Vše o svatebních oznámeníchVše o svatebních oznámeních

Čeká na vás rozhodnutí o podobě vašich svatebních oznámení? Zde najdete vše, co potřebujete vědět, abyste je správně navrhli, bezchybně vyrobili a včas odeslali.

Oznámení jsou prvním nahlédnutím do stylu a atmosféry, ve kterých se váš velký den bude nést. Jejich design by měl proto odpovídat vizuálnímu provedení dekorací interiéru svatebních prostor jako i náladě, kterou chcete navodit. Návrh i zpracování oznámení je třeba předem promyslet a pokud nevíte kde začít, jste na správném místě.

Květinové malované svatební oznámení a ladící recyklovaná obálka

Informace na svatebním oznámení

Na co se při záplavě kreativních nápadů ohledně formy, či grafického provedení snadno zapomene, je prvotní účel oznámení. A ten je informační – sdělení by mělo obsahovat všechny, pro hosty potřebné, praktické informace, aby po odpovědi na žádnou z následujících otázek nemuseli dodatečně pátrat.

Kdo? – Pochopitelně jména a příjmení nevěsty i ženicha jsou nezbytné. Občasnou chybou bývá, že pár uvede jen křestní jména, což může vést k nedorozuměním. K jménům můžete přidat adresy, případně jména rodičů a patří sem i motto svatebního oznámení.

Co? – Zde je třeba srozumitelně komunikovat, že jde o svatbu. V poetickém jazyku se to totiž může někdy ztratit. Stejně je třeba dát konkrétním hostům najevo, zda je zvete i na svatební hostinu, obvykle na separátní kartičce přiložené k oznámení.

Kde? – Úplná adresa místa konání obřadu. Pro hosty pozvané na svatební party je třeba udat i tuto lokaci.

Kdy? – Minimálně přesné datum a čas konání obřadu. Pokud plánujete delší pauzu mezi obřadem a recepcí, pak je nutné uvést i čas začátku recepce.

Datum RSVP? – Dokdy musí pozvaní hosté potvrdit účast. „Répondez, s'il vous plaît“ (známé RSVP) by mělo být jasně a srozumitelně určeno, abyste se dočkali včasné odpovědi.

Obsahových chyb, od překlepů až k vážnějším faux pas, bývá u textů na svatebních oznámeních až překvapivě hodně a obezřetnosti u jejich vymýšlení není nikdy dost. Abyste se vyhnuli těmto stresům, přečtěte si také náš článek o chybách na svatebních oznámeních

Pro dokonalý první dojem můžete oznámení v obálce obohatit o následující doplňky:

Kartička pro potvrzení účasti usnadňuje odpověď na pozvání. Měla by poskytnout prostor k vyjádření počtu osob, které se svatby zúčastní, volbu speciálního menu a podobně. Zapomenout byste neměli ani na obálku s předplaceným poštovným. V dobách elektronické komunikace a angažovaných environmentálních postojů je však také vhodné požádat o potvrzení účasti emailem.

Pozvánka ke svatebnímu stolu tvoří standardní součást oznámení. Hosty, které zvete i na recepci, je třeba o tom vyrozumět

Program všech svatebních událostí je vhodným způsobem, jak hosty seznámit s detaily, jako jsou jména osob s ceremoniální funkcí, texty zpěvů a básní během obřadu, či doprovodné akce během svatebního víkendu

Menu je neodmyslitelnou upoutávkou, kterou dáváte najevo, na co všechno se hosté mohou těšit.

Plán sezení u stolů, aby se na místě hostiny nikdo z hostů necítil ztracený.

Mapka míst konání je ideálním doplňkem usnadňujícím hostům plánování cesty na obřad, přístup, parkování a podobně.

Poděkování, ideálně ručně napsáno, chytí za srdce každého.

 

Set svatebních oznámení a tiskovin s květinovým motivem

Načasování odeslání

Kdy poslat svatební oznámení je stejně klíčovým rozhodnutím, jako jsou jejich obsah a forma. Příliš brzy může znamenat, že se do programu hostí dostanou jiné, důležitější povinnosti a účast na svatbě budou muset zrušit. Odeslání pozvánek na poslední chvíli vám zase neposkytne dostatek času na plánování. Ideální je oznámení rozeslat 3 měsíce před svatbou a potvrzení účasti žádat 4 – 6 týdnů předem. Alternativou je pozvánky poslat rok před konáním obřadu a hosty požádat, aby si na dané datum nedělali jiné plány.

Designové styly svatebních oznámení

Po ujasnění si základních organizačních předpokladů nastal čas naplno se věnovat designu oznámení. Originálních cest, kterými se můžete vydat, je mnoho a omezovat se při rozhodování na tradiční papírovou formu velikosti pohlednice by bylo mrháním kreativním potenciálem.

Jako první si určete celkový styl. Chcete čistý a moderní, více retro, inspirovaný přírodou, případně čímsi výjimečný? Potom by měl následovat výběr materiálu, grafiky, fontů, barev a zanedbat byste neměli ani rozložení a uspořádání. Každou novou verzi se nebojte podrobit nejpřísnější kritice.
 

Udržitelné materiály jsou trendem, po kterém s radostí sáhne nejeden pár. Recyklovaný nebo rozložitelný papír na svatební oznámení (může obsahovat i semínka lučních květů) je skvělým prostředkem pro zodpovědnější a vůči svému okolí ohleduplnější postoj. Stylově bude přirozeně vyhovovat naturálním, vintage a rustikálním tématům, ale netřeba se nechat odradit ani při jiných motivech.

Akrylové oznámení představují elegantní a sofistikovaný trend. Průhlednost materiálu v kombinaci s dekorováním po okrajích dodává nádech výjimečnosti, která k svatbě nesporně patří.

Pergamenový papír, známý také jako Vellum, je skloubením moderního s jemným. Průhlednost, spolu s určitou matností a dostatečnou tloušťkou, jej činí ideálním pro téměř jakýkoliv druh potisku – barevný, metalický i reliéfní.

Pozadí imitující kámen se neredukují pouze na populární mramor. Barevnější vzory jiných hornin, ať už na pozadí textu, nebo na obálkách svatebních oznámení, jsou stále častější volbou. Pískovec, granit i břidlice si jistě najdou své důstojné místo jako podklad mnohých souměrných fontů.

Tisk zlatou fólií namísto barvy zajistí půvab, přitažlivost a exkluzivitu celého oznámení, i když se celý design nese spíše v minimalistickém duchu. Různé varianty jsou vhodné pro všechny typy podkladu, ať je to papír, nebo jiný materiál.

Vosková pečeť je silným symbolem partnerského svazku. Přidat ji můžete na obálku, ale výborně doladí i samotné oznámení. „Přitavit“ tak k němu můžete sušené květy, listy nebo mašle. Pohrát si můžete také s pečetním symbolem – sami si ho navrhnout, nechat vyrobit u profesionálů a používat i při jiných příležitostech, případně použít starý rodinný prsten.

Monogram, čili iniciály obou partnerů v uceleném ornamentálním kaligrafickém provedení, může sloužit jako ústřední grafický prvek celého stylu. Dodá mu osobní dotek a zároveň punc důležitosti a noblesy.

Rámované pozvánky si vaši hosté mohou během předsvatebního období vystavit jako dekorační prvek v domácnosti. Jejich odeslání vyžaduje krabičku, čímž se zvyšují náklady, ale výsledný efekt je k nezaplacení. Do krabičky se navíc dají přibalit všechny ostatní kartičky a případně i malá pozornost.

Metalický potisk s decentně třpytivým výrazem se bude vyjímat, aniž by byl výstřední. Jemná zrnitost je stejně vhodná pro písmo, abstraktní grafiku, i kontury konkrétnějších tvarů jako jsou květiny, postavy, architektura a podobně.

Ilustrace místa konání se hodí především tehdy, když bude svatba na neobvyklém a zajímavém místě. Znázornění zámečku, parku, historického kostela, panoramata okolí, nebo přírodního úkazu dotvoří image oznámení a propůjčí mu atmosféru a kouzlo dané lokace.

Nepravidelné tvary kartiček mohou být jednoduchým projevem kreativity, jehož výsledkem bude lepší zapamatovatelnost a vyniknutí z průměru standardních rozměrů svatebních oznámení. Geometrická unikátnost, nebo kopírování daných linií (například u výřezů mapek místa konání) jsou jen dvěma nápady z pestrého spektra působivých tvarů.

Další originální nápady pro svatební oznámení můžete najít kdekoliv kolem sebe. Fotografie, vodní barvy, folklórní náměty, náboženská poselství, minimalismus, výřezy laserem, magnetky, ruční kaligrafie i nápaditý typ písma jsou vám k dispozici, abyste z nich vytěžili co nejvíce.

Netradiční set svatebních oznámení a tiskovin s mořským tématem

Texty svatebních oznámení

Text svatebního oznámení by měl korespondovat s designem. Pokud je design více v přírodním stylu, bude se k němu hodit romantický text, k rustikálním tématům se mohou hodit religiózní verše, k minimalistickým provedením svatebních oznámení citáty stručné a inteligentní, na tradiční svatbu je vhodná lidová slovesnost a pro uvolněnější atmosféru můžete sáhnout i po něčem zlehka a neofenzivně humorném.

S textem a tím, jak ho čtenář přijme, hodně udělá i font, ve kterém je napsán. Klasická, seriózní patková písma (serif) jsou ideální pro serióznější tón formálního obsahu. Modernější bezpatkové fonty (sans serif) lze bez obav použít u minimalistických sděleních. U tematicky více specifických stylů se poohlédněte po adekvátním fontu více na míru.

Pár příkladů textů:

Klasický:

„... a ... si dovolují oznámit,

že na společnou cestu životem

vykročí dne ... ve ...

v ... „

Romantický:

„Rozezvuč zvony nad námi, řekni

těm, co nemohou spát, že my ... a ... se

budeme dne .... ve ... v ... brát“

Religiózní:

„ Když všechna světla v kostele pro nás

se budou třpytit, před oltářem

budeme si lásku a věrnost přísahat.

Požehnej nás Bože a dej tolik síly,

abychom slova přísahy vždy věrně plnili.“

Humornější:

„Svatba. Hra o jednom dějství.

Osoby a obsazení:

nevěsta - ...,

ženich -...,

sbor - příbuzní a přátelé.

Premiéra se koná ... ve ... v ...

Vstup volný! Nezmeškejte, repríza nebude!”

Citát:

„Láska je jediná síla, která dokáže změnit nepřítele na přítele.

Martin Luther King”

Jak si vyrobit svatební oznámení

Zatímco návrh designu a volba textu jsou definitivně na vás, produkci svatebních oznámení můžete nechat na odbornících. Nebo nemusíte. Máme pro vás návod, jak to bez problémů zvládnout i doma.

  1. Zpracujte design. Inspirovat se můžete výše uvedeným popisem a použít některý ze známých grafických programů.
  2.  Stanovte si rozpočet. Není nic horšího než vymyslet dokonalé oznámení a nemocí si ho dovolit zrealizovat přesně podle vašich představ. Myslete na to, že pro vícečlenné rodiny postačí jedno oznámení.
  3.  Začněte s prototypem. Pořiďte si materiál a vytvořte první, nedekorovanou verzi. Rozvrhněte si základní rozmístění a vystřihněte přesné tvary. Pokud se vám něco nezamlouvá, vraťte se k designu. Konečnou podobu vytiskněte a prodiskutujte s partnerem / partnerkou, případně grafickým konzultantem.
  4. Čas na dekoraci. Po dostatečných úpravách základního rozložení, můžete přidávat dekorace. Ať už jsou to grafické prvky, nebo dodatečné materiály, jako například zmíněný vosk, dopřejte si čas a trpělivě vyzkoušejte několik variant aplikace.
  5. Celý proces opakujte pro doplňující kartičky, mapky, případně i obálky. Dekorovat můžete i vnitřek obálky, kde můžete vystřihnout z graficky ladicího barevného papíru šablonu a nalepit ji do obálky. Takto můžete jednoduše ozvláštnit obálku, jejíž vnitřek bude ladit s grafickým dekorem oznámení.
  6. Naplánujte si kompletní tisk. To znamená zásoby barev, odzkoušení spolehlivosti tiskárny, dostatek papíru, správné formátování grafických souborů v počítači, a ještě jeden pokusný exemplář na potvrzení vaší spokojenosti s rozvržením, věrností barev, atd. Ještě jednou zkontrolujte správnost pravopisu a stylistiky textu.
  7. Vytiskněte o 10 procent více oznámení, než plánujete rozeslat.
  8. Pokud je to nutné, oznámení povrchově upravte – ořízněte, doplňte dekoracemi, přeložte, sepněte nebo vložte do obálek. Pak je už jen bezpečně uložte až do doby, kdy je budete rozesílat..

 

 

 


21.03.2020


Další články