Zásnubní prsteny a jejich historieZásnubní prsteny a jejich historie

 

Zásnuby jsou v současnosti považované za jednu z nejdůležitějších životních událostí. Originální nápad, jak je zorganizovat, pokleknutí na koleno, a k tomu otázka, na kterou si nacvičovala odpověď nejedna žena, tuto atmosféru jen umocňují. Věděli jste, že tomu tak nebylo pokaždé? To, jak zásnuby vypadají dnes, už víme, ale pojďme se spolu podívat, odkud vlastně tato tradice zásnubního prstenu pochází a jak se v průběhu let historie zásnub změnila..

 

                    Zásnuby

 

 

 

Starověký původ

 

  Původ zásnubních prstenů se datuje přibližně do období starověkého Egypta, kde tato tradice s největší pravděpodobností vznikla. Z počátku se prsteny vyráběly z jednoduchých materiálů, jakými jsou například tráva nebo drátek. Jenže netrvalo dlouho a na vyjádření slibu věrnosti se začaly používat kroužky z cennějších surovin jako je zlato, bronz nebo slonovina.

Tvar takových šperků nebyl náhodný – kruhy už od jakživa symbolizovaly věčnost a nekonečnou lásku. Přese všechno zásnuby nebyly až tak romantické, jelikož nevěsty své nastávající poznaly právě v tento významný den. Není proto divu, že pro nevěsty slovo zásnuby vyvolávalo spíše negativní dojmy.

To se změnilo s příchodem právě tohoto zvyku do křesťanských tradic. Bylo to okolo třináctého století díky papeži Innocentu III. Od té doby se zásnubní prsten sta příslibem manželství a lásky na celý život. 

Nastávající nevěsty ho nosily na čtvrtém prstu levé ruky, což souviselo s legendou, že tímto prsten přechází žíla, kterou protéká krev přímo do srdce. Možná je to pravda, ale historici tuto teorii nikdy nepotvrdili, v mnohých kulturách se dodnes nosí zásnubní prsten právě na tomto prstě. Kromě slibu lásky a věrnosti měl i ochranou funkci – sloužil jako signál pro ostatní muže, že je žena zadaná.

 

Zásnubní prsten

 

 

 

Diamantové zásnubní prsteny

 

  Podoba, v jaké známe zásnubní prsteny dnes, byla poprvé představená v období renesance. Rakouský princ daroval roku 1477 své milované Marii Burgundské zásnubní prsten, který byl dekorován diamanty ve tvaru písmene M.

Právě díky tomu se následující století trend diamantových zásnubních prstenů rozšířil do celého světa. Diamanty se staly inspirací pro mnohé návrháře, kteří k nim postupně přidávali také jiné drahokamy. Ty byly populární zejména v 16. století, kde se předbíhaly v barevnosti a originálních květinových vzorech. Naopak, ve viktoriánském období byl velmi oblíbený motiv srdce. Zásnubní prsteny zdobené diamanty se postupně stávaly cenově dostupnějšími.

Například až ve 30. letech minulého století byly velmi oblíbené zásnubní prsteny ze žlutého zlata s centrálním diamantem umístěným ve středu. V současnosti se fantazii meze nekladou, a tak tím i víc mužů využívá možnost navrhnutí vlastního originálu. Je těžké říct, který model je nejpopulárnější, když je výběr neomezený, a na své si přijde každý.

V případě, že se nemůžete rozhodnout pro ten pravý, možná Vám pomůžeme s trendy, které kralují roku 2018.

Diamant

Zlatý zásnubní prsten

Zlatý zásnubní prsten se zirkonem

Zlatý zásnubní prsten

Zlatý zásnubní prsten

 


23.07.2018


Další články