Manžetové knoflíčky kdysi a dnesManžetové knoflíčky kdysi a dnes

 

Manžetové knoflíčky kdysi a dnes

 Nadčasový pánský šperk, který už celá staletí tvoří nenápadnou, ale přece dominantní součást mužských outfitů. Francouzské manžety tak neušly ani pozornosti světových návrhářů jakými jsou například Tiffany, či Cartier. V módním průmyslu jsou pravidelnou součástí přehlídek a editorialu. Jejich design si prošel mnoha změnami, dokud se nedostali do podoby, v jaké je známe dnes.

 

Manžety a jejich historie

Původ manžetových knoflíků sahá do 13. století, kdy měly výlučně ozdobný charakter. Tento pánský doplněk tvořily dvě ozdobné strany propojené řetízkem, a trvalo několik let, než dostaly dnešní podobu. Až postupně začaly plnit i praktický charakter, a to prostřednictvím kolíku na přichycení manžety.

Manžetové knoflíčky

Do Evropy se manžetové knoflíčky dostaly v 17. století, kdy činily klenotnický skvost v podobě zlata, stříbra, či dokonce drahých kamenů. Bylo to zejména z důvodu, že se používaly výlučně v anglických a francouzských královských kruzích. Vyráběly se ručně, a proto šlo o hotová umělecká díla, která jsou v dnešní době velmi vzácnými sběratelskými kousky. Postupně se rozšířily i mezi šlechtou v levnější verzi, která byla zhotovena ze skleněné keramické směsi podobné pravým diamantům. Již v roce 1788 se poprvé používá pojmenování "Cufflinks", které v překladu znamená manžetový knoflík.

Na začátku 19. století se manžetové knoflíčky začaly vyrábět celosvětově. Jejich vzhled, tvar a design se postupně měnil až do současné podoby. Nejsou tak už jen záležitostí slavnostních událostí, ale známe je i v podobě volnočasového doplňku k pozvednutí outfitu.

Pánské doplňky

Nošení manžetových knoflíků

I přes jednoduchý systém zapínání často dochází k nedorozuměním, jak se mají manžetové knoflíčky vlastně zapínat. Z tohoto důvodu je dobré si osazení tohoto šperku na rukáv košile předem nastudovat.

Knoflík se prostrčí přes obě dírky francouzské manžety tak, aby byla ozdobená část viditelná na vrchní části manžety. Stačí, když před sebe natáhnete ruku dlaní směrem dolů, a knoflík svrchu protáhnete. Ze spodní strany se pak otevře otočný kolík, kterým se manžeta spojí a zajistí. Pak už jen stačí zatáhnout za konec manžety, a knoflík v ní ještě lépe připevnit.

 


01.11.2017


Další články