Vše o laboratorně vypěstovaných diamantech

Moderní alchymie. Diamanty pěstované v laboratoři jsou dokonalou alternativou k přírodním diamantům. Tyto zajímavosti jste však o nich určitě netušili.


Zásnubní prsten z bílého zlata s laboratorně pěstovaným diamantem

 

 

Půvab diamantů uchvacuje lidstvo již po staletí. Tyto nádherné kameny vytvořila příroda v průběhu milionů let, a tak není divu, že jejich hodnota šplhá častokrát do astronomických výšek. Právě teď však probíhá nová revoluce v oblasti drahých kamenů. Laboratorně pěstované diamanty, mění způsob, jakým uvažujeme o těchto vytoužených drahokamech. V tomto článku se ponoříme do fascinujícího světa diamantů vypěstovaných v laboratoři, prozkoumáme proces jejich výroby, rozdíly mezi nimi a přírodními diamanty a důvody, proč se stávají oblíbenou volbou mezi spotřebiteli, kteří hledají cenově dostupné a ekologické alternativy.

Žena se sadou šperků náušnic, náhrdelníku a prstenu z bílého zlata s laboratorně pěstovanými diamanty

 Proč vybrat laboratorně pěstované diamanty?

Ptáte se, proč byste si měli vybrat Lab-grown diamant místo přírodního? Zde je pár důvodů:

 


Šetrnost k životnímu prostředí

Diamanty, které vyrostly v laboratoři mají v porovnání s přírodními diamanty menší dopad na životní prostředí. Vyžadují menší narušování půdy, žádnou energeticky náročnou těžbu a při výrobě produkují minimální emise uhlíku. Tento ekologický aspekt je přitažlivý pro ty, kteří se zajímají o udržitelnost a chtějí snížit svoji uhlíkovou stopu.


Cenová dostupnost

Diamanty, které vyrostly v laboratoři jsou obvykle cenově dostupnější než přírodní diamanty. Řízený výrobní proces a kratší období růstu vedou k úspoře nákladů, což z nich činí cenově výhodnou možnost pro spotřebitele, kteří hledají vysoce kvalitní drahé kameny bez prémiové ceny spojené s vytěženými diamanty.


Kontrola kvality

Přesnost výroby diamantů pěstovaných v laboratoři vede k menšímu počtu chyb a větší kontrole kvality. Kontrolované laboratorní prostředí umožňuje vytvářet diamanty se specifickými vlastnostmi, jako je barva, čistota a brus, výsledkem čehož jsou drahé kameny, které často vykazují vynikající vizuální a optické vlastnosti. Tato stálost kvality je atraktivní vlastností pro ty, kteří hledají předvídatelnou a vysoce kvalitní alternativu k přírodním diamantům.

Zásnubní prsten ze žlutého zlata s laboratorně pěstovaným diamantem

 

Další výhody, o kterých byste měli vědět:

Certifikáty

Laboratorně pěstované diamanty mají stejné mezinárodní certifikáty jako přírodní diamanty. To znamená, že gemologické laboratoře, které hodnotí přírodní diamanty, poskytují certifikáty i pro laboratorně pěstované diamanty, čímž zaručují jejich kvalitu a hodnotu. 

 

Rozdíl v ceně

Laboratorně vypěstované diamanty jsou k dostání přibližně za třetinovou cenu přírodních diamantů se stejnými nebo dokonce lepšími parametry, jako je čistota, barva a karátová hmotnost. Šperky s těmito diamanty jsou často vyrobeny z kvalitního 18karátového zlata, což jim dodává na atraktivitě.


Široká dostupnost různých barev a brusů

Kromě klasických bezbarvých diamantů jsou k dispozici i barevné varianty, jako je růžová, modrá, žlutá, zelená a hnědá, bez výrazného navýšení ceny, což umožňuje uspokojit individuální preference.
Laboratorně pěstované diamanty jsou rovněž k dispozici ve všech fancy brusech, jako je radiant, princess, emerald, bagguete, oval, heart, cushion, marquise, asscher , což zákazníkům poskytuje velkou flexibilitu při výběru šperků.

 

Investice

Šperky obsahující laboratorně pěstované diamanty se často prodávají s mezinárodními certifikáty, které lze považovat za investici do hodnotných šperků. S rostoucí poptávkou a omezenou produkcí mohou ceny těchto diamantů růst, což by mohlo investorům přinést zisky.

 


Způsoby výroby

Jak jsme již naznačili, Lab-grown diamanty se vyrábějí v kontrolovaném laboratorním prostředí a nejsou přirozeně tvořeny v zemském plášti. Mají stejné chemické složení jako přírodní diamanty, a dokonce i naprosto identické fyzikální a optické vlastnosti. Vyrábí se procesem, který kopíruje podmínky, za kterých se tvoří přírodní diamanty.

Diamanty pěstované v laboratoři se obvykle vyrábějí pomocí dvou základních metod: vysokotlaká vysokoteplotní (HPHT) a chemická depozice z plynné fáze (CVD). Podívejme se blíže na každou z nich.

1. HPHT (High Pressure High Temperature – vysoký tlak, vysoká teplota): 

Krystal diamantu se spolu s kovovým katalyzátorem a uhlíkem ve formě grafitu vloží do speciální komory, kde působením vysokého tlaku (5 až 6 Giga Pascalů) a teploty (kolem 1500 stupňů Celsia) dojde k roztavení vloženého kovu a následnému spojení uhlíku z grafitu s krystalem diamantu. Tímto procesem se krystal diamantu začne postupně zvětšovat. Základním krystalem může být jak laboratorně pěstovaný, tak i přírodně těžený diamant. Proces vyžaduje přesnou kontrolu tlaku a teploty pro vytvoření vysoce kvalitních diamantů.

 

2. CVD (Chemical Vapor Deposition – chemická depozice z plynné fáze):

Proces CVD zahrnuje jiný přístup. Začíná tenkým plátkem krystalu diamantu umístěným ve vakuové komoře. Plyn obsahující uhlík, jako je například metan, se zavede do komory a poté se vystaví mikrovlnné energii nebo jiným zdrojům energie. Atomy uhlíku z plynu se rozkládají a poté se ukládají vrstva po vrstvě na zárodečný krystal, čímž se vytvoří diamant. CVD nabízí přesnou kontrolu nad procesem růstu a je známý výrobou vysoce kvalitních, čistých diamantů.

Obě metody poskytují úroveň přesnosti a kontroly, která umožňuje pěstovat diamanty se specifickými vlastnostmi, díky čemuž jsou velmi cenné pro využití v různých oblastech, včetně šperků a technologií. 

 

Zásnubní prsteny ze žlutého zlata s přírodním diamantem a laboratorně pěstovaným diamantem

Na fotce jsou zásnubní prsteny ze žlutého zlata, prsten vlevo má laboratorně pěstovaný diamant a prsten vpravo přírodní diamant.

Rozdíl mezi přírodními a laboratorně pěstovanými diamanty 

 

 

 

 

Přírodní diamanty

Přírodní diamanty vznikají hluboko v zemském plášti miliony let. Tento proces začíná tím, že materiály bohaté na uhlík, obvykle ve formě minerálů nebo organických látek s uhlíkem, jsou vystaveny intenzivnímu teplu a tlaku v hloubkách 100 až 200 kilometrů pod zemským povrchem. V průběhu času se tyto atomy uhlíku spojují a vytvářejí strukturu krystalové mřížky, což vede ke tvorbě diamantů. Sopečné erupce potom tyto diamanty přibližují k povrchu Země, kde se nakonec těží.

Rozdíl mezi zásnubním prstenem s přírodním a laboratorně pěstovaným diamantem

Na fotce můžete vidět horní zásnubní prsten ze žlutého zlata s přírodním diamantem a spodní prsten z bílého zlata s laboratorně pěstovaným diamantem.

Rozdíl mezi zásnubním prstenem ze žlutého zlata s přírodním a laboratorně pěstovaným diamantem

Horní zásnubní prsten na fotce je ze žlutého zlata s přírodním diamantem a spodní prsten s laboratorně pěstovaným diamantem.

 

 

 

Diamanty vypěstované v laboratoři

Na rozdíl od přírodních diamantů, diamanty vypěstované v laboratoři se pěstují za výrazně kratší dobu, obvykle trvající týdny až měsíce. Replikováním podmínek vysokého tlaku a vysoké teploty nebo použitím chemického nanášení mohou vědci urychlit proces pěstování diamantů.

 


Zásnubní prsten z bílého zlata s laboratorně pěstovaným diamantem


Diamanty vypěstované v laboratoři jsou obvykle cenově dostupnější než jejich přirozené protějšky v důsledku kontrolovaného výrobního procesu a snížených režijních nákladů spojených s těžbou. Kratší doba výroby a energeticky efektivní metody přispívají k úspoře nákladů, díky čemuž jsou atraktivní volbou pro spotřebitele, kteří dbají na rozpočet a ekologii. 

 

Faktory ovlivňující cenu

U diamantů pěstovaných v laboratoři i přírodních diamantů ovlivňují cenu různé faktory, jako velikost, barva, čistota a brus. Při určování ceny navíc hraje roli původ a certifikace diamantu (např. zda je přírodní nebo vypěstovaný v laboratoři).

Vliv na životní prostředí

Diamanty vyrobené v laboratoři mají v porovnání s přírodními diamanty nižší environmentální stopu. Vyžadují menší narušování půdy, žádnou energeticky náročnou těžbu a při výrobě produkují minimální emise uhlíku. Díky tomu jsou udržitelnější a ekologičtější volbou.

Obavy s těžbou diamantů

Environmentální problémy spojené s těžbou přírodních diamantů zahrnují narušení stanovišť, znečištění vody a odlesňování. Proces těžby může poškodit ekosystémy, narušit stanoviště volně žijících živočichů a vést k uvolnění škodlivých chemikálií do životního prostředí. Kromě toho energeticky náročný charakter těžby a dopravy přispívá k významné uhlíkové stopě, díky čemuž je diamantový průmysl jedním z odvětví, která mají větší vliv na životní prostředí. 


 

Moissanit vs kubická zirkonie vs zirkon

Nejen přírodní diamanty mají levnější alternativy, které mají podobné vlastnosti, a navíc se jim podobají. Existují i uměle vytvořené drahé kameny, nazývané také diamantové simulanty, které se podobají laboratorně vyrobeným či přírodním diamantům. Nejznámější z nich jsou moissanit, kubická zirkonie a zirkon.

Je důležité pochopit klíčový rozdíl mezi diamanty vypěstovanými v laboratoři a diamantovými simulanty. Diamanty pěstované v laboratoři vznikají z uhlíku, stejně jako přírodní diamanty, zatímco simulanty diamantů, jako je moissanit a kubická zirkonie, se vzhledem sice podobají diamantům, ale nejsou složeny z pravých uhlíkových krystalů.

Původ moissanitu je mimo Zemi a na naši planetu se dostal v meteoritech, proto se zde v přirozené podobě nachází jen ve velmi malých množstvích. Moissanit který naleznete v klenotnictvích, bude právě z tohoto důvodu velmi pravděpodobně také vyroben synteticky. Zatímco moissanit může velmi připomínat diamanty, často vykazuje spíše duhový lesk než brilantní lesk tradičních diamantů.

Kubická zirkonie (CZ) je další syntetický krystal používaný jako náhrada diamantu. I když má přiměřenou trvanlivost a lesk, neodpovídá lesku diamantů a časem má tendenci vykazovat známky opotřebení. Kubická zirkonie se někdy používá jako dočasný zástupný kámen ve špercích, dokud není možné přidat robustnější drahokam.

Zásnubní prsten ze žlutého zlata s laboratorně pěstovaným diamantem

 

Kubické zirkonie ani moissanit nejsou žádnou formou diamantů, navzdory jejich vizuální podobnosti. Simulanty nemají stejné chemické a fyzikální vlastnosti jako přírodní diamanty, a proto mají mnohem nižší cenu než diamanty vypěstované v laboratoři. Pouhým okem je lze vizuálně odlišit od přírodních nebo v laboratoři vypěstovaných diamantů.

Přírodní diamanty a diamanty pěstované v laboratoři mají vlastnosti tepelné vodivosti, které je při testování ručním testerem diamantů zřetelně odlišují od kubických zirkonií.

Některé diamanty vypěstované v laboratoři a některé diamanty přirozené barvy však mohou být nesprávně identifikovány jako moissanit kvůli podobnosti v elektrické vodivosti.

Gemologové mohou obvykle rozlišovat mezi diamanty a moissanity na základě jejich odlišných refrakčních vlastností; moissanity vytvářejí dvojité lomy světla, zatímco diamanty vytvářejí lomy jednoduché.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na přírodní drahokam zirkon, který bývá velmi často zaměňován právě s kubickou zirkonií. Zirkon se v přírodě nachází v široké paletě barev a jeho nejvzácnější exempláře mají modré zabarvení. Bezbarvé zirkony nesou označení Matura diamant a kdysi se používaly jako imitace diamantů. Dnes se však, vzhledem k dostupnosti pokročilých technologií, pro tento účel uplatňují jiné syntetické materiály.

Prsten s lab-grown diamantem 0,700 ct


Nevýhody Lab-grown diamantů

A teď si řekněme něco i o jejich nevýhodách.

 


Vnímaná hodnota

Je důležité poznamenat, že někteří lidé si stále cení více přírodních diamantů pro jejich vzácnost, geologickou historii a emocionální význam, který je s nimi spojen. Tradice a symbolika přírodních diamantů, jakož i jejich omezená nabídka, přispívají k jejich trvalé přitažlivosti mezi některými spotřebiteli.


Uznání na trhu

Diamanty pěstované v laboratoři nemusí mít vždy stejnou hodnotu při dalším prodeji jako přírodní diamanty. Částečně je to způsobeno názorem, že přírodní diamanty mají delší historii a uznávané postavení na trhu. Hodnoty opětovného prodeje diamantů vypěstovaných v laboratoři mohou být ovlivněny tržními faktory a preferencemi spotřebitelů, které se nemusí shodovat s tradičním trhem s diamanty. Spotřebitelé, kteří uvažují o koupi diamantů vypěstovaných v laboratoři, by si proto měli být vědomi potenciálních rozdílů v hodnotě opětovného prodeje ve srovnání s přírodními diamanty. 

Věříme, že jsme vám přiblížili svět laboratorně vyrobených diamantů a jejich levnějších alternativ. Na závěr jsme pro vás připravili sekci častých otázek a odpovědí, které zákazníky nejčastěji zajímají při zvažování Lab-grown diamantů. 

 

 

Náušnice s lab-grown diamanty 2,00 ct


Často kladené dotazy
 

Jsou diamanty pěstované v laboratoři skutečné?

Přestože byly vytvořeny v kontrolovaném prostředí, v laboratoři vypěstované diamanty jsou rozhodně považovány za pravé. Diamanty vypěstované v laboratoři jsou vizuální, fyzikální a chemicky identické s přírodními diamanty.
Může klenotník zjistit, jestli byl diamant vypěstován v laboratoři nebo jde o přírodní kus?
Pouhým okem je nemožné rozeznat rozdíl mezi laboratorně vypěstovaným a přírodním diamantem. Šperkaři používající lupu však budou umět rozpoznat rozdíl, některé diamanty pěstované v laboratoři mohou mít drobné inkluze nebo růstové vzory, které nejsou typické pro přírodní diamanty.
Jak dlouho vydrží Lab-grown diamanty?
Diamanty vypěstované v laboratoři, stejně jako přírodní diamanty, jsou mimořádně odolné a při správné péči vydrží neomezeně dlouho. Skládají se z uhlíkových atomů uspořádaných do krystalové mřížky, díky čemuž jsou odolné vůči opotřebení a poškrábání. Pokud jsou diamanty pěstované v laboratoři dobře udržovány a náležitě ošetřovány, zachovají si svůj lesk a vzhled po celé generace.
Jsou laboratorně vyrobené diamanty vhodná investice?
Většina zákazníků kupuje v laboratoři vypěstovaný diamant jako symbol lásky a závazku, nikoli jako investici. Přírodní diamanty mají historii tisíce let, zatímco diamanty vypěstované v laboratoři jsou nové a jejich ceny od vstupu na trh výrazně klesly, takže může být obtížné určit nebo předpovědět jejich hodnotu v průběhu času.
Jsou laboratorně pěstované diamanty bez vad?
Přestože se diamanty pěstované v laboratoři vyrábějí za kontrolovaných podmínek, je důležité si uvědomit, že stále mohou mít nedokonalosti. Stejně jako přírodní diamanty i syntetické diamanty mohou mít rozdíly v barvě, čistotě a jiných vlastnostech. Faktory, jako je specifická metoda růstu, kvalita zárodečného krystalu a podmínky prostředí během procesu růstu, to vše může ovlivnit konečný vzhled diamantu.
Kolik stojí Lab-grown diamant?
Náklady na diamanty pěstované v laboratoři se mohou lišit v závislosti na faktorech, jako je velikost a kvalita. Obecně mají diamanty pěstované v laboratoři nižší cenu než přírodní diamanty srovnatelné kvality.
Jak čistit laboratorně pěstované diamanty?
Čištění diamantů pěstovaných v laboratoři je podobné jako čištění přírodních diamantů. K odstranění nečistot a špíny můžete použít teplou mýdlovou vodu a měkký kartáček. Vyhněte se používání agresivních chemikálií nebo abrazivních materiálů, protože mohou poškodit diamant nebo jeho osazení. Pravidelné čištění pomáhá udržovat brilanci a krásu diamantu.

 

 

Přívěsek s lab-grown diamantem 0,330 ct