Tipy, jak na minimalismus v domácnosti a kapsulový šatníkTipy, jak na minimalismus v domácnosti a kapsulový šatník

Míváte občas pocit, že před vámi leží více věcí, než dokážete zvládnout? Fyzické předměty, vracející se myšlenky, nechtěné emoce. Praktikování minimalistického životního stylu vám může pomoci vyčistit si mysl i prostor kolem sebe.

Představa generální inventury domácnosti, nekompromisního přehodnocení užitečnosti věcí kolem sebe a rázného zbavení se všeho zbytečného se alespoň jednou za čas objeví snad u každého. Přechod od nápadu k činům ale nebývá jednoduchý, a i pokud se podaří začít, často to skončí na půli cesty. Hlavními důvody bývá nerozhodnost, emocionální pouta a obavy z toho, zda vyhození některých věcí nebudeme litovat.

Zde přichází na pomoc minimalismus, nejen jako přístup k třídění fyzických předmětů, ale i jako návod na život obecně. Nabízí systém pro lepší nadhled a orientaci v tom, co je podstatné a důležité, i rady jak ze svého okolí (a mysli) odstranit věci nepotřebné a rušivé.


Bledé svetry v kapsulovém šatníku

Obecné zásady 

 

Cílem minimalismu není vlastnit co nejméně věcí, ani násilím vyhazovat všechny staré, či méně používané předměty. Je jím přehodnocení životních priorit a přizpůsobení se jim. Teprve poté, co si promyslíte a určíte, na čem vám nejvíce záleží a kterým směrem se chcete dále ubírat, přijde čas na reorganizaci materiálního světa kolem vás. Zbavování se věcí není žádným striktním pravidlem minimalismu, je spíše tendencí, ke které většina lidí přirozeně dospěje. 

Metami minimalismu jsou osobnostní růst, znovuobjevení samých sebe, nalezení ztraceného smyslu, znovunabytí kontroly nad vlastním časem, více svobody, kreativity, vášně a zážitku z každého momentu.

Výhodou je, že aplikace minimalismu není limitována pouze na vybrané oblasti života, ale dá se uplatnit téměř všude.

Tablet a minimalistické psací potřeby v pracovně

1. Minimalismus v domácnosti

Jaksi přirozeně, když přijde řeč na odvážná rozhodnutí a velké změny, začíná se doma, přebudováním ne bezprostřednějšího životního prostoru.

Prvním krokem k minimalismu v obývacím pokoji je zbavení se všech nepotřebných, či víceméně náhodně se vyskytujících objektů v jeho prostorách. Staré časopisy, dokumenty a korespondence patří do tříděného odpadu. Druhé na řadě jsou věci nefunkční, zkažené a bez reálné šance na opravu. Následovat mohou dekorační předměty, které dávno neplní svůj účel a jen zapadají prachem.

Pak se zaměřte na nábytek – pokud nějaký kus neplní žádnou funkci, prodejte ho nebo darujte. Totéž platí o polštářích, dekách a přikrývkách. Pokud je to možné, z podlahy odstraňte běhouny a koberce, osvobodíte se zároveň i od jejich údržby. Omezte i dekor stěn, ideálně jednu z nich nechte prázdnou.

 

Minimalistická obývačka

Kuchyň je místem určeným k provádění praktických činností, proto by je měla svým uspořádáním usnadňovat a zefektivňovat. Pěkná myšlenka, ale ve skutečnosti bývá často přeplněná potravinovými zásobami, nádobím a různými nádobami. Cesta k minimalistické kuchyni vede přes vyprázdnění všech skříněk a poctivé přebrání jejich obsahu.

Co pravděpodobně nepotřebujete, jsou poškozené kuchyňské potřeby, rezervní odměrky, nadbytečné obaly a podobně. Nahraďte je kvalitními, trvanlivými a víceúčelovými variantami. Skříňky a poličky, které máte během vaření na dosah ruky, považujte za více funkční jako dekorační. Udržujte tam pořádek a skladujte v nich jen často používané předměty.

Prázdné by měly zůstat i všechny větší plochy a povrchy. Problémem bývají zejména menší elektrické spotřebiče. Jsou sice užitečné, ale měly by mít své stálé úložné místo, aby nepřekážely.

Jednoduchá minimalistická kuchyň

 

Na šatník přijde řada za chvíli, ale ani zbytek vaší ložnice by neměl sloužit jako sklad pro věci, které si nenašly své místo jinde. Na postel patří jen věci nezbytné pro klidný spánek, tedy polštář a přikrývka. Knihu, brýle, či jiné drobnosti odkládejte na noční stolek a ozdoby udržujte, jak jinak, na minimu.

Základem minimalistické koupelny je přestat váhat a vyhodit produkty, které nepoužíváte. Zpravidla jich bývá více, než byste čekali a nově vzniklý prostor vás příjemně překvapí. Jednoduchý sprchový závěs, rohož a koš na odpadky jsou vším, co je potřebné pro funkční a uspořádanou koupelnu.

Nádoby s různou pleťovou kosmetikou

 

Domácí kancelář má své výhody, ale pracovní stůl zůstává nezřídka zahalen nepřehlednou hromadou papírů, kancelářských pomůcek, či pro práci zcela irelevantních předmětů. Zvítězit nad nimi můžete využitím skeneru na dokumenty, jejichž originály nepotřebujete a odoláním pokušení nakupovat kancelářské zásoby ve velkém, i když se to možná finančně vyplatí.

 

Minimalistická pracovna

2. Minimalismus v kapsulovém šatníku

Koncept maloobchodního prodeje s oděvy, jaký lze vidět na příkladech obchodů v nákupních centrech, dovoluje naplnit skříně do plna, aniž by vás to zruinovalo. I přesto se však stává, že čelíte otázce, co na sebe. Řešením nemusí být další výlet do outletu, ale promyšlenější koncepce obsahu šatníku – takzvaný kapsulový šatník.

O co jde? O omezenou kolekci šatů, které se snadno kombinují a dají se nosit při různých příležitostech. Proč by měl váš šatník vypadat podobně a jak to souvisí s minimalismem? Abyste ušetřili peníze za oblečení, čas na jeho údržbu i při ranním oblékání a dali přednost trvanlivé kvalitě, což je volba, kterou nepřímo podpoříte zodpovědnější přístup producentů a distributorů oblečení.

Svetry v přírodních barvách

Jak na to? Ve třech krocích:

  1. Zredukujte váš aktuální šatník na minimum, přibližně do 50 kusů včetně bot. Nepočítejte pyžama, spodní prádlo, šperky, kabelky, doplňky, plavky, fitness outfit, ani oděv do zahrady, či domácí dílny. Šaty, které si necháváte, rozdělte rovnoměrně, s mírnou převahou topů.
  2. Během následujících tří měsíců noste jen věci, které jste si nechali a úplně se vyhýbejte návštěvě obchodů s oblečením a koupi nových šatů. Pamatujte, že šperky a doplňky nejsou v selekci zahrnuty a můžete je kombinovat libovolně.
  3. V posledních dvou týdnech tohoto tříměsíčního období si naplánujte podobnou garderobu na další tři měsíce, věci nakupte a celý proces minimalistického přístupu k šatům opakujte.

 

Bledé košile, svetry a pletená kabelka na věšáku 

 

Rychlejšímu počátečnímu vytříděný šatníku pomůže rozdělení oblečení do skupin: „Mám rád (a)“, „Možná“, „Určitě ne“ a „Sezónní“. Při plánování na následující tři měsíce zohledněte účel, užitečnost, univerzálnost a kvalitu. O topech přemýšlejte v trojicích – tři trička, tři pulovry, tři košile a podobně. Dobře párovatelné jsou modré džíny, bílé košile, černé kožené bundy, hnědá obuv a barvy přírodních odstínů.

Svetry a trička vhodné do kapsulovýho šatníku

3. Minimalistické šperky

U šperků je možné zmínit minimalismus ve dvou významech. Ten první je v duchu již zmiňovaných obecných principů a širšího kontextu, tedy selektivní přístup k výběru, důraz na kvalitu a univerzální použitelnost. Druhý význam zdůrazňuje estetiku provedení samotných šperků. Roli zde hrají použité materiály a odstranění nepodstatných ozdob.

Slovní spojení „minimalistické šperky“ může na první poslech znít jako oxymóron, vždyť minimalismus hlásá soustředění se na to nejpodstatnější v životě a šperky jsou obvykle chápány jako „extra luxus“, ale není tomu zcela tak. V minulosti i současnosti byly šperky symbolem hodnot, tradic, krásy, vzájemných vztahů, vzpomínek i nadčasových myšlenek. Ba co víc, v minimalistickém provedení se šperky snaží vyhnout negativním asociacím se sociálním statusem, okázalostí, pýchou i negativním vlivům na životní prostředí a přivést do popředí esenci jednoduché krásy.

 

Minimalistické zlaté náušnice

4. Minimalismus jako životní styl

Jak již bylo naznačeno, vlastnit méně věcí je spíše důsledek změny postojů k životu jako primární cíl minimalismu. Jako minimalista/ka se snažíte věnovat pozornost hlavně věcem, na kterých vám záleží. To vyžaduje určitou míru sebepoznání, ale s praxí se v tom postupně zdokonalíte.

Nepodstatné záležitosti, s nimi související myšlenkové pochody, či fyzické objekty pak přirozeně a rychle opustíte. Průvodních jevů, které si následně můžete začít uvědomovat nebo na sobě zpozorovat, může být celá řada:

Žena oddychuje v obývačke s výhľadom na záhradu

  • pocit nezávislosti a osvobození od vášně vlastnit nové věci, lepší odolnost vůči reklamám,
  • větší vděčnost za všechno, co už máte,
  • zpomalení životního tempa a méně stresu,
  • méně starostí, znepokojení a úzkosti,
  • častější ocenění hodnoty života,
  • pocit větší autenticity a méně vnitřních rozporů,
  • obrníte se vůči vlivům světa zbožňujícího konzum a celebrity,
  • a v neposlední řadě, více fyzického prostoru kolem sebe.

Oblasti života, kde je možné minimalismus prakticky uplatnit zahrnují finance (zbavení se dluhů), cvičení (jednoduchá rutina s váhou vlastního těla), stravování (vyloučení sladidel, občasná hladovka), kariéra (důraz na smysl, ne kariérní růst za každou cenu) a mnoho dalších.

5. Jak to s minimalismem nepřehánět

Při množství zdrojů, rad a nápadů, jak ze dne na den přejít na minimalistický styl se také může stát, že vás pohltí až příliš. Aby výsledek vaší snahy nebyl kontraproduktivní, vyvarujte se přílišné posedlosti a berte to s nadhledem. Pamatujte, že minimalismus není soutěž a neporovnávejte se s jinými, kteří se vydali podobnou cestou a už vůbec ne s influencery na sociálních sítích.

Nemějte nerealistická očekávání a nevytyčujte si nedosažitelné mety. Zapojte raději sebereflexi, berte věci, jak přijdou a nechte je běžet. Nevystavujte sami sebe nadměrnému tlaku – minimalismus je o tom, že se zátěže zbavíte, ne že si ji přidáte.


29.11.2020


Další články