Manžetové knoflíky jak je (ne)znáteManžetové knoflíky jak je (ne)znáte

Manžetové knoflíky jak je (ne)znáte

Už dávno není pravidlem, že manžetové knoflíčky jsou výlučně určeny pouze pro slavnostní příležitosti. Jsou stylovým doplňkem mnoha volnočasových či každodenních outfitů. Rozlišujeme je zejména v závislosti na materiálu, povrchové úpravě a barvě. I když to zní jednoduše, doladit stylové manžetové knoflíčky ke správnému outfitu, je hotovým uměním. Zejména co se týče neobyčejných vzorů, při kterých není opatrnosti nikdy na škodu. V následujících řádcích si proto představíme několik typů francouzských manžet, kterými svou košili oživíte každý den jinak.

Klasické zlaté manžety

Klasické zlaté manžety

Začneme nejznámějším typem, který se Vám v paměti vynoří při slově manžeta okamžitě. Jsou určeny převážně na slavnostní události jakými jsou svatba, či premiéra, ale v rámci vysokých pracovních pozic jsou mimořádně vhodné na obchodní jednání. Nejčastěji je najdeme v žlutém zlatě, ale poslední roky se těší stále větší oblibě i jejich bílá varianta.

 Manžety doplněné o drahokam

Manžety doplněné o drahokam

Samostatnou kategorií jsou francouzské manžety, které svou hodnotu zvyšují přítomností drahokamu uchyceného ve zlatém či platinovém provedení. Manžety tohoto druhu nejsou ve světě šperků žádnou novinkou. Je známo, že již v 17. století disponoval král Ludvík XIV. obrovskou, 150 kusovou sbírkou diamantových manžetových knoflíků. Kromě diamantů jsou oblíbené zejména safíry, onyxy či dokonce meteority, které dodají celkovému vzhledu ještě větší noblesu.

Barvy jako dominanta na mažetových knoflíčkech

Barvy jako dominanta

Pro odvážné pány, kteří se nebojí experimentovat, módní designéři navrhli pestrobarevné manžetové knoflíčky. Jsou určeny pro každodenní použití, jak dokonalé sladění s kravatou či s hedvábným kapesníčkem v náprsní kapse saka. Pro ty nejodvážnějších poslouží manžety jako stylové sladění k barevným ponožkám. Výbornou alternativou jsou tzv. "Silk knots", tvořené hedvábnými barevnými uzlíky na gumičce. Ty se vyrábějí v široké barevné škále a v rámci neformálního outfitu nahradí manžetové knoflíčky z kovu.

Manžety, které odhalí Vaše záliby

Manžety, které odhalí Vaše záliby

Dejte najevo Vaše hobby již v momentě, kdy se při podání ruky někomu představíte. Také prostřednictvím tohoto doplňku budete o něco stylovější, a v očích ostatních zajímavější. Jsou výhradně určeny na volnočasové aktivity, jako zábavné doplnění outfitu. A je už jen na Vás, zda na nich budou golfové míčky, autíčka, či vlajka oblíbené země. Jelikož nejsou primárně určeny na formální příležitosti, většinou je najdeme v provedení stříbra či chirurgické oceli.

Sladěný do posledního detailu

Sladěný do posledního detailu

Specifickým typem jsou manžetové knoflíky, které mají stejný vzor jako jednotlivé doplňky Vašeho outfitu. To se týká také jejich tvaru, který je vhodné přizpůsobit například hodinkám, brýlím, kravatě či přezce na opasku. Velmi opatrně je třeba zacházet zejména s výraznými detaily, jakými jsou například proužky nebo kostky. Ať už se to týká doladění přesného odstínu, jejich tloušťky, nebo pravidelnosti.

Existuje mnoho způsobů, jak svůj outfit prostřednictvím manžetových knoflíků zvýraznit. Nezapomínejte přitom však i na jejich povrchovou úpravu.

Obecně platí pravidlo, že kovová část na manžetové knoflíčky by měla mít stejnou barvu jako ostatní kovové části outfitu. Na výjimečné události se hodí ty s vysokým leskem, či v kombinaci se stále populárnějším matem. Většinou mají obdélníkový nebo čtvercový tvar, ale nemusí to být pravidlem. Módní průmysl nám neustále nabízí nové možnosti a způsoby nošení tohoto zdánlivě nenápadného doplňku. Pomocí něj však dokážete říci mnohem víc, než si myslíte. Nezapomínejte proto na správné nošení manžetových knoflíků.

 


13.12.2017


Další články