Vánoční dekorační trendy pro rok 2020Vánoční dekorační trendy pro rok 2020

Hledáte inspiraci na méně tradiční vánoční výzdobu? Rádi byste něčím oživili zeleno-červenou klasiku? Nebo patříte k těm, které zvyknou oslovit i náhodné a nečekané tipy? Zde najdete všechny trendy tohoto roku na jednom místě.

Kdo by netoužil přidat vánočnímu období kouzlo stylovou proměnou prostoru, originálními doplňky, či moderně a působivě ozdobeným stromečkem? Pro navození té správné atmosféry není třeba věnovat výzdobě dlouhé hodiny času, ani absolvovat kurzy interiérového designu. Nápadů, tipů a triků, jak na to je dostatek, bez ohledu na celkovou obytnou plochu vaší domácnosti, či výšky vašeho rozpočtu.


Zdobení vánočního stromku

Barvy a témata  

Pro umocnění a zachování trvalého dojmu z vaší nové vánoční výzdoby nejlépe uděláte, když se budete držet jednotného stylu, případně předem určeného barevného schématu.

 

Monochromatická bílá je zárukou rovnováhy a jemné, až éterické energie. Nemusíte přitom nutně zůstávat jen u čisté sněhobílé, ale můžete si pohrát i s jejím tmavšími odstíny. Výsledkem bude snová, nadčasová nálada podobná pocitu z tiché zasněžené pláně v bezvětří.

Perleťové dekorace na vánočním stromku

 

 

Výběr správných odstínů je také klíčem k nové úrovni v kombinování zelené s červenou. Moderní paleta barev eviduje celou řadu relevantních tónů od tmavé višňové, přes hlubokou burgundskou, až po mysliveckou zelenou a svěží odstín jehličí mladé borovice. Spojovat je a zkoušet, jak spolu ladí je radost sama o sobě.

Červené a zlaté ozdoby na vánočním stromku

 

 

Nenucený a přirozený výraz přinášejí vzájemně se doplňující prvky modré a bílé. Tento pár nejenže funguje skvěle spolu se zelenou, ale je také vhodný pro interiéry, v nichž se setkávají lidé různých světonázorů a vyznání. Přímo totiž neindikuje žádnou konkrétní religiózní slavnost, spíše neutrálně připomíná, že nastal čas „svátků zimy”.

Modré, stříbrné a bílé ozdoby na vánočním stromku

 

 

Spolehlivým způsobem, jak okouzlit, je nechat světlo třpytit se na husté výzdobě, které dominují metalické barvy, hlavně zlatá a stříbrná. Kromě slavnostní nálady, kterou automaticky vyvolávají, mají výhodu i v tom, že se hodí k většině běžných interiérových barev. Působivým zlatým či stříbrným doplňkem bývá například silná stuha.

Metalická vánoční ozdoba

 

 

 

Ze zlaté však můžete udělat i centrální barvu výstřednější výzdoby. Doplňovat byste ji v tomto případě měli saturovanými tóny hluboké modré, smaragdové zelené, sytě růžové fuchsie, bordó a prázdnější místa vyplnit zářivě bílou imitací sněhu.

 

Růžové a metalické ozdoby na vánočním stromku

 

 

 

Sofistikovaný styl pohádkového ledového království se ukrývá v souhře stříbrné a jemné ledově modré. Nejhezčí výsledek přinesou na pozadí dekorovaném jinovatkovým efektem a u doplňků ve tvaru sněhových vloček a rampouchů.

Ledově modré ozdoby na vánočním stromku

 

 

 

Z dalších tipů, rustikálního výrazu dosáhnete zelenou a hnědou, k čemuž vám často postačí jen větvičky s jehličím. Pro veselejší celkový dojem, například pro rodiny s dětmi, můžete zvolit i schéma barev duhy, pro delikátnější florální dekor zase použít jemné odstíny růžové, béžové a šalvějové zelené.

Zelené ozdoby na vánočním stromku

 

 

Primárním zdrojem inspirace při realizaci vánoční výzdoby nemusí být jen barvy, či tvary. Udržitelnost a respekt k životnímu prostředí vedou ke střídmosti a jednoduchosti ohledně materiálů, z nichž tak většinu budou tvořit ty přírodní. Dobrou kompenzací nižší tvarové a barevné rozmanitosti je pak více přirozeného světla a důraz na zvýraznění základních tvarů stromečku, živých věnců, či girland.

Přírodní dřevěné ozdoby na vánočním stromku

 

 

Minimalismus, ve významu co nejméně umělých doplňků na jedno použití, můžete aplikovat několika způsoby. Pokud zůstává dominantní barvou zelená, přidají k ní více tepla prvky s metalickým nádechem. Mohou to být kovové ozdoby, starší užitkové předměty z kovu zakomponované do ručně vyrobených instalací, či jen použití ekologicky nezávadného metalického spreje. Svícny, stojany a vázy zdobené měděným drátem budou stejně vhodné.

Minimalistická vánoční výzdoba

 

 

Využít lze i více částí rostlin než jen větve s jehličím – šišky, slámu, jmelí, nebo větvičku cesmíny. A pokud máte rádi skleněné ornamenty, podívejte se po vintage kouscích z druhé ruky. Absolutním trendem jsou také dlouhé svíčky vyráběné k přírodě ohleduplným procesem. Velmi populární jsou například medové nebo sójové svíčky.

Svíčka z včelího vosku

 

Klasický stromeček

Ústředním elementem celé vánoční výzdoby je samozřejmě stromeček a zůstává i středem zájmu amatérských i profesionálních dekoratérů. Když před vámi stojí, zatím obnažený, upevněný ve stojanu na svém místě, představuje skutečnou výzvu pro vaši fantazii a kreativitu.

Hned první a klíčovou otázkou je, jakou barvu jehličí zvolit. Původní zelená bude pravděpodobně u mnoha největším favoritem. Ničím neobvyklým nejsou ani umělé bílé či zlaté stromky. Pokud je vaším cílem trochu extravagance, můžete sáhnout po světlé tyrkysové, růžové, nebo i černé.

 

 

Bílý stromek s metalickými ozdobami

 

Přibližně kuželovitý tvar stromečku je skvělým podkladem pro barevnou gradaci. Postupný přechod od nejtmavších odstínů k nejsvětlejším zespodu nahoru i opačně lze uskutečnit stínováním pomocí bílé a stříbrné. O něco výstřednější je duhové spektrum, ale pokud ho namísto přímého barvení jehličí dosáhnete pomocí dekorací v jednotlivých barevných hladinách nad sebou, celkový dojem je nádherný.

Co se ozdob na stromku týká, všechny, z již zmíněných barevných tipů se zde dají uplatnit bez zábran či limitací. Zlatá v kombinaci se stříbrnou, nebo námořnickou modrou je garancí úspěchu. Podobně tak použití bílé a červené.

Červené ozdoby na vánočním stromku a zlaté světýlka

 

Stylových provedení a různých druhů ozdob na stromeček máte na výběr nepřeberné množství. Oblibě se právě teď těší personalizované okrasy s fotografiemi členů rodiny, podobné těm z fotoaparátů Polaroid. Fotky jsou připnuté skřipci nebo vkládané do tematicky laděných rámečků.

Velmi vděčné je červeno-bílé „santa-clausovské“ téma s cukrovými hůlkami, dvoubarevnými vrtulkami a Santovou čepicí na vrcholku. Na jednom konci zatočené cukerné paličky najdou uplatnění i při námětu tradičního obchodu s bonbóny, kterému dominují více pastelové barvy. Kolem stromečku můžete obtočit pestrobarevnou stuhu a dárky také zabalit jako bonbóny.

Cukrové paličky jako ozdoba na vánočním stromku

 

 

 

V případě, že chcete jako ozdoby zužitkovat věci, které už máte doma, můžete na stromeček zavěsit například předměty vašeho hobby. Pokud je jím šití, mohou to být velké knoflíky, klubka nití a namísto stuhy krejčovský metr.

Ručně vyrobená ozdoba ve tvaru textilního srdíčka

 

Ovládáte origami? Aby stromek vypadal přesně podle vašich představ, více než sadu barevných papírů zřejmě nepotřebujete. Sněhové vločky a jednoduché hvězdy, či zvonky však zvládne vystřihnout úplně každý. Mohou být i z barevného filcu.

Z ornamentů jsou letos v módě nadýchané péřové, vatové a jemně chlupaté koule. Vedle nich také červené mašle a textury červeného flanelu. Letí také florální kvazi-girlandy, spirálovitě zatočené kolem stromečku namísto stuhy a nadrozměrné koule v malých množstvích. Děti jistě potěší ozdoby ve tvaru dřevěných zvířátek, pohádkových a komiksových hrdinů, kornouty s barevnými kopečky zmrzliny, případně malým dinosaurem a starosvětským autíčkem.

Vánoční girlanda s metalickými ozdobami

Komiksy a animované seriály jsou dobré i jako ústřední téma, neboť se dají zakoupit už celé ozdobné sady. Chybu neuděláte ani při minimu ozdob abstraktních geometrických tvarů v zářivých barvách doplněných nenápadnými světýlky. Retro, vintage a rustique styly jsou již takříkajíc klasikou.

Ještě jeden odvážnější tip. Pokuste se stromeček obrátit naopak (je to zejména věcí způsobu uchycení), případně jej upevnit do stropu. Vytvoříte velmi zajímavý efekt a ušetříte místo. 

 

Alternativní stromeček

Vánoční stromeček nemusí být stromečkem doslova. Mezi výhody alternativních verzí patří úspora místa i času, příznivější dopad na životní prostředí, podlaha bez spadaného jehličí a méně obav rodičů, že dojde k nehodě. Aby splnil svou funkci, stačí stromeček někdy pouze naznačit. A tím se otevírá další prostor pro vaši nápaditost a fantazii.

Dřevěný vánoční stromek s ozdobami

 

 

Dřevěné hole z naturálního dřeva různých délek naskládány nad sebou v rovnoměrných rozestupech, na koncích posvazované tak, aby tvořily vysoký trojúhelník, dokážete vyrobit a pověsit na zeď i při minimální zručnosti. Dřevo může být bílé březové, případně použijte cesmínové větvičky i s listy. Náhradou dřeva mohou být měděné trubky. Dekorovat takový stromek lze mnoha způsoby.

Vyrobené stromky ze dřeva

 

 

Máte doma sbírku starých knih všech rozměrů? Naskládejte je na sebe od největší po nejmenší, umístěte na květináč, ozdobte LED světýlky a navrchu upevněte hvězdu. Stromeček, který bude oblíbený nejen u knihomolů, máte hotový.

Vánoční stromek můžete také namalovat na větší svislé obdélníkové plátno. Pověste ho na krátkou garnýž a přidejte girlandu nebo několik ozdob.

Stromek z dřevěných hůlek a vánoční stromek vytvořený z knih

Skvělým nápadem je také použít místo stromku trojrozměrnou kovovou krejčovskou siluetu. Konstrukci stačí proplést světýlky a v horní části opět umístit hvězdu.

Téměř bez námahy vznikne další forma nástěnného stromku – fotokoláž. Jednotlivé části vytiskněte na individuálních fotkách, které následně umístíte na stěnu, ideálně nad skříňku nebo poličku. Na tu pak položte dekorace a dárky. Přímo na stěnu můžete také nalepit pouze dekorační pásku, či větší trojúhelníkové tvary naznačující kontury stromečku.

Menší malířský žebřík ve tvaru obráceného „V“ je poměrně běžnou součástí domácností i v bytech. Rozložený a s dřevěnými příčkami uloženými zevnitř na protějších stupíncích si o vánoční ozdoby přímo sám říká. 

 

Moderní a úsporné je spojení tří až čtyř rozměrnějších trojúhelníkových kusů překližky. Měly by být identické, pravoúhlé a vzájemně spojené delší kolmicí (kratší je vodorovně na zemi). Vznikne tak strmý pyramidový tvar s množstvím místa mezi do prostoru vystupujícími překližkami na uložení ozdob a dárků.

Malé stolní stromečky do haly nebo firemní recepce vyrobíte z kuželů obsypaných zlatými dekoračními listy nebo dřevěných trojúhelníkových rámů s tenkými příčkami na zavěšení vánočních koulí.

Alternativní vánoční stromky vyrobené ze dřeva

Jednoduché doplňky

Doladění vánoční atmosféry do dokonalosti tkví v detailech.

 

Nešetřete na dekoračních stuhách a mějte je stále po ruce. Jsou univerzálně použitelné a nenápadně jimi vyplníte i místa, která by jinak zůstala prázdná (kouty, rohy, okraje stěn a nábytku). Naučte se z nich vázat mašle, ty vám také přijdou často vhod.

Bílé dekorace na vánočním stromku

 

 

 

Mějte doma sadu prostírání, včetně talířů a příborů, které budete používat pouze během adventu a Vánoc. Večer vypněte alespoň na pár chvil elektrické osvětlení a zapalte svíčky. V exteriéru zavěste alespoň jeden živý věnec.

Prostírání na vánočním stole

 

Zaveďte nějaký společný rodinný vánoční rituál, na který se budete během celého roku těšit. Pusťte vánoční nebo jinou příjemnou hudbu a upečte si něco sladkého. Potěšíte tím i jiné smysly.


20.12.2020


Další články