Zlaté náušnice – doplněk nebo rozhodující součást outfitu?Zlaté náušnice – doplněk nebo rozhodující součást outfitu?

Dámské náušnice jsou nejčastěji nošeným šperkem. A zároveň i nejdéle nošeným. Kupujeme je již batolatům, i jako dárek babičce k jejím 70. narozeninám. Náušnice jsou jednoduše šperk, který se hodí každé ženě a na každou příležitost. I když se asi většina z nás shodne, že náušnice jsou doplňkem, přece jen může někdo namítat a považovat je za součást běžného a přirozeného outfitu, podobně jako oblečení.

 

Náušnice nejen pro ženy

 

Nošení náušnic je v současnosti téměř výhradní doménou něžnějšího pohlaví. Ovšem nebylo tomu tak vždy ve všech částech světa. V některých starověkých kulturách, například v Orientu, nedělali rozdíl v nošení náušnic podle pohlaví. Náušnice vyjadřovaly spíše společenské rozdíly. Podobně jako ostatní šperky, byly symbolem bohatství a postavení.

V našich končinách byly mužské náušnice oblíbené zejména v 80-tých a 90-tých létech minulého století. Proslavili je zpěváci jako například George Michael či Elton John, silnou pozici měly však i u vyznavačů rapu.

 

Svatební náušnice (téměř) důležitější než snubní prsteny

Co myslíte, na výběru kterých věcí si dává nevěsta při plánování svého svatebního outfitu nejvíc záležet? Samozřejmě svatební šaty jsou TOP. Hned za nimi ovšem následují boty a svatební náušnice. Právě ty jsou důležitým prvkem, který musí vhodně doplňovat honosný svatební účes a který s ním musí tvořit jeden ucelený celek. Možná si to ne všichni uvědomujeme, ale náušnice jsou zároveň jediným šperkem, který bude vidět na každé svatební fotografii. Výběr svatebních náušnic je proto pro nevěstu, z pohledu přípravy na svatbu, ještě důležitější než výběr snubních prstenů. Samozřejmě pokud nebereme v úvahu symboliku, kterou snubní prsteny představují.

A podle čeho si nevěsty vybírají svatební náušnice? Jak jsme již psali, hlavním faktorem je, že se musí stylově hodit k účesu, šatům, případně k tváři. Je dobré, pokud se žena poradí se stylistou. Minimalizuje tím riziko zklamání. Stylista rovněž poradí, zda se hodí náušnice z bílého nebo žlutého zlata, jestli s kamínkem nebo bez, jestli kruhové nebo visací.

 

Safírové náušnice nebo smaragdové náušnice? Z bílého zlata nebo ze žlutého? Podle čeho vybrat?

 

Při výběru šperků je možné se inspirovat mnohými nápady. Jinak tomu není ani v případě náušnic. Pokud vybíráte náušnice pro sebe, zaměřte se na příležitost, pro kterou mají být prioritně použity. Investujte do elegance a kvality, pokud Vás budou zdobit během formální události. Pokud Vám to finanční možnosti dovolí, nejvyšším levelem jsou náušnice s diamanty nebo pravými perlami. Nezapomeňte v tom případě ale ani na náhrdelník či náramek. Ideální je, pokud si pořídíte kompletní set šperků jedné kolekce.

Naopak, odvažte se, pokud jdete na bláznivou letní párty ke kamarádce. Můžete vybrat něco extravagantnějšího, něco, co se hodí k vaší povaze. Nezáleží na hodnotě, ale na originalitě.

Pokud náušnice kupujete jako dárek pro jinou dámu, berte v potaz váš vzájemný vztah, její věk a snažte se zjistit, jaký styl preferuje. Inspirovat se můžete také znameními zvěrokruhu. Ty hovoří i o tom, který drahokam je jejich šťastným. Smaragdové náušnice se hodí například dámám narozeným ve znamení Raka, safírové náušnice mohou přinést štěstí slečnám či ženám ve znamení Panny nebo Býka.

 

Zlaté briliantové náušnice se smaragdy

 

 

Dětské náušnice vybírejte starostlivě

 

Citlivě a důsledně bychom měli přistupovat k výběru dětských náušnic. Ty musí být vyrobené z hygienicky nezávadného materiálu. Kupujte je proto u ověřeného výrobce a nechejte si jím poradit. Mějte na paměti, že v případě dětiček méně je skutečně více.

Dětské náušnice by měly být kvalitní a zároveň praktické. Nekupujte těžké a velké náušnice, které budou děti dráždit. Mohou mít snahu si je strhnout, čímž si mohou snadno přivodit zranění. Zároveň neinvestujte za každou cenu do drahých kousků. Dětem se stává častěji než nám dospělým, že náušnice ztratí. Nechejte vaši dcerku, vnučku nebo kmotřenku, ať si na náušnice zvyká postupně. Přijde čas, kdy bude mladá slečna brát náušnice jako svou běžnou součást a tehdy ji hodnotný šperk v podobě krásných náušnic určitě potěší ještě více.


24.06.2019


Další články