Vše o piercinzíchVše o piercinzích

Piercingy se těší nevídané oblibě. Zřetelně viditelné i nenápadně ukryté, ve všech tvarech a velikostech, zkrášlují tváře starých i mladých. Víte, kde mají původ, jak se aplikují, co je jejich sekundárním účelem, nebo v jakých nevšedních formách se objevují?

Nejen lépe vypadat, ale také upoutat pozornost, či dokonce vyjádřit určitý názor patří k podnětům, které vedou dámy i pány k rozhodnutí nechat si propíchnout kůži šperkem. S rostoucí popularitou piercingů přibývá i způsobů jak (nebo kam) si je nechat aplikovat. A přirozeně členitá místa obličeje, v kombinaci s různými tvary šperků, k tomu poskytují celou řadu možností.


Klasická stříbrná náušnice v uchu

Propíchnutí kůže je druhem malé kosmetické operace. Měl by ho proto provádět odborník a řídit se při tom hygienickými zásadami. Stejně přísná kritéria by měl splňovat i šperk, který bude do kožního otvoru vložen.

Jedním z prvních a nejčastějších dotazů ohledně piercingu je, jestli to bolí. Odpověď většinou závisí zejména na individuálním prahu bolesti. Jsou však místa, například části ušní chrupavky, která bolí víc než jiná. Za předpokladu, že byl ambulantní zákrok proveden odborně, bolest po propíchnutí postupně utichne. Od odbornosti estetického chirurga se odvíjí i hrozba případných pooperačních komplikací.

Propichování ucha jehlou

 

Rizika spojená s piercingem nejsou vůbec zanedbatelná. Patří k nim alergické reakce, kožní infekce, nečekané jizvy, krví přenosné nemoci i nežádoucí trhliny později, při nošení šperku.

Kvalitní a bezpečný piercing proto není doménou kosmetických salónů, ale specializovaných ambulancí. Používané nástroje, jejich sterilizace, poznatky a zkušenosti, nebo schopnost předvídání případných komplikací hovoří jednoznačně v jejich prospěch.

Zákrok v provedení vyškoleného profesionála neprobíhá pomocí nastřelovací pistole, ale použitím pro tento účel určené jehly, kterou je možné dostatečně sterilizovat. Velmi také záleží na čistotě a hygienických standardech v prostředí, kde k zákroku dochází. Rukavice, roušky ani sterilní jednorázové pomůcky by neměly chybět.

 

Stříbrný kruhový piercing v nose

 

Debata o tom, zda je bezpečnější používat jehlu nebo nastřelovací pistole se vyvíjí jednoznačně ve prospěch jehly. Není jen hygieničtější, ale chirurg nad ní má i lepší kontrolu a propichování je méně traumatizující. Kurzy, které musí absolvovat ti, kteří chtějí piercing profesionálně provádět jehlou jsou také delší, kvalitnější a jdou více do hloubky. Licencovaný odborník pracující jehlou by proto měl mít zpravidla lepší znalosti než někdo, kdo pracuje nastřelovací pistolí. „Výhodami“ piercingu pomocí pistole je, že je levnější a pohodlnější.

Péče o nově vytvořený kožní otvor nesmí být zanedbána ani po zákroku. Místo musí být vždy čisté, je nutné vyhýbat se bazénům, saunám a podobným prostorům s vysokou vlhkostí. Se šperkem se také musí pohybovat co nejméně. 

 

Zlatá kulatá ozdobná náušnice v uchu

 

Dezinfekce alkoholem nebo roztokem peroxidu vodíku se nedoporučuje, protože vysušuje. Lepším řešením mohou být hojivé krémy, ale doporučit by je měl kožní lékař. Špatným zvykem je přikládat blízko k hojícím se uchu telefon nebo do něj vkládat sluchátka.

Co se týče druhů materiálu obsažených v části šperku, která je v přímém styku s pokožkou, nejvhodnějšími jsou čisté kovy a jejich směsi (bez obsahu niklu) - 14 a více karátové zlato, platina, titan, niob a chirurgická ocel. Stříbro není nejlepší volbou, neboť jen zřídka bývá dostatečně čisté, a i takové rychle na povrchu oxiduje.

Výtvory ze skla, organických materiálů (dřevo, kost), bioplastů a silikonu lákají tvarovou variabilitou, ale z hygienického hlediska nejsou ideální.  


 

Piercing ucha

Zřejmě nejtradičnějším místem pro piercing je ucho. Od zcela běžných náušnic v laloku, přes variace lemující vnější okraj boltce, až po kousky vložené do jejich vnitřních částí – zkrášlování uší šperky má celé spektrum zajímavých podob.

 

A co víc, ušní boltec je také částí těla s mimořádně hustou koncentrací akupunkturních zón, které může piercing narušit. Každý, kdo má při volbě přesného místa piercingu obavy z jeho nepřiměřeného zásahu do těchto zón, by jej měl nejprve konzultovat s akupunkturním specialistou. Ten po zvážení zdravotního stavu a případných citlivých bodů doporučí nejlepší místo pro propíchnutí.

Druhy ušního piercingu

 

 

Piercing ušního laloku je relativně bezbolestný, dobře se hojí a dá se do něj vložit mnoho druhů náušnic. Lalok je možné propíchnout příčně (klasická dírka), i horizontálně, což je způsob vhodný například pro nošení delší „činky“ – ta prochází lalokem zleva doprava a na obou vyčnívajících koncích je vidět jen její ornamentální ukončení. Do laloku se vejde i více piercingů vedle sebe a skvěle v něm vyniknou kombinace jako „snakebite“ (kousnutí hada) sestávající ze dvou identických drobných kovových kuliček vedle sebe.

Tunely a plugy vyžadují piercing větších rozměrů, následovaný vložením širší obruče (případně plného kruhu) vyplňují celý vnitřek otvoru.

Akupunkturní body: oči, čelo, žaludek, jazyk a patro, mandle, úzkost, podrážděnost, deprese, chuť na slané 

Akupunkturní body na uchu


Propíchnutí kozlíku (tragus), tedy silnější části chrupavky uvnitř boltce, kde se stýká s kůží obličeje může být bolestivější. Hojení trvá i několik měsíců a urychlit se dá jen přísným dodržováním hygienických zásad. Na kozlíku se nejlépe vyjímají drobné tvary jako srdíčko, hvězdička nebo lístek.

Akupunkturní body: nadledvinky, hltan, nos, ústní dutina, chuť na sladké, imunita

Bezprostředně nad lalokem, naproti kozlíku, leží protikozlík ukončující spirálu boltce. Propíchnutí této části ucha patří také k bolestivějším a zacelení probíhá v rozmezí 6–12 měsíců. Stylově se zde ujme téměř vše od kroužků, přes podélně tvary až po méně všední propojení s lalokem, nebo protilehlým kozlíkem prostřednictvím činky, či řetízku.

Akupunkturní body: děloha, malátnost, nevolnost

Dvě náušnice vedle sebe na ušním boltci snakebite a malá náušnice helix

 

Prodloužením protikozlíku směrem nahoru je anti-helix (protihlemýžď), oblouk mezi vnější linií boltce a její dutinou. Piercing anti-helixu je obecně považován za nejbolestivější v rámci boltce. Názory na to, zda víc bolesti způsobuje samotné propíchnutí, nebo až vložení šperku se různí. Hojení zabere 4–6 měsíců. Svým formováním však anti-helix nabízí prostor pro mnoho originálních variací a stejně skvěle se sem hodí činky, kroužky a šperky kopírující obloukový tvar.

Akupunkturní body: srdce, slezina, plíce, žaludek

Horní část protihlemýždě je ukončena mírným výstupkem nazývaným rameno anti-helixu. Zákrok v této části je středně bolestivý a rána se zahojí za 3–4 měsíce. I když jde o menší prostor, sluší mu kroužky i drobné labrety.

Akupunkturní body: pankreas, ledviny, zácpa, sciatický nerv

Dvě stříbrné náušnice v uchu a jedna kruhová náušnice helix

Vnější závit boltce (helix) začíná také stočeným ramenem (crus helix), přímo nad kozlíkem. Bolest v této části bývá označována jako tupá i když nepříliš výrazná. Léčení je delší, 6–9 měsíců. Populárním šperkem jsou kruhové náušnice orientované směrem dovnitř boltce. V části spojené s kůží obličeje (přední helix) najde uplatnění i řada menších kamínků.

Akupunkturní body: střeva (tenké, tlusté, slepé), žlučník, vysoký tlak, děloha

Helix je obvykle největší a nejvýraznější částí lidského ucha. Po jeho obvodu je možné umístit téměř každý z dostupných piercingových tvarů a také jejich různé kombinace. Bolest je relativně nízká a zacelení nezabere více než 6 měsíců. Specifickou a poměrně populární formou piercingu helixu je takzvaný industrial, spočívající v propíchnutí na dvou místech. Oběma otvory pak prochází delší, výrazná činka.

Akupunkturní body: záhlaví, krční páteř, hrudník, ramena, játra, ruce, paže, zápěstí, lokty, prsty na rukou, nohy

Pohled na ucho zezadu a na malou kruhovou náušnici helix 

Historie a kulturní význam piercingu

Uši

V roce 1991 vyvolal senzaci nečekaný nález 5300 let staré mumie v rakouském ledovci Schnalsal. Pojmenována byla Ötzi a stala se ihned předmětem intenzivního výzkumu. Jedním z prvních zjištění bylo, že Ötzi měl propíchnuté oba ušní boltce, a to dírkami o průměru 7–11 mm. Dá se proto konstatovat, že historie piercingu sahá minimálně do období neolitu.

Kulturní kontext propichování uší se však objevuje až později. U mnohých kmenů byla jeho podstatou symbolika iniciace za plnohodnotného dospělého člena. Piercing zároveň vyjadřoval i příslušnost ke kmeni, při střetech s cizinci, a společenské postavení nositele v kmenové hierarchii. Ženy na Aleutských ostrovech ležících mezi Aljaškou a Kamčatkou si uši propichovaly tvrdými vousy lvounů, což jim mělo zajistit za manžela dobrého lovce.

Zlaté piercingy v uchu 

 

 

Jako estetickou záležitost chápali náušnice Římané za vlády Caesara, i šlechta viktoriánské éry. Praktičtější přístup k piercingu měli námořníci. Do uší si zlaté náušnice dávali pro případ, že kdyby nečekaně zemřeli, pokrylo by zlato z ucha náklady na pohřeb. Mnozí lidé také věřili, že démoni do těla vcházejí přes ucho a náušnice s religiózní symbolikou jim v tom mohou zabránit.

Nádherným příkladem umělecké fascinace piercingem je známý obraz Johannese Vermeera Dívka s perlou.

Stříbrné náušnice v uchu 

Nos

Když biblický Abrahám našel pro svého Izáka nevěstu Rebeku, dohodu zpečetil tím, že jí daroval zlatý kroužek do nosu. Antropologické studie dokumentují, že nešlo o nic neobvyklého, národy Beduínů a Berberů i mnohá indická etnika si nosy propichují již od nepaměti.

Rty

Propichování rtů je typické pro několik afrických národů. Velké dekorované disky vkládané do otvorů ve rtech reprezentují původ světa, který, jak věří, vznikl tkaním nitě mezi zuby bohyně-pramatky. V některých kmenech jsou disky předmětem zvýraznění ženské krásy a jejich velikost indikuje u svobodných mladých žen i výšku věna.

Dvě ženy s piercingem v nose

 

Jazyk

U mayských a aztéckých kněží měl piercing jazyka dvojí účel. Byl prostředkem, jak božstvům obětovat vlastní krev a představoval i bránu do světů extatického transu a změněného vědomí. Propichování jazyka bylo běžnou praxí i pro fakíry – muslimské askety. V současnosti už jde o běžný fenomén oblíbený hlavně u mladších generací.

Piercing v jazyku

 

Pupek

Piercing v oblasti pupíku byl ve starověkém Egyptě znakem faraóna. Ten byl jediným, kdo mohl mít tuto část těla ozdobenou šperkem. Pokud se zjistilo, že si nechal pupek propíchnout někdo s nižším postavením, hrozila mu poprava.

Opravdovou renesancí pro tento druh ozdoby byly až 90. léta minulého století, kdy se piercingy v pupíku začaly objevovat na světových módních molech a v hudebních videoklipech. Ve známém hitu rockové skupiny Aerosmith Cryin’ se takto nechala zkrášlit herečka Alicia Silverstone.

 

Dvě ženy s piercingem v pupíku

 


18.10.2020


Další články