Valentýn – Vše o svátku zamilovaných a tipy na dárkyValentýn – Vše o svátku zamilovaných a tipy na dárky

Každoročně v polovině února nastává čas vyměňování si zamilovaných pozdravů, červených růží a sladkých překvapení. Svátek svatého Valentýna má dlouhou historii a ta je plná inspirace, jak ho oslavit opravdu stylově.

Legendy o patronovi všech zamilovaných, svatém Valentýnovi, čerpají z příběhů starého Říma v čase úsvitu křesťanství a zdroje jich uvádějí hned několik. První vzpomíná, že za vlády císaře Klaudia II (3. století n. l.) platil zákaz uzavírání manželství pro mladé muže, aby se tímto způsobem nevyhýbali vojenské službě. Kněz jménem Valentýn byl údajně jediným, kdo se odvážil, i když v tajnosti, i nadále provádět svatební obřady pro mladé muže a jejich vyvolené partnerky. Když byl odhalen, císař ho nechal popravit.


Mladý pár v objetí s dárkem

Historici však zákaz svateb zpochybňují, tvrdíc, že ​​Klaudius naopak manželství svých vojáků podporoval, dokonce jim prý povolil i mnohoženství. Snad o něco důvěryhodněji pak vyznívá legenda, že Valentýn měl ve zvyku vojákům rozdávat kousky pergamenu ve tvaru srdce, které jim měly připomínat jejich manželské sliby, jakož i nekonečnou boží lásku. Objevují se i tvrzení, že Valentýn nepůsobil v Římě, ale byl biskupem ve městě Terni, vzdáleném od hlavního města asi 100 km na sever .

 

Jiná, dobrodružnější verze legendy vykresluje Valentýna jako odvážného kněze, který pomáhal pronásledovaným křesťanům, a to zejména při jejich útěcích z vězení. Sám byl za to uvržen do žaláře a odsouzen k smrti, což však jeho víru nezlomilo. Ve vězení zázračně vyléčil nemocnou dceru svého věznitele, jménem Julie, a tento skutek přivedl celou její rodinu ke konverzi na křesťanství. Valentýn Julii před popravou poslal dopis, který údajně podepsal „Tvůj Valentýn“. Poprava se konala v polovině února a svátek, jak jej známe dnes, je připomínkou výročí smrti tohoto mučedníka.

Zamilovaný pár s dekorací ve tvaru srdce a světýlky v pozadí

 

Alternativní vysvětlení svátku všech zamilovaných nabízí teze o tom, že je pokřesťanštěním starořímského pohanského festivalu, zvaného Luperkálie. Ten byl zasvěcen bohu obilí a dobytka, Faunovi. Pohanští kněží mu obětovávali kozy a doufali, že bůh se celému společenství odmění nejen bohatou úrodou, ale obecně vysokou plodností. Součástí festivalu byl také rituál, při kterém se jména svobodných mužů a žen vložila do dvou uren a náhodným výběrem se z nich vytvořily páry. Ty pak spolu žily jeden celý rok, což často stačilo k tomu, aby vznikla nová, trvalá manželství. Luperkálie přežily nástup křesťanství, ale za čas byly zakázány. V pátém století pak tehdejší papež vyhlásil 14. únor za svátek svatého Valentýna, čímž pohanským slavnostem jako by opět propůjčil část ztracené legitimity. 

 

 

Ve středověku byl střed února znám už i jako období páření mnoha druhů ptactva, ve čtrnáctém století vznikla první valentýnská báseň a vžilo se i valentýnské přání – nejprve jen v ústním, ale brzy i v písemném podání. Den svatého Valentýna se dočkal i zmínky v Shakespearově Hamletovi. První masově dostupné valentýnky jsou známé z devatenáctého století.

Zamilovaná dvojice


Valentýnky

Historii psaní romantických valentýnských vyznání začal údajně v patnáctém století francouzský vévoda Karel Orleánský. Byl právě v zajetí v londýnském Toweru, odkud poslal své manželce jménem Bonne krátký zamilovaný dopis, v němž použil oslovení „Mé něžné Valentýnce“. Malým paradoxem je, že jejich manželství bylo uzavřeno v rámci politické dohody, a právě v jejím důsledku se Karel ocitl v zajetí. Ve vězení pobyl více než 20 let a s Bonne se už bohužel nikdy nesetkal, protože mezitím zemřela.

V Anglii osmnáctého století si zamilované páry posílaly romantické pozdravy ruční výroby. Obsahovaly milostné verše, a dekorované byly tehdejšími symboly lásky. Ty tvořily květiny, či uzel, srdce bylo spíše výjimkou. Předtištěné valentýnky se staly v Anglii populárními v první polovině 19. století, čemuž nepochybně napomohla poštovní reforma a jednotné poštovné. Londýnské městské muzeum má ve sbírce až 1 700 unikátních valentýnek z viktoriánské éry.

Jedním z typických témat zobrazených na valentýnkách je Kupid (i Amor), malý korpulentní andílek držící luk a šíp. Povahou je rozmarný a rád si zahrává s lidskými emocemi, které manipuluje právě prostřednictvím neviditelných šípů.

Ovšem ne všechny valentýnky byly vždy romantické. Úkolem takzvaných „octových valentýnek“ bylo adresáta zesměšnit. Zaměřovaly se na chyby charakteru, chování, či dokonce vzhledu a výjimku přitom netvořily ani dámy. Jiné byly zase humorné a posílaly se s cílem pobavit.

Valentýnka a růže

Poté co se valentýnky později dostaly za Atlantik, nemohlo jejich obrovský komerční úspěch už nic zastavit.

Co tvoří dobrý text na valentýnce? Ideální jsou citáty o lásce z pera literárních velikánů nebo jiných známých osobností. Úryvky milostných básní, speciálně sonetů, působí na někoho doslova jako Amorův šíp. Vlastní vyznání citů jsou snad ještě vhodnější. Jejich obsah by měl reflektovat vztah odesílatele k adresátovi, neboť valentýnky si dnes už ani zdaleka neposílají jen svobodní a zamilovaní mladí lidé. Manželé, přátelé, rodiče a děti to dělají stejně rádi, ale ničím výjimečným nejsou ani valentýnky pro domácí mazlíčky.

Pár citátů:

Vše, co potřebuješ, je láska.” John Lennon

Ti, na kterých láska není vidět, nemilují.” William Shakespeare

Hluboce někoho milovat ti dává sílu. Být někým hluboce milovaný zase odvahu.“ Lao-c

Muž s kyticí růží na Valentýna

Tipy na oslavy

Valentýnské rande by mělo být zábavné, romantické, probíhat ve dvojici a v uvolněné atmosféře. Spojit ho s nějakým dalším silným vjemovým zážitkem není vůbec špatný nápad.

Tanec, bruslení, turistika, cyklovýlet, společný trénink ve fitness centru nebo jen procházka v parku přinesou radost z pohybu, či z fyzické synchronizace s tím druhým.

Vaření ve dvojici (doma nebo na kurzu), ochutnávka piva, vína nebo čokolády a večeře v dobré restauraci zase uspokojí chuťové pohárky.

Vaření ve dvojici

Spojení romantiky a zábavy zaručeně poskytnou představení stand up komiků, koncerty, kino, divadlo, nebo sportovní akce.

Z dalších skvělých aktivit si jistě pozornost zaslouží večer u ohně pod širým nebem, umělecká aktivita (malování, hudba, práce s hlínou a podobně), společné čtení poezie, nakupování, lázeňská kúra, pobyt ve vodním parku nebo romantické pozorování západu slunce z pěkné vyhlídky.

Dvojice v přírodě při romantickém západu slunce


Dárky

Obdarovat milovanou osobu na Valentýna je nedílnou součástí tohoto krásného svátku. Dárky, které sejdou při této příležitosti na um jako první, jsou šperky a květiny. K nejtradičnějším valentýnským šperkům patří ty s dekorací ve tvaru srdce. Náušnice z růžového zlata vytvarované do decentního náznaku obrysu srdce se ujmou u většiny příležitostí k nošení. Podobně i prsteny s červeným kamenem ve tvaru srdce, který je synonymem lásky, nebo náhrdelník s vícero menšími, symetricky uspořádanými srdíčky.

 

 

Valetýsky dárek pro ženu

 

 

Valetýsky dárek pro ženu

 

 

Valetýsky dárek pro ženu

 

 

 

Slovo „Love“ k tomuto dni také patří a jeho různé kaligrafické provedení přetavené do šperků se budou nádherně vyjímat na nejedné šíji či zápěstí. Jiným šperkařským zpracováním textu je gravírování, ve kterém je možné na požádání spojit zamilované výrazy s konkrétními jmény. Ideální je pro náramky a přívěsky. Dalším oblíbeným valentýnským šperkem jsou přívěsky, ze kterých je možné vyskládat náramek na míru. V nabídce jsou všechny představitelné milostné motivy přívěsků. 

Co se květů týče, bezkonkurenčně největší oblibě se těší červené růže s dlouhými stonky, vyjadřující silnou vášeň. Slunečnice, fialové orchideje, růžové lilie, pivoňky, tulipány a gerbery jsou jejich ideální náhradou. Působí o něco originálněji, pozornost přitáhnou stejně dobře barvou i vůní a dají se i lehce kombinovat.

Červené růže

Vlastnoruční výroba dárku přidá osobní dotek, a i u srdce zahřeje jaksi víc. Nemusí jít o nic složitého, postačí základní materiály a dovednosti.

Kupóny lásky - nastříhejte si sadu kartiček zhruba velikosti vizitky. Každou ozdobte valentýnskou kresbou a napište na ni jedno přání, které partnerovi nebo partnerce splníte. Vložte je do červené obálky. Partner(ka) je následně může využít podle vlastního uvážení. Připravili jsme si pro vás už předpřipravené kupóny lásky, které stačí jen vytisknout, vystřihnout a máte hotový dokonalý dárek. Pokud si chcete vymyslet vlastní kupóny, na druhé straně v PDF najdete kupóny bez vyplněného textu.

Ke stažení: Kupóny lásky

Kupóny lásky
 

 

XY věcí, které na tobě miluji – opět na malých kartičkách jednotlivě vypsáno vše, co na partnerce (partnerovi) máte rádi. Do kartiček můžete, pomocí kancelářské pomůcky, vyrazit dírky a sešít je do malé knížky.

Odysea lásky – na online mapě vyhledejte místa vašeho prvního setkání, prvního rande, prvního polibku a prvního vyznání lásky. Mapky barevně vytiskněte a vystřihněte z nich tvary srdce o velikosti asi 5 cm na výšku i na šířku (grafická značka přesného místa události bude uprostřed). Srdíčka dejte do rámečku a přidejte k nim popis a data.

Mapy prvního rande, prvního polibku a prvního vyznání lásky

 

 

Valentýnská Jenga – zakupte hru Jenga sestávající z dřevěných kvádrových bloků. Na obě nejmenší koncové plochy každého z nich nakreslete červeným fixem malá srdíčka. Na jednu z delších stěn pak napište fragmenty milostných výroků, které musí partner(ka) při hraní doplnit. Například: „Miluji Tě protože ______.

Valentýnská Jenga s nakreslenými srdíčky

 

Pohár 365 (vyznání) - na 365 barevných lístečků rozdělených podle barev vypište:

  • důvody proč ji (ho) milujete,
  • výroky o lásce,
  • pamětní vzpomínky na společné chvíle,
  • úryvky textů písní, které vám ji (ho) připomínají,
  • povzbudivá slova.

Lístky poskládejte a vložte do velké zavařovací sklenice. Na její povrch nalepte legendu spojující barvy s tématy. Partner(ka) si pak v každý den roku, podle nálady, může vybrat jeden papírek.

Skleněný pohár s vyznáními lásky na růžových papírech

 

 

Pohár společných aktivit - pořiďte si dřevěná dřívka na nanuky. Obarvěte je a na každé nalepte papírek s textem společné aktivity, které se můžete ve volném čase věnovat. Dřívka umístěte do dekorovaného uzavíracího poháru. Vytažení jednoho dřívka a trávení volného času příslušnou aktivitou mu dodá element překvapení.

Barevné dřevěné paličky

 

 

Valentýnská lízátka - na dlouhé špejle napíchejte kulaté plněné sušenky (Oreo nebo podobné). Poté je polijte roztavenou sladkou polevou červené, růžové a bílé barvy, případně jejich kombinací. Před ztuhnutím lízátka posypte malými dekoračními srdíčky z čokolády.

Valentýnské čokoládové lízátka

 

 


04.02.2021


Další články