Prsten – šperk s bohatou historiíPrsten – šperk s bohatou historií

Prsteny zdobí prsty lidí již od nepaměti. Byly symbolem bohatství a postavení, ovšem v některých zemích je nosili i otroci. Podle prstenu bylo možné identifikovat pána, kterému otrok patří. První prsteny byly vyráběny z kůže nebo z kameniny, později z různých kovů, zejména z bronzu nebo stříbra. Dnes je nabídka materiálů, ze kterých se pánské či dámské prsteny vyrábějí, skutečně rozmanitá. Jedním z nejvyužívanějších je zlato. Donedávna jsme znali pouze prsteny ze žlutého zlata, dnes jsou v nabídce i prsteny a jiné šperky z bílého nebo růžového zlata.

Svůj vývoj a význam má i tvar prstenu. Známé jsou prsteny ve tvaru kosočtverce, který později vystřídal kruh, tak jako jej poznáme nyní. Kruh je symbolem nekonečnosti, jelikož nemá začátek ani konec. Lidé věřili, že díky tomuto tvaru jim prsten pomůže k dlouhému a šťastnému životu, v případě zásnubních prstenů kruhový tvar symbolizuje též nekonečnou lásku.

prsteny-z-ruzoveho-zlata


Dámské prsteny nikdy neomrzí. Krabička na prsten je důležitá!

Dámské prsteny, podobně jako další šperky, představitelky něžnějšího pohlaví nikdy neomrzí. S výjimkou zásnubních a snubních prstenů, je ženy rády obměňují, přizpůsobují svojí náladě, události nebo outfitu. Z toho důvodu je prsten ideálním dárkem. Při jeho výběru je ovšem nutné vzít do úvahy několik faktorů.

Prvním a zřejmě nejdůležitějším je styl obdarované dámy. Jestliže je zvyklá nosit zlaté prsteny s drahými kameny, sotva je vymění za nějaký levnější kousek. Proto, pokud si nemůžete dovolit koupit prsten, který by byl hodnotou konkurenceschopný těm, které již má, vyberte raději jiný dárek.

Také je dobré zjistit, zda preferuje šperky ze žlutého nebo bílého zlata. Barva však nemusí být problém. I pokud preferuje například žluté zlato, mohou se vyskytnout příležitosti, kdy se jí hodí spíše doplněk z bílého zlata. Jestliže si však chcete být jistí, vyberte raději materiál shodný s tím, který běžně nosí.

Důležitou součástí prstenu v případě, že jej věnujete jako dárek, je krabička. Krabička na prsten dodává samotnému prstenu ještě více hodnoty, exkluzivity a prsten v krabičce je ještě více okouzlující, než když ho darujete bez ní.

 

Tip pro muže: Ženy dokáží ocenit, jestliže muž učiní nějaké gesto „navíc“. Tím může být, že jí darujete prsten, který bude přesně její velikosti. Pokud nemáte k dispozici některý z jejích prstenů, podle kterého byste velikost mohl zjistit, zkuste požádat o pomoc některou z jejích kamarádek. Pro takový účel vám určitě ráda pomůže bez toho, aby prozradila, co zamýšlíte.

 

Jsou pánské prsteny v módě?

 

Nutno přiznat, že nošení prstenů nepatří mezi nejoblíbenější mužské disciplíny. Neplatí to ovšem pro všechny a najde se stále dost těch, kteří prsteny nosí jako běžnou součást doplňků. Pokud takového znáte, koupit pánský prsten jako dárek může být výborný nápad. Nabídka pánských prstenů není tak rozmanitá, jako nabídka dámských prstenů, ale s výběrem problém mít určitě nebudete. Většinou jde o výrazné modely ve stylu pečetního prstenu, případně v kombinaci zlata s černými zirkony, černou glazurou nebo onyxem. Pro náročnější muže doporučujeme sáhnout po pánském prstenu s diamanty v bílém nebo žlutém zlatě.

Pánské prsteny, přestože nepatří mezi nejprodávanější a nejoblíbenější šperky, bychom určitě nezatracovali. Právě naopak. Věříme, že jejich kouzlo bude objevovat stále více moderních mužů.

 

pansky-prsten

Snubní prsten s diamantem? Proč ne?

 

Samostatnou kapitolou jsou snubní prsteny. Zejména v začátcích manželství je muži nosí téměř stále, podobně jako ženy, přestože předtím prsten na svojí ruce nikdy neměli. Snubní prsten je projevem lásky a symbolizuje, že jeho nositel či nositelka jsou zadaní. Z toho důvodu, milí muži, by se jejich nošení mělo stát i pro vás celkem přirozeným. Vězte, že je to gesto, že to s vaší drahou polovičkou myslíte skutečně vážně až do konce vašich životů... A vy, milé dámy, na druhé straně pochopte, že v některých situacích může být pro vašeho milého nošení prstenu skutečně nepraktické. Buďte proto tolerantní a pokuste se ho pochopit. Při manuální práci nebo sportu není špatné, když si váš partner prsten sundá.

Na to, že budete nosit snubní prsteny oba dva, je dobré myslet již při jejich výběru. Navštivte zlatnictví společně a vyberte prsteny, které sedí a líbí se vám oběma. Nebuďte překvapení, pokud snubní prsteny pro muže nebudou identické s těmi dámskými. Výrobcové myslí právě na to, že muži upřednostňují spíše jednoduché, praktické snubní prsteny. Proto se může stát, že v dámské části setu snubních prstenů bude prsten s diamantem a v té pánské jen čistý, bez kamínku, ale identického nebo podobného tvaru jako ten dámský.

 

Briliantový prsten jako ideální zásnubní prsten

 

Šetřil jste na to, abyste svou drahou požádal o ruku tím nejkrásnějším možným způsobem a věnoval jí prstýnek, který bude stát skutečně za to? Není snad vhodnější příležitost, kdy koupit briliantový prsten, než zásnuby. Briliantové prsteny patří mezi nejdražší a můžeme je označit za absolutní špičku mezi prsteny. Každá žena by chtěla mít ve svojí šperkovnici alespoň jeden šperk s nejdražším drahokamem – pravým diamantem. Právě zásnubní prsteny patří mezi nejprodávanější druhy, do kterých se vkládají brilianty. Zásnuby však nejsou jedinou příležitostí, kdy se briliantové prsteny darují. Jsou skvělým dárkem při jakékoliv příležitosti. Kulaté narozeniny, speciální výročí, povýšení v práci nebo pozvání na honosný galavečer jsou pro darování prstenu s diamantem skutečně jako stvořené.

 

 

diamantovy-zasnubny-prsten

 


26.07.2019


Další články