Medailony: Náhrdelníky se skrytým tajemstvímMedailony: Náhrdelníky se skrytým tajemstvím

Podívejte se s námi na fascinující svět medailonů.


Zlatý oválný otevírací medailon na řetízku

Co vás napadne, když uslyšíte slovo "medailon"? Možná si představujete starobylý šperk, ve kterém se ukrývá portrét někoho blízkého nebo různé záhadné symboly. Medailony jsou jedním z nejzajímavějších šperků na světě, s bohatou historií a nesčetnými příběhy. V článku se podíváme na to, co jsou medailony, na jejich rozdíl oproti přívěsku, jejich původ a zajímavou historii a popíšeme si některé klasické medailonkové přívěsky. 

Oválný ozdobný otevírací medailon z bílého zlata

Co jsou medailony?

Nejčastěji se termínem medailon označuje oválný nebo kruhový přívěsek s reliéfem nebo obrázkem. Nosí se hlavně na řetízku, přestože jsou známy i medailony v jiných formách, například jako slavný prstenový medailon, který nosila královna Alžběta I. (1533-1603).
Uvnitř medailonu se často nachází prostor pro vložení fotografie, jiné miniatury, vlásků nebo osobního předmětu. Medailony jsou šperkem, který nosíte poblíž srdce, a proto jsou často spojeny s emocionálním významem.


Rozdíl mezi medailonem a přívěskem

Přestože medailony a přívěsky mohou být velmi podobné, existuje několik důležitých rozdílů.

Přívěsek může být v podstatě cokoli zavěšené na řetízku. To znamená, že přívěsky mohou mít všechny tvary, velikosti a být vyrobeny z různých materiálů. Technicky vzato, dokonce i surfařský náhrdelník ze žraločích zubů či malý křížek na krku jsou náhrdelníkem s přívěskem.

Zatímco všechny medailonové náhrdelníky jsou přívěsky, opak není pravdou. Je to z několika důvodů. Medailon má, jak jsme si již řekli, hlavně oválný nebo kruhový tvar. Častokrát je na něm vytvořen reliéf nějakého symbolu, případně je otevírací a poskytuje prostor pro uložení osobních předmětů. Ať už jsou medailony vyrobeny ze zlata, platiny, stříbra, nebo i pokovené, jedná se o přívěsek nejvyšší kvality.  

Medailony různých tvarů ze žlutého a bílého zlata


Historie medailonů

Medailony mají starobylý původ, který se datuje již do starověku. Jak název naznačuje, první medailony byly opravdu medailemi, získanými za různé zásluhy, zejména na bojišti.

První ozdobné medaile vyrobili Římané, kteří je nosili jako amulety nebo na ochranu před zlými silami. Ve středověku se postupně staly oblíbenými šperky, a to nejen jako náboženské symboly, ale také jako místa pro uchovávání portrétů milovaných osob.

Během renesance a romantického období se staly oblíbenými šperky pro romantiky a umělce, kteří nosili portréty svých milovaných. Zmiňovaný prsten královny Alžběty I. patří k vůbec prvním medailonům obsahujícím portrét.

Viktoriánská éra přinesla rozkvět medailonů zdobených diamanty, perlami a smaragdy. Vývoj fotografické technologie v 19. století otevřel možnost ukládat miniaturní fotografie do medailonů, čímž se staly důležitým rodinným dědictvím. 


Srdíčkový zlatý medailon na řetízku

Klasické medailonkové přívěsky

Klasické medailony jsou často kulaté nebo oválné, vyrobené z drahých kovů, jako je zlato nebo stříbro. Mohou mít zdobení, jako jsou květiny, kříže, motýli, srdce nebo jiné symboly.

Častokrát mají otevíratelný vnitřek, který ukrývá obrázek nebo malý předmět. Klasické medailony bývají zdobeny filigránem, rytinami nebo smaltováním, čímž se stávají unikátními uměleckými díly.

V současnosti se medailony stále nosí a jsou velmi oblíbenými doplňky nejen jako nádherný šperk, ale také jako symbol osobní příslušnosti a emocionální hodnoty. Jsou krásným způsobem, jak si uchovávat vzpomínky na blízké lidi, ať už ve formě portrétu, vlasů nebo jiného osobního předmětu. Každý medailon skrývá svůj vlastní příběh a tajemství, čímž zůstává jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších šperků na světě.


 Známé otevírací medailony

Existuje spousta historických otevíracích medailonů, které mají fascinující příběhy. Podívejme se na některé z nich.
 

Šperk Marie Fitzhebertové

Jedná se o medailon s diamantovou glazurou s portrétem krále Jiřího IV., když byl ještě princem.

Oválný obal medailonu s portrétem je obklopen 18 růžovými diamanty. Byl vytvořen na objednávku králem Jiřím IV. a daroval ho Marii Fitzherbertové, rozené Smythe, po které údajně toužil, ale nemohl si ji vzít za ženu. V roce 2017 byl tento šperk vydražen za 341 000 liber.
 

Medailon královny Viktorie

Malý zlatý pamětní medailon s centrálním oválným onyxem, černým na bílém, vsazeným do hladkého zlatého okraje. Ve středu se nachází krásná diamantová hvězda. Po obvodu je modrý smaltovaný nápis „Die reine Seele schwingt sich auf zu Gott“, zhruba přeloženo jako „Čistá duše letí nahoru k Pánu“. Otevírá se a odhaluje vlasy na jedné straně a fotografii prince Alberta na druhé straně, obě jsou uloženy pod sklíčkem.

Byl to jeden ze skupiny šperků umístěných v Albert Room na zámku Windsor po královnině smrti v roce 1901. Byla to místnost, ve které princ Albert zemřel v roce 1861.

Královna nechala pokyny s konkrétním seznamem osobních šperků, které nemají být předány v rodině, ale mají být uloženy ve zmíněné místnosti.

Byla to právě královna Viktorie, která úspěšně zvýšila akceptaci nošení fotografických šperků tím, že nosila, sbírala a vystavovala různé šperky s fotografiemi jejího zesnulého manžela, prince Alberta. Královna přispěla k tomu, že se z otevíracích medailonů stal módní doplněk, který mnozí přijali, nejprve ve Spojeném království, a později i ve zbytku Evropy a v Severní Americe.


Medailony během války

Během 1. světové války mladí vojáci v Evropě obdarovávali své blízké medailonem s jejich portrétem ještě předtím, než byli vysláni na frontu. Některé medailony byly zlaté, jiné stříbrné, ale protože šlo mnohokrát o nemajetné mladíky, našly se i méně vzácné kovy.

Ve Spojených státech zaznamenaly prudký nárůst poptávky po medailonových náhrdelnících právě vstupem USA do 1. světové války v roce 1917. Tyto náhrdelníky s medailony byly tak populární, že se prodávaly na poštách, aby se daly na místě vsadit fotografie a snadno odeslat. Takové šperky se nazývaly tzv. „Sweetheart jewelry“ (šperky miláčků).

Medailonové náhrdelníky nosily ženy, které zůstaly doma a doufaly v bezpečný návrat svého milovaného. Nosili je i muži v boji jako připomínku domova. Vojáci v boji nosili medailony s obrázky svých manželek, matek a dětí. Tyto uklidňující obrázky byly ukryty v medailonových sponách, náramcích, knoflících a v neposlední řadě v náhrdelnících. Trend Sweetheart jewelry pochopitelně pokračoval i během druhé světové války.

Po ukončení 2. světové války však tento trend opadl, i z důvodu vyjádření naděje, že krveprolití přestalo, a tak takové šperky již nebudou zapotřebí.


Otevírací medailony v současnosti a trendy
 


V dnešní době jsou otevírací medailony stále oblíbenými šperky, a to nejen pro jejich estetickou hodnotu, ale také pro sentimentalitu, kterou přinášejí. Mnozí je nosí, aby si tak uchovali vzácné chvíle nebo vzpomínky na blízké lidi.

Trendy ve šperkařství se stále mění, ale otevírací medailony zůstávají aktuální. Moderní varianty často spojují tradiční řemeslné techniky s inovativními materiály. Zlaté a stříbrné otevírací medailony jsou stále v módě, ale naleznete také nové verze vyrobené z různých kovů a zdobené drahými kameny.

Čtvercový zlatý medailon s nápisem „Mama“.


Jak medailony nosit

Chcete-li tyto trendy následovat, měli byste vědět také, jak správně medailony nosit.

Při koupi medailonu se řetízek obvykle kupuje samostatně. To vám dává plnou kontrolu nad koncovým vzhledem medailonu. Pro nejuniverzálnější styl si pořiďte více než jeden řetízek, abyste svůj medailon mohli nosit různými způsoby. Medailony se obvykle nosí po jednom, ale vrstvený vzhled se stává stále oblíbenějším. Jeden medailon zvolte pro nadčasový a elegantní vzhled. Pokud se rozhodnete pro více kousků, můžete je mít buď na jednom řetízku, nebo každý zvlášť. Když je na stejném řetízku několik medailonů, může to vypadat velmi boho chic. Tento styl se hodí zejména k letním outfitům.

Vrstvením několika přívěskových řetízků dosáhnete ještě svěžejšího a uvolněnějšího vzhledu. Je to dokonalý způsob, jak zvýraznit jakýkoli jednoduchý outfit. Správně zvolené kombinace řetízků a medailonů se hodí ke každému stylu, proto se nebojte experimentovat, dokud nenajdete vhodné spojení, ve kterém se budete cítit přirozeně okouzlující.

Otevírací medailony jsou více než jen šperky – jsou malými schránkami pro naše vzpomínky a příběhy. Jejich univerzální přitažlivost spočívá v tom, že nás spojují s minulostí, a to je něco, co nikdy nevyjde z módy. Takže, pokud vlastníte otevírací medailon, nezapomeňte se podívat do nových rodinných alb, abyste našli to nejlepší místo pro vaše osobní poklady.


11.01.2024


Další články