Proč si vybrat safírové ochranné sklíčko na hodinky?Proč si vybrat safírové ochranné sklíčko na hodinky?

Kvalitní sklíčko hodinek je jedním z klíčových faktorů pro trvalé zachování jejich hodnoty. Víte, jaké musí mít parametry, aby vaše hodinky sloužily i několika generacím?


Kapka vody na ochranném skle hodinek

Při výběru hodinek se orientujeme vzhledem, značkou, funkcemi, či cenou, ale asi nám nepřijde na mysl, jaké sklíčko překrývá ciferník. Přitom z hlediska kvality to může být velmi důležité, vždyť kdo by chtěl hodinky, kterým po čase nebude vidět na ciferník, protože sklíčko je celé poškrábané. Podívejme se proto na naše budoucí hodinky i z tohoto pohledu. 

Existují tři obecné typy hodinového skla:

  • akrylové sklíčko,
  • minerální sklíčko,
  • safírové sklíčko.

Každé z nich má mírně odlišné vlastnosti, díky čemuž jsou vhodné pro konkrétní situace a funkce.

Zlaté dámské hodinky


Akrylové sklíčko 

Akrylové sklíčko, někdy známé pod názvy „Hesalite“, „Perspex“ nebo „Plexiglass“, je v podstatě specializovanou formou plastu (polymetylmetakrylátu), který je tvarován tak, aby se hodil na ciferník hodinek.

Vzhledem k nízkým maloobchodním nákladům často najdete ploché kusy akrylového sklíčka namontované na extrémně levných hodinkách. Tento typ skla se často používá i na hodinkách inspirovaných retro stylem, protože se s ním dá bez námahy manipulovat, což umožňuje hodinářům velmi snadno vytvářet klenuté sklo, vytvářející hezké zkreslení při pohledu z úhlu. Celkově někteří lidé preferují vzhled akrylu, zatímco jiní si myslí, že vypadá levně.

I když je akrylové sklo velmi dostupné, díky své měkkosti je velmi náchylné na škrábance, díky své flexibilitě je však až překvapivě odolné vůči nárazům. Výše uvedené výrazy jsou určitými variantami akrylového skla s okrajově odlišnými vlastnostmi, ale velmi podobným výkonem.

 

Klady:

  Odolné proti nárazu.
  Lehké škrábance se dají odstranit leštěním.
  Nízké náklady.

Zápory:

  Velmi snadno se poškrábe.
  Vícenásobné škrábance mohou zhoršit viditelnost číselníku.
  Někteří je považují za „laciné“.

 

 

Nejvíce se používá na levnějších hodinkách, retro hodinkách, ale i praktických potápěčských hodinkách. 


Minerální sklíčko 

Minerální krystal, někdy známý také pod názvem „Hardlex“, je vzhledem ke své nízké ceně oblíbenou volbou pro mnoho značek hodinek základní třídy. Minerální sklo je vyrobeno z oxidu křemičitého a poskytuje lepší ochranu proti poškrábání než akrylové. Je téměř totožné s běžným sklem a má i podobné vlastnosti. Minerální sklíčka se často nacházejí v značkách „módních hodinek“, protože jejich výroba je levná a poskytuje určitou odolnost proti poškrábání.

 

Klady:

  Odolnější vůči poškrábání než akryl.
  Méně reflexní než safír.
  Poměrně odolné vůči nárazům.

Zápory:

  Mnohem méně odolné vůči poškrábání než safír.
  Při nárazu se může rozprsknout.
  Pokud je poškozené (tj. prasklé, silně poškrábané nebo odštípnuté), opravy zpravidla nejsou možné, je třeba jej vyměnit.

 

 

Nejlepší využití nachází na hodinkách nižší třídy na každodenní nošení, kdy je safír mimo rozpočet. 


Safírové sklíčko 

Obvykle nejpreferovanější volbou pro hodinky vyšší třídy je safírové sklíčko. Je to optimální materiál, pokud jde o sklo hodinek především proto, že je to nejtvrdší dostupný krystal.

Většina safírového skla, které se nachází v náramkových hodinkách, je ve skutečnosti syntetickým (umělým) safírem. Stejně jako akryl, ani toto není technicky „sklo“, ale spíše krystalizovaný oxid hlinitý, obvykle vyrobený v laboratoři. Tento průhledný materiál má tvrdost srovnatelnou s přírodními safírovými drahokamy, odtud je tedy i jeho název. Na rozdíl od přírodního safíru však nemá žádné zabarvení.

 

Klady:

  Bezkonkurenční odolnost proti poškrábání.
  Atraktivní vzhled a barva.
  Vysoká vizuální čistota.

Zápory:

  Vyšší náklady.
  Náchylné na rozbití při silných nárazech.
  Pokud je poškozené nebo rozbité, opravy zpravidla nejsou možné a je třeba vyměnit sklíčko.

 

 

Nejpoužívanější je u prémiových hodinek, kde jsou škrábance nežádoucí. 

 

 

Co je safírové sklíčko?

Safíry jsou nejznámější jako vzácné modré drahokamy, které vznikají přirozeně. Ale stejně jako diamanty, i safíry mohou být vyrobeny synteticky – ve skutečnosti byly první syntetické safíry vyrobeny již v roce 1902. Proces, kterým se vyrábí syntetický safír, je dnes v podstatě stejný, jako byl před sto lety. Přírodní sloučenina oxidu hlinitého se rozemele na prášek a pak se zahřeje na nejméně 2 200 ° C.

Jedny pánské a dvě dámské hodinky

Další tepelné zpracování odstraní vnitřní napětí a provádí se před dalším zpracováním materiálu na tenké listy. Výsledkem je průhledný materiál, který je mnohem odolnější než standardní sklo. Přitom syntetický safír má stejné fyzikální vlastnosti jako přirozeně se vyskytující safír, což znamená, že na Mohsově stupnici, kterou se měří tvrdost materiálů, je na stupni 9, tedy po diamantu nejtvrdší (patří do skupiny korundů). To znamená, že sklíčko vyrobené ze syntetického safíru, může poškrábat pouze tvrdší materiál – diamant nebo karbid křemíku. Tedy ideální materiál pro sklíčko na hodinkách.

Safírové sklíčko ale díky vyššímu indexu lomu více odráží světlo než sklíčka minerální (1,8 oproti 1,47). Působí to sice efektně, ale může to překážet při pohledu na ciferník. Proto se na něj obvykle nanáší jedna nebo více vrstev antireflexního povlaku, který omezí tento odraz na velmi nízkou úroveň. Pokud se nanášejí na horní část, může se po čase stát, že se na sklíčku objeví čáry a fleky. Jde ale o poškrábání, případně „zestárnutí“ antireflexního povlaku, který se po čase opotřebí. Povlak na vnitřní straně sklíčka poskytuje dobrý výkon a současně se tomuto problému vyhýbá.

Odolnost vůči tepelnému šoku je další výhodou safírového skla. Safír má totiž extrémně vysokou teplotu tání, a to až 2 030 stupňů Celsia. Safír je však zároveň i poměrně křehký, a ne nejlépe se vyrovnává s vysokým tlakem, který na něj působí řekněme při akčním střetu s jiným tvrdým materiálem.

 

Protože minerální i safírová sklíčka jsou extrémně tvrdá a mají malý nebo žádný „ohyb“, je namístě otázka, zda mohou být hodinky s takovým překrytím ciferníku vodotěsné. Řeší se to tak, že takové sklíčko, vložené do tvrdého, ocelového nebo titanového pouzdra na hodinky, má obvykle nylonové těsnění, které zajistí vodotěsnost. Tato těsnění jsou plochá, ve tvaru „I“ nebo ve tvaru „L“. Sklíčko se do pouzdra vtlačí pomocí nástroje, čímž se vytvoří spolehlivé těsnění. Tato těsnění však mohou časem křehnout a lámat se, proto je vhodné je měnit každých několik let.

 

Jak rozeznáte, zda na vašich hodinkách máte safírové, nebo jiné sklíčko?

Existuje na to několik způsobů. Už při prvním pohledu by na safírovém sklíčku neměly být žádné škrábance. U nových hodinek to však platí i pro jiné typy sklíček, proto nejjednodušší je test teploty. Safírové sklíčko oproti minerálním je na dotyk chladnější. Ještě výraznější rozdíl je mezi safírovým a akrylovým sklíčkem. Pokud máte možnost prohlédnout si samostatné sklíčko, pak vás může vést jeho barva. Zatímco minerální je namodralé, safírové by mělo mít slabý narůžovělý nebo mléčný odstín. Stejně úspěšně se dá použít i test vodou – kapka na safírovém sklíčku zůstane celistvá, na minerálním se rozteče. Nejspolehlivější a nejjistější je dát si udělat test tvrdosti speciálním, k tomu určeným, přístrojem. Ale pozor! Pokoušet se poškrábat sklo tvrdým předmětem je pouze na vlastní zodpovědnost.

 

Malá kapka vody na ochranném sklíčku hodinek

 

Safírové sklo pro spotřební elektroniku

Výhody safírového skla z něj dělají materiál vhodný i pro obrazovky spotřebních elektronických zařízení. Spotřebitelé hledají zařízení, které vydrží každodenní používání bez újmy na kvalitě displeje.

Vzhledem k výše uvedeným nevýhodám by však bylo nepraktické vybavovat smartphony nebo tablety tímto materiálem. Tato zařízení mají kratší životnost než ostatní produkty a použití obrazovek ze safírového skla by rozhodně zvýšilo jejich cenu kvůli vyšším výrobním nákladům. Stálo by to však alespoň teoreticky za to? Odpověď závisí na preferencích spotřebitelů. Je možné, že by si výrobci mohli tento materiál vybrat pro své exkluzivní luxusní smartphony.

Proto není překvapivé, že materiály ze safírového skla jsou dnes oblíbené zejména ve výrobcích s delší životností, mezi které patří čočky nebo sklíčka hodinek, neprůstřelná skla a obrazovky nebo průzory ve vojenských oblecích na ochranu těla.

Za zmínku však stojí i to, že tento materiál byl použit ve více částech spotřební elektroniky a příslušenství. K dispozici jsou chrániče obrazovky pro smartphony a tablety vyrobené ze syntetického safíru. Z tohoto materiálu jsou vyrobeny i čočky na některých fotoaparátech novějších generací smartphonů.

 

 


26.10.2021


Další články