to frézie.

Pyramidy v Egyptě

 

Bronzová svatba (8. výročí)

Slitina mědi a cínu připomíná fungující splynutí i utužení vztahu. Celek manželství je více než jen součet jeho částí a neměli byste si nechat ujít příležitost tuto vzácnou synergii ještě více upevnit. Bronz je populárním šperkařským materiálem a náušnice, či přívěsek z něj vypadají úžasně. Středem kytice by měl být šeřík a k tomuto výročí se hodí i výlet do míst se starověkou historií (například Egypt, nebo Řecko).

Žena na kurzu keramiky

Hliněná svatba (9. výročí)

Podobně jako umí zručný hrnčíř transformovat neforemnou hroudu hlíny na esteticky hodnotný a zároveň užitečný předmět, i vy jste z vašeho manželství vytvořili krásný a funkční unikát. Dárky však nemusíte omezovat na keramiku, i když absolvování hrnčířského kurzu zní opravdu stylově. Strelície a lapis lazuli jsou květem a drahým kamenem tohoto výročí i zárukou okouzlení a radosti.

 

Cínová svatba (10. výročí)

Proč je symbolem prvního kulatého výročí svatby právě cín? Protože ho charakterizují stabilita a flexibilita, dvě naoko protichůdné vlastnosti, jejichž přítomnost je nutná i pro dlouhodobě úspěšný manželský život. Závazky, ke kterým jste se odhodlali a vytrvalost, se kterou jste jich dostáli si zaslouží obdiv a stylovou oslavu. Vydejte se na nějaké pro váš vztah významné místo, například město, kde jste se seznámili, nebo zasnoubili. Věnujte si také hodnotnější dárek, pokud to bude šperk, měl by obsahovat diamant. Radost a začátek z nové etapy vyjadřují zase narcisy. 

Pár na procházce u moře

Křišťálová svatba (15. výročí)

Vaše investice do partnerského soužití se zúročily v transparentním a křišťálově čistém výsledku. Vyzařují z vás otevřenost a harmonie, velmi pozitivně ovlivňující i vaše bezprostřední okolí. Dary z průzračného křišťálu mají mnoho podob a jejich výběr se dá elegantně spojit s návštěvou některého z míst jeho produkce, například Karlových Varů. Červené růže budou pro křišťál rovnocenným partnerem a náramkové hodinky zase jeho důstojnou alternativou.

Křišťálová sada sklenic, lahví a váz

 

Porcelánová svatba (20. výročí)

Dvě dekády v blízkosti toho druhého jsou definitivním důkazem, že vaše manželství obstálo ve zkoušce času. Křehkost porcelánu vyžaduje, podobně jako vaše každodenní interakce, delikátní zacházení, ale současně je nedílnou součástí jeho krásy. Dopřejte si hodnotnou porcelánovou sadu, určitě si ji zasloužíte, stejně tak i výlet do Číny, kde mají původ nejkrásnější porcelánové kousky. Šperky z platiny a dekorované smaragdy se honosností vyrovnají této události. Květinová výzdoba s astrami zase doladí slavnostní atmosféru k dokonalosti.

Porcelánová čajová sada

Stříbrná svatba (25. výročí)

Po čtvrtstoletí soužití byste měli být na sebe hrdí. Pouze exkluzivita drahého kovu může dostatečně zdůraznit význam tohoto milníku. Uspořádejte oslavu s vašimi nejbližšími, při svíčkách a se šampaňským. Stříbrné šperky by neměly chybět, protože 25 let je už dost na to, abyste je zhmotnili do něčeho, co vám je bude připomínat natrvalo. Kosatec je květem příslibu, naděje, moudrosti a odvahy, a proto také sedí k tomuto významnému momentu.

Přípitek šampaňským

Perlová svatba (30. výročí)

Můžete si gratulovat k životnímu úspěchu – třicet let lásky, přátelství a soudržnosti, pravděpodobně už i dospělé děti a snad i vnoučata. Abyste to dotáhli až sem, museli jste prokázat značnou dávku čestnosti, moudrosti a osobnostní integrity, vlastností vycházejících z hloubky vašeho nitra. Perly přesně vystihují tento druh čistoty, i to, že skutečná krása pramení uvnitř. V příslušné atmosféře by se měla nést i oslava, na níž by neměla chybět rodina, ani blízcí přátelé. Perlový náhrdelník pro dámy, vkusné perlami zdobené doplňky pro pány a případná kombinace s diamanty vůbec nejsou přehnané. Květem tohoto výročí je lilie, další ze symbolů čistoty.

Perlový set náušnic a náhrdelníku

Rubínová svatba (40. výročí)

Zdárný průběh manželství napříč čtyřmi dekádami si žádá vedle ctností a osobnostních kvalit i velkou dávku vášně pro toho druhého. Vášně hluboké jako barva rubínu, která nehasne, ale naopak, každým rokem jako by rostla. Vášně, jejímž vhodným vyjádřením bude veřejné obnovení vašich svatebních slibů. Jako květinovou výzdobu zvolte gladioly, neboť skvěle tlumočí sílu lásky a charakteru. Následovat mohou líbánky a adekvátními dary budou rubínový šperk, archivní portské víno, či zážitek z rychlé jízdy ve sportovním autě na závodním okruhu.

Rodinná oslava

Zlatá svatba (50. výročí)

Nyní už píšete historii a toto výročí je, možná více než vaší osobní radostnou záležitostí, i společenskou událostí. Nic ji nemůže reprezentovat lépe než zlato. Připravte velkou oslavu, na níž nebudou chybět fragmenty vaší společné minulosti, slavnostní řeči, ani přípitky. Ovšem neochuďte se ani o romantické chvíle ve dvou, pár týdnů na výletní lodi vám bude jen malou odměnou za vaši půlstoletí dlouhou vytrvalost. Radost, jas a štěstí jsou vyjádřeny i ve žlutých růžích.

Starší pár a jejich výhled na výletní loď

Smaragdová svatba (55. výročí)

Pětapadesáté výročí svatby je jedním z více tradičních a nese se ve znamení smaragdu – drahokamu s metaforickým významem věčnosti. „Láska se skládá z jedné duše obývající dvě těla.“ píše Aristoteles a vy jste toho důkazem. S hlubokou a sytou zelenou smaragdu ladí, také velmi trvanlivá, zeleň pokojových rostlin, tak si jich pořiďte rovnou několik. Organizaci oslavy už delegujte na vaše potomky a nechte se překvapit. Smaragdový náhrdelník, náušnice, či spona na kravatu jsou samozřejmě vítány, kdyby se vás někdo nenápadně ptal, co byste si přáli.

Starší manželský pár v objetí s kyticí květů

Diamantová svatba (60. výročí)

Nezničitelnost vašeho svazku a jasná záře vaší lásky jsou již konstantami. Diamanty možná nejsou opravdu věčné, ale z pozemských komodit jsou jedinou, která se vám alespoň vzdáleně vyrovná. Společně jste už zažili všechno, co se zažít dá, tak proč toto výročí neoslavit připomenutím si něčeho mimořádného – divadelní představení, večeře na oblíbeném místě, nebo třeba jen dlouhý víkend věnovaný vzpomínkám na všechno krásné. Kytice s převahou kosatců a pochopitelně diamantové šperky jsou nejlepšími radami ohledně případných darů pro všechny, kteří vám chtějí v tomto významném čase udělat radost.

Starší pár v objetí s kyticí lučních květů

Platinová svatba (70. výročí)

Pravděpodobnost, že informace o platinové svatbě potřebujete proto, protože ji pořádáte pro vaše rodiče nebo prarodiče je zřejmě vyšší, než že ji pořádáte sami pro sebe. Věk ani mobilita by neměly být při této události překážkou, která bude vašim organizačním záměrům stát v cestě. Doma jubilantům pusťte hudbu z období, kdy se seznámili, pozvěte na návštěvu jejich vrstevníky a vezměte je na místa, kde nejvíce ožijí jejich vzpomínky. Vhodnými květy jsou pivoňky.

Starší manželé na výletě u jezera

Nebeská svatba (75. výročí)

Vzácná událost pro každou rodinu i širší komunitu. Jejich členové by měli spojit síly a udělat z ní památný okamžik, který oslavencům přinese radost a ostatním poslouží jako inspirace do budoucna. A mimochodem, nebeská proto, že každý manželský pár, co spolu vydržel 75 let, jde údajně přímo do nebe.

Starší pár v objetí


22.01.2021


Další články