Symbolika šperků Symbolika šperků

 

Krása zachycená v jednoduchosti

Milujete šperky, ale zároveň chcete, aby vyjadřovaly to, čím jste? S pomocí naší nové kolekce to nebylo nikdy jednodušší! Krása těchto šperků je nyní zachycena v symbolice jednotlivých významů. Věříte v nekonečnou lásku či energii, která člověka ovlivňuje? Ještě předtím, než se rozhodnete pro svůj vysněný šperk, zjistěte si jeho význam.

 

Nekonečno

patří mezi nejoblíbenější symbol, vyjadřující nekonečný návrat od konce k začátku. V dvoubarevném provedení naznačuje také symboliku Jin-Jang, která se vzájemně doplňuje a vytváří dokonalý celek. Mnoho lidí proto považuje "nekonečné šperky" za svůj talisman vyzdvihující dualitu a dokonalost. Prohlédněte si také naše tipy na dárky s tímto symbolem.

nahrdelnik-nekonecno

Srdce

je jedním z prvních symbolů vůbec, který netřeba velmi představovat. Vyjadřuje lásku na všech úrovních, které existují. Používá se již od nepaměti, a to ve všech kulturách. Původně ho využívali starověcí malíři při znázorňování břečťanových listů, které symbolizovaly věčnou lásku.

obrucky-so-srdcom

 

Kruh

je symbolem, který nemá začátek ani konec. Právě proto ztvárňuje dokonalost, celistvost a věčnost. Je považován i za symbol bohatství, a to nejen materiálního, ale i vnitřního. Má ochrannou funkci díky energii, která v něm neustále proudí. Tento symbol se často spojuje s vesmírem a meditací.

nahrdelnik-kruhy

 

Trojúhelník

se díky svým třem stranám a třem vrcholům, které ho tvoří, spojuje s číslem tři. Původně má spíše křesťanský význam, ve kterém symbolizuje Svatou trojici, ale i nasměrování a sílu. Pokud jeho špička směřuje dolů, ztvárňuje ženský princip (jin), naopak, pokud je špičkou nahoru vyjadřuje plamen, a tedy mužský oheň (jang). Překrytí těchto dvou trojúhelníků vytváří šesticípou hvězdu, která je známá jako Davidova hvězda. Ta znamená prolínání tvůrčích a plodivých sil, jakož i symbol rodiny.

zlaty-set-trojuholniky

 

Čtverec

je vyjádřením stability a pořádku. Souvisí s racionálním myšlením a vyvážeností protikladů. Je obrazem čtyř elementů, kterými jsou voda, vzduch, oheň a zem, či čtyř základních světových stran. Díky tomu osoba nosící tento symbol pociťuje bezpečí, kdekoli se nachází.

nahrdelnik-kocka

 

Hamsa

nebo Ruka Fatimy, jak se tento symbol často označuje, je synonymem tajemna. Pro svého nositele plní ochrannou funkci v podobě pěti prstů, které vyjadřují pět pilířů islámu. Tento amulet je rozšířen zejména v Severní Africe a na Středním východě, a právě proto má důležité místo v islámském a židovském náboženství. Tento symbol zároveň reprezentuje ženskost - podporuje plodnost a zdravé těhotenství. Šperky vyřezávané do tvaru Hamsy mají podle tradic také magické schopnosti, a svému nositeli dodávají moc, sílu a požehnání.

hamsa

 

Strom života

svůj význam nese již v samotném názvu. Je mytologickým symbolem, který má ve všech kulturách a náboženstvích obrovský význam. Už odjakživa je strom považován za místo, kde se konaly různé obřady, modlitby či meditace. Této rostlině se přisuzoval hluboký duchovní význam a schopnost léčivé moci. Šperky s touto symbolikou proto podvědomě přenášejí na svého nositele sílu, podporují jeho energii, a přinášejí mu štěstí. Pokud se navíc stane tento šperk Vaším amuletem, víra v jeho sílu Vám pomůže k úspěšnému dosažení cílů.

nahrdelnik-naramok-strom-zivota

 

Čtyřlístek

je snad nejznámějším symbolem vůbec. Už jako děti jsme ho zvykli hledat v trávě, ale ne vždy bylo snadné ho najít. Přesně tak jako štěstí. Podle legendy má původ ještě v biblických dobách, kdy si ho vyhnaná Eva z ráje přinesla na Zemi s sebou. Jeho lístky symbolizují čtyři základní živly - oheň, vodu, zemi a vzduch. Čtyřlístek svému nositeli přináší štěstí ve všech oblastech života, ale i lásku, finance, či ochranu před zlem.

prsten-stvoristok

 

Andělská křídla

jsou symbolem ochrany, ale mají také léčivé účinky, zejména při problémech se stresem. Mají hlavně duchovní charakter, a mezi šperky se nacházejí na prvních příčkách v oblíbenosti. Mohou být také pomyslnou památkou na osobou, na kterou nechce jejich nositel zapomenout. Připomínají nám to, že stále je tu někdo, kdo nás v případě potřeby zachrání.

nahrdelnik-anjelske-kridla

 

Podkova

je dalším talismanem, který přináší štěstí. Původ tohoto tvrzení najdeme v legendě o sv. Dunstanovi. Ten prý podle ní kul kopyto samotnému ďáblu, který se mu odvděčil tím, že nechá na pokoji lidi, kteří budou mít podkovu umístěnou nad svými dveřmi. Od té doby se podkova považuje za symbol přinášející štěstí, který nás navíc chrání před negativní energií.

privesok-podkova

 

Motýľ

je symbolem nových začátků, který nás vyzývá zanechat za sebou staré zlozvyky a připomíná nám, že zdroj naší síly nosíme sami v sobě. Jako šperk je proto výborný zejména při změnách, či nové etapě v životě. Při jeho nošení můžete mít jistotu, že její start bude mimořádně úspěšný. Motýl s sebou nese hravost a lehkost, s níž překonáte všechny případné překážky. Je proto vhodným dárkem pro někoho, kdo si prochází životními změnami.

nahrdelenik-motyl

 

Kříž

je celosvětově nejpopulárnějším náboženským symbolem. Díky své jednoduchosti a čistým liniím si však získal mnoho dalších příznivců. Kříž má schopnost vstřebávat negativní energii a přeměňovat ji na pozitivní. Z toho důvodu má ochrannou funkci před zlem. Velmi často se využívá v módním průmyslu nejen v podobě šperků, ale i jako vzor na oblečení. Tento symbol můžeme také pozorovat u mnoha známých osobností, které ho nosí dlouhé roky i jako talisman.

privesok-kriz

 


13.12.2017


Další články