Ochranné a stylové šňůrkové náramkyOchranné a stylové šňůrkové náramky

V současnosti jsou ve velké oblibě náramky z červených šňůrek. Důvodem je, kromě atraktivního designu, i určitý psychologický komfort, který jejich nošení přináší. Ten vychází ze staré spirituální tradice. Přečtěte si více o ní i o stylových šňůrkových náramcích.


Kolekce červených a černých šňůrkových náramků s přívěsky

Začátkem nového tisíciletí nebylo ničím neobvyklým zahlédnout na obnažených zápěstích světových celebrit, jako zpěvačka Madonna, či herec Leonardo DiCaprio, omotaný náramek sestávající převážně z výrazně červené šňůrky. Pochopitelně, nevyhnuli se otázkám o účelu těchto, již na první pohled nejen dekoračních, módních doplňků. Jejich odpovědi obyčejně zahrnovaly zmínku o psychologických benefitech, víře ve spirituální ochranu, či vyznávání učení Kabaly.

Trend přelomu tisíciletí přetrvává dodnes a spolu s ním i důvody, pro které lidé sahají po náramcích z červené šňůrky.

Co přesně vyjadřují a kde mají původ?

Červená nit není ve světovém historickém měřítku ničím obzvláště unikátním. Sloužila jako symbol přitažlivé síly protkávající životy dvou lidí, jejichž osudem je společný sňatek (starověká Čína), i naznačení cesty k vykoupení (tradiční křesťanství), jako doklad složení mnišského slibu (buddhismus), a také jako nositelka informace o rodinném stavu (v hinduismu na levé ruce vdaných žen a na pravici těch svobodných).

Vlněná červená šňůrka je také jedním z nejznámějších znaků spirituálního myšlenkového směru zvaného Kabala. Je to forma mystického judaismu, specifická esoterická disciplína a metoda výkladu Písma svatého.

Červená šňůrka na levém zápěstí plní tradičně v Kabale ochrannou funkci před jakýmsi mentálním útokem prostřednictvím ošklivého pohledu. Toho se vám může dostat od někoho, kdo vás nenávidí nebo vám závidí. Podle židovské tradice může taková forma mentální intervence člověku dokonce zabránit v tom, aby naplno rozvinul svůj životní potenciál. Nelze se proto divit, že lidé hledali všechny možné způsoby, jak se takovému ataku vyhnout.

Proč právě červená šňůrka?
Legenda říká, že dlouhá červená šňůrka byla omotaná kolem hrobu biblické Rachel, jedné z nejvýznamnějších postav Starého zákona. Červená šňůrka, kromě toho, že svou výraznou barvou přitahuje možná jinak nebezpečný pohled, je připomínkou, aby její nositel zůstal ve spojení s tím, co je v životě dobré a pozitivní – bůh, rodina, přátelé a komunita.

Tyto hodnoty lze považovat za univerzální, přesahující hranice jednotlivých náboženství, a s tím zřejmě souvisí i vysoká obliba červených náramků všude ve světě.


Styly šňůrkových náramků 

Silná symbolika červených náramků je předurčuje, aby se staly dárkem, kterým můžete obdarovat své blízké. O to více, že jejich provedení není v žádném případě omezeno jen na materiál vlněné šňůrky. Do tohoto druhu náramku lze elegantně zakomponovat například prvek z drahého kovu osobního významu, ještě více umocňující pouto mezi dárcem a obdarovaným.

Ideálními symboly vpletenými do náramku jsou křížek, srdce, anděl, strom života nebo znak nekonečna („ležatá osmička“). Oblíbenou ozdobou jsou také korálky různých barev a materiálů.

Červený šňůrkový náramek se zlatým křížkem

 


Přívěsek ve tvaru kříže nejčastěji nosí křesťané. Znázorňuje ukřižování Ježíše Krista a vyjadřuje víru, naději a lásku.
 

Červený šňůrkový náramek se zlatým přívěskem ve tvaru srdce

 


Tvar srdce je symbolem lásky a náklonnosti. Daruje se na znak lásky nebo přátelství. Nosí se také jako vzpomínka na blízkého člověka, který zemřel.
 

Červený šňůrkový náramek se zlatým přívěskem anděla

 


Anděl je oblíbenou volbou pro ty, kdo chtějí vyjádřit svou víru nebo spiritualitu. Představuje anděla strážného, ​​který poskytuje ochranu a vedení správnou cestou.
 

Černý šňůrkový náramek s kulatým zlatým přívěskem a symbolem stromu života

 


Strom života znázorňuje znovuzrození, růst, plodnost, nové začátky a neustálou změnu.
 

Černý šňůrkový náramek s přívěskem nekonečna

 


Znak nekonečna je matematický symbol, který reprezentuje obtížněji představitelný koncept nekonečna. Často se používá ve fyzice a matematice k vyjádření nekonečného množství možností, které existují ve vesmíru. Znak nekonečna je také oblíbeným symbolem v populární kultuře, kde se často používá ke znázornění věčné lásky nebo nikdy nekončícího koloběhu života.
 

Pevně ​​danou není ani červená barva šňůrky.
Pomocí různých barev lze vyjádřit různé pozitivní síly a emoce, například:

Modrá – naznačuje komunikaci a otevřenost.

Žlutá – osvobozuje od připoutanosti k materiálním věcem.

Oranžová – znamená stabilitu a pevné ukotvení v přítomném momentu.

Bílá – symbolizuje duchovní čistotu.

Zelená – evokuje rovnováhu a harmonii.

Černá – přináší probuzení moudrosti a osvícení mysli.


Jak nosit šňůrkové náramky

Podobně jako lze šňůrkový náramek přizpůsobit individualitě osobnosti, každý si může vytvořit i jedinečný rituál jeho nošení.

Začít můžete tím, že si sami pro sebe ujasníte, proč chcete náramek nosit. Je to kvůli ochraně? Lásce? K přilákání štěstí? Jak vzpomínku? Rezonuje u vás výjimečně některá ze zmíněných tradic? Je pro vás důležité, na které ruce budete náramek nosit?
Neodpovídejte ukvapeně, ale nechte opadnout informační šum, který se může objevit, a počkejte, až se vám vyčistí mysl. Otázku a odpověď můžete případně napsat na papír nebo do deníku. Pomoci může i meditace, či dechové cvičení ke zklidnění mysli a zvýšení soustředění.

Výsledkem vašeho hloubání bude koncentrovaný záměr – proč jste se rozhodli nosit právě tento druh náramku. Jako příklad: „Tento náramek mi pomáhá pamatovat na mé spojení s mými blízkými.“ Nebo: „Tento náramek mi přináší štěstí a lásku.”

Potom si náramek nasaďte (tradičně se nosí spíše na zápěstí levé ruky), čímž symbolicky potvrdíte jeho spirituální hodnotu. S pocitem náramku na ruce i doprovodným pohledem na něj by se vám měly spojovat příjemné pocity, které můžete nadále systematicky živit a posilovat. Postupně se tento posilující pocit dostaví pokaždé, když se na náramek během nošení podíváte, případně si na něj jen vzpomenete.

Nošení v souladu s některými tradicemi také znamená, že náramek se z ruky nesnímá, dokud sám od sebe neodpadne (a jeho vědomé přestřižení údajně přináší neštěstí). Šňůrkové náramky je proto možné, či dokonce jistým způsobem přirozené, nosit i během spánku či koupele.

Červené a černé šňůrkové náramky se zlatými přívěsky

Péče o textilní část náramku je poměrně jednoduchá – lze udržovat čistou občasným použitím tekutého mýdla. Přívěsky z drahých kovů je nejvhodnější čistit dle instrukcí výrobce nebo prodejce. 


07.02.2023


Další články