Vše o trendy brožích a tipy jak je můžete nositVše o trendy brožích a tipy jak je můžete nosit

Móda se mění každou sezónu, což bylo „in“ je hned „out“, ale jeden malý elegantní doplněk vytrvale vzdoruje všem trendům.

Brože a spony jsou snad nejstarším typem šperku. Jakmile se člověk začal oblékat do něčeho jiného než do zvířecí kůže, vyvstala i potřeba oděv pevně sepnout. Trny a úzké kousky pazourku byly pravděpodobně prvními předměty, které plnily tento účel, aby je v bronzové době vystřídaly jednoduché kovové jehlice.

 

Brož ve tvaru vážky na svetru

 

 

 

První unikátní a hodnotný kus brože objevili už v Tutanchamonově hrobce. Má tvar skaraba, v jehož centru se nachází pozoruhodný kus žlutého kamene ze silicového skla. Původ tohoto materiálu sahá až 28 milionů let do minulosti, kdy na Saharskou poušť dopadl meteorit a zahřál písek na teplotu 2 000 ° C, čímž se zformovalo nevšední silicové sklo.

Římané vylepšili způsob spínání oděvu pomocí principu zavíracího špendlíku a takzvané fibulae byly v době rozmachu impéria populární napříč celou kontinentální Evropou. Ačkoli jejich primární účel zůstával praktický, brože začaly nabývat dekorativní charakter v období Byzantské říše.

Paralelně s jihem se brože objevovaly i na severu, kde hrubší oblečení vyžadovalo robustnější způsob, jak je udržet spojené. Masivní vikingské brože diskového tvaru vznikaly již v pozdní železné době.

Zvláštní šperkařskou kapitolu tvoří keltské výtvory a exemplárním příkladem je nádherná brož, pojmenovaná Tara. Našla se v roce 1850 na pláži v Irsku, ale její vznik se datuje někdy mezi lety 650 – 750. Vyrobena je ze stříbra, zlata, skla, emailu a jantaru, její výzdobu tvoří zvířecí a abstraktní motivy. Jako artefakt byla vystavována po celém světě a také díky ní vznikl zvýšený zájem o keltské umění, který přetrvává dodnes.

S nástupem středověku a změnou stylu oblékání, bez nutnosti utahovat a spínat každý kus, nabyly brože více ornamentální formy. Na odlehčení mohutného kovu přibývaly drahé kameny a motta s milostným, či religiózním obsahem. Dominovaly diskové tvary, později s většími kameny a zlacením, v 17. století pak jemnější florální dekorace.

Od 18. století se ve zdobení vyskytují perly, geometrické tvary, mašle, či různé uzly, například z koňských žíní. Vrací se také účelová funkce a brože opět slouží i na spínání plášťů. S 19. stoletím se pak otevírá éra designové kreativity a materiálové volnosti, která přináší nové tvary, barvy a motivy.

Od bouřlivých 20. let, kdy byly do módy uvedeny kostýmové šperky, se brože natrvalo usadily jako plnohodnotný doplněk, se kterým může experimentovat každá dáma.

Druhy broží

Podľa štýlu i účelu použitia, brošne nájdete v mnohých podobách, z ktorých každá vystupuje z určitého historického pozadia a módneho kontextu.

Již zmíněné keltské brože mají kořeny ve středověkém Irsku a obvykle je tvoří delší pohyblivá jehlice a kruhová část. Jednoduchý princip zapínání umožňuje funkčnost bez nutnosti propíchnutí oděvu. Nosili je jak ženy, tak i muži a komplikovanost výzdoby indikovala společenský status.

 

Smuteční brože byly připomínkou zesnulé osoby. Často nesly její jméno, data narození a smrti a později i malý prostor pro uložení fyzické památky, například vlasů. Někdy bývalo také zvykem, že objednávka sady smutečních broží pro blízké pozůstalé byla součástí závěti zesnulé osoby.

 

Chocholové brože ve tvaru pírek s naplocho tvarovanými diamanty nebo granáty a kousky pozlaceného stříbra, ukotvené v malé korunce, se objevují již po staletí. Někdy bývají zformované jako malý ptáček a pírka jsou úmyslně uvolněné, aby se mírně chvěly, což popisuje francouzský termín „En Tremblant“.

 

Oblíbenou prázdninovou destinací vyšší vrstvy 19. století byla takzvaná Grand Tour, návštěva Florencie, Benátek a Říma. Jako praktické suvenýry si odtud přinášeli brože, známé pod stejným jménem. Charakterizované byly miniaturními barevnými skleněnými mozaikami a dekorativním stylem vyhlazených barevných kamínků Pietra dura. Jako námět jejich tvůrcům sloužily zvířata, květiny i krajinky.

 

Medailonky se siluetou portrétu bílé barvy na tmavém pozadí, označované termínem Cameo, zobrazovaly působivé mytologické scény, legendární bytosti a obličeje bohyň. Portrét nebyl malbou, ale reliéfem z mušle nebo tvrdého bílého kamene. Na brožích se začaly nosit v 19. století.

 

Brože lásky ve viktoriánské éře darovávali vojáci, odcházející do války, ženám jejich srdce. Vyráběly se ze stříbra a nesly sentimentální citát v latině nebo řečtině a milostný motiv.

 

Ozdobné spony sa objavili okolo 20-tych rokov minulého storočia a používali sa na dekoráciu šiat, rób, topánok, golierov, manžiet a neskôr aj ako ozdoba módnych doplnkov. Pôvodne ich zdobili číre diamanty, no s tým, ako rástla ich popularita, pribúdali aj farebnejšie kamene.

Podobným přechodem od konzervativnějších směrem k uvolněnějším provedením si prošly i formálnější kostýmové brože.

Současné styly jsou výraznější, dominantnější a často nepokrytě cílí na soustředění pozornosti. Velké kameny a inspirace přírodou evokují život, energii, zářivost a vzrušení, i když si současně zachovávají jistý „vintage feel“.

Cameo brož

Stříbrná kamínková brož pudlíka na saku

Jednoduchou eleganci přinášejí mašle, které jsou díky minimalistickému designu ideálním doplňkem šatů.

Výstřednější aktuálním trendem jsou nadrozměrné kameny kruhových, oválných i nepravidelných tvarů v centru brože.

Ptáček je pravděpodobně věčným tématem zpracování brože a v ostatních letech ho lze vídat jako nositele citátů o volnosti a osvobození ducha.

Broží se střapcem ozdobíte nejen šaty, ale také účes a tvoří ideálního partnera koktejlovým šatům.

Vášnivá ohnivost srdce a šípu a hypnotická delikátnost samotného pírka vypovídají samy za sebe. První je vhodná na romantickou schůzku, druhá na večerní párty.

Jak nosit brože

Stále platí, že broží uděláte dojem. Bude jedinečným prvkem vaší „osobní značky“, což je výhodou například při častém veřejném vystupování, pronášení a podobně. Zároveň bývá brož i dobře zapamatovatelná, což zase oceníte při networkingu, kde poslouží jako vděčný předmět zahájení konverzace. A samozřejmě jde v první řadě o módní doplněk, který dodá styl, barvu a pomůže vám vyjádřit vaši náladu.

Na to, jak můžete brož nosit, dnes prakticky neexistují žádná pravidla. Existují sofistikované i kreativní vtipné způsoby jejího začlenění do outfitu, je všestranným doplňkem, který lze umístit téměř kamkoliv. Samostatně, v páru, či skupince, brož má potenciál dodat magický dotek každému stylu.

Stříbrná brož na šátku

 

Tradiční způsob nošení byl vlevo nahoře a při těch nejformálnějších příležitostech ho takto lze stále často vídat. Přemýšlením nad tím kam si ji připnete, se vám nevyplatí ztrácet čas, ani spánek. Raději se postavte před zrcadlo, hrajte si a experimentujte.

 

Přímo na kabátě nebo chlopni saka je to klasika, stejně tak na límci a kolem linie krku. Pokud potřebujete zvýraznit kabelku nebo klobouk, neváhejte a jděte do toho. Brož se vám bude skvěle vyjímat i ve vlasech. Ideálním místem jsou také svetry, halenky a ústřední bod výstřihu ve tvaru „V“. Nezapomeňte ani na původní účel a broží bez obav sepněte šál. Na pásu, džínách, opasku, botách či dokonce na zádech - nic není nemožné. Chcete-li brož ještě více zvýraznit, měla by kontrastovat s pozadím.

 

Omezovat se ohledně stylu opravdu nemusíte, snad jedna praktická rada na závěr: dbejte na to, aby látka unesla váhu brože, aniž se poškodila.

 

 


05.09.2019


Další články