Tanzanit: Novodobý král drahokamůTanzanit: Novodobý král drahokamů

Zaujal i Vás tento kámen neobvyklé barvy, který si získal pozornost celého světa? Určitě se pak nebudete divit, že si oprávněně vysloužil pojmenování "Drahokam 20. století". V oblíbenosti dokonce předbíhá i nesmrtelný smaragd či safír. Díky své výjimečné barvě se zařadil také mezi drahokamy, které si páni vybírají do zásnubních prstenů jako příslib své věrnosti. Pokud tanzanit oslovil i Vás, pak se určitě začtete do následujících řádků.

 

Původ tanzanitu

 

Své pojmenování získal podle země svého původu - Tanzanie, která je jediným místem na světě, kde se tento drahokam těží. Podle legendy vznikl tanzanit během bouřky z blesků, které udeřily do hory Kilimandžáro. Po bouři, která zapálila stepi, našli zářící kusy krystalů masajští pastýři, kteří si je vzali s sebou. Díky tomuto objevu věřili, že jde o symbol zrodu, a tak se tanzanit stal tradičním darem k narození dítěte.

 

Za objevitele tanzanitu se považuje portugalský geolog Manuel De Souza, který si původně myslel, že jde o specifický druh smaragdu. Po příchodu do Evropy zjistil, že jde o nově objevený drahokam. Netrvalo dlouho a o tanzanit se začala zajímat světová klenotnictví. Za proslavení ve světě šperků však tanzanit vděčí známému Tiffanymu, který mu jako první vymyslel pojmenování. Paradoxem je, že i přes krátkou historii je jeho hodnota stejná, jako u starších drahokamů. Je to způsobeno omezeným výskytem a těžším přístupem k těžbě.

 

Původ tanzanitu

 

 

 

Původ tanzanitu

 

 

Výjimečná barevnost tanzanitu

 

Tanzanit patří mezi kameny s trichroickou podstatou, díky čemuž odráží odlišný barevný odstín pod různým úhlem. V tom spočívá jeho schopnost měnit zbarvení v závislosti na světlu. Nejpřirozenější barvu má na denním světle, avšak v noci můžeme pozorovat jednoduché odlesky fialové, červené či dokonce žluté barvy. Při umělém světle se v něm objevuje i vínově červený odstín. Díky této barevné rozmanitosti působí přímo magickým dojmem.

Za nejcennější tanzanity se považují ty, které mají intenzivní modrou barvu. Naopak, nejdostupnější jsou fialovo-modré, protože jejich výskyt je mnohem častější. Za největší dosud objevený tanzanit je považována "Královna Kilimandžára" osazena v zlatém diadému, který doplňují diamanty a granáty. Jeho celková hmotnost je 242 ct a v současnosti je vystaven v muzeu v Torontu.

Co se týče klasických šperků, tanzanity jsou do nich osazeny hlavně v kombinaci s bílou barvou kovu a diamanty, kdy jejich barva vynikne nejvíce. Navíc tak působí romanticky a něžně, čímž se velmi rychle zařadily mezi oblíbenější kandidáty na výběr zásnubního prstenu .

 

 

Snubní prsten z bílého zlata

Snubní prsten z bílého zlata

Snubní prsten z bílého zlata

Snubní prsten z bílého zlata

 

 

Účinky a péče

 

Tanzanit je také dobře známý svými zvýšenými účinky při meditaci, má schopnost odstraňovat stres, a do života přináší soulad a harmonii. Je důležité, abychom ho nevystavovali přímému slunečnímu záření, a skladovali ho samostatně, aby se vyhnul poškrábání. Mikroskopické čištění se u tanzanitu nedoporučuje, protože jde o poměrně měkký kámen, a tak nejideálnější volbou bude teplá mýdlová voda v kombinaci s měkkým hadříkem.

 

 

 


20.08.2018


Další články