Oblékejte se stylově jako pravá PařížankaOblékejte se stylově jako pravá Pařížanka

Měřítko dobrého módního vkusu může mít každý jiné, ale pokud se něco blíží k univerzálnímu standardu, je to styl Paříže. Ne každý módní trend tam má svůj původ, ale ty, které si získají pařížské srdce, tam zpravidla zůstávají po dlouhá léta. Co je však nejdůležitější, slovy Karla Lagerfelda: „Nemusíte být Francouzkou, abyste byly Pařížankou”!

Letošní babí léto s sebou kromě hřejivých slunečních paprsků přineslo i neméně příjemné pohlazení pro duši v podobě nového seriálu Emily v Paříži (na Netflixu od 2. října). V něm se mladá a krásná Američanka nečekaně ocitá v centru módního světa a prožívá tam romantické dobrodružství přímo v kulisách nejkouzelnějších koutů města, obklopená, jak jinak, těmi nejoriginálnějšími kostýmy. Ohlas seriálu na sebe nenechal dlouho čekat, a pokud jste váhali, kde hledat tento podzim módní inspiraci, lepší tip zřejmě najdete jen těžko.


Stylové hnědé kabáty a značkové kabelky na pařížském týdnu módy

Pouze pokud byste se kromě zevnějšku chtěli zaměřit i na zvelebení šarmu a kouzla vaší osobnosti. V tom případě vám je k dispozici manuál z pera čtveřice krásných a zkušených pařížských dam, publikovaný pod názvem Jak se stát Pařížankou ať žijete kdekoliv. Titul je dokonalou ozvěnou v úvodu zmíněného Lagerfeldova výroku, přesahující i do ostatních oblastí životního stylu. Řídit se radami z knihy do puntíku by bylo pravděpodobně velmi náročné a výsledek by mohl působit rozpačitě, ale jako zdroj nápadů přijímaný s dávkou nadhledu může jistě dobře posloužit.

Víte například, jaké kousky podle autorek určitě nenajdete v šatníku pravé Pařížanky? Je jich celá řada: podpatky pod 8 cm, loga značek na čemkoliv, nylon a polyester, tepláky (zde dovolte ještě jednou citovat Lagerfelda: „Tepláky jsou znakem porážky.“), výstřední džíny (ani flitry, ani díry), holínky z ovčí vlny jisté konkrétní značky původem z Austrálie, příliš krátké topy a samozřejmě fejkové kabelky. A nyní se s námi podívejte, co by ve skříni Pařížanky, ať už pochází odkudkoliv, naopak nemělo chybět.

Trvalý půvab à la Paris

 

Zachování trvalé krásy a elegance, jichž jsou pařížské ženy synonymem, netkví v drahých značkách, ani ve vrozeném šarmu a už vůbec ne ve snobském chování. Mnohem lepším receptem jsou jednoduchost a kvalita. Musí však být uplatněny precizně a všude, kde se dá.

Výběr džínů je skvělou příležitostí, jak vystihnout čistou esenci pařížského stylu. Klasická sytá denimová modrá a slim-fit střih vám poskytnou široké možnosti kombinace s halenkami z přírodních materiálů, či svetry.

 
Dvě ženy v upnutých klasických džínách

 

 

Nadčasovou klasikou je i černý kabát, kterému Pařížanky dávají rády přednost před alternativami. Není se čemu divit, protože se dá snadno spárovat s mnoha jinými kousky do ladného výsledku. V lehčí formě se hodí k letním šatům užšího střihu, teplejší druhy zase k outfitu na zimní procházku.

 

Žena v černém dlouhém kabátu a velkých tmavých slunečních brýlích

 

Dalším ze zaručených principů vašeho pařížského úspěchu je komfort – v čem se cítíte pohodlně, v tom v zásadě budete i dobře vypadat. Volná bílá halenka je přesně tímto druhem oděvu. Dodá vám velmi ženský vzhled, pokud je třeba, dá se zapravit, nebo nahoře rozepnout a dosáhnete tak hravé image.

Popularita příčně pruhovaného „bretaňského“ topu, s bílými proužky střídajícími se s tmavomodrými nebo černými, neutichá již od počátku 20. století. Jeho ambasadorkou byla i Coco Chanel, čerpající při svých návrzích inspiraci z oděvů francouzských námořníků.

 

Francouzka v bretaňském proužkovaném topu a s uvázaným šátkem v copu opřená na balkoně s výhledem na Vítězný oblouk

 

 

Nádechu formálního a více uhlazeného vzezření docílíte středně dlouhým sakem. Jeho barva může být decentní tmavá, ale i světlejších, méně výstředních odstínů. Každodenní dojem, který budíte tak na pomyslné stupnici elegance zvednete hned o několik příček.

Prodloužená šedá a světle hnědá saka

 

 

Co se bot týče, Pařížanky si dopřejí a vy byste měly také. Když lodičky, tak jednoduché na vysokých podpatcích, když balerínky, tak pohodlné s kvalitní podrážkou a když přidat další body k vašemu módnímu skóre, tak za pomoci kontrastu stylově pánských kožených polobotek.

 

Detail na černé lesklé vysoké lodičky

 

 

Napodobeniny kabelek jsou v Paříži neomluvitelné a originály často tvoří jedinou část garderoby, za kterou tam dámy utrácejí vyšší částky. Důvod je jednoduchý – jde o nejviditelnější doplněk poutající příliš pozornosti na to, aby mohl být předmětem kompromisu.

Žena stojící na ulici v černém kabátě se značkovou luxusní červenou kabelkou

 

 

Co v žádné značkové kabelce nikdy nechybí, jsou černé sluneční brýle. Právě jejich zásluhou se Pařížankám daří docílit image sofistikované tajuplnosti a upoutat pozornost i bez excentrické okázalosti.

Dvě ženy ve stylových podzimních kabátech s velkými tmavými slunečními brýlemi 

Podzimní chic

Obohatit šatník o trvale přitažlivé kousky a dopřát si něco z aktuálních trendů se nejenže nevylučuje, ale v případě pařížské módy pravděpodobně spíše prolíná.

Dlouhé přechodové kabáty jsou univerzální záležitostí nejen ve své nestárnoucí béžové podobě. Letos letí jednobarevné variace a mírně nadrozměrné střihy. Z materiálů se vrací kůže, tedy něco ve stylu filmu Matrix bude zajisté tou pravou směsí klasiky a mírné extravagance.

Stylové podzimní kabáty

 

 

Vlněné svetry s širokým límcem pozvolna odhalující jedno rameno jsou náramně sexy. Pokud vám z nějakého důvodu nesedí, můžete se stejně dobře spolehnout na roláky. Doplněné vlněným baretem vás promění na ztělesnění ideálu pařížského chic.

Žena v hnědém svetru s širším límcem a žena v šedém roláku

 

 

Ani vzorované šátky nikdy nevyjdou z módy. Spojit se dají téměř se vším a v chladnějším počasí podzimních měsíců i ochrání krk. Do umění naučit se šátek uvázat se vyplatí investovat trochu času, ale pokud ho právě nemáte, nedělejte si z toho hlavu. Pařížanky si ji nikdy nedělají.

Hedvábný šátek uvázaný kolem krku a na hlavě

 

Všestranným prvkem, například ke sportovním sakům nebo k pruhovaným tričkům, jsou kožené sukně střihu ve tvaru „A“. Ten je výrazně ženský, ale materiál je pevný a s náznakem mužské energie. Představují také výborný způsob, jak minimalisticky zvýraznit vaše atraktivní linie.

Hladká kůže dominuje i podzimní obuvi. A společně s ní i vysoké platformy, a to jak u kozaček, tak u polobotek. Na pařížských molech bylo také vidno dekorování výraznými řetízky s většími oky.

A co šperky?

Pařížanky jich nenosí mnoho, ale jako při všem, snaží se s nimi pracovat inteligentně a vytěžit z nich co nejvíce. Zde je pár tipů jak na to:

  • Rozhodněte se pro jednu dominantní („vaši“) barvu, buď podle odstínu vaší pleti, nebo jiného kritéria. Obecně platí, že zlatá sedí teplejším tónům pleti, stříbrná (a bílé zlato) zase chladnějším.
  • Zvažte typ postavy – k útlejší jdou delikátnější šperky, k silnější zase mohutnější.
  • Nebojte se sáhnout po špercích s výrazem, barevné kamínky a přívěsky dodají energii a pohyb.
  • Náušnice zvolte menší, s puzetovým zapínáním a malou perlou, či diamantem.
  • Přemýšlejte nad tím, že si vybíráte šperky na dennodenní nošení, proto byste z nich měli mít od začátku dobrý pocit.
  • Kvalitní šperky nemusí být extra drahé, nevěřte nikomu, kdo vám tvrdí opak.

stylově jako pravá Pařížanka

stylově jako pravá Pařížanka

stylově jako pravá Pařížanka


Čemu se vyhnout

Vědět čeho se vyvarovat je rovněž podstatnou součástí vaší přeměny na Pařížanku. Věcí, kterým je třeba zabránit, není málo, ale berouce v úvahu, čeho chcete dosáhnout, to dává smysl.

 

Zapomeňte na lodičky s platformou i australské trendy flip-flopů a vlněných kozaček. Hned po nich i na všechny křiklavé barvy, zašpiněný efekt, díry a uměle či nedej bože přirozeně odřené textilie. Obloukem obejděte klišé červeného baretu a triček s Eiffelovkou. Stop mají legíny i kalhoty s nízkým pasem, zpod kterých je vidět spodní prádlo, nebo jiné šaty odhalující příliš. Sbohem dejte příliš zvířecím vzorům, průsvitným punčochám a push-up podprsenkám. Výrazné doplňky a loga značek budou váš jinak sofistikovaný vzhled jen zbytečně vulgarizovat.

A především, nesnažte se za každou cenu vypadat dokonale.

Typické teplé australské boty s leopardím vzorem a roztrhané džíny

 

 


27.10.2020


Další články