Znáte zázračné zlaté mléko?Znáte zázračné zlaté mléko?

Že se lákavě aromatické „zlaté mléko“ stává stále populárnějším, není vůbec překvapující. Příjemná chuť, pozitivní zdravotní účinky, snadná příprava s více variacemi a zajímavá historie se spojují s vyváženou kombinací dobře známých kořeněných přísad a mléka. Už jste ji vyzkoušeli?


Zlaté mléko ve dvou sklenicích

 

Nápoj zvaný v hindštině haldi doodh, v angličtině Golden Milk a v nabídkách kaváren kurkumové latté či kurkumový mléčný čaj se u nás objevil teprve relativně nedávno, ale vysokou oblibu si získal téměř okamžitě. Originál má původ v Indii a jeho podoba byla velmi jednoduchá – v horkém mléce rozmíchaná, na jemný prášek umletá, sušená kurkuma. Tradiční použití tohoto horkého drinku by bylo možné popsat jako „zaručený lék starých mateří účinný proti všem menším zdravotním neduhům“, cosi jako obdoba našeho slepičího vývaru. Haldi doodh fungoval jako pomoc při nachlazení, kašli, zánětu, bolesti a vnitřním nepokoji.

Dvě sklenice se zlatým mlékem a zázvor

Základem a domnělým zázračným elementem zlatého mléka je kurkuma, která mu dodává chuť, barvu i léčivé účinky. Toto sytě žluté až zlatavé koření patří v asijské kuchyni, kde svou výraznou barvu často propůjčuje například kari pokrmům, k těm nejtradičnějším. Po dlouhá staletí se také používá i v ajurvédské medicíně a antioxidační vlastnosti její aktivní složky, kurkuminu, jsou dobře známé. Stejně tak i účinky dalších dvou přísad zmiňovaných ve většině receptů na zlaté mléko, zázvoru a skořice.

Vedle toho kulinářského, má kurkuma v Indii i původ botanický. Pěstuje se jí tam až do 50 různých druhů a velmi rozšířená je i jako textilní barvivo, používané například k barvení hinduistických mnišských rouch. Díky tomu se spolu s náboženstvím dostala i do zbytku Asie a odtud do Oceánie a Afriky. Ve středověké Evropě si získala přezdívku „indický šafrán“.

Nakrájená čerstvá kurkuma a zázvor

 

 

Zázvor je kurkumě druhově velmi podobný, pochází z jihovýchodní Asie a Indie jej ročně produkuje téměř 2 miliony tun. Výrazná chuť jej předurčuje k využití v kuchyni a v té asijské se stal jedním z klíčových koření.

Skořice je koření z vnitřní kůry stromů rodu Cinnamomum. Původ má pravděpodobně v Číně, odkud se už ve starověku rozšířila do celého tehdy známého světa. Indonésie a Čína jí pěstují nejvíce, až 70 % celosvětové produkce.

Čerstvá kurkuma a zázvor a mletá skořice, zázvor, kurkuma a pepř


 Recepty na zlaté mléko

 

Ingredience pro přípravu zlatého mléka

  1. S čerstvým kořenem kurkumy

 

Ingredience (na 2 porce nápoje):

  • 6-7 dcl kravského, kokosového nebo neslazeného mandlového mléka
  • nadrobno nakrájený čerstvý kořen kurkumy (dlouhý asi 5 cm)
  • na plátky nakrájený čerstvý kořen zázvoru (2,5 cm)
  • tyčinka skořice
  • lžíce kokosového tuku nebo ghí
  • špetka pepře
  • lžíce javorového sirupu nebo medu (použití sladidla není nutné).

Vaření zlatého mléka

 

 

V menším hrnci smíchejte všechny přísady kromě sladidla a na středním ohni za stálého míchání přiveďte k varu a poté ihned odstraňte ze sporáku. Nápoj přeceďte do šálků, je-li třeba, přidejte med nebo sirup a podávejte za horka.


Koření na přípravu zlatého mléka

2. použitím sušeného mletého koření

 

Ingredience (na 2 porce nápoje):

  • 6-7 dcl kravského, kokosového nebo neslazeného mandlového mléka
  • 1,5 čajové lžičky mleté ​​kurkumy
  • 0,5 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mleté ​​skořice
  • lžíce kokosového tuku nebo ghí (pouze podle chuti)
  • špetka pepře (pouze podle chuti)
  • sladidlo podle chuti (med, stévie, agávový nebo javorový sirup a podobně)

Zlaté mléko ve sklenicích, zázvor, kurkuma a koření na talíři

 

 

Podobně jako u prvního receptu, všechny ingredience smíchejte v hrnci, při stálém míchání přiveďte k varu. Potom stáhněte z ohně a nechte 5 minut vyluhovat. Podávejte ve stylových šálcích, které dají vyniknout zlatavé barvě kurkumy. 


Dvě sklenice zlatého mléka s čerstvým zázvorem a kurkumou

3. použitím kurkumové pasty

 

Tato metoda je vhodná, pokud vám zlaté mléko zachutná, chcete jej konzumovat častěji a strávit jeho přípravou méně času. Kurkumová „zlatá“ pasta se vyrábí smícháním mleté ​​kurkumy s kokosovým olejem, pepřem, vodou a případně i dalším kořením, jako zázvor, kardamom a skořice. Můžete si ji připravit sami a skladovat v lednici, nebo zakoupit ve specializovaném obchodě.

Koření na přípravu zlatého mléka

 

 Recept na domácí kurkumovou pastu:

  • 65 g mleté ​​kurkumy
  • 1 velká lžíce mleté ​​skořice
  • 1 malá lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 malá lžička pepře
  • 35 g kokosového oleje
  • 2,5 dcl vody

Vše dohromady zahřejte v malé hluboké pánvi, pořádně promíchejte a nechte vychladnout. Pastu přemístěte do pevně uzavřené nádoby a skladujte v chladničce.

Zlaté mléko z kurkumové pasty získáte zalitím čajové lžičky pasty horkým mlékem. Pořádně promíchejte a případně oslaďte.


Zdravotní benefity zlatého mléka 

Jak kurkuma, tak ostatní složky zlatého mléka a jejich účinky na lidské zdraví, jsou předmětem intenzivních vědeckých výzkumů. Potvrzení antioxidačních, antibakteriálních (také antivirových) a protizánětlivých vlastností zlatého mléka bylo výsledkem několika z nich.

 

1. Antioxidanty
Kurkuma, ale i zázvor a skořice, obsahují vyšší poměr antioxidantů bojujících proti poškození buněk a ochraňujících vaše tělo před oxidačním stresem. Strava bohatá na antioxidanty může pomoci snížit riziko infekcí a chorob.
 
2. Protizánětlivé účinky
Chronický zánět je jedním z hlavních faktorů přítomných při závažných onemocněních, včetně rakoviny, metabolického syndromu, Alzheimerovy choroby a srdečních chorob. Proto mohou diety bohaté na protizánětlivé sloučeniny snížit riziko jejich vzniku. Studie naznačují, že protizánětlivé účinky kurkuminu jsou srovnatelné s účinky některých farmaceutických léků.
 

Zlaté mléko, čerstvý zázvor a kurkuma

3. Ochrana kardiovaskulárního systému
Výzkumy také ukazují, že i malé množství zkonzumované skořice za den (120 mg) může přispět ke snížení hladiny celkového cholesterolu, triglyceridů a „špatných“ LDL lipoproteinů a současně zvýšit hladinu „dobrých“ HDL. Kurkumin může také zlepšit funkci výstelky vašich krevních cév.
 

4. Snížení hladiny cukru
Zázvor a skořice mohou pomoci také snížit hladinu cukru v krvi. To ovšem jen za předpokladu, že nápoj zlaté mléko nebudete konzumovat slazený.
 
5. Antibakteriální účinky
I když finální důkaz o tom, že zlaté mléko snižuje riziko infekce, zatím neexistuje, výsledky výzkumů nejsou v rozporu s tradiční ajurvédskou moudrostí a naznačují přítomnost antibakteriálních látek v kurkuminu, že zázvor může pomoci při respiračních problémech způsobených viry a cinnamaldehyd, aktivní sloučenina ve skořici, může zabránit růstu bakterií.

 

Zdravý nápoj zlaté mléko ve sklenicích

 

6. Mozek
Další výzkum bude potřebný i pro přesnější popis účinků zlatého mléka na lidský mozek. Vědecky podložená spojení mezi konzumací kurkuminu a růstem mozkových buněk, skořicí a prevencí proti Alzheimerově chorobě i zázvorem a zlepšením lidské paměti a reakčního času však již existují. Ukazuje se také, že kurkumin může pozitivně ovlivňovat náladu.

 

7. Podpora trávení
Zázvor může pomoci zmírnit stav zvaný dyspepsie, způsobující bolesti v horní části žaludku a poruchy trávení tím, že urychlí jeho vyprazdňování. Kurkumin může působit preventivně při ulcerózní kolitidě (žaludečních vředech) a zlepšit trávení tuků díky zvýšené produkci žluči.

 

8. Zdroj vápníku a vitamínu D
Kravská i obohacená rostlinná mléka jsou obecně bohatá na vápník a vitamin D. Oba prvky jsou nezbytné pro stavbu a udržení silných kostí. Zatímco vápník kosti posiluje, vitamín D pomáhá jeho lepší absorpci.

Zlaté mléko ve sklenici v pozadí s čerstvým zázvorem a javorovým sirupem


29.09.2022


Další články