Zajímavosti o královně Alžbětě II. a jejích špercíchZajímavosti o královně Alžbětě II. a jejích špercích

Alžběta II. je královnou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Je nejdéle vládnoucím panovníkem v britské historii, když v délce vládnutí v roce 2015 předstihla královnu Viktorii. Podle očekávání, její svět je plný poutavých zajímavostí.


 

Královna Alžběta II. z rodu Windsor se narodila 21. dubna 1926 jako Alžběta Alexandra Maria. Přestože běžní lidé slaví narozeniny pouze jednou, královna je slaví hned dvakrát. Prvním je skutečné výročí dne, kdy se narodila a podruhé slaví v den, který se označuje jako její „oficiální“ narozeniny, kdy je lepší počasí, které umožňuje konání doprovodu zvaného Trooping the Colour. Více než 1400 pochodujících vojáků, 200 koní a 400 členů vojenské hudby se každý rok v červnu setká ve velké ukázce vojenské preciznosti, jezdectví a fanfár při příležitosti oficiálních oslav narozenin panovníka. Tuto tradici začal ještě v roce 1748 král Jiří II.

Kráľovná Alžbeta II. v kočáře

Alžběta II. se narodila jako dcera druhorozeného syna krále Jiřího V., prince Alberta. Jeho bratr Edward VIII., který nastoupil na trůn po smrti jejich otce Jiřího V., však necelý rok po nástupu abdikoval a princ Albert se nečekaně stal králem Jiřím VI. Alžběta II. se tak stala přímou dědičkou trůnu. Mimochodem, byl to právě král Jiří VI., o kterém natočili oscarový film Králova řeč.

Během II. světové války, v roce 1945, vstoupila mladá Alžběta do Pomocné teritoriální služby, kde se vyučila mechaničkou. Byla tak první členkou královské rodiny, která se připojila k ozbrojeným službám jako aktivní člen na plný úvazek.

Kráľovský pár v kočáře

 

V roce 1947 se provdala za svého vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena, se kterým měla později 4 děti: prince Charlese (dědice), princeznu Annu, prince Andrewa a prince Edwarda.

Titul královny převzala Alžběta II. po smrti svého otce v roce 1952. Její korunovace byla jedním z prvních přímých televizních přenosů. Během období jejího vládnutí cestovala více než kterýkoli jiný panovník a podnikla mnohé historické zahraniční návštěvy. Byla prvním britským panovníkem od roku 1913, který navštívil Německo, několikrát navštívila USA a během její první návštěvy v Austrálii zahájila tradici procházek mezi davy. Známá svým smyslem pro povinnost a oddaností životu ve službě koruně, byla důležitou postavou Spojeného království a Commonwealthu v dobách obrovských společenských změn.

 Kráľovná Alžběta II

 

 

Alžběta II. navštívila v roce 2008 spolu se svým manželem Philipem, vévodou z Edinburghu, i Slovensko, kde měli dvě zastávky, v Bratislavě a ve Vysokých Tatrách. Také navštívila i Českou republiku, a kromě Prahy byla i v Brně.

Poštovní známka Kráľovná Alžběta II.

9. dubna 2021 zemřel ve věku 99 let princ Philip, se kterým Alžběta II., aneb „Cabbage“ (zelí), jak ji mile nazýval, strávila krásných 73 let. Nejdelší milostný příběh britské monarchie začal těsně před druhou světovou válkou, když se osmnáctiletý řecký princ Philip setkal se svou sestřenicí ze třetího kolena, princeznou Alžbětou, během návštěvy své rodiny na Britannia Royal Naval College v Dartmouthu, kde Philip studoval. Princ Philip více než půl století podporoval svou manželku v jejích královských povinnostech. Philipův pohřeb se konal 17. dubna 2021. Kvůli omezením spojeným s pandemií bylo pozváno jen 30 hostů. Fotografie, na kterých královna sedí sama v Kapli svatého Jiří, mnohým připadaly jako symbol její osamělosti a smutku.

Alžběta II. však nezůstala úplně sama. Kromě 4 dětí má i mnoho vnoučat a až 30 křtěnců, navíc je také velkou milovnicí psů, a to konkrétně rasy welšského Corgi, kterých během svého života vychovala už přes 30.

Kráľovná Alžběta II.

 

Královna prý nepohrdne ani dobrým alkoholem. Podle slov její sestřenice Margaret Rhodes, si dopřeje: "před obědem gin a Dubonnet s plátkem citronu a spoustou ledu. K obědu si dá víno a večer suché Martini a sklenici šampaňského."

Během dlouhých let vlády, nesčetných společenských událostí a státních návštěv, poutala pozornost mimo jiné šperky, kterými se zdobila. Šperky byly vždy neodmyslitelnou součástí královniny garderoby.

Kráľovná Alžběta II.

 

Nikdo nemá tak rozsáhlou a působivou historickou kolekci diamantových šperků, jako právě královna Alžběta II. Její sbírka obsahuje jak historické, velmi působivé šperky, tak několik velmi osobních kousků, které dostala jako dar od svých nejbližších. Podívejte se s námi blíže na některé z nich.

Kráľovná Alžběta II. černo bílý portrét


KORUNY A DIADÉMY

Imperial State Crown

Koruna, původně vytvořená v roce 1937 na korunovaci krále Jiřího VI., obsahuje 2 868 brilantně broušených diamantů, 17 safírů, 11 smaragdů a 269 perel. Královna měla na sobě poprvé tuto korunu během své korunovace ve Westminsterském opatství v roce 1953 a následně na státní otevření parlamentu. Váží zhruba 1,1 kg a královna v jednom rozhovoru prozradila, že byla pro ni zmenšena o jeden palec a že když ji má na hlavě, nemůže se podívat dolů, neboť hrozí, že by spadla.

The State Diadem

Diamantová koruna královny byla vytvořena v roce 1820 ke korunovaci krále Jiřího IV., strýce královny Viktorie. Tradičně ji nosí královny a královny manželky pro státní otevření parlamentu.

 

Kráľovná Alžběta II.

Cambridge and Delhi Durbar Parure and Queen Mary’s Girls of Great Britain and Ireland Tiara

Názvy mnoha položek ve sbírce královny Alžběty jsou přímými popisy návrhů. Jiné odkazují na původního vlastníka a někdy zahrnují i ​​osobu nebo skupinu, která šperk darovala.

Královnin smaragdový náhrdelník a doplňující náušnice jsou známé jako Cambridge a Delhi Durbar Parure.

Diadém, dříve známý jako Queen Mary's Girls of Great Britain and Ireland Tiara, vlastnila babička královny, královna Mary a původně obsahoval velké perly, ale na žádost královny Mary byly odstraněny a diadém byl předělán na jeho dnešní podobu s názvem Cambridge Lovers' Knot Tiara, oblíbený kousek vévodkyně z Cambridge, Kate Middleton.

Královna Mary dala tento klenot Alžbětě jako svatební dar v roce 1947 a ta ho měla na sobě při svém prvním oficiálním portrétu panovníka v roce 1952. S touto tiarou je také zobrazena na některých britských mincích a bankovkách.


Kráľovský pár

The Grand Duchess Vladimir Tiara

Tento diamantovo-perlový diadém, původně patřící velkovévodkyni Marii Pavlovně, tetě Mikuláše II., posledního ruského cara, je pozůstatkem ztracené monarchie. Velkovévodkyni byl diadém odebrán po útěku z Petrohradu během ruské revoluce, ale navrátil se k ní, když člen britské rozvědky zachránil její šperky. Diadém darovala své dceři, princezně Eleně Vladimirovně z Řecka, která jej prodala královně Mary poté, co její matka zemřela. Když skonala i Mary, diadém zdědila právě Alžběta II.

Diadém se během převozu ke královně Mary poškodil, šperk byl na královninu žádost opraven Garrardem a doplnili k němu 15 smaragdů z královniny sbírky. K diadému doplnily i mechanismus, díky kterému lze snadno vyměňovat smaragdy za původní perly. Tento šperk se tedy dá nosit třemi způsoby – s perlami, se smaragdy a samostatně.

Kráľovná Alžběta II. s Vladimir tiarů

The Oriental Circlet

Navrhl ho princ Albert, manžel královny Viktorie, a inspiroval se indickými šperky vystavenými na Velké výstavě v roce 1851. Královna matka šperk milovala, ale královna Alžběta II. ho měla na sobě pouze jednou, na výletě na Maltu v roce 2005. V tu noc ho sladila s rubínovými náušnicemi Queen Mary a náhrdelníkem Baring Ruby, podle řady dvorního klenotníka.

Burmese Ruby Tiara

V roce 1973 dostala královna od obyvatel Barmy jako svatební dar rubíny, požádala proto klenotníka Garrarda, aby z nich vytvořil tuto nádhernou rubínovou čelenku.

Kráľovná Alžběta II.

Queen Mary's Fringe Tiara

Diadém, který měla na sobě královna Alžběta II. ve svůj svatební den, byl vyroben v roce 1919 pro její babičku, královnu Marii. Ve skutečnosti se před obřadem rozbil – a musel být na místě rychle opraven. Když kadeřník zajišťoval závoj diadémem, praskl starožitný kovový rám.

The Brazilian Aquamarine Parure Tiara

Obyvatelé Brazílie darovali královně na korunovaci sadu diamantových a akvamarínových náušnic a náhrdelníku. Královna později pověřila klenotníka Garrarda, aby jí vyrobil diadém, který se k nim bude hodit. Královna stále pokračuje v její aktualizaci, přičemž k dílu přidává další akvamaríny a diamanty.


ŠPERKY 

Královnin zásnubní prsten

Nenápadný kousek osobního šperku, královnin tříkarátový diamantový solitérní zásnubní prsten, byl vyroben z diamantů získaných z diadému, který kdysi vlastnila zesnulá matka vévody z Edinburghu, princezna Alice.

Crown Amethyst Suite of Jewels

Velmi působivý set obsahuje diamantovou brož, náušnice a náhrdelník a je známý jako Crown Amethyst Suite of Jewels nebo The Kent Amethysts. Původně ho vlastnila matka královny Viktorie, vévodkyně z Kentu.

The Crown Ruby Necklace

Korunní rubínový náhrdelník, který navrhl princ Albert pro královnu Viktorii, zdědila královna po smrti své matky v roce 2002.

 

Kráľovná Alžběta II.

The Victorian Suite of Sapphire and Diamond Set

K této sadě náušnic, přívěsku a náhrdelníku, kterou jí dal otec jako svatební dar, si královna přiobjednala diadém. Původní set byl vytvořen v roce 1850, ale diadém – a k tomu ladící náramek – byly přidány až v roce 1963.

Three strand pearl necklace

Tento elegantní tříramenný perlový náhrdelník, který královně daroval její otec, král Jiří VI., je velkým favoritem Jejího Veličenstva.

The Japanese Pearl Choker

Tento čtyřvláknový perlový a diamantový choker, který objednala pro královnu japonská vláda v osmdesátých letech, měla nedávno na sobě i vévodkyně z Cambridge.

Queen Elizabeth’s Festoon Necklace

Trojvláknový diamantový klenot objednal Alžbetin otec kráľ Juraj VI. pre jej matku z Garrardu v roku 1950.
Šperk je složen ze 105 drahokamů z kolekce Crown. Předpokládá se, že zbytek drahokamů v klenotu poskytl Garrard.


BROŽE

The Lovers’ Knot Brooch

Brože s mašlí jsou hlavním motivem, který se prolíná celou královninou kolekcí. Má jich nejméně šest, ale žádná není tak působivá jako Queen Mary's Lover's Knot Brooch. Velkorozměrný klenot byl vyroben koncem 19. století. Mary jej získala v roce 1932 a královna Alžběta II. jej zdědila po její smrti v roce 1953.

Její Veličenstvo si tento kousek připnulo při několika významných příležitostech včetně královských svateb princezny Margaret v roce 1960 a prince Williama v roce 2011.

Cullinan III and Cullinan IV

Tyto dva kameny váží neuvěřitelných 94,4 a 63,6 karátů. Když drží spolu, vytvoří brož. Byly to oblíbené šperky královny Mary a často se označují přezdívkou „Granny's Chips“.

The Cullinan V Heart Diamond Brooch

Když byl v roce 1905 v Jižní Africe objeven 3106 karátový surový diamant Cullinan, byl to největší drahokam, jaký se kdy vytěžil. Pojmenován byl po šéfovi dolu Thomasi Cullinanovi. V roce 1907 jej obdržel jako dar britský král Edward VII. Monarcha nechal historický diamant vybrousit mistrem Josephem Asscherem.

Surový materiál rozřezali na osm důležitých kamenů, přičemž dva z největších – Cullinan III a Cullinan IV jsme již zmiňovali.

Cullinan V, který má tvar trochu jako srdce, váží porovnatelně mnohem méně, 18,8 karátů. Je zasazen do romantické brože z platiny a diamantu v edwardiánském stylu se svitky a vavřínovým vzorem. Téměř 19 karátový diamant ve tvaru srdce je obklopen platinovou síťkou, která končí okrajem Pavé diamantů. Původně byl součástí náprsní části zástěry, navržené pro královnu Mary v roce 1911.

Královna Alžběta tento šperk miluje a ráda ho opakovaně nosí od té doby, co jí ho královna Mary odkázala v roce 1953.

The Flower Basket Brooch

Tuto brož s diamanty, rubíny a safíry ve tvaru květinového košíku, jí darovali rodiče po narození prince Charlese v roce 1948.

The Queen’s Williamson Pink Diamond Brooch

Královna obdržela 54,5 karátový neopracovaný růžový diamant v roce 1947 jako svatební dar od kanadského geologa Dr. Johna Thorburna Williamsona, který vlastnil důl Mwadui v Tanzanii, kde byl kámen objeven. Trvalo dva měsíce, než v Londýně kámen vybrousili na 23,6 karátový kulatý briliantový diamant. Královna a královna matka opakovaně kontrolovaly průběh řezání.

Drahokam byl zasazen do brože s bílým diamantem, kterou navrhl Frederick Mew z klenotnictví Cartier v Londýně v roce 1953.

Královna měla na sobě brož na několika významných událostech včetně svého stříbrného jubilea v roce 1977 a svatby prince Charlese a Diany Spencerové v roce 1981. V roce 2011 tento design zahrnula do svého oblečení na koňských dostizích v Royal Ascot.

Scarab Brooch

Tato brož ze žlutého zlata, rubínu a diamantu je oblíbenou královninou broží a daroval ji její manžel, princ Philip, v roce 1966.

Pokud vás zajímá život této panovnice a chtěli byste se dozvědět ještě více, doporučujeme vám také oceňovaný seriál s názvem The Crown (Koruna), jehož 5. série by se měla vysílat v listopadu letošního roku. Kromě skvělého hereckého obsazení v něm naleznete také nádhernou výpravu, zajímavé interiéry a možná během sledování rozeznáte i zmíněné šperky. Pokud preferujete knihy, nenechte si ujít titul Královna Alžběta II. z dílny historiků BBC.

Richmond Brooch

Tuto zajímavou brož dostala babička královny Alžběty, královna Mary, jako svatební dar ještě v roce 1893. Královna Alžběta ji měla na sobě na svatbě Meghan Markle a prince Harryho, podruhé si ji na sebe dala při smutné události pohřbu prince Philipa.

 

Kráľovná Alžběta II.

Centenary Rose Brooch

Klasická brož s jemnou ručně malovanou růží byla dárkem pro královnu Matku na její 100. narozeniny od královny Alžběty II. Oválná brož je olemována 100 diamanty a mašlí na její horní části, vytvořili ji Collins and Sons. Zobrazená růže je specifická odrůda Queen Elizabeth Grandiflora, která byla vyšlechtěna na počest královniny korunovace v roce 1953. Královna Alžběta II. brož zdědila po smrti královny Matky v roce 2002.

Kráľovná Alžběta II.

Pink Saphire and Diamond Brooch

V královnině sbírce jsou i šperky, o kterých moc nevíme, a tedy média a blogeři často analyzují, jaký šperk má na sobě. Podobně na tom byla i růžová brož, jejíž hlavní kámen dlouho nebyl identifikován. Fotografie Mary McCartney, která zvěčnila královnu u příležitosti oslavy nejdéle vládnoucího britského monarchy, zaměřila pozornost i na tuto na pohled jednoduchou růžovou brož a ozřejmila jaký kámen se v ní nachází. Jedná se tedy o nádherný růžový safír olemovaný diamanty. Poprvé ji královna měla na sobě v roce 2010 a dalo by se říci, že patří mezi její oblíbené kousky, jelikož ji na ní můžeme vidět vícekrát během roku.

Kráľovná Alžběta II.

 


24.03.2022


Další články