Znáte eternity prsteny?Znáte eternity prsteny?

Eternity ring, nazývaný také prsten věčnosti, nebo výroční prsten, je prsten s diamanty nebo drahokamy po celém obvodu prstenu. Protože kruh symbolizuje věčnost a diamanty nebo drahé kameny představují lásku, eternity ring se stal symbolem věčné lásky.


Full eternity diamantový prsten z bílého zlata

Co je eternity ring? 

Eternity ring je v pořadí třetím prstenem, který bývá darován partnerovi, a který vyjadřuje sílu vztahu. Zatímco zásnubní prsten je příslibem budoucího vztahu a snubní prsten symbolem závazku, eternity prsten vyjadřuje jeho trvání a stálost. Existuje několik příležitostí, kdy je vhodné tento luxusní dárek věnovat. Většinou se pojí s nějakou výjimečnou událostí v životě páru, jako je svatba, narození prvního dítěte, výročí svatby a podobně.

Snubní prsten s diamanty a hladký snubní prsten z bílého zlata

 

 

Prsten bývá vyroben z drahého kovu, nejčastěji ze žlutého nebo bílého zlata nebo platiny. Charakteristickým znakem eternity prstenu je to, že má diamanty nebo drahokamy, které procházejí kolem celého obvodu nebo jeho podstatnou částí. Podle toho rozlišujeme dva druhy:

Prsteny Full eternity mají diamanty nebo drahokamy zasazené po celém obvodu. To z nich činí ty nejluxusnější a nejzářivější prsteny, jaké si můžete koupit. Mírnou nevýhodou je, že diamanty se mohou zachytit o věci, takže musíte být při nošení takového prstenu opatrní.

Full eternity diamantový prsten z bílého zlata

 

 

Prsteny Half eternity mají diamanty nebo drahokamy jen na horní části. Mohou pokrývat 1/2 nebo 3/4 obvodu. Podle některých jsou praktičtější a pohodlnější. Umožňují také použití větších kamenů než ve full eternity.

Half eternity diamantový prsten ze žlutého zlata položený na pánském hladkém snubním prstenu


Historie prstenu

Koncept eternity ring lze vysledovat až 4000 let dozadu. Ve starém Egyptě byly znakem věčné lásky a života. Už první prsteny byly vyrobeny z kovu vykládaného kameny buď na horní polovině prstenu, nebo po celém obvodu. Některé prsteny představovaly hada, který požírá svůj vlastní ocas, což symbolizuje nekonečno a cyklus zrození a smrti, označovaný jako „ouroboros“.

V 18. století se prsteny osazovaly jakýmikoli honosnými drahokamy, které byly v té době snadno dostupné. V 19. století se do módy dostaly diamantové eternity prsteny, které se dnes považují za klasiku. Stejně symbolické však mohou být prsteny osazené kombinací drahých barevných kamenů a diamantů.

Dvouřadý eternity prsten z bílého zlata


Diamanty

I když mohou obsahovat jakýkoli drahokam dle výběru, nejoblíbenějším kamenem je nepřekvapivě diamant. Diamanty svojí neuvěřitelnou silou a odolností po staletí symbolizují neochvějnou oddanost, věrnost a přátelství. A samozřejmě jsou nejvzácnějším kamenem, takže není překvapením, že jsou na vrcholu seznamu, pokud jde o romantická gesta. O diamantech se navíc říká, že představují budoucnost a působí jako příslib věčného života ve vzájemné blízkosti. Jako takové jsou diamanty považovány za dokonalý symbol trvalé lásky a závazku.

Když kupujete diamantový eternity ring, jednou z vašich hlavních úvah bude tvar diamantů. I když je k dispozici široká škála tvarů, některé se používají častěji.

Výroční eternity prsten z bílého zlata

Kulaté briliantové diamanty patří mezi ty, které se v eternity prstenech používají často. Nejpopulárnější z diamantových tvarů, kulaté briliantové kameny, poskytují maximální odlesk světla.

Princeznovské brilianty (princess cut) mají čtvercový tvar. Protože je lze nasadit těsně vedle sebe, vytvářejí téměř hladký třpytivý pruh na prstu. Princeznovsky broušený diamantový eternity ring má eleganci, která je nadčasová.

Bageta diamanty se často střídají s diamanty princess cut, čímž dostanou extra texturu. Mohou také obsahovat kulaté briliantové diamanty pro prsten s přitažlivostí inspirovanou vintage.


Drahé kameny

Nejčastěji používané drahé kameny v eternity prstenech jsou rubíny, safíry a smaragdy. Toto jsou tři nejvzácnější drahokamy kromě diamantů a jsou tvrdší než jiné drahokamy, což znamená, že jsou vhodné pro každodenní nošení. Ať už si koupíte rubínový, safírový, nebo smaragdový eternity prsten, můžete si být jisti, že jste si vybrali krásné klasické kameny.

 

Ale nevylučujte ani prsteny osazené jinými drahokamy. Výběr barevných drahokamů namísto diamantů může posílit význam eternity prstenu. Eternity ring s kamenem milované osoby je jistě dobrou volbou. Nebo pokud si vybíráte prsten na oslavu novorozence, prsten s kamenem dítěte je milou pozorností. Kameny mohou také symbolizovat výročí svatby, ale také kámen zvěrokruhu obdarované osoby. Ve skutečnosti neexistují žádná pevná pravidla; eternity ring, který si vyberete, je jednoduše záležitostí osobního vkusu.


Osazení drahokamů

Existuje celá škála osazení kamenů v prstenu eternity. Dnes je již často osazují stroje, takže jsou přesně nastaveny, aby bylo vždy dosaženo dokonalého povrchu.

Nejoblíbenější je uchycení kamenů do krapniček, které zvyšuje počet úhlů, ze kterých může světlo dopadnout na kámen a zvyšuje lesk prstenu. Kámen se v tomto stylu usazuje kaletou dolů do kovového lůžka, ve kterém jej přidržují dvě, tři nebo více krapniček. Ty vypadají jako tenké kovové drápy, které jsou jemně zahnuté, čímž drží drahokamy bezpečně za korunu. Tvar krapničky se může lišit – klenotníci je používají zaoblené (round), prodloužené (long) nebo zašpičatělé (claw).

Nastavení do drážky nebo nastavení channel je nejbezpečnější způsob připevnění diamantů na tělo prstenu. Je to proto, že poskytuje dostatek kovu kolem okrajů kamenů. To chrání diamanty a drží je pevně na svém místě. Osazení způsobem pavé (z francouzštiny dlažba) nabízí neuvěřitelný lesk. Toto osazení umožňuje použít také velmi malé diamanty. Nevýhodou je, že tato uchycení jsou jemná a musí se nosit velmi opatrně. Lunetové osazení lze označit za nejstarší způsob uchycování kamenů do šperků. V tomto případě kovový lem obklopuje kámen po obvodu. Tenhle jakoby límec se otáčí, buď kolem celého drahokamu, nebo kolem jeho části.

Diamanty osazeny po celém obvodu snubního prstenu z bílého zlata


Jaký kov si vybrat?

Tradiční možností je eternity ring ze žlutého zlata. Žluté zlato, které je v historii vysoce ceněno, poskytuje diamantům teplé prostředí. Eternity prsteny ze žlutého 18 karátového zlata jsou ideální, protože jsou odolné vůči poškrábání a jsou trvanlivé.

Eternity ring z bílého zlata je skvělou alternativou platinového prstenu a je cenově dostupnější. Bílé zlato je módní již od 20. let minulého století a v současnosti je nejoblíbenějším kovem používaným ve šperkařství. Bílé zlato ve skutečnosti neexistuje – je to žluté zlato legované stříbrem nebo palladiem a rhodiované, aby vytvořilo bílý kov, který krásně doplňuje diamanty nebo barevné drahokamy.

 

Platinový eternity ring je nejvyšším luxusem. Platina má přirozený brilantní bílý lesk, který z ní činí ideální volbu pro diamantový eternity prsten, protože nádherně prezentuje brilantnost diamantu. Platina je velmi odolná a hustá, takže je ideální pro eternity prsten, který se bude nosit každý den. Má také vysokou úroveň čistoty, a proto je hypoalergenní a šetrná k citlivé pokožce.

Eternity prsteny z bílého a žlutého zlata


Na kterém prstu nosit eternity ring?

Eternity ring můžete nosit místo snubního prstenu nebo jako doplněk k snubnímu a zásnubnímu prstenu. Proč tedy na prsteníku levé ruky? Říká se, že staří Egypťané věřili, že krevní céva přechází z prsteníku na levé ruce přímo do srdce. Přestože neexistují žádné biologické důkazy na podporu této teorie, tradice pokračuje dodnes. Ve vícero zemích se snubní prsten nosí na čtvrtém prstu levé ruky. Samozřejmě, eternity ring lze nosit i na jiných prstech, dokonce i na palci. Je to jen otázka osobních preferencí.

 

Snubní prsten z bílého zlata se dvěma řadami diamantů a hladký pánský snubní prsten


Jak se vyrábí eternity ring

Prsteny eternity jsou velmi náročné na výrobu a ty nejkrásnější a nejodolnější vyrábějí zkušení šperkaři ručně.

Nejprve klenotník nařeže zlato nebo platinu na kovový proužek – jeho délka musí přesně odpovídat velikosti prstu nositele prstenu. Potom šperkař proužek vytvaruje do kruhu a na koncích ho spojí. Žádné spoje by neměly být viditelné. Mezitím si odborník na osazování diamantů pečlivě vybírá diamanty nebo drahokamy. Musí se shodovat velikostí, brusem, čirostí a barvou.

 

Nejtěžší je osazení kamenů na obroučku prstenu. Musí být přesně odměřené, takže perfektně sedí vedle sebe. Celá výroba vyžaduje absolutní přesnost, špatný výpočet je neopravitelný. Výsledkem dobře odvedené práce je ale dokonalý šperk, který potěší nejen obdarovaného, ale také dárce.

Snubní prsten s diamanty po celém obvodu a hladký pánský snubní prsten z bílého zlata


15.05.2023


Další články