Zajímavé novoroční zvyky a tradice ve světěZajímavé novoroční zvyky a tradice ve světě

Ne všude vítají Nový rok přípitkem a konfetami. Oslavy či přání všeho dobrého mají ve světě mnoho podob a některé dávají smysl jen v souvislostech dané kultury. Všechny však spojuje upřímnost a dobrá nálada.

Zvyk vítat den jarní rovnodennosti měli už před 4 000 lety obyvatelé starověkého Babylonu. Jejich festival Akitu trval 11 dní a každý z nich se vyznačoval specifickým rituálem. S tím, jak se ve starých civilizacích objevovaly stále sofistikovanější formy kalendářů, vznikala i potřeba vyznačení začátku pravidelného ročního cyklu. Ten připadal zpravidla na den významného astronomického jevu, nebo důležité zemědělské události. V Číně to byl první úplněk měsíce po zimním slunovratu, v Egyptě zase den začátku záplav na Nilu, což bylo zároveň v době, kdy se na večerní obloze po 70 denní absenci objevila hvězda Sírius. Jarní rovnodenností se řídily i letopočty v prvních říších na Středním východě, kde má festival Nowruz („Nový den“) kořeny už v Achaimenovské říši.

 

Novoroční šampaňské

 

Římský Nový rok původně rovněž zhruba korespondoval s jarní rovnodenností. Protože tehdejší kalendář měl jen 304 dní, stávalo se, že začátek roku s ním nebyl synchronizován. Po několika úpravách se kalendář dočkal své Juliánské verze (nazvané podle císaře Julia Caesara) a první den roku v něm nakonec připadl na leden. To byl měsíc zasvěcený bohu jménem Janus, patronovi dveří, bran a nových začátků.


Zvyky a tradice 

 

 

Rozinková vánočka

Czech Česko

V roce 1827 se český purkrabí Karel Chotek rozhodl, že si nebude Nový rok znepříjemňovat celodenním přijímáním návštěv. Aby se jim vyhnul, rozeslal všem, které očekával „omluvenky“. Stálo na nich známé PF – Pour féliciter („Pro štěstí“) a tento druh novoročního pozdravu se setkal s takovým úspěchem, že přežil až dodnes. PF pohlednice mezitím prošly mnoha designovými proměnami a přání v tomto stylu se stala součástí i jiných typů korespondence zasílané koncem starého i začátkem nového roku.

K českým lidovým zvykům patřilo pečení vánočky (ještě v době Vánoc), v níž bylo zapečené zrnko hrachu. Hotové vánočky se však nesměl nikdo dotknout až do Nového roku. Tehdy se rozkrájela a kdo dostal kousek s hrachem, toho čekal úspěšný rok. Lidé také kolem domů rozsypávali sůl jako ochranu před zlými duchy. Aby byli v bezpečí na cestách, obcházeli o půlnoci příbytky třikrát dokola s kufrem v ruce.

 

 

Novoroční šampaňské

Slovakia Slovensko

Na Slovensku se na přelomu let oslavuje hlavně příchod nového roku a všichni si přejí, aby byl úspěšnější než ten předešlý. V minulosti, kdy byli lidé o něco více pověrčiví, než jsou dnes, se ale s příchodem nového roku spojovala i celá řada pověr a rituálů lidové magie. Vařila se jídla z čočky a vepřového masa, neboť symbolizovala hojnost, a naopak nejedly se pokrmy z drůbeže ani ze zvěřiny, aby štěstí neuletělo či neodskákalo. Muselo být také předem uklizeno a vstávalo se brzy ráno, protože „Jak na Nový rok, tak po celý rok!“ Charakter nastávajícího roku měl vystihovat první host do domu a všichni preferovali, aby to byl zdravý mladý muž se srdečným přáním. K Novému roku patřily i četné pranostiky, například pokud připadl na středu, naznačovalo to dobrý rok, s množstvím vína, ale nedostatkem medu. 

 

 

Japonský rýžový koláč Kagami-mochi

 

Japan Japonsko

Japonské ceremonie, zvyky a rituály jsou produktem dlouhého historického vývoje a výjimkou nejsou ani oslavy příchodu Nového roku. Omisoka (31. prosinec) začíná úklidem celého domu. Okolo půlnoci pak napříč celou zemí zazní 108 úderů zvonu. Úkolem tohoto buddhistického zvyku je odstranění stejného počtu rušivých tužeb a pocitů, které podle buddhistického učení vedou k lidskému neštěstí. Základem přednovoročního jídla jsou rýžové nudle soba. Při jejich přípravě se těsto zformuje do dlouhého tvaru, což reprezentuje dlouhý a zdravý život. Výzdobu tvoří ikebany z bambusu, borovice a švestky ume, všechny s velmi pozitivní symbolikou. Oblíbenou dekorací je i rýžový koláč kagami-mochi

Ganjitsu, tedy první den nového roku má velmi čilý průběh. Slavnostní snídaně osechi ryori se servírují stylem bento a obsahují několik delikates. Na vyhnání zlých duchů se pije saké. Později se konají návštěvy pietních míst, kde odpočívají zesnulí příbuzní i nákupy při speciálních novoročních slevách. Dětem se rozdávají obálky s penězi a dospělí si navzájem předávají pohlednice s přáním všeho dobrého.

 

Červená obálka s penězi Hongbao v Číně

 

China Čína

Hongbao, neboli červená obálka, je tradiční formou čínského daru. Červená barva je považována za šťastnou a obsahem obálky zpravidla bývá finanční hotovost v sudé částce, protože „štěstí chodí po párech“ (ale nikdy ne v celkové hodnotě 4 juanů, neboť toto číslo je ztotožňováno se smrtí). Přijatelné jsou také losy finanční loterie – pokud je los vítězný, výhra je chápána jako zásluha dárce.

Větvičky kočiček jsou, jako symbol přicházejícího jara, častou ozdobou čínských novoročních interiérů. Salát ze syrových ryb yusheng je zase jako stvořený pro zlepšení party nálady – hýří mnoha barvami a k ​​jeho konzumaci patří divadélko vyhazování různých složek pokrmu do vzduchu, doprovázené hlasitými přáními do Nového roku. 

Skákání přes vlny v Brazílii

 

Brazil Brazílie

Brazilskou barvou Nového roku je bílá a štěstí čeká na každého, kdo se do ní v tento den oblékne. To je však jen začátek, vítání mladého roku pokračuje házením bílých květů do oceánu. Ty jsou obětí bohyni moře v naději, že v nadcházejícím roce splní lidem jejich přání. Šance na šťastných 12 měsíců se ještě zvyšují pro ty, kteří vstoupí do vody a přeskočí přes sedm příchozích vln. Sedm je i semínek granátového jablka, která se z téhož důvodu konzumují. 

Střepy pro štěstí v Dánsku

 

Dansko Dánsko

Střepy, vždy za určitých okolností, přinášejí štěstí v různých kulturách světa. V Dánsku se nádobí rozbíjí v podvečer Nového roku úmyslně – čím je ho ráno před vchodem do domu více, o to více štěstí a obliby čeká i přes rok na domácí. Druhým obyčejem je vystoupit na stoličku a do nového roku z ní přesně o půlnoci vykročit. 

Jedení 12 bobulí hroznů na Silvestra ve Španělsku

 

Spain Španělsko

O něco náročnější je zajistit si zdárný rok ve Španělsku. Je potřeba pro to zkonzumovat 12 bobulí hroznů, a to dokonce s přesným načasováním posledních dvanácti odbití hodin před půlnocí. Každé sousto je za jeden úspěšný měsíc. Španělé mají ve zvyku nenechávat nic na náhodě a hrozny si na konzumaci předem připravit. V obchodech dokonce najdete speciální novoroční konzervy se speciálními menšími bobulemi hroznů. Španělská televize se postará o odpočítávání a už je jen na vás, abyste hrozny stihli včas sníst!

Sýrové raclette v Německu

 

Germany Německo

Německé před-novoroční menu se neobejde bez dvou položek – tepelně upraveného sýra (fondue nebo raclette) a koblihy zvané Pfannkuchen. Sýr je považován za předzvěst dobrého období a Pfannkuchen symbolizuje štědré časy. Pro navození dobré nálady na silvestrovské party může hostitel některé z koblih namísto džemu naplnit pálivou hořčicí. Na předpovídání osudu v nastávajícím roce slouží Němcům olovo. Malý kousek se nechá rozpustit v lžičce nad svíčkou a v tekutém stavu se vylije do studené vody. Tam rychle ztuhne a z jeho tvaru se následně vyčte osud na celý rok. 

Věštění z cínu ve Finsku

 

 

Finland Finsko

Téměř identické věštění z rozpáleného kovu se praktikuje i ve Finsku, ale s jediným rozdílem. Vyvoleným kovem je cín. Kruh znamená svatbu, člunkovitý tvar cestu a cokoliv vzdáleně podobné prasátku bohatství. 

Novoroční cibule v Řecku

 

Greece Řecko

Pro Řeky představuje znovuzrození, obnovu a růst tak prostá plodina, jako je cibule. Domácnosti mají ve zvyku na uvítání Nového roku zavěsit na viditelné místo střapec několika navzájem propletených cibulí. Rodiče také probouzejí děti jemným poklepáním cibulí na čelo. Bochník řeckého novoročního chleba vasilopita má v sobě zapečenou minci a kdo ji dostane, toho čekají vysoké příjmy. 

Rybaření na zamrzlém jezeře v Kanadě

 

Canada Kanada

Kanadským aktivitám dominují společné akce spojené s vodou, ať už na moři nebo na zamrzlých hladinách jezer a řek. Rybaření je poměrně pochopitelné – úlovek indikuje, jaký bude celý rok. Druhou je novoroční plavání v chladné zimní vodě (takzvané plavání ledních medvědů). To má již více než stoletou tradici a dnes ho praktikují skupiny otužilců i za hranicemi země javorového listu. 

Červené spodní prádlo pro štěstí

 

Italy Itálie, ale i Bolívie, Peru, Venezuela a další země Jižní Ameriky

Ve středomořské zemi je potřeba si pro triumfální rok obléknout červené spodní prádlo, aby bylo hodně lásky, hojnosti a šťastných chvil. Totéž platí i na jihoamerickém kontinentu, jen barvy prádla se mohou měnit podle konkrétní cílové potřeby: červená a růžová – láska, žlutá – peníze. 

Novoroční jmelí v Irsku

 

Ireland Irsko

Svobodné ženy si v naději na to, že si v příchozím roce najdou dobrého ženicha, vkládají pod polštář jmelí. V irských rodinách si i společně poradí se zlými duchy a negativní energií nahromaděnou za uplynulý rok házením chleba o stěnu. Tento akt má vyhnat z domu všechno špatné. 

Smažené těstové kulky oliebollen v Nizozemsku

 

Holand Nizozemsko

V této zemi se během silvestrovské noci musí bránit agresivní bohyni jménem Perchta. Ta by nejraději rozřízla lidem žaludky, ale ostří jejího meče se dá ubránit. Nizozemci Perchtu přelstí tak, že snědí mastné smažené těstové kuličky oliebollen, díky kterým meč bohyně sklouzne po tuku a do žaludku nepronikne.  

Symbol prosperity je v Turecku sůl

 

Turkey Turecko

Ingrediencí míru, prosperity a dobrých časů je v Turecku sůl. S vědomím její zázračné moci se sype před práh dveří přesně s odbitím půlnoci Nového roku. 

Colombia Kolumbie

Pro některé je důležité zdraví, pro jiné peníze a pro další zase cestování do nových končin světa. Kolumbijci z třetí skupiny mají novoroční rituál, který jim má pomoci splnit jejich cestovatelské sny – během Silvestra sebou tahají kus prázdného cestovního zavazadla. Proroctví prosperity probíhá zase za použití tří brambor. Jeden je oloupaný úplně, druhý napůl a třetí vůbec. Všechny se uloží pod postel a o půlnoci Nového roku se jeden z nich náhodně vytáhne. Oloupaný brambor znamená finanční problémy, celý prosperitu a napůl oloupaný nezměněnou situaci. 

 

Puertorico Portoriko

Na přilákání dobrých duchů do svých příbytků vysypou Portoričané před vchodové dveře trochu cukru. Na vyhnání těch špatných vylévají přes otevřená okna vědra plná vody. 

 

Panama Panama a Ekvádor Ekvador

Na odstrašení všeho špatného a očištění se od nežádoucích vlivů uplynulých dvanácti měsíců platí v Panamě pálení figurín symbolizujících uplynulý rok. Nebývá výjimkou, že figuríny vzezřením připomínají místní méně populární politiky nebo že v ohni končí i fotografie připomínající méně šťastné okamžiky a události starého roku. 

 

Scotland Skotsko

Během Hogmanay, oslavy nadcházejícího roku, se Skotové navštěvují a dávají si dary. Velmi záleží zejména na hostu, který první překročí práh domu – ten by měl s sebou vždy mít dar, který přináší štěstí. 

 

Philippines Filipíny

Symbolem prosperity v této jihoasijské ostrovní zemi je kruh. Aranžmá v tomto tvaru jde vidět před příchodem Nového roku všude. Filipínci věří, že pro pozitivní průběh roku musí sníst dvanáct druhů kruhového ovoce. Oblibě se v tento den těší i šaty puntíkovaných vzorů. 

 

Russia Rusko

Na Bajkalu se dvě postavy, Otec Mráz a Ledová panna, potápějí pod zmrzlou hladinu jezera až do hloubky 100 metrů. S sebou mají dekorovanou jedličku, takzvaný novoroční stromeček, který tak jezeru rituálně odevzdají. V evropské části Ruska se dějí méně extrémní, i když také tak trochu bizarní události. Na příchod Nového roku si oslavující Rusové napíšou na malý kousek papíru své přání, papír spálí a popel vysypou do sklenice se šampaňským. Tu musí celou vypít, ne později než minutu po půlnoci. Tedy samozřejmě pokud chtějí, aby se jim přání splnilo. 

 

Estonia Estonsko

I v Estonsku platí relativně jednoduchá rovnice. Čím více jídel se den před Novým rokem sní, tím bude rok štědřejší. Estonci se pokoušejí zdolat sedm, devět, či dokonce dvanáct jídel. Pokud se některý z chodů nepodaří zkonzumovat celý, nic se nestane, jídla na talíři se ujmou přítomní duchové zesnulých příbuzných. 

 

Armenia Arménie

Když Arméni připravují těsto na novoroční chléb, pomyslně do něj vmísí přání šťastného Nového roku. Tento „šťastný chléb“ se pak podává při oslavách. 

 

Chile Chile

Novoroční mše v Chile nebývají v kostelích, ale na hřbitovech. To proto, aby měli lidé příležitost přivítat období nových dvanácti měsíců i s těmi blízkými, kteří už odpočívají na věčnosti. 


29.12.2020


Další články