Jak a kdy dát miminku propíchnout uši?Jak a kdy dát miminku propíchnout uši?

Ačkoliv je odpověď na tuto otázku v našich končinách poměrně jednoduchá, názory odborníků se liší. Rozdělují se na dva tábory, nejen co se týká způsobu propíchnutí, ale i vhodného časového období. Abyste pro svou princeznu vybrali tu nejlepší možnost, přečtěte si výhody i nevýhody každého z nich. 

Věk miminka

 

Nejčastěji se setkáváme s propichováním uší už v porodnici, těsně po narození. Výhodou je rychlejší hojení, protože novorozenec ještě není až tak aktivní, a nebude si je strhávat dolů. Bude je brát za svou přirozenou součást, čímž se vyhne opakovanému zánětu a následnému hnisání uší. Za nevýhodu je však považováno možné zasažení akupunkturních drah, které ovlivňují správné fungování některých orgánů v těle. Nicméně pravděpodobnost, že jehla zasáhne právě tato místa je téměř nulová. Sestřičky v nemocnici díky dlouholetým zkušenostem přesně vědí, které místo propíchnout.

 

 

dítě

 

Na druhé straně se většina odborníků přiklání spíše k možnosti propichování po prvním očkování, v němž je zahrnut i tetanus. Doporučují, aby rodiče s propichováním počkali také z důvodu, že ušní lalůček je více vyvinutý, a nastřelení náušnice bude mnohem jednodušší. Obě dírky tak budou s největší pravděpodobností na stejném místě, čímž se ve vyšším věku Vaše ratolest vyhne složitému výběru vhodných náušnic, které by překryly některou z dírek. Nevýhodou je časté tahání náušnic z ucha ven, protože je to pro dítě něco nového, a není na to zvyklé od narození. Z toho vyplývá i časté hnisání, či dokonce v některých případech natržení dírky, a tím i delší hojení.

 

 

 

Propíchnout či nastřelit?

 

Propichování uší u novorozenců se považuje za zaběhnutou tradici známou zejména z porodnice. U starších dětí se setkáváme zejména s nastřelováním, které je podle mnohých nejen rychlejší, ale i méně bolestivé, neboť náušnice zůstane v uchu ihned. Ta je z chirurgické oceli, která se používá zejména z důvodu možných alergií.

Doba léčení je přibližně 4-6 týdnů, po kterých se nahradí zlatou náušnicí. U menších holčiček je nejvhodnější výběr náušnic se zapínáním zepředu, které jim vydrží do předškolního věku.  Chcete-li se vyhnout alergiím, zvolte si raději žluté zlato, ve kterém se nenacházejí příměsi, jako například nikl obsažený v bílé verzi zlata.

 

Důležité je i místo napíchnutí či nastřelení - to by mělo být přibližně 0,5 cm od spodního lalůčku, ale pokud věk miminka přesahuje 6 měsíců, na místě až tak nezáleží.

dětské náušnice

 

 

 

Kde propíchnout uši?

 

Propichování či nastřelování náušnice vždy svěřte do rukou odborníkům. Pokud chcete dírku v uchu propíchnout později než těsně po narození, domluvte se o tom ještě v nemocnici se sestřičkami či se svým dětským lékařem. Máte tak jistotu, že jde o vysoce sterilní prostředí.

Dalším populárním místem jsou tetovací studia, avšak u jejich výběru dbejte zejména na čistotu prostředí. Nebojte se předem zeptat, jak bude samotné propichování probíhat. V seriózních zařízeních nebudou mít problém Vám předem ukázat celý proces krok po kroku. Nastřelování náušnic také nabízejí i některá zlatnictví, avšak tuto možnost využívají spíše starší děti a dospělí.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoli z možností, nezapomínejte ani na hygienu, která se musí po nastřelení či propíchnutí dodržovat. Ucho byste měli držet v suchu a čistotě, které dosáhnete speciálním antiseptickým roztokem. Vyhýbejte se také mytí vlasů dítěte minimálně dva dny po propíchnutí. Doba léčení vždy závisí na věku a aktivitě dítěte.

 

 

 


14.12.2018


Další články