Nápady, jak kreativně darovat peníze na svatbuNápady, jak kreativně darovat peníze na svatbu

I když se možná ze slušnosti tváří jinak, většina novomanželů nepohrdne finanční hotovostí jako svatebním darem. A i když se vám může zdát darování peněz nudné, existují způsoby, jak ho dokážete udělat zábavným a nápaditým.

Co se svatebních darů týká, obecně lze říci, že nejsou dány žádné limity, kolik byste měli nebo neměli za dar utratit. Vše je jen otázkou vašeho rozpočtu a vkusu. A podle odborníků na svatební etiketu se nemusíte ani omezovat výběrem daru hmotného – stejně vhodné je darovat finanční hotovost, kterou častokrát novomanželé ocení asi nejvíce.

Na čem ale poměrně dost záleží jsou forma a styl, ve kterých, pokud se rozhodnete darovat peníze, je novomanželům prezentujete. Obyčejná obálka se vzkazem je poměrně nevkusná, nudná a v některých případech může vyvolat i dohady, zda se vůbec jedná o dar. Obzvláště proto dbejte na to, jak hotovost naaranžujete, aby nevyvolávala rozpaky ani u vás, ani u nevěsty s ženichem. Zde je několik návodů jak na to. 


Fotorámeček a lahev ve tvaru žárovky, jako kreativní dárky na svatbu


Origami srdce poskládané z bankovky

Origami srdce

Tvar srdce patří ke svatební výzdobě a zručné origami provedení bude svěžím prvkem v každé dekoraci. Bankovku přeložte příčně na polovinu (kratší strany budou spojeny) a opět rozložte. Prohnutím vznikla uprostřed výrazná linie. Nyní obě kratší strany zahněte směrem ke středové linii, čímž bankovku dvakrát ohnete ve čtvrtině délky z každé strany. Bankovku otočte otevřenou stranou dolů.

Následně oba horní rohy zalomte směrem dovnitř, aby se objevil trojúhelníkový tvar stříšky. Část pod ním má tvar obdélníku a sestává ze dvou vrstev. Vrchní vrstvu opatrně uchopte zespodu a uprostřed ji ohněte směrem vzhůru, k vodorovné straně trojúhelníku nad ní. Po obou stranách tak vzniknou mírně vypouklé tvary. Ty prstem opatrně zarovnejte a zformujte na malé trojúhelníky směřující do stran. Dole uprostřed celého tvaru se nyní nacházejí dva malé otevřené rohy, ty také mírně zalomte dovnitř. Celou bankovku opět otočte a před vámi bude efektní srdce.

Šaty nevěsty poskládané z origami bankovky

Origami postavičky

Pokud jste dostali chuť pohrát si s komplikovanějšími, ale i efektnějšími origami vzory, zde jsou návody na postavičky nevěsty a ženicha. Postavičky můžete nalepit do pohlednice nebo je můžete umístit do pěkného foto rámečku, aby vynikla vaše zručnost.  

Nevěsta

Bankovku položte vertikálně na stůl před sebe. Všimněte si, jaká grafika se nachází ve středu spodní části bankovky – tatáž grafika bude v centru sukně, dominantní části výsledné postavičky. Pokud se vám grafika nezamlouvá, bankovku otočte nebo převraťte.

Origami návod na skládání šatů nevěsty z bankovky

 

 

Stále vertikálně orientovanou bankovku přeložte shora dolů a následně vrchní část zpět nahoru, ale ne zcela přesně, ale tak aby byl (nový) vzniklý záhyb vzdálen asi 1/3 od (již existujícího) prvního záhybu. Tvar bankovky nyní při pohledu z boku vypadá jako zjednodušený symbol blesku. Celou bankovku na stole otočte, strana dosud ve styku s povrchem stolu bude nahoře. Přeložte ji podél vertikální osy zleva doprava a opět rozložte.

Origami návod na skládání šatů nevěsty z bankovky

 

 

Celou bankovku na stole otočte, strana dosud ve styku s povrchem stolu bude nahoře. Přeložte ji podél vertikální osy zleva doprava a opět rozložte. 

Origami návod na skládání šatů nevěsty z bankovky

 

Vezměte oba vyčnívající rohy, tvoří je dvě vrstvy papíru, a ohněte je opatrně směrem dovnitř jak to jen dovoluje jejich velikost, aniž by se papír natrhl. Uprostřed vznikl tupoúhlý cíp. Oba právě vytvořené rohy mírně pootevřete a papír pod nimi ohněte směrem dovnitř podél diagonál spojujících střed cípu a dolní vnější rohy bankovky. Toto zohnutí zachovejte a předešlé dvouvrstvé rohy opět vyrovnejte naplocho, silnějším přitlačením prstu.

Origami návod na skládání šatů nevěsty z bankovky

 

Horní část bankovky nyní tvoří přibližně tvar obdélníku. Jeho vrchní okraj ohněte dolů přibližně v 1/3 shora. Bankovku obraťte a horní, nyní už dvouvrstvý, okraj opět přehněte, ale tentokrát už jen přibližně na šířku zápalky.

Origami návod na skládání šatů nevěsty z bankovky

 

Bankovku znovu obraťte. Obě boční strany horní části bankovky (stále relativně podobné obdélníku) zalomte dovnitř, ale ne přesně kolmo kolem vertikálních os, ale v mírném úhlu podél pomyslné osy vedoucí shora směrem do středu. Toto bude „torzo“ postavy nevěsty – širší ramena, užší trup.

Origami návod na skládání šatů nevěsty z bankovky

 

Bankovku obraťte a zkontrolujte, zda je tvar postavy podle vašich představ. Pak ji otočte zpět a zahnutím odstávajících konců směrem dolů a ven vytvořte rukávy. Na závěr celou postavu naposled otočte a mírným tlakem prstů se pokuste dodat jí trojrozměrný efekt – potlačte linii krku směrem dolů a hrudník zezadu směrem ven.

Ženich

Bankovku položte před sebe orientovanou naležato a přeložte ji na polovinu podél středové vodorovné osy a znovu rozložte. Na jednom konci ohněte rohy dovnitř do rovnoramenného trojúhelníku tak, jako když děláte špici papírového letadla. Vzniklý trojúhelník následně ohněte opět dovnitř, a to přesně v pravém úhlu – z bankovky vznikne opět obdélník.

Bankovku otočte vertikálně, se zahnutým trojúhelníkem v horní části. Od středu horní strany směrem dolů po trojúhelníku si představte dvě šikmé čáry, které tvoří konturu pánské vázanky. Začínají nahoře uprostřed a končí kousek od špice zalomeného trojúhelníku. (Pokud trénujete na čistém papíře, můžete si čáry nakreslit.) Podél těchto linií bankovku ohněte a vzniknou záhyby. Potom vázanku přeložte z každé strany tak, aby se záhyby překrývaly. Horní vodorovná linie bankovky se posune dolů a vznikne nový přirozený vrchní okraj v šikmém sklonu. Ten zvýrazněte přitlačením prsty. Srovnejte i vázanku uprostřed.

Obě dlouhé strany bankovky složte podélně okraji ke středové linii (ohyb bude po celé délce a v ¼ šířky bankovky) a znovu otevřete. V obou horních rozích vznikly krátké šikmé okraje, které přecházejí do delších, v ostřejším sklonu směřujících k vázance. Rohy přechodu mezi těmito dvoumi okraji nyní musíte opatrně přiložit k hornímu konci vázanky (nahoře uprostřed). Tím celý tvar postavy zúžíte a efektně zahnete pod vázanku při zachování šikmého horního okraje, který na obou stranách zkrátíte na polovinu.

Dolní okraj bankovky, který aktuálně sestává ze dvou vrstev, ohněte dovnitř asi 0,5 cm. Bankovku otočte a oba dolní rohy založte dovnitř pod ostrým úhlem, jejich špice se setkají u středové linie. Opět bankovku otočte a celou spodní část ohněte směrem dovnitř, aby původně dolní okraj skončil několik milimetrů pod koncem vázanky a znovu rozložte.

Palcem a ukazováčkem obou rukou opatrně uchopte horní vrstvu papíru uprostřed mezi vázankou a dolním okrajem. Vytáhněte je směrem ven, čímž se dolní okraj začne pohybovat směrem k vázance, přesně jak jste ho v předešlém kroku zohnuli. Části, které držíte mezi prsty budou rukávy košile.

Celou postavu obraťte a ohněte kolem horizontální osy tak, aby horní a dolní rohy dosedly přesně na sebe. Nyní už jen límec přeložte dopředu, aby dosedl na vrchol vázanky.

Nohy postavy dodělejte ze dvou dalších bankovek, které poskládáte na souměrné obdélníky. 

 

Akvárium

Kombinací origami a dekorované průhledné skleněné nádoby je akvárium s rybkami z bankovek. Na dno nádoby nasypte silnější vrstvu dekorativního písku a přidejte mušle. Rybky budou „plavat“ na dřevěných špejlích zapíchnutých v písku, proto písku musí být dostatečné množství na to, aby v něm špejle držely.

Bankovku položte horizontálně a ve stejné orientaci ji přesně uprostřed ohněte a znovu rozložte. Na jednom konci ohněte oba rohy dokonale zarovnaně se středovou linií. Otočte a na identickém konci (nyní trojúhelníkového tvaru) opět ohněte podél středového záhybu. Vznikne špice s ostřejším úhlem.

Bankovku zvedněte a rohy zahnuté v prvním kroku otevřete zpět směrem ven. Bankovku obraťte a otočte špicí dolů. Špici ohněte nahoru podél horizontální spojnice dvou menších rohů, které vidíte vyčnívat po stranách.

Otočte o 180 stupňů, zahnutá špice bude nyní nahoře. Spodní okraj ohněte až po její vrchol. Oba dolní dvouvrstvé rohy ohněte podobně jako v předešlých krocích směrem ke středovému záhybu, ale pouze jeden tak, aby dokonale přiléhal. Druhý nezohněte přesně ve středové špici, ale pár milimetrů od ní, čímž špici vlastně nahradíte realističtěji vypadající hranou. Bankovku už jen naposledy obraťte a napíchněte na špejli.

 

Origami ryby z bankovek


Bankovky složené jako plechovky za svatebním autem ve fotorámečku

 

Plechovky" za autem

Zvyk připevnit hrkající plechovky k zadní části auta novomanželů je dobře známý. Jeho variantu, ve které budou na místě plechovek figurovat rolky z bankovek, můžete vytvořit několika způsoby. Rolky uprostřed omotejte dekoračními stuhami nebo tkaničkami, může být i více rolek na jedné stuze za sebou. Volné konce stužek přilepte k zarámované fotografii svatebního auta (vyfoceného zezadu), karikatuře nevěsty a ženicha v kabrioletu nebo k trojrozměrnému modelu auta jejich oblíbené značky. 

Bankovky uložené ve fotorámečku vytvářející iluzi milionu

 

Kreativní rám

Peníze můžete originálním způsobem odprezentovat i vložením přímo do ozdobného rámu, který pak bude zdobit interiér domácnosti šťastného párečku jako trvalá připomínka jejich velkého dne. Decentně vtipný je nápad uložení bankovek za sebou tak, aby číslice jejich nominálních hodnot tvořily čitelné číslo 1 000 000. Průvodním textem mohou být jména svatebního páru a titul „Náš první milion“.

Bankovky uložené ve fotorámečku vytvářející iluzi milionu

 

Nejvhodnějšími pro tento účel budou bankovky s nominální hodnotou 10, 100, případně 1000 (v závislosti od měny). Úvodní z nich jen připevněte na podklad uvnitř rámu. Zbývající ohněte tak, abyste schovali číslici 1 a viditelné zůstaly jen nuly. Bankovky postupně pokládejte na úvodní, dokud nevznikne souvislé číslo 1 000 000. Zbývající grafika je na vaší fantazii, můžete se například pocvičit v ruční kaligrafii a text zrealizovat speciálním perem a tuší.

Bankovky uložené ve fotorámečku ve tvaru domu

 

Bankovky, tím že jsou vyrobeny z odolného papíru, poskytují určitou volnost v tom, jak je poskládáte, aniž by se poškodily a znehodnotily. To vám otevírá mnoho možností, jak je vytvarovat a umístit do rámu.

Tvar domu bude vhodný pro páry, o kterých víte, že po svatbě plánují potomstvo a budování rodinného hnízda. Papírové peníze poskládejte do geometricky pravidelných tvarů a zkomponujte do podoby klasického nebo novátorského architektonického skvostu.

Bankovky uložené ve fotorámečku ve tvaru hor

 

Výrazné trojúhelníkové tvary naskládané nepravidelně vedle sebe se konturami podobají horskému masivu a jistě potěší dobrodružnější typy – tip na vhodný doprovodný vzkaz: „Na vaše další dobrodružství“. Bankovkami můžete i naplocho vystlat celý podklad a překrýt je tvrdým papírem, ve kterém bude vyřezaná mapa světa (a bankovky ji tak vyplní) – ideální pro vášnivé cestovatele. Dobrou obměnou je mapa země, do které se pár chystá na svatební cestu a bankovky v příslušné měně. 

 

Zářivá budoucnost

Jelikož čerstvá manželství mají před sebou nesporně jen světlou budoucnost, dárek potvrzující tento kurz bude vždy na místě. Trh s dárkovými předměty nabízí několik skleněných nádob různých tvarů s víkem na závit, na kterém je z vnitřní strany bezpečně upevněna žárovka. Představují cosi mezi stolní lampou a dekoračním svítidlem. Stejně tak se dají koupit sklenice v tomto tvaru, takže výběr je už jen na vás. A dají se naplnit materiálem podle chuti čili ve vašem případě poskládanými bankovkami.

Tvarem, který nenechá nikoho na pochybách ohledně symboliky, je skleněná nádoba odlitá do podoby žárovky, s krytem ve tvaru a zlatavé barvě typického žárovkového kovového závitu – budoucnost zářivá jako nejjasnější světlo. Podobně jako u předešlých tipů, po vyjmutí peněz mohou novomanželé svítidlo ještě dlouho používat pro praktické účely i jako předmět spojený s romantickými vzpomínkami.


Peníze vložené v lahvi ve tvaru žárovky


Fotorámeček a lahev ve tvaru žárovky, jako kreativní dárky na svatbu

 

Strom lásky

Nápad obsypat darovanými penězi imitaci stromu v sobě spojuje symboliku hojnosti s flexibilitou velikostí, tvarů a použitých materiálů. Strukturu kmene a větví vytvoříte ze suché větve, prutů nebo ohebného kovového drátu. Abyste jí dodali atraktivnější formu, můžete ji namalovat i obalit vrstvou dekoračního papíru. Stromek pak napevno nejlépe zasadíte do malého květináče, případně vázičky naplněné dekoračními kamínky. Bankovky po délce poskládejte do tvaru harmoniky, uprostřed je sepněte a rozevřete do podoby motýlků. Tak je i tenkými barevnými stuhami upevněte na stromeček.

Dobrou sezónní alternativou může být stromeček vánoční, tedy za předpokladu, že se svatba koná koncem kalendářního roku. Peníze se dají připevnit na malý model zeleného vánočního stromku, nebo můžete použít polystyrenový základ kuželového tvaru a ten nahusto dozdobit pomocí dekorací a bankovek na drátkách, které do kužele jen napícháte.

Květ

Podobnou inspiraci z říše rostlin mohou poskytnout i květiny. Na realizaci tohoto mini projektu budete potřebovat tenkou oboustrannou lepicí pásku, rovnou dřevěnou hůlku, tenčí barevnou papírovou stužku, dva malé kruhy z tvrdého barevného papíru (průměr přibližně 3 cm) a bankovky stejné hodnoty.

Začněte tím, že lepicí pásku nastříháte na kousky jen o něco kratší, než je šířka bankovek. Jejich pomocí pak z každé bankovky udělejte jednotlivé lupeny květu – lepicí páskou aplikovanou podél okraje kratší strany bankovky spojte s protilehlou kratší stranou. Vznikne tak tvar podobný kapce.

Všechny lupeny nyní, opět za pomoci oboustranné lepicí pásky, spojte do kruhového „okvětí“. Pásku přilepte přesně na místa, kde je kapka po obou stranách nejvíce vypouklá. Tam následně k pásce přilepte další lupen. Už navzájem slepené kratší strany bankovek (z předešlého kroku) by měly být soustředěny v centru jakoby v jednom bodě, který tvoří střed květu. Když se kruh uzavře, mezeru mezi posledními dvoumi okvětními lístky nechte volnou, tedy bez lepicí pásky. Sem přijde stopka čili dřevěná hůlka.

Hůlku v pravidelném intervalu obmotejte barevnou stuhou. Můžete ji na více místech nenápadně přilepit páskou. Hůlku vložte do květu a zbývající mezeru v okvětí uzavřete. Na závěr dvoumi barevnými kroužky z obou stran překryjte střed květu.

Sladký život

Vděčným objektem ideálně sloužícím účelu diskrétního darování peněz je i dóza ze skla nebo porcelánu. Vyplnit její objem se dá, kromě peněz, bonbóny, malými čokoládkami a jinými sladkostmi. Převázat to celé můžete velkou stuhou s nápisem „Na sladký život“ a pak už bude všem jasné, že jinou příchuť další soužití novomanželů ani nemůže mít.


31.08.2020


Další články