Náramky nebo řetízky na nohu jako stylový letní doplněkNáramky nebo řetízky na nohu jako stylový letní doplněk

Náramky na nohu nejsou jen zábavným a osobitým způsobem, jak nosit šperky. Mají za sebou dlouhou historii a význam. Zatímco jejich popularita má tendenci v průběhu let kolísat, stále zůstávají poměrně významnou součástí trendů v nošení šperků.


Žena v šatech na molu u moře s náramkem s přívěsky na noze

 

Co je náramek na nohu?

Téměř každý standardní náramek na zápěstí lze nosit také jako náramek na noze, za předpokladu, že velikost je dostatečná. 

A i když existují různé druhy řetízků na kotníky, nejoblíbenější bývají jednoduché řetízky, které mají jeden přívěsek. Vzhledem k umístění na kotníku se propracovanější řetízky nosí obtížněji. Velice zjednodušeně ale lze říci, že náramek na nohu a na zápěstí jsou stejné šperky, které se ale nosí na jiné části těla.

Stříbrný řetízek na noze na pláži


Historie

Řetízek na kotníku není novým doplňkem, který byl vytvořen s cílem prodávat více šperků. Jedná se o starý zvyk, na který se vázalo několik symbolických významů. 

První důkazy o tom, že se šperky nosily i na kotnících najdeme, vrátíme-li se v čase o asi 4 500 let zpět do starověké civilizace Mezopotámie. Přesněji řečeno, v sumerských hrobech, které byly vykopány z této oblasti. Tyto šperky byly vyrobeny z různých druhů kamenů a kovů. Náramky na kotníky byly populární zejména ve východních kulturách, kde měly i různé významy a často poukazovaly na společenské postavení.
V Indii je nosily vdané ženy na znamení svého rodinného stavu. Obvykle měly na kotnících několik přívěsků, takže jste mohli slyšet ženu, jak kráčí. Někteří si myslí, že to byl záměr, aby jejich manželé a jiní členové rodiny věděli, že přichází, a aby ji byli schopni přivítat a neřekli nic špatného, co by mohla slyšet.

Stříbrný řetízek na noze se zvonky

Ve starověkém Egyptě se nosily řetízky na kotníky, abyste ukázali své společenské postavení. Čím propracovanější šperk, tím měla žena lepší postavení. To obvykle také znamenalo, že byla vdaná za někoho bohatého. Na rozdíl od toho, otroci ve starověkém Egyptě nosili řetízky na kotnících vyrobené z kůže nebo jen ze šňůrek. Pokud jste byli občanem „střední třídy“, mohli jste nosit tuto ozdobu vyrobenou ze železa nebo možná stříbra. Zlato bylo vyhrazeno jen pro vyšší třídu.

Zatímco některé tradice zůstávají a v zemích, jako je Indie, ženy stále obvykle nosí řetízek na kotníku jako součást svých svatebních šperků, do západní kultury se tento trend přenesl už jen jako součást zdobení těla šperky.

Indka oblečená v sárí se stříbrnými řetízky s malými přívěsky na noze


Pravá nebo levá?

K tomu, na které noze nosit řetízek, se váže několik možných důvodů a legend. Náramek na pravém kotníku prý znamená, že osoba je svobodná a bez závazků, ale také to, že si hledá partnera. Náramek na levém kotníku znamená, že osoba je zadaná, případně vdaná. Jiným důvodem k nošení řetízku na kotníku, zejména je-li s přívěskem – talismanem, je to, že amulet je blízko u země a lépe ochrání svého nositele.

Většina dnešních nositelů řetízků nosí ale šperk na kotníku na levé noze bez nějakého speciálního významu.


Barva vypráví

Zdá se, že při volbě náramku na kotník je více rozhodující barva než to, na které noze bude zdobit nositelku. Chcete-li ho darovat, vybírejte podle poselství, které chcete předat. Když ho vybíráte pro sebe, na barvě až tak nezáleží.
 

Bílý náramek na noze s mušlemi
Bílý náramek

Bílá je barva čistoty a nevinnosti. Hodí se ke každému typu outfitu, takže pokud si nejste jisti, bílá je skvělá barva na výběr.

Červený a fialový náramek na noze
Červený náramek

znamená hodně štěstí ve hře. Je dobré ho nosit, když se koná sportovní akce nebo nějaká soutěž.

Zlaté řetízky na obou nohou
Zlatý náramek

symbolizuje štěstí, bohatství, úspěch. Kdo by ho nechtěl?


Žlutý náramek

symbolizuje štěstí, ale také společenskost. Barva je světlá a veselá a živý design vám dodává energii a odvahu už jen při nošení.


Hnědý náramek

symbolizuje dobré rodinné vztahy. Tuto barvu lze nosit bez ohledu na věk nebo pohlaví, díky čemuž jej mohou nosit spolu všichni členové rodiny. 


Zelený náramek

je uklidňující dívat se na zelenou, když jste ve stresu nebo unavení, protože je známo, že zelená má právě takový účinek. Zelená usnadňuje sladění s různými outfity.


Modrý náramek

symbolizuje štěstí v práci a kvetoucí talent, působí inteligentním a chladným dojmem.


Růžový náramek

má romantický význam, jako je láska a manželství.


Černý náramek

Černý nánožník symbolizuje tajemství. Zdá se, že podle významu se používá zřídka, ale je snadné jej kombinovat s ledajakým outfitem.


Etiketa kotníkového náramku

Nošení náramku na kotníku závisí na vašem osobním stylu a vkusu a na tom, v čem se cítíte pohodlně. Někteří ho nosí po celý rok, jiní pouze během letních měsíců na pláži nebo u bazénu. Bez ohledu na to, jak se rozhodnete, existuje několik základních pravidel etikety náramků na kotníky, které je třeba mít na paměti.

Za prvé, je fér říci, že náramky na kotníky nepatří na pracoviště ani do žádného profesionálního prostředí. Ve veřejných tichých prostorách mohou být nevhodné i náramky na kotníky, které vydávají hluk nebo jsou na nich zvonky či jiné přívěsky.

Je však nekonečné množství situací, kdy je nošení kotníkového řetízku naprosto v pořádku. Dovolená, relax u bazénu, ležérní letní párty, či festival jsou místa, kde se můžete svým řetízkem na kotníku chlubit bez omezení. Šperky vypadají obzvláště stylově v kombinaci se svěží pedikúrou a módní obuví.

Nikdy byste však svůj kotníkový náramek neměli nosit s punčochovými kalhotami. Měl by se nosit vždy jen na holých nohou.

Chcete-li změřit správnou velikost náramku, jednoduše si vezměte krejčovský metr a omotejte jej kolem místa, kde byste chtěli náramek nosit. Potom přidejte k měření asi 1 a půl centimetru.

Plážový náramek s mušlemi a přívěsky na kotníku


K čemu nosit řetízek na kotníku?

Boty jsou při nošení řetízku na kotníku určující. Nikdy by se neměl bít s vaší obuví, místo toho by měl doplňovat to, co nosíte na nohou. Náramky vypadají obzvláště efektně, když se nosí s letními botami, nebo elegantními sandálky na podpatku.

Co se týče toho, s čím nosit náramek na kotníku, vypadá vážně šik, když se nosí ke zkráceným džínám a crop topu na grilování s přáteli nebo k ležérním letním šatům či bikinám.

Ať už se rozhodnete nosit svůj náramek s čímkoli, ujistěte se, že odráží vás a váš osobní styl. Zamyslete se, jestli máte spíše ležérní „dovolenkový“ styl šatníku, tehdy bude nejvhodnější kotníkový náramek se spoustou korálků. Pokud je váš styl více elegantní, vhodnější by byl jednoduchý tenký kovový řetízek, který je nenápadnější, ale stále vyjadřující osobitý styl.

Stejně tak je lepší vyhnout se řetízku ověšenému třásněmi a drahokamy, pokud nejste fanouškem bohémského vzhledu a hodí se vám spíše elegantní, okouzlující móda. V tomto případě může být pro vás vhodnější pěkný řetízek, doplněný menšími drahými kameny.

Ležérní bílo-červený šňůrkový náramek na noze


Jaké náramky si vybrat?

Pokud jde o náramky na kotníky, jsou k dispozici různé styly. Vyberte si styl, který odpovídá vaší osobnosti, od těch nejjednodušších až po ty nejrebelštější. Některé typy, které je třeba zvážit, jsou:

Zlaté náramky jsou dokonalým doplňkem pro zralé ženy. Nejčastěji se nosí na formálnější příležitosti, jelikož zlato je běžně vnímáno jako luxusní šperkový materiál. Přidejte speciální kameny, diamanty nebo dokonce rubíny, aby byl kotník ještě sofistikovanější.

Korálkové náramky jsou další skvělou možností. Když se rozhodnete pro korálkový náramek, měli byste zvážit možnost obout si pár ležérních sandálů. Korálkové náramky jsou perfektním doplňkem, který se hodí k vašemu ležérnímu outfitu nebo na den na pláži či u bazénu.

Stříbrné řetízky na kotníky jsou dobrou volbou pro ženy, kterým se více hodí stříbro, a preferují stříbrné šperky. Pokud je zlato pro sofistikovanější nastavení, stříbrný náramek na kotník se hodí pro více uvolněné prostředí. Snadno je zkombinujete s letními sandály. Rozhodněte se pro roztomilý pár plochých sandálů nebo sandály na podpatku.

Náramky s přívěsky můžete nosit s téměř jakýmkoli oblečením, které si dokážete představit. Jen mějte na paměti, jestli je samotný náramek zlatý nebo stříbrný, protože to může znamenat rozdíl při výběru toho správného oblečení a příležitosti. Přívěskové náramky samotné jsou stále populárnější, můžete je nalézt s peříčky, přívěsky ve tvaru srdíčka a mnoho jiného. Vyberte si ten, který vyhovuje vašemu stylu.

Dvojité řetízky – zdvojení řetízku na stejném kotníku je způsob, jak přidat kousek osobnosti do vašeho šperku. Pokud jsou řetízky dostatečně tenké, můžete dokonce zvážit nošení několika, které se navzájem překrývají.

Plážový náramek s mušlemi na noze


14.09.2023


Další články