Návod na výběr šperku podle tónu pleti, barvy vlasů a očí

Při nákupu i nošení šperků se každý spoléhá na vlastní vkus a podle něj si vybírá i kov, ze kterého jsou šperky vyrobeny. Ale věděli jste, že na to, jaký kov na vás nejlépe vynikne, má vliv i barva vaší pleti, vlasů a očí? V následujících řádcích vám ozřejmíme, jaké šperky jsou k vaší pleti, očím a vlasům nejvhodnější a také to, jak nejlépe určit, k jakému typu patříte.


 Proč záleží na tónu pleti?

Záleží na tom, protože různé kovy kontrastují nebo doplňují různé tóny pleti. Jelikož kov, do kterého jsou vaše drahokamy či diamanty zasazeny, je často v přímém kontaktu s vaší pokožkou, může to výrazně ovlivnit to, jak na vás šperky vypadají. Většina lidí patří do jedné ze tří „podtónových“ kategorií pleti – teplý, chladný a neutrální.

Kategorie podtónu

Váš podtón je jako stín vaší pokožky, který budete mít vždy, a nikdy se nezmění. Chladné, teplé a neutrální se používají k popisu různých odstínů, které si určíme. Při nanášení make-upu podtón vaší pleti určuje, jaký odstín podkladové báze použijete na obličej, a také pomáhá pochopit, která barva kovu je ideální pro váš jedinečný tón pleti.

  • Studený: červené, růžové a namodralé odstíny pod pokožkou.
  • Teplý: žluté a zlaté odstíny pod pokožkou.
  • Neutrální: olivový nebo vyvážený mix výše uvedených odstínů.

Jak určit podtón pleti?

Chcete vědět, do jaké skupiny patříte? Zde jsou některé způsoby, jak to snadno zjistit.

 

 

Vaše žíly

Podívejte se na své žíly pod přirozeným světlem a zkontrolujte jejich vzhled pod kůží. Jsou vaše žíly modré nebo zelené? Pokud to neumíte přesně určit, možná patříte do kategorie neutrálních tónů pleti.

Viditelné žíly na rukou

Rozdělení tónů pleti podle barvy žil

 

 

 

Rozdělení tónů pleti podle barvy žil:

  • Chladné tóny: fialové nebo modré žíly
  • Teplé tóny: zelené žíly
  • Neutrální tóny: modré a zelené žíly

 


Stříbrný/zlatý test

Vyzkoušejte si šperky ze stříbra a žlutého zlata a uvidíte, který kov se lépe hodí k vaší pokožce. Vypadá stříbro lépe? Pravděpodobně máte chladné podtóny. Máte-li teplejší pleť, více vynikne žluté zlato.

Žena s kruhovými náušnicemi z bílého zlata

 

 

Reakce vaší pokožky na sluneční záření

Jak reaguje vaše pokožka na slunce? Opálíte se snadno, nebo se spálíte jen zřídka? Nebo se vám spíše stává, že se vaše pokožka snadno spálí a rychle zčervená? Ti, kdo se snadno opalují, mají pravděpodobně teplý tón pleti. Pokud se snadno spálíte, pravděpodobně patříte do „klubu“ chladných tónů.

Žena s náušnicemi ze žlutého zlata ve tvaru srdíčka

 

Barva oblečení

Máte-li obyčejné bílé tričko, můžete si zkontrolovat tón pleti. Pokud se vaše pokožka jeví jako růžová, pak máte chladný tón. Pokud bílá ukazuje vaši pokožku spíše než žlutou, pak máte teplý tón. Pokud nepozorujete žádnou změnu, tón je neutrální. Můžete se také podívat na to, která barva oblečení vám nejvíc vyhovuje. Pokud zjistíte, že vypadáte nejlépe ve žluté nebo oranžové smíchané s červenou, hnědou nebo slonovinou, váš podtón je teplý. Pokud jsou vašimi oblíbenými barvami fialová, modrá, červená a černá, váš podtón je chladný.

 

 

Barva vlasů a očí

Dobrým indikátorem tónu pleti mohou být také barva vlasů a očí. Samozřejmě k určení tónu pleti musí být vlasy přirozené barvy, tedy nebarvené. Pokud jste přirozená brunetka nebo máte černé vlasy, podtóny vaší pokožky budou více směrem k teplejším. Pokud jste se narodili s blond vlasy, budete mít chladnější podtón.

Rozdělení podtónů pleti podle barvy vlasů

 

 

Pokud jde o barvu očí, je to o něco jednodušší zjistit, protože nemusíte brát v úvahu barvení. Máte-li modré, šedé nebo tmavě hnědé oči, vaše pleť má s největší pravděpodobností studené podtóny. Zelené, jantarové a oříškové oči obvykle korelují s teplými podtóny.

Rozdělení podtónů pleti podle barvy očí


 

Jaké šperky se hodí k vašemu tónu pleti?

Po tom, ako ste si určili skupinu, do ktorej vaša pokožka patrí, ľahšie si vyberiete aj šperk, ktorý na nej bude vyzerať najlepšie.

Rozdělení barevných kovů a drahokamů podle tónu pleti

 

Šperky pro chladné tóny

Pokud jste došli k závěru, že máte chladný tón pleti, nejlépe budete vypadat v kouscích vyrobených z platiny a bílého zlata. Pokud jde o drahokamy, zvažte perly, modrý safír, ametyst, akvamarín, rubín, smaragd, opál, turmalín, tanzanit a zirkon.

Žena s perlovými náušnicemi s brilianty z bílého zlata

 

Šperky pre teplé tóny

Designy vyrobené z klasického žlutého zlata nebo moderního růžového zlata vypadají fantasticky na těch, kdo mají teplé tóny pleti. K tomu se hodí drahé kameny teplých odstínů, jako je alexandrit, citrín, granát, morganit, peridot, rubín, mandarinkový granát a luxusní žluté diamanty.

Žena s kruhovými náušnicemi z růžového zlata

 

Šperky pro neutrální tóny

Nakonec, je-li váš tón neutrální, můžete si vybrat kov, který se vám nejvíc líbí. Rozhodování je snadné – dejte si to, v čem se budete cítit krásně, protože na vaší pokožce každý kov vypadá skvěle.

Žena se zlatými kruhovými náušnicemi

Pokud se neumíte rozhodnout

Stále si nejste jisti, co je pro vás nejlepší? S diamanty nemůžete udělat chybu! Vypadají fantasticky na teplé i chladné tónované pokožce. Skutečně záleží na tom, abyste se cítili pohodlně v jakýchkoli náušnicích, náhrdelníku, náramku nebo s prstenem, který si vyberete, bez ohledu na barvu vašich očí či žil.


Jaký drahokam vybrat podle barvy vlasů?

Barva vlasů výrazně ovlivňuje celkový vzhled člověka. Jelikož vlasy a šperky jsou dva nejbližší prvky k odhalení přirozeného lesku obličeje, musí být v harmonii. Z tohoto důvodu je velmi důležité při určování barvy kamene šperku, který si vybíráte, brát v úvahu barvu vlasů. Chcete-li vylepšit váš celkový vzhled, který lichotí, postupujte podle jednoduchého průvodce níže.

 

Blond

Pro blond vlasy jsou možnosti nekonečné. Většina barev vypadá skvěle se světlými vlasy, neboť jsou všestranné a nepříliš impozantní. Existují však barvy, které obzvlášť vyniknou. Modré drahokamy jako safír a modrý topas vypadají s blond vlasy úchvatně, protože slouží jako jemný kontrast oproti lehkosti vlasů. Zelené vypadají také skvěle. Pokud se cítíte odvážně, rozhodněte se pro oranžové drahé kameny, které v kontrastu se světlou pokožkou a vlasy vytvoří zdravou záři.

Žena s blond vlasy a zlatými náušnicemi s modrým topasem

 

Červenovláska

Pro zrzavé vlasy jsou nejlepší neutrální barvy šperků. Chcete-li kontrastovat s intenzivním teplem z červených vlasů, zvolte barvy, které jsou tlumené a zemité. Výběrem neutrálních barev bude barva vlasů i barva drahokamů opravdu zářit. Tmavě zelené, sytě modré a žluté budou s červenými vlasy vypadat velmi dobře. Určitě se držte dál od barev s šedým podtónem, protože se jim nepodaří vyniknout.

Žena s zrzavě červenými vlasy a zlatými náušnicemi s citrínem a brilianty

 

Brunetka

I brunetky mají řadu možností, pokud jde o barvy drahokamů. Modrá, tmavě červená a sytá fialová jsou pro brunetky nejvhodnější. Tyto barvy zvýrazňují přirozené podtóny hnědých vlasů a v konečném důsledku vytvářejí vzhled, který spolu září.

Žena s hnědými vlasy a zlatými náušnicemi s brilianty a tmavě modrým safírem

 

Černé vlasy

Pokud jde o šperky, zdá se, že ženy s černými vlasy mají vyhráno. Nejlepší barva šperků pro černé vlasy je cokoli odvážné a světlé. Seznam obsahuje sytě růžové, tmavě červené, světle modré a zelené. Určitě se držte dále od jemnějších zemitých tónů – mohou se u černých vlasů ztratit.

Černovlasá žena se smaragdovými náušnicemi


Sezónní barvy a šperky 

Když na to přijde, pohled na barvu vlasů, očí a pleti vám pomůže zjistit, jaké roční období je pro vás charakteristické. Jarní tóny jsou teplé, lehké a jasné, letní bývají chladné, lehké a jemné, podzimní tóny jsou teplé, hluboké a jemné, zima je zase chladná, hluboká a jasná.

Na základě kategorizace vypadají podle jedinečné sezóny nejlépe tyto drahokamy a kovy:

Jaro

Tyrkysový topas
Turmalín
Světlý růžový safír
Korál
Žluté zlato nebo kov z růžového zlata

Léto

Akvamarín
Larimar
Růžový safír
Ametyst
Bílý opál
Kov z platinového stříbra nebo bílého zlata

Podzim

Citrín
Peridot
Olivín
Jantar
Žluté zlato nebo kov z růžového zlata

Zima

Smaragdy
Rubíny
Safír
Kov z platinového stříbra nebo bílého zlata


Jak tedy – žluté, bílé nebo růžové zlato? 

Při konečném rozhodování je barva šperku jen na vás. Je to váš vlastní osobní styl. Nosíte ho pro sebe a pro nikoho jiného. Pokud je však pro vás důležité sladit tón pleti s vašimi šperky, můžete se řídit zmíněnými pravidly.