Vánoční dekorační trendy na rok 2018Vánoční dekorační trendy na rok 2018

Na oživení vánoční atmosféry vašeho domova není potřeba mnoho. Přečtěte si, co letí tuto sezónu

 

Jako každá pravidelná sezóna, podléhají i Vánoce novým módním trendům. A i když jsou svátkem velmi tradičním, neznamená to, že musí u vás doma vypadat rok od roku stejně. Právě nápaditost a kreativita při výzdobě stromečku i zbytku domácnosti mohou vrátit Vánocům tradičního ducha i ve shonu dnešní rychlé doby.

V případě, že vaše tvořivé impulzy ohledně vánočních dekorací tak trochu usnuly, mohly by je znovu nastartovat následující originální nápady. Od decentního ozvláštnění klasického zeleno-červeného tématu, až po extravagantní podněty moderního designu - trendy tohoto roku jsou plné tipů pro každý styl.

 

 

Stromeček černý…

Pro ty, co touží po radikálnější změně, i ty, kteří by vánoční atmosféře rádi dodali kouzelný, mystický nádech, je tu stromeček černé barvy. Tvoří zejména skvělé vizuální pozadí pro světlé, lesklé ozdoby a umožňuje jim plně vyniknout. Skvostně na něm zazáří zlatá i stříbrná. Černý stromeček zároveň vyvolává pocit určité hloubky, evokující ducha Vánoc.

 

 

…anebo bílý

 Uklidňující dojem zimního rána s čerstvě napadnutým sněhem zase na stromečku navodí hustá vrstva bílého postřiku. O sváteční nádech se postarají menší, do zlatova, či stříbrna se třpytící dekorace. Na vyplnění prázdného místa tu poslouží objemnější bílé koule, anebo sněhové vločky.

 Alternativní stromček

Stuha dodá pohyb

Definicí velkolepé elegance je tento rok široká, výrazná a třpytivá stuha. Aby nepůsobila příliš mohutně, je vhodná na větší stromečky v místnostech s vysokým stropem. Díky flexibilitě z ní můžete vytvořit zlatý vodopád, spirálu, anebo ji do stromečku na různých místech dynamicky vnořovat a zase vynořovat. Dobře vyjímat se bude i propletená mezi zábradlím vnitřního schodiště.

 

Světlý květ

Symbol světla je neodmyslitelnou součástí Vánoc a neměl by chybět na žádném stromečku. Originální formou jsou svítící zlatožluté lupeny rozkvetlých květů. Klidně můžete vybrat i větší, nechat je dominovat a rozzářit váš interiér. Přiměřeným doplňkem jim budou například průsvitné, zlehka pozlacené mašle, anebo mihotaví motýli.

 

Modrá se zlatou

Jsou barvy, které navzájem ladí, i když nejde právě o konvenční kombinaci. V roce 2018 je v módě tmavá námořnická modrá s tmavou zlatou. Vyzkoušejte je a okouzlí vás natolik, že si je už jednu bez druhé nebudete umět představit. Ideální jsou na klasický, živý, tmavozelený stromeček, zlehka doplněné oranžovou. Jejich harmonie oteplí a zútulní vánoční večery a přenese se i do vaší nálady. V domácnostech s dětmi nahraďte tmavou modrou světlejší, bližší k azurové.

 

Geometrická pravidelnost

Působivého výsledku souhry tvarů docílíte i spojením geometricky pravidelných ozdob. K základu vánočních koulí různých velikostí přidejte pěticípé hvězdy, diamantové formy, nebo malé domečky s okénky a světlem uvnitř. Dokonalost pravidelných tvarů ještě zdůrazníte, pokud je zvolíte v odstínech matné stříbrné a třpytivé zlaté.

 

Hvězda

Kromě své nezaměnitelné úlohy na vrcholu stromečku si hvězda najde místo i v mnohých jiných vánočních konstelacích. Je možné ji použít jako ústřední téma výzdoby, vzor jemnější textury pro větší plochy, nebo jako jediný tvar při minimalistické instalaci. Podob vánoční hvězdy najdete nespočetně, co do materiálů, barev i designu. No pamatujte, že jedině zlatá má to pravé kouzlo.

 

Náhrady stromečku

Pokud už stromeček nechcete z etických důvodu, kvůli nedostatku místa, anebo jen holdujete minimalismu, náhradních řešení máte k dispozici hned několik. Jedním z nich je vytvořit jen jeho dvojrozměrnou konturu a zavěsit ji na stěnu. Obrysovou linii může tvořit pozlacený řetěz, tenká girlanda i dekorační provaz.

Druhou, možná více abstraktní možností, je stromeček jen zběžně naznačit. Několik tenčích, suchých větví seřazených pod sebou, od nejkratší po nejdelší, úplně postačí. Nastříkejte je střídavě zlatou a stříbrnou barvou a na obou koncích spojte dvěma provázky.

Úspornou trojrozměrnou alternativu poskytne takováto jednoduchá kuželová forma. Na svislou kovovou tyč ukotvenou ve stojanu upevněte několik kuželů z plastu, anebo decentního tvrdšího papíru. Jejich povrch tvoří černý podklad posetý zlatými hvězdičkami.

 

Menší aranžmá

Pro umocnění letošní vánoční atmosféry je dobré se, vedle stromečku, zaměřit i na menší stylizace v interiéru i exteriéru. Každému oku zalahodí pohled na modrou kruhovou geodu s pozlaceným okrajem, zavěšenou na okně, kde jí dá vyniknout denní světlo.

Milovníci moderny jistě najdou potěšení v jednoduchých a funkčních adventních svícnech, případně v zlatých ornamentech abstraktních tvarů.

Věnci ze jmelí na vchodových dveřích zase skvěle sluší pár zlatých zvonečků.

Zimnímu relaxu na sedačce ve zlato-bílých tematických polštářích se vyrovná jen máloco.

A kdo má raději exotiku, může si v pracovně na stole naaranžovat ananas ověšený oranžovými a zlatohnědými koulemi.

 

Celkový dojem

Když dekorujete celý dům, anebo byt, měli byste se snažit o určitou soudržnost. Dosáhnete jí volbou jednotných barevných tónů, designového stylu, jako i rovnoměrným rozmístěním.

Dominantní zlatou podtrhnete luxusní kombinací černé a bílé, vzpomínanou modrou, ale i hravou paletou měkkých pastelových barev.

Stylově se opírejte o zařízení domu - je spíš klasické, moderní, rustikální nebo minimalistické? Podle toho zvolte i styl vánočních dekorací.

Vyvážený dojem udržíte detaily, jako jsou ubrusy, závěsy, svíčky, girlandy a celým domem se nesoucí vůně vánočního punče.

Vánočná pohoda

 

 


22.12.2018


Další články