Jak se nejčastěji zničí šperky a jak tomu předejítJak se nejčastěji zničí šperky a jak tomu předejít

Milujete vaše šperky? Tyto rady zajistí jejich dlouhou životnost.


Zauzlený zlatý řetízek

Šperky jsou uměleckými díly, která nás zdobí a častokrát vyprávějí příběhy o lásce, připomínají nám naše nejbližší či dosažené úspěchy a milníky. Bohužel, jak už to v životě bývá, ani šperky nejsou nezničitelné. Ve skutečnosti jsou to jemné poklady, které vyžadují pečlivé zacházení a výjimečnou péči. 

Tento komplexní průvodce vám přiblíží řadu způsobů, jakými se šperky často setkávají s předčasným koncem, a nabídne vám různá preventivní opatření, kterými se můžete vyhnout katastrofě. Pokud jste zde proto, že je váš šperk již poškozen, nebojte se, máme pro vás připraveny i rady, jak řešit již vzniklé poškození.

Zauzlený zlatý řetízek


Nejčastější příčiny zničení šperků

V úvodní části se podíváme na nejčastější „viníky“ zodpovědné za zničené šperky.

Chemické poškození

Pleťové vody, kosmetika, parfémy, šampony a mnohé jiné. Chemikálie, které jsou běžně obsaženy v přípravcích, které každodenně používáme, mohou být nebezpečné pro vaše oblíbené šperky.

Zbytky tekutin či gelu se mohou nahromadit na vašich špercích a ztížit tak jejich čištění. Drť nebo mikrokrystaly ve výrobcích mohou působit abrazivně na kovy, což vede k jejich rychlému opotřebení. Navíc některé korozivní chemikálie mohou pomalu poškodit kov ve špercích, v důsledku čehož mohou oslabená místa způsobit neočekávané přetržení řetízku.

Peelingový krém na dlani v blízkosti zlatého prstenu

Oleje a chemikálie v parfémech a mlékách mohou reagovat s kovy, což může mít za následek jejich zabarvení nebo ztrátu barvy. Například stříbrné náhrdelníky často ztrácejí svůj lesk, právě kvůli jejich častému vystavení parfémům.

 

Velkým chemickým nepřítelem je také chlór používaný v bazénech, který způsobuje rychlejší stárnutí materiálů, zejména stříbra.

Flakon parfému

Fyzické poškození

Jakékoliv sportování se šperky může vést k jejich poškrábání, promáčknutí nebo dokonce zlomení. Cvičení ve fitness centru a zvedání činek vám protlačí a poškrábe prsteny, stejně jako pot je nepřítel šperků. Zlaté pravidlo je, na sport šperky nepatří.

 

Také je třeba si dát pozor při provádění manuální práce. Prsteny s vyčnívajícími drahokamy jsou vystaveny riziku odštěpení nebo prasknutí, zvláště pokud je nosíte během práce na zahradě nebo při stavebních pracích.

 

Dokonce i každodenní nošení šperků může přispět k jejich opotřebování, a to zejména u kousků s jemným osazením. Denně nošený zásnubní prsten může vykazovat známky opotřebování korunky, což ohrožuje centrální drahokam.

Cvičení s prstenem na ruce


Nesprávné techniky skladování

Správné skladování šperků je základem k jejich trvanlivosti. Pokud šperky skladujete pohromadě, bez dostatečného prostoru mezi jednotlivými kousky, může to mít za následek škrábance a oděrky. Diamantový prsten, když je v přímém kontaktu s jinými kusy, může časem získat nevzhledné škrábance.

Vysoká vlhkost může být nepřítelem vašich, zejména stříbrných šperků. Vlhkost dokáže urychlit stárnutí stříbrných materiálů. Na zapomenutém stříbrném náhrdelníku, který máte uložen ve vlhkém prostředí, tak snadno po čase narazíte na matnou patinu.

 

Také je třeba dávat pozor na teplotní podmínky. Šperky z drahých kamenů vyžadují zvláštní pozornost. Například opály jsou obzvláště citlivé na změny teploty a mohou prasknout, jsou-li vystaveny extrémním podmínkám.

Nahromaděné náušnice na sobě v krabičce

Jak zabránit chemickému poškození

Pokud se ptáte, jak poškození zabránit, je to poměrně jednoduché. Třeba se v první řadě vyvarovat nošení šperků, když to není nutné.

Nenoste šperky v situacích, kdy se mohou poškodit

Před sprchováním, používáním toaletních potřeb nebo úklidem pamatujte na to, abyste si odložili všechny šperky a předešli tak jejich poškození.

Parfémy a pleťové vody aplikujte ještě před nasazením vašich šperků, abyste minimalizovali přímé vystavení chemikáliím. Buďte opatrní při používání čisticích prostředků pro domácnost, zvažte odstranění šperků během, byť i drobného, úklidu. Pokud si neplánujete při každém mytí nádobí nebo čištění podlahy sundat váš zásnubní nebo snubní prsten, zvažte alespoň použití pracovních rukavic.

Před sportováním nebo manuální prací si vždy najděte chvíli na sundání šperků, abyste předešli jejich případnému fyzickému poškození. Pokud chodíte do posilovny, šperky si raději sundejte ještě doma, abyste je nemuseli schovávat v (často slabě zabezpečených) skříňkách.

Také před spaním si šperky vždy sundejte. Kolikrát jste si omylem nechali na krku svůj oblíbený náhrdelník během spánku, jen abyste se vzbudili a zjistili, že se vám zapletl do vlasů? Vaše šperky jsou vzácné a dobrý spánek také. Jakkoli dobře se s vašimi šperky cítíte, postel opravdu není vhodné místo k jejich nošení. Poškození šperků či stříhání zamotaných vlasů vám za to nestojí.
Zkuste si pamatovat, že šperky by měly být poslední věcí, kterou si na sebe dáte, když se někam chystáte a první věcí, kterou si sundáte, když se vrátíte domů. Pokud se budete držet tohoto pravidla, vyhnete se mnoha problémům.

Čištění koupelny s prstenem na ruce


Správné skladování

 

Prsteny uloženy v samostatných krabičkách

Při skladování dbejte na to, aby byl každý šperk uložen odděleně, nejlépe v měkkých sáčcích nebo ve speciálních šperkovnicích, abyste předešli poškrábání a snížili jejich vystavení se vlhkosti.

Zamotaný zlatý řetízek

Také se tak vyhnete případnému zamotání více řetízků, které může také vést k jejich poškození. Vytrhávání a tahání za spletence, aby se odstranil zádrhel, může zatížit a nenávratně poškodit články řetízku.

Zlaté kruhové náušnice v originální iZlato krabičce

Pokud nemáte vlastní šperkovnici, doporučujeme uchovávat šperky v originálních krabičkách ze zlatnictví. Takto skladované šperky budou mít delší životnost a podle krabiček si jistě budete pamatovat, co kde máte.

Odložený zlatý prsten na malém stojanu

Pokud máte šperky, které nosíte opravdu pravidelně, umístěte si do koupelny, kuchyně a ložnice malé misky nebo stojany na odkládání šperků. Mějte je vždy na očích a před sprchováním, kosmetikou nebo čištěním domácnosti, si sundejte šperky vždy dolů.


Pravidelná údržba

Věnujte se alespoň jednou za rok pravidelné údržbě vašich šperků. Pořiďte si kvalitní čistící hadříky a pomůcky pro čištění šperků. Vyhraďte si dostatečný čas a vyčistěte si všechny šperky najednou. Během čištění věnujte pozornost časným znakům, které by mohly naznačovat blížící se problém. Pokud si všimnete uvolněných kamenů, poškozeného zapínání či opotřebovaných článků řetízku, nepanikařte a šperk zaneste k vašemu klenotníkovi na opravu. Všechny tyto zmíněné nedostatky jsou poměrně snadno opravitelné, a pokud je objevíte včas, vyhnete se mnohem větším poškozením.

 

Pokud vám na vašich špercích opravdu záleží, zvažte pravidelné návštěvy klenotníka kvůli kontrolám a údržbě. Tyto mohou včas zachytit potenciální problémy, zajistit včasné opravy a zachovat celistvost šperků. U vzácnějších šperků doporučujeme, abyste nechali i čištění na profesionály.


Co dělat, když již dojde k poškození
 

Při závažnějších poškozeních, nebo když jste si nejistí, co je třeba dělat, vždy vyhledejte odbornou pomoc. Šikovný zlatník umí posoudit rozsah poškození a nabídnout vhodné opravy nebo čištění. Včasný zásah může zabránit dalšímu zhoršování poškození.

Při menších problémech může stačit jemné čištění měkkým hadříkem a jemným mýdlem. Pokud se rozhodnete, že to vezmete do vlastních rukou, buďte opatrní. Neodborná manipulace se šperkem může váš problém jen zhoršit.

Roztržený zlatý řetízek


Varovné znaky blížících se problémů

Podívejme se na základní věci, kterých je třeba si všímat při manipulaci s vašimi šperky. Když narazíte na některé z následujících věcí, nejlépe uděláte, navštívíte-li vašeho klenotníka.

 

Změny barvy

Viditelné změny barvy mohou signalizovat chemické reakce nebo zabarvení. Okamžitě jednejte, abyste vyřešili základní problém.

Dvoubarevný opotřebovaný řetízek

Viditelné opotřebování

Škrábance, promáčknutí nebo uvolněné drahokamy jsou jasnými indikátory fyzického opotřebování. Pravidelně kontrolujte šperky, zda nevykazují tyto známky opotřebení, a pokud ano, vydejte se na návštěvu klenotníka.

Zelené části zlaté náušnice a vypadlé kameny

Uvolněné korunky

Uchopení, která drží drahé kameny, se mohou časem uvolnit, což ohrožuje bezpečnost kamenů. Pokud se vám cokoliv nezdá s uchopením kamene, šperk raději nenoste a odneste jej do zlatnictví. Ztracený drahokam je to poslední, co chcete, proto je v tomto případě ostražitost opravdu důležitá.


Pár zajímavostí na závěr

V některých kulturách se poškozeným šperkům přisuzují různé významy.

Roztrhaný šperk je často vnímán jako metafora životních výzev a potřeby změny. Podle některých je právě poškozený šperk signálem vesmíru, že něco není v pořádku a přišel čas na krok ke změně.

Jiní zase věří, že pokud jste zažili duchovní probuzení, vaše šperky se zlomí nebo spadnou, protože se změnily vaše vibrace. Vaše šperky se rozbijí, aby vesmír vyjádřil, že už nejste stejným člověkem, jakým jste byli kdysi.

Říká se také, že u poškozeného šperku, který jste zdědili po vašich předcích, jde právě o komunikaci s nimi. Ve většině případů by se mělo jednat o náznak toho, že jste vybočili ze správné cesty, a že byste se měli vrátit zpět k vašim kořenům.

Jinde zase věří, že poškozený šperk je zde pro naši ochranu. Je to jakýsi varovný prst od vesmíru, zvláště když se šperk poškodí těsně před tím, než se vydáte na novou životní cestu.

Akt opravy nebo opětovného použití šperků může symbolizovat osobní růst a transformaci. Je to hmatatelná připomínka, že i ve chvílích zlomu se dá zachránit krása a jsou možné nové začátky.

Rozbité šperky lze interpretovat různými způsoby, není to ovšem vždy špatné znamení. Věříme, že díky našim radám vám vaše šperky vydrží v co nejlepším stavu ještě dlouhá desetiletí. Pokud spatříte některý z varovných signálů, neváhejte oslovit vašeho klenotníka, aby vám pomohl dostat šperk opět do původního stavu.


15.01.2024


Další články