Víte, co je gua sha a face roller?Víte, co je gua sha a face roller?

Gua sha a face roller jsou dva způsoby masáže, kterými dopřejete vaší tváři kromě uvolnění i celou řadu jiných benefitů. Přinesou vám krásnou a zdravou pleť i dobrý pocit, že plnohodnotnou kúru máte kdykoli na dosah ruky.

Masáž je skvělým doplňkem pravidelné péče o pleť obličeje. Z technik, jak na to se v centru zájmu ocitly i dvě pomůcky, kterými si masáž můžete pohodlně provádět sami. Gua sha a face roller jsou skvělé jednotlivě, ale výborně se i navzájem doplňují.


Masáž obličeje s face rollerem z růženínu

Masážní pomůcka na obličej gua sha z růženínu

Gua sha

 

Není neobvyklým jevem, když vývojový trend sáhne po nějaké osvědčené myšlence, praktice nebo technologii z minulosti. Jinak tomu není ani u gua sha. Tento způsob masáže obličeje byl součástí tradiční čínské medicíny už po staletí a nyní ho poznává celý svět. O co přesně jde?

Slovo gua znamená škrábání a sha písek. Celá procedura spočívá v systematické aplikaci tlaku na pokožku použitím speciálního plochého ručního nástroje. Masážní nástroj, vyrobený z kamene, působí na pokožku tak, že pod jejím povrchem vytváří miniaturní krevní výrony cévních vlásečnic (tzv. petechie). To možná na první poslech zní hrozivě, ale věda potvrzuje, že se takto zlepšuje krevní cirkulace do tkáně pokožky i vyplavování toxinů z ní. Podporuje se tím i odolnost a regenerační schopnost kožních buněk.

Umění správné a účinné masáže gua sha tkví v použití minimálního tlaku, aby se vám na tváři netvořily modřiny, nebo nedošlo k trvalému poškození delikátních kapilár. Když je tlak optimální gua sha pokožku formuje do jejího přirozeného tvaru a tónuje ji do zdravé barvy. Svaly obličeje se zároveň zbaví napětí a mohou tak lépe plnit svou podpůrnou funkci.

Podle čínské medicíny ale pozitivní účinky přesahují i hlouběji do těla. V jazyce, který tato tradiční věda používá, stimuluje gua sha i meridiány, tedy akupunkturní dráhy přítomné na tváři. Ty odpovídají různým orgánům v těle, jejichž funkce se tak masáží zlepšuje.

Konkrétnější seznam propagovaných účinků gu sha zahrnuje:

  • lepší přenos okysličené a nutričně bohatší krve do kožní tkáně,
  • odvádění lymfatické tekutiny, často obsahující toxiny, z těla buněk,
  • eliminaci vrásek,
  • omezení tmavých skvrn a takzvané hyperpigmentace,
  • pomoc při léčení červenání obličeje (onemocnění známé jako růžovka nebo rosacea),
  • urychlení hojení drobných trhlinek v pokožce,
  • zjasnění odstínu pleti,
  • lepší vstřebávání přípravků pleťové kosmetiky,
  • uvolnění od bolestí v krku.

Masážní pomůcky gua sha a face roller z růženínu

Popularita gua sha roste a s ní i nabídka různých typů a zpracování této masážní pomůcky. Ke dvoum nejvíce osvědčeným materiálům patří kameny růženín a nefrit. Gua sha tvarem obvykle připomínají plochou lopatku a tvarované bývají do půlkruhu nebo půlměsíce, ale najdete i hranaté a podélně varianty.

Nefrit používá čínská medicína od nepaměti. Spojován je s čistotou, klidem, vnitřní harmonií, plodností a obecně léčivými účinky. I růženín má podporovat rovnováhu v těle, k tomu je také symbolem lásky a soucitu. Růženín disponuje i minerálním složením (křemík, hořčík, železo, sodík, kyslík), které může při povrchovém styku s pokožkou na ni působit blahodárně. Je také tvrdší a odolnější než nefrit a při styku s kůží zůstává chladný (nefrit se postupně zahřívá). Gua sha z růženínu jsou proto o něco dražší.

Kromě těchto dvou kamenů jsou dostupné i gua sha z ohnivého achátu, čínského černého kamene bianu a sněhobílého scolecitu.


Jak postupovat při gua sha masáži

 Jak postupovat při gua sha masáži

Prvním důležitým krokem je příprava pokožky obličeje a krku. Na začátek ji zvlhčete hydrosólnym přípravkem a potom aplikujte olej na obličej (například arganový). Zároveň postupně začněte pomalu a zhluboka dýchat.

Vezměte gua sha do rukou a zlehka ji promněte v dlaních. Tím se na ni dostane trochu oleje, čímž se usnadní masáž a olej se dostane i na místa, kde jste jej možná nenanesli dostatek.

S masáží začněte na zadní straně krku. Využijte nepravidelně vykrojený obvod gua sha a přiložte ji k tělu tak, aby prohlubeň spočinula uprostřed na krční páteři. Mírným pohybem, jako byste chtěli z povrchu něco zlehka setřít a s použitím pouze minimálního tlaku, táhněte jemně zdola nahoru. Potom lopatku v ruce otočte a plochou stranou přejeďte po stranách zadní části krku. Následně po bocích krku a v okolí ohryzku (ale ne přímo přes ohryzek, to je „nebezpečná“ zóna štítné žlázy) táhněte lopatku také zdola nahoru. Masáž opakujte dolů pod bradou.

Masáž obličeje proveďte pro každou stranu zvlášť. Gua sha vždy v ruce otočte podle potřeby tak, aby co nejlépe přiléhala k přirozeným konturám obličeje.

Přesuňte se na vrchol brady a odtud, pohybem směrem podél dolní čelisti až k ušnímu laloku, opět táhněte s jen velmi mírným přitlačením. V další fázi postupujte pod lícní kost (pohyb zevnitř ven), na lícní kosti a pod oči (zde tlak ještě více zmírníte).

Následně přejděte na obočí (pohyb do strany) a na čelo (zdola nahoru). Potom celou masáž opakujte pro druhou stranu obličeje.

Výsledkem správně provedené masáže je pocit uvolnění, speciálně pokud aplikujete ideální tlak. Soustřeďte se proto zejména na to, jak pohyb vykonáváte – měl by být jako jemné pohlazení bez použití síly. Každý pohyb opakujte maximálně 10 krát. Gua sha můžete na začátku mírně zahřát, což pomůže otevřít póry kůže a olej se do ní lépe vstřebá. Na konci můžete lopatku naopak zchladit v ledové vodě a póry se po styku s ní uzavřou.

Gua sha můžete bez obav praktikovat 2 – 3 krát týdně. Masáži se vyhněte, pokud dostáváte botoxové injekce, nebo máte akné. Kromě obličeje a krku je možné gua sha použít i na ramena, záda, či jiné části těla.

Masážní pomůcky gua sha a face roller z růženínu

K nejčastějším chybám při aplikaci patří:

  • Používání nevhodného oleje. Olej má do kůže proniknout a usnadnit i pohyb gua sha. Příliš husté sérum se bude hromadit a způsobovat více škody než užitku.
  • Špatný úhel držení. Optimální sklon vůči pokožce je od 15 do 45 stupňů. Kolmý úhel je absolutně nevhodný.
  • Vynechání masáže krku. Krk je podle tradiční čínské medicíny jedním z nejdůležitějších kanálů pro tělové tekutiny (i „energie“). Jinými slovy, masáž obličeje nefunguje, aniž by jí předcházela masáž krku.
  • Příliš rychlý pohyb. Tempo masáže je třeba sladit s pravidelným pomalým dechem a procítit, jak dotyk působí na pokožku.
  • Silný tlak. Jak již bylo zmíněno, méně je více, a tlak gua sha musí být skutečně jen velmi mírný, aby byla masáž účinná. 

Masáž obličeje s face rollerem z růženínu

Face roller

Ve stejných materiálových provedeních nefritu a růženínu, často prodávaný v sadě spolu s gua sha, najdete na trhu i masážní váleček známý jako face roller. Prodej v sadě dává praktický smysl, neboť face roller je skvělým doplněním masáže pomocí gua sha.

Aplikace, jak již název napovídá, je podstatně jednodušší – masáž válečkem probíhá prostým rolováním po stejných částech obličeje jako při gua sha. Krk, s výjimkou hrdla a oblasti štítné žlázy, brada, tváře, i čelo jsou cílovými místy i pro face roller. Celý proces je rychlejší, nevyžaduje až takovou koncentraci ani kontrolu dechu, ale výsledný efekt je zase o něco mírnější.

U lidí používajících face roller se výsledky masáže projevují stimulací krevního oběhu v obličeji, zpevněním pokožky, zmírněním otoků i lepším odtokem lymfatické tekutiny. Hlavním rozdílem oproti gua sha je, že pravděpodobně nenapomáhá lepšímu vstřebávání pleťového oleje.

Masáž face rollerem je však možné provádět i vícekrát za den, což může být někdy mírnou výhodou. Uvolňující pocit si tak můžete dopřát téměř kdykoliv.

Rolování válečku má, podobně jako gua sha, určitá pravidla, kterých je dobré se držet:

  • Začněte vzadu na krku a rolujte shora dolů s použitím slabšího tlaku. Pak se přesuňte do přední části a rolujte zpod brady až ke klíční kosti. Pohyby ihned opakujte, tedy nerolujte zpět, ale začněte znovu shora. Vyhněte se oblasti hrdla a ohryzku.
  • Bradu a tváře masírujte pohybem ze středu směrem ven a váleček opět vraťte do středu bez zpětného pohybu po pokožce.
  • Čelo a obočí masírujte současně složeným pohybem ve tvaru „L“. Začněte pod hranicí vlasů, pomalu táhněte směrem dolů až nad obočí. Váleček pak otočte o 90 stupňů a rolujte podél obočí směrem ven.

Kámen rolleru je vhodné používat při normální pokojové teplotě. Můžete se setkat s radami dávat ho do lednice, ale nedělejte to – úkolem masáže je rozproudit krev, chladem dosáhnete opaku. Jedinou výjimkou jsou případy pokožky spálené od slunce, kterou může masáž studenějším válečkem uklidnit.


30.09.2020


Další články