Poznáte na první pohled rozdíly mezi zlatem a pozlacenými šperky?Poznáte na první pohled rozdíly mezi zlatem a pozlacenými šperky?

Všechno o tom, jak rozeznáte zlato, na co si dát pozor při jeho koupi, ale i o tom, v čem spočívají výhody jeho méně hodnotných alternativ.

Kdo by netoužil po zlatém šperku hluboké, syté barvy a silného lesku? Aby byl nejen permanentní ozdobou, ale i zárukou hodnoty, kterou je možné přenést z generace na generaci. No, jak asi tušíte, ne všechny zlaté šperky jsou si rovny kvalitou materiálu, a známé rčení „není všechno zlato, co se třpytí“ platí někdy i doslovně.

Pro lepší orientaci v různých druzích zlata používaných v klenotnictví vám pomůžeme seznámit se s rozdíly v jejich struktuře a s ní spojeným označováním. 


Pozlacené a zlaté kruhové náušnice s přívěsky


Pozlacený náhrdelník s kamínky a zlatý náhrdelník

 

Porovnání:

Horní náhrdelníks kamínky je pozlacený a spodní náhrdelník je zlatý.

 

 

Zlato jako slitina

Zlato má ve své čiré formě žluto-oranžovou barvu a jasný lesk. Zároveň je i relativně měkké (lehce se poškrábe) a dobře tvarovatelné. Pokud by se zlato v takovéto formě používalo na výrobu šperků, mohlo by dojít k jejich poškození, případně uvolnění vsazených drahých kamenů.

Proto se pro zlepšení fyzikálních vlastností šperkařské zlato slévá s jinými kovy, hlavně se stříbrem, mědí a cínem. Vznikají tak slitiny s různým poměrem zastoupení zlata, od kterého se potom odvíjí kvalita i cena šperku. 

Zaužívanými systémy označování ryzosti zlata jsou karátový (jednotkou je 1 karát) a numerický (vyjádření v tisícinách hmotnosti). (Pozn.: velmi podobně znějící termín „carat“ se v klenotnictví používá k označení jednotky hmotnosti diamantů. U zlata výraz karát začíná vždy písmenem „k“.)

Pozlacené kruhové náušnice s přívěskem plného kruhu

Zlato vo svojej najčistejšej podobe má 24 karátov. Ak sa vám náhodou bude niekto niekedy snažiť predať zlato s viac ako 24 karátmi, majte sa na pozore – naisto je to podvod. U zliatin s nižším obsahom zlata vyjadruje karátové číslo pomer rýdzeho zlata voči ostatným kovom. Napríklad 14 karátová zliatina obsahuje 14 dielov zlata a 10 dielov iného kovu. Bežne sa stretnete s nasledovným označením:

24K - 14 karátů obsahuje 99,9 % čistého zlata
24K zlato je čisté zlato. Jako takové je nádherné už na pohled, ale i relativně vzácné. Jelikož je velmi měkké a poddajné, tento typ zlata se k výrobě šperků nepoužívá.
 

18K - 18 karátů obsahuje 75 % čistého zlata
Slitina s tříčtvrtinovým podílem čistého zlata (18 z pomyslných 24 identických částí slitiny tvoří ryzí zlato) je nejlepší alternativou s ohledem na praktickou i estetickou stránku. Používá se na prsteny, hodinky i jiné šperky nositelné v přímém styku s pokožkou. Riziko podráždění je minimální, ale může se objevit například při alergii na nikl.
18K zlato vypadá fantasticky, a to hlavně díky klasickému žlutému vzhledu, který si většina lidí spojuje se zlatými šperky. Šperky z něj patří také k nejdražším. Jeho povrch se snáze poškrábe.


14K - 14 karátů obsahuje 58,3 % čistého zlata
Z podílů 58,3 % zlata a 41,7 % zbývajících kovů slitiny (14 z 24 částí tvoří zlato) vychází skvělá kombinace čistoty, odolnosti i poměru kvality a ceny. 14K zlato je nejoblíbenějším materiálem na prsteny a odhaduje se, že je z něj vyrobeno až 90 % všech zásnubních a snubních prstenů. Má klasický zlatý vzhled a sytou barvu, jejíž hloubka není tak silná jako u 18K, ale to nemusí být nutně považováno za nevýhodu, zvláště pokud vašemu vkusu vyhovují jemnější odstíny zlatožluté.
Hlavními výhodami 14K zlata jsou jeho odolnost a cenová dostupnost. Šperky z něj jsou ideální pro frekventované každodenní nošení a stojí podstatně méně než 18K varianty.
Jelikož však obsahuje vyšší poměr jiných kovů, může občas způsobit svědění, obzvlášť při alergiích na měď, stříbro, nikl, zinek nebo železo.

 

12K - 12 karátů obsahuje 50 % čistého zlata

 

10K – 10 karátů obsahuje 41,7% čistého zlata
Poměr opačný, než u 14K zlata zvýrazňuje výhody i nevýhody méně koncentrované zlaté slitiny. 10K zlato je odolnější, levnější a má bledší barvu. Jeho bledá barva je něco, co se vám buď líbí, nebo ne – přináší estetickou kvalitu vizuální jemnosti, ale nebude vyhovovat těm, kdo upřednostňují bohatý zlatý tón šperků. Používá se v náušnicích a cenově dostupných špercích, není moc oblíbeným kovem pro zásnubní prsteny a designově delikátněji zpracované šperky.
Velkou výhodou 10K zlata je také jeho odolnost. Je poměrně obtížné ho poškrábat, odřít nebo ohnout. Na druhé straně s daným poměrem se při této slitině zvyšují i rizika podráždění pokožky kovy jako měď, stříbro, nikl, zinek nebo železo.


9K
– 9 karátov obsahuje 37,5% čistého zlata
9K zlato je slitinou zlata a jiných kovů, obvykle mědi, stříbra či zinku, a dobrou volbou pro ty, kteří hledají cenově nejdostupnější alternativu nebo šperky pro opravdu každodenní nošení. Kov této slitiny je pevný a odolný, takže spolehlivě vzdoruje běžnému opotřebení. Je také nepravděpodobné, že by se zakalil nebo změnil barvu.
9K zlato je také vhodné při alergii na nikl. Nikl se často používá jako příměs ve slitinách zlata, neboť výslednému kovu dodává žlutou barvu. Vyvolává však i alergie, ale jelikož 9K slitina ho zpravidla neobsahuje, může to být právě tento fakt, co bude hrát v její prospěch při výběru šperku (přesné složení se může lišit v závislosti na klenotníkovi, vždy se raději informujte předem).

 

 Karáty  Podíl jednotek zlata  Čistota  Jemnost v tisícinách hmotnostní jednotky
 24K  24/24 99.9 %   999
 22K  22/24  91.7 %  916/917
 18K  18/24  75.0 %  750
 14K  14/24  58.3 %  583/585
 12K  12/24  50.0 %  500
10K 10/24 41.7 % 416/417
9K 9/24 37.5 % 375

Pozlacené kruhové náušnice s přívěskem ve tvaru srdíčka

Obdobně vyjadřuje poměr zlata ve slitině i numerický systém - číslo je zlomkem tisícin hmotnosti:

750 znamená, že například 750 gramů z 1 kg slitiny tvoří zlato, tedy 750/1000, tedy 75 %.

Označení 18K a 750 tak indikují stejný poměr zlata.

Kromě těchto moderních označení se můžete u starožitných šperků setkat i s obrázkovým puncováním. Obrázek, například zvíře, představuje vždy konkrétní stupeň ryzosti. Pro detailní interpretaci se vždy raději poraďte s odborníkem.

Šperky ze slitin, zejména ty s vyšším obsahem zlata, si při správné péči trvale zachovávají svoji kvalitu a hodnotu. Jsou proto nejlepší volbou také jako investice.

Zlaté kruhové náušnice se srdíčkovým přívěskem s barevnými kamínky


Způsoby testování

Důležitou informací je nejen to, co vidíte vyražené na šperku, ale i to, kdo byl původcem puncování. Jinými slovy, údaje o ryzosti jsou důvěryhodné jen natolik, jako ten, kdo je do zlata vyrazil. Pokud máte v tomto ohledu pochybnosti, nejlépe uděláte, když šperk podrobíte testu. Ideální pro tento účel je testovací přístroj nebo kyselina.

Testovací přístroj, XRF spektrometr kovových slitin, poskytuje poměrně přesné výsledky bez rizika poškození šperku. Nejcitlivější přístroje najdete u specialistů.

Spolehlivá metoda je i za pomoci kyseliny dusičné. No, vyžaduje, aby byl samotný šperk vystaven chemickému testu. Riziko představuje i manipulace s kyselinou, proto je tento test také lepší přenechat odborníkům.

Jednodušší, mechanické a vizuální testy, kterými můžete zlato podrobit i sami doma, jsou například:

- sledování styčných ploch, zda se neztrácí barva,

 - zkouška magnetem, zlato není magnetický kov (takovýto test však není velmi spolehlivý),

- určení hustoty pomocí vodního výtlaku, vyžaduje ponoření šperku do úzké laboratorní odměrky a následný přepočet,

- vizuální zkouška pohledem na stopu, kterou šperk zanechal na porcelánovém talíři

Pozlacené a zlaté kruhové náušnice s přívěsky

 

Porovnání:

Na fotce jsou na levé straně dva páry pozlacených kruhových náušnic s přívěsky a na pravé straně jsou zlaté kruhové náušnice se srdíčkovým přívěskem s barevnými kamínky.

 


Kategorie šperkařského zlata

Slitinové „pravé“ zlato

Šperky ze zlatých slitin, hovorově označovaných také jako „pravé zlato“, jsou nejcennějšími, jaké si můžete koupit. Jejich označením bývá číslo, za kterým následuje zkratka pro karáty „k“ nebo „ct“ (např. 9k zlato, 12ct a podobně). Spolu vyjadřují informaci o ryzosti zlatého kovu.

Čím vyšší je podíl čistého zlata k ostatním kovům slitiny, tím vyšší je i počet karátů a tím vyšší je i hodnota kovu, popřípadě šperku. Nejpopulárnější druhy slitinového zlata používaného pro šperky jsou 9k, 14k a 18k.

Zlato si dlouhodobě zachovává hodnotu a při správné péči i velmi dlouho vydrží. Neopotřebuje se ani neznehodnotí a dá se snadno roztavit a znovu použít k vytvoření nového šperku.

Zlatý náhrdelník

Výhody: zlato v pravém slova smyslu, originál, který se ostatní druhy snaží napodobit, trvanlivost, neztrácí barvu, ani lesk, více karátů znamená hlubší barvu.

Nevýhody: vyšší cena, při špatné údržbě se mohou objevit skvrny, čisté 24k zlato není prakticky použitelné, více karátů znamená slabší odolnost kovu.

Péče: „Pravé“ zlato nevyžaduje velkou speciální péči. Můžete jej čistit teplou mýdlovou vodou a měkkým hadříkem. Vyhněte se používání agresivních chemikálií nebo drsných materiálů, protože mohou zlato poškodit. K leštění zlata použijte měkký hadřík, který nepouští vlákna. Jemně krouživými pohyby otřete vícekrát po sobě hadřík o zlato. Můžete také použít komerčně dostupný roztok na čištění šperků. Nejlepších výsledků dosáhnete podle pokynů na obalu..


Plněné zlato

Levnější alternativou zlatých slitin je moderní technologií vyráběné plněné zlato. Základ tvoří nějaký jiný kov, který je působením vysokého tlaku obalený jedním, nebo více plátky zlata (obvykle 12K, 14K nebo 18K). Vznikne tak vnější vrstva určité tloušťky (minimálně ale aspoň 5%), která šperku dodává estetické kvality i fyzikální vlastnosti zlata i přesto, že většinu objemu tvoří jiný kov. Zlato je tak jakoby zevnitř vyplněné, proto název „plněné“.

Označení plněného zlata obvykle poskytuje dvě informace - o ryzosti a váze vnější vrstvy zlata:

1/20 12K G.F. - toto označení znamená, že vnější vrstva zlata tvoří 1/20-inu váhy šperkua zlato je 12 karátové. Písmena „G.F.“ jsou z anglického „Gold Filled“. Podobné označení se mohou mírně lišit:

20/12 – zkrácené označení plněného zlata stejné kvality jako vyšší, jen zhuštěné do kratšího výrazu. Používá se při zredukované ploše kovu šperku způsobené designem

1/20 12K Gold Filled – plný výraz, opět označující identický poměr, jen tentokrát v plně rozvité formě

1/20 12K Shell – „shell“ – výraz „shell“ označuje vnější schránku ze zlata. Jedná se o méně běžné označení plněného zlata, obvykle se objevující na historických špercích

1/20 12K G.F. Sterling Silver – indikuje, že vnitřní kov („výplň“) je kvalitní stříbro. „Sterling“ je vysoce kvalitní slitina stříbra obsahující 92,5 % hmotnosti stříbra a 7,5 % hmotnosti jiných kovů, obvykle měd.

Guaranteed 10 Years / Warranted 10 Years zejména na hodinkách, garance trvanlivosti zlaté vrstvy od výrobce. Jde o něco jako záruku, že se zlato z povrchu šperku nesedře během období udaného v označení. Nejčastěji se vyskytuje na starších kapesních hodinkách.
 

Šperky z plněného zlata vydrží při běžném používání řádově desítky roků. Jelikož vnější vrstva se ztrácí jen velmi pomalu, jsou takovéto šperky vhodné i pro lidi s citlivou pokožkou

Postupem času se však nakonec zlatá vrstva těchto šperků opotřebuje a odkryje základní kov pod ní. Oprava a obnova zlaté barvy na zlatých špercích je náročná, neboť nová vrstva zlata se přidává odlišným technologickým postupem než při původní výrobě.

Výhody: zlato je mechanicky spojeno s nosným kovem (nejen naneseno), může vydržet stejně dlouho jako zlatá slitina, ale je levnější.

Nevýhody: není běžné, ani vždy dostupné, také je dražší než Vermeil.

Péče: Ani šperky z plněného zlata nevystavujte agresivním chemikáliím, slané vodě nebo ultrazvukovým čističům. Při čištění doma použijte pouze jemný roztok mýdla a teplé vody. Šperky jemně omyjte měkkou houbou, poté je opláchněte a osušte měkkým hadříkem. K leštění můžete použít přípravky dostupné v obchodní síti.


Vermeil zlato

„Vermeil” je výraz pro pozlacené stříbro, splňující určité podmínky. Stříbro musí být vysoké kvality (slitina zvaná „Sterling“ obsahující 92,5 % stříbra), na něj nanesená vrstva zlata musí být silná minimálně 0,0025 milimetru (2,5 jednotek micron) a musí mít ryzost aspoň 10 karátů.

Vermeil se stal populární volbou hlavně proto, že šperky i po zmiznutí pozlacené vrstvy zůstávají v autentické kvalitě vzácného kovu. Jsou ideální pro každého, kdo si chce vytvořit hodnotnou kolekci při omezeném rozpočtu.

Vermeil se obecně považuje za vyšší kategorii v porovnání s pozlacenými šperky, neboť ty mohou mít jako základ i měď nebo mosaz a minimální tloušťka zlaté vrstvy u nich není regulována.

Hlavním faktorem při rozhodování mezi Vermeil a plněným zlatem je tolerance změny barvy – v případě, že vám poměrně rychlá „přeměna“ zlata na stříbro nepřekáží, Vermeil může být dobrou volbou. Pokud preferujete, aby si vaše šperky zachovaly zlatý lesk déle, zvolte raději plněné zlato. Vždy se informujte o tloušťce pozlacení (Vermeil), počtu karátů (plněné zlato) a typu základního kovu. No a samozřejmě, nejtrvalejší jsou zlaté slitiny.

Výhody: kvalitnější než obyčejné pozlacení, nosný kov je stříbro – hodnotné samo o sobě, vrstva naneseného zlata je relativně silná a má zaručenou ryzost.

Nevýhody: dražší než pozlacení, riziko oxidace při nedostatečné péči, může zanechat stopy na pokožce.

Péče: Tento druh zlata je velmi jemný a může se lehce poškrábat nebo zašpinit. Je proto důležité se o něj starat tak, že jej budete držet mimo dosah agresivních chemikálií a čisticích prostředků a když jej nepoužíváte, uložíte jej do měkkého, suchého hadříku. Šperky z vermeilového zlata skladujte na chladném a suchém místě mimo dosah slunečního záření a vysokých teplot. Když je nenosíte, uschovejte je ve šperkovnici nebo sáčku.


Pozlacený kov

Pozlacování se neřídí žádnou regulací. Vrstva povrchové vrstvy zlata bývá zpravidla velmi tenká a s nízkým stupněm ryzosti. Na základním kovu (opět, různé kvality) se udrží jen rok-dva, někdy i méně. Může se stát, že při delším nošení zabarví oblečení, anebo způsobí podráždění pokožky.

Pozlacení může být označené například jako:

14KGP – 14 karátové pozlacení („GP“ – Gold Plated). Toto označení znamená pozlacení 14K zlatem.

14K GEP („GEP“ – Gold Electroplated) - Galvanické pokovování je proces potáhnutí jednoho kovu nebo kovového předmětu velmi tenkou vrstvou jiného kovu, v tomto případě zlata, obvykle aplikací stejnosměrného elektrického proudu.

14K HGE – 14 karátové pozlacení elektrolýzou („HGE“ – Heavy Gold Electroplate). Galvanické pokovování o dané minimální tloušťce zlatem s ryzostí nejméně 10.

Gold Clad / Karat Clad - Nosný kov potřený povlakem zlata s tak nepatrnou koncentrací, že prakticky nepřidává šperku hodnotu.

Gold Wash - Šperkařský termín, typicky jde o vintage stříbro, s extrémně tenkou vrstvou zlata, nanášenou obvykle buď ponořením nebo leštěním/vtíráním. Konečná tloušťka zlata po aplikaci bývá menší než 0,175 mikronu.

Bonded Gold - staré označení pro pozlacení, typicky používané ve Velké Británii. Od roku 1973 se již podle zákona nesmí používat.

10 Microns údaj o tloušťce pozlacení, 1 micron = 0,001 mm

Ani pozlacené šperky nemusí být nevyhnutelně nehodné vašeho zájmu. Pokud je šperk designově zajímavý, může být skvělým jednorázovým doplňkem, anebo sběratelským kouskem

Pozlacené šperky, ať už jejich základ tvoří stříbro (Vermeil) nebo jiný kov, jsou nejlevnější a nejnižší kvality. Jejich nízká životnost při pravidelném nošení má za následek, že aby si zachovaly svůj zlatý vzhled, budou vyžadovat pravidelné pozlacování nanovo. Obvykle se nosí jako bižuterie, neboť jako nové na první pohled vypadají velmi podobně šperkům z „pravého“ zlata. Jejich hodnota však není příliš vysoká. 

Na rozdíl od „pravého“ zlata, pozlacené šperky nejsou ani zcela voděodolné. Aby rychle nevybledly, neměli byste je nosit do sprchy ani do bazénu. Také je lepší nenosit je během spánku, neboť třením o pokožku se mohou ještě více opotřebovat.

Výhody: nejlevnější možnost s efektem zlatého lesku, čím kvalitnější a silnější pozlacení, tím déle šperk vydrží.

Nevýhody: ve většině případů nízká kvalita i životnost, vysoké riziko oxidace a rychlé degradace, může zanechat stopy na pokožce.

Péče: Jako součást péče o pozlacené šperky je důležité vyhýbat se kontaktu s chemikáliemi, parfémy a pleťovými přípravky. Čistěte jen velmi jemně suchým měkkým hadříkem. Nepoužívejte chemikálie, drsné materiály ani vodu nebo čisticí prostředky.

Pozlacený náhrdelník s kamínky

 

   Zlato  Plněné zlato  Vermeil Pozlacení
 Trvanlivost          
 Mizení barvy            
 Voděodolnost            
 Snadno opravitelné        Vyžaduje pozlacení nanovo  Vyžaduje pozlacení nanovo
 Snadno leštitelné            
Znovupoužitelné/recyklovatelné   Pouze při komerčně výhodném množství    
Odolnost vůči poskvrnění        
Odstranitelnost skvrn        
Nižší cena Záleží na karátech      

16.01.2023


Další články