Víte, jak zorganizovat dokonalou brunch párty?Víte, jak zorganizovat dokonalou brunch párty?

Inspirujte se a zabodujte u svých kamarádů s brunchem plným barev a chutí.


Sladká a slaná jídla připravená na brunch

 

Výraz brunch (spojení anglických slov „breakfast“ – snídaně a „lunch“ – oběd) se poprvé objevil na jídelníčku koncem 90. let 19. století a pak zdomácněl hlavně ve slovníku studentů. Po roce 1930 se brunch velmi rozšířil v USA a přišel postupně i k nám. Momentálně patří mezi oblíbené, především víkendové aktivity pro partie přátel. V našem článku si představíme několik jídel a koktejlů a také jiné skvělé, s brunchem související inspirace.

Různé druhy jídla a čerstvého ovoce na letním brunchi

Výhodou brunche je, že se připravuje rychle a snadno, takže nemusíte strávit celý den v kuchyni. Dalším plusem je, že se podává obvykle mezi časem snídaně a oběda (většinou kolem 11:00 – 14:00) a tím pádem máte vyřešená dvě jídla dne jednou ranou. Mezi přednosti brunche patří i využití jednoduchého bufetového menu, méně alkoholu než při večerních posezeních a rychlé recepty, takže není tak náročný ani na rozpočet, ale zaručeně jím uděláte dojem na vaše kamarády a známé. Ovšem nejlepší věc, co se brunche týká, je, že ho v podstatě nemáte jak pokazit. Večeře a oslavy mohou být častokrát příliš formální, ale brunch je šance riskovat, být kreativní a vymýšlet zajímavé věci. Neklaďte na sebe při plánování příliš velké požadavky, hlavní je čas strávený s vašimi přáteli.

Jídlo na brunchi s podzimní výzdobou

Pozvánky na váš brunch přepošlete dostatečně v předstihu, aby se hosté stihli zařídit a abyste i vy měli dostatek času na přípravu a věděli, pro kolik lidí budete pohoštění chystat. Jako správný hostitel brunche však buďte ohleduplný a v pozvánce se svých hostů zeptejte, zda nemají nějaké potravinové alergie, nesnášenlivost, nebo jiné omezení ve stravování.

Zorganizování brunche se perfektně hodí u příležitosti oslavy narození miminka, svatebního oznámení, seznamovací události pro sousedy, nebo třeba i oslavy přátelství a pěkného počasí přes víkend. Bez ohledu na důvod vašeho setkání u pozdních snídani, jedním ze způsobů, jak je udělat jedinečnými, je vybrat si jedno ze zábavných témat. Nejen, že vám to pomůže při tvorbě dekorací a menu, ale dá prostor vašim hostům zapojit se, například formou kostýmů. Jakýkoliv tematický brunch bude zaručeně plný lahodného jídla, koktejlů a množství zábavy. Zde je několik nápadů, které vám pomohou nastartovat vaši kreativitu.

Pizza a čerstvé sýry na italském brunchi


Témata na brunch párty

 

Zahradní párty

Zahradní párty- přeneste exteriér dovnitř nebo uspořádejte večírek venku, pokud to počasí dovolí. Můžete využít dekorace v květináči (bylinky nebo květiny), které si později mohou hosté vzít s sebou domů jako suvenýr.

Muffin Brunch- všechny jedlé položky z vaší nabídky připravte v plechách na muffiny nebo podávejte v muffinových skleničkách.

Pyžamový brunchový večírek- ať si každý host obleče své nejroztomilejší pyžamo a huňaté pantofle. Podávejte tradiční snídaňová jídla jako palačinky, francouzské sladké toasty, vafle, vejce na různé způsoby s topinkami nebo sušenky.

Káva a koblihy- servírujte různé druhy kávy a koblih. Zároveň se ujistěte, že budou k dispozici i ovoce a zelenina, jako výživnější alternativy.  

 

Sýrové fondue

Fondue Brunch- mějte pro hosty připraveny různé fondue nástroje a nádoby plné rozpuštěné čokolády, sýra a oleje. K čokoládě podávejte ovoce a kousky koláče. K rozpuštěnému sýru nebo misce s olejem nabídněte kostky opečeného chleba, masové a zeleninové variace na namáčení.

Mezinárodní brunchový večírek- kromě jednoho – dvou typických koktejlů si ze zemí, kterými se necháte inspirovat, ukradněte některé z nejoblíbenějších snídaňových a obědových jídel. Různé variace vajec podávejte se salsou, připravte sushi, quiche, fritatty, štrúdl, éclair piškoty nebo guacamole s tortilla chipsy. Výzdoba může být jednoduchá, například mapa nebo vlajky různých zemí na stole.

Barevná párty- pokud zvolíte jednu hlavní párty barvu pro dekorace přes jídlo až po oblečení hostů, toto téma se může pěkně propojit. Jeden zajímavý nápad může být například párty v barvách citronu a limetky s citrusovými jídly a margaritami na pití. Nebo černobílé oblečení a ozdoby s jídly laděnými do červena, jako jsou červené vafle, meloun a koktejly Bloody Mary.

 

Skleněná nádoba na velkou limonádu a nerezová brčka

Brunch s tématem z 90. let- stačí mít v nabídce dostatek dočasných tetování, třpytek, různobarevných gumiček na vlasy a odpálit hudbu s návratem k časům, kdy jste s kamarády vyrůstali. Když všichni vyhladoví, máte dokonalou výmluvu pro servírování všech vašich oblíbených jídel z dětství. 

Go Green- toto téma je možné interpretovat několika způsoby. Začněte se zelenými a přírodními dekoracemi a outfity a potom to zakončete ekologickým menu. Zkuste pomocí veganských receptů ukázat svým přátelům, že chutné jídlo nemusí obsahovat živočišné produkty. 

Inspirované televizní show nebo filmem- od „Hry o trůny“ po seriál „Přátelé“, každá televizní show nebo populární seriál může být pomůckou k vytvoření zábavného brunchového námětu. Inspirujte se jídly z těchto epizod a nechte své přátele, aby se oblékli podle vzoru svých oblíbených seriálových postav. Využít můžete i vaše oblíbené filmy, jako dobré tematické inspirace vám poslouží „Harry Potter“ nebo „Star Wars“. Pak po dobrém jídle můžete populární show/film spolu shlédnout nebo mohou být po celou dobu puštěné v pozadí vašeho probíhajícího brunche.

Rovněž hlavní téma brunche může sehrát i aktuální sezóna, blížící se svátky nebo jedna konkrétní ingredience. Hlavní poselství brunche je však zábava. Bavte se jím! 


Dvě kamarádky s koktejly na brunchi

 

Recepty na koktejly

K zábavě určitě patří i lahodné drinky, postupně si představíme recepty na nejoblíbenější brunchové koktejly.

 

 

Pomerančový koktejl Mimóza

Mimóza

královna všech brunchů. Nejoblíbenější drink na světě k pozdní snídani je pojmenován podle žlutého květu mimózy a s jedním douškem tohoto temperamentního, ovocného koktejlu si uvědomíte, proč je to oblíbená volba nápoje již od 20. let 20. století. Na výrobu klasické mimózy budete potřebovat dobře vychlazený pomerančový džus a sekt v poměru jedna ku jedné. Můžete použít šampaňské nebo prosecco, vínové bublinky namíchají nápoj za vás. 

Screwdriver s papírovými brčky

Screwdriver

další stálicí mezi brunchovými koktejly je „šroubovák“. Někteří tvrdí, že šroubovák před lety vynalezli američtí ropní pracovníci v Perském zálivu, když si do pomerančového džusu přidali vodku. Protože neměli po ruce lžičku na míchání, míchali nápoj šroubovákem. Můžete ho jednoduše namíchat do sklenic, jakož i do džbánu a výborně se hodí k většině jídel. Jde o mix čerstvého pomerančového džusu a vodky, který však nechává otevřené dveře různým experimentům a vylepšením, je to na vás!


Koktejl Mojito

Mojito

osvěžující klasika mezi nápoji, kterou má každý rád. Mojito má původ v Havaně, hlavním městě Kuby, abyste pocítili pravou kubánskou atmosféru, budete potřebovat kvalitní bílý rum, mátu, třtinový cukr, limetky a sodu. Při přípravě tohoto koktejlu využijte čerstvou mátu z vaší zahrádky nebo balkonu. Limetky si důkladně omyjte a nakrájejte je i se slupkou, vložte je do sklenice spolu se lžící cukru a mátovými lístky, tyto ingredience pořádně promačkejte, aby z nich vyšlo dost šťávy a chutě se dobře promíchaly. Pohár naplňte ledem nebo ledovou tříští, nalijte 3 až 4 dcl rumu (podle toho, jak silný chcete mít nápoj) a dolijte sodu. Tento koktejl s nádechem Kuby můžete ozdobit plátkem limetky a lístky máty.


Broskvový koktejl Bellini

Bellini

tento slavný koktejl vytvořil v roce 1948 v baru Harry's v italských Benátkách barman Giuseppe Cipriani. Název dostal podle italského renesančního malíře Giovanniho Belliniho, protože barva nápoje údajně připomínala Ciprianimu preferovanou malířovu teplou a tlumenou barevnou paletu. Tento populární koktejl je vyroben z Prosecca a pyré z bílé broskve a má krásnou světle růžovou barvu. Ačkoliv většina verzí používá žluté broskve, protože jsou dostupnější, rychlejší a lépe zrají. Je příjemně jemné chuti a velmi snadno se vyrábí. Na výrobu pyré budete potřebovat čtyři bílé vypeckované nakrájené broskve, led, jednu čajovou lžičku čerstvě vylisované citronové šťávy (nebo podle chuti) a půl čajové lžičky cukru. Koktejl mícháme ze dvou dílů vyrobeného broskvového pyré a čtyř dílů Prosecca.


Rajčatový koktejl Bloody Mary s celerovým stonkem

Bloody Mary

ikona v koktejlovém světě. Je to oblíbený brunchový nápoj, který si každý může snadno namíchat a je označován za jeden z nejlepších léků, jak se dostat zpět do formy po prohýřené noci. Bloody Mary obsahuje půl deci poháru vodky, led, rajčatovou šťávu, citronovou šťávu a koření (Worcestershire omáčka, pálivá omáčka (Tabasco), špetka soli, špetka pepře, křen – volitelné). Důležitá je hlavně kvalitní rajčatová šťáva, správný poměr koření dle vaší chuti a celerový stonek na ozdobu. Pokud z ní vyloučíte alkohol tak směs můžete skladovat v lednici i přes týdne, kdykoliv připravenou k použití. 


Pohár a džbán plný punče Sangria

Sangria

lahodný ovocný „punč“ na bázi ovoce pocházející ze Španělska, který je však dnes populární po celém světě. Sangria se obvykle připravuje z mixu červeného vína, čerstvého sezónního ovoce a trochy bublinkové vody nebo sody s příchutí citrusů. Snadno se vyrábí, ještě snadněji se pije a je obrovským hitem na letních večírcích a brunchích.


 

 

Pokud se rozhodnete podávat alkohol, je fajn mít v nabídce i nealkoholické varianty míchaných drinků. Můžete také nabídnout výběr džusů, které se dají spárovat s alkoholem nebo s čistou sodou: ananasový džus, mangový džus a grapefruitový džus jsou vynikající volbou. U hostů si připíšete plusové body, i pokud jim připravíte domácí sirup, který si budou moci zamíchat do drinku.

Avšak netřeba zapomenout ani na nejdůležitější brunchový drink a tím je určitě káva. Nejvýhodnější pro všechny je zřídit kávový koutek, kde si bude moci každý host připravit kávu dle svého gusta. V kávovém koutku by neměla chybět možnost přidat cukr, smetanu, mléko nebo alternativní mléko podle preferencí.

Vedle všech příprav nezapomínejte, že jde hlavně o zábavu a vaši hosté se uvolní, zvláště když uvidí, že se bavíte vy.


27.07.2021


Další články