Numismatika – nejvzácnější minceNumismatika – nejvzácnější mince

Dolar za 10 milionů dolarů? Ano, i takovou hodnotu mohou mít některé ze vzácných mincí, které sbírají numismatici. Podívejme se spolu na ty nejhodnotnější.


20 a 10 centové euro mince

Existují různé druhy sběratelství, ale mezi ty nejznámější jednoznačně patří numismatika. Numismatika se zabývá sbíráním, ale také zkoumáním mincí a platidel.

První sběratele jsme mohli pravděpodobně najít už ve starověku. Podle některých zdrojů daroval císař Augustus sbírku různých starých mincí během oslav Saturnálie. Později, v raném středověku, vyšla také první kniha o mincích "De Asse et Paribus" a začíná se mluvit o prvních opravdových sběratelích. Mezi nejznámější průkopníky numismatiky patřil Francesco Petrarca, ale mince sbírali i mnozí evropští panovníci, šlechta, a dokonce i duchovenstvo, proto se této zálibě začalo říkat i hobby bohatých.

V dnešní době jsou sběratelů tisíce. Někteří sbírají mince pro potěšení, jiní to berou o něco vážněji a za některé kousky jsou ochotni zaplatit tisíce až miliony. Podívejte se s námi na některé z těch nejvzácnějších světových a československých mincí.

Mince uložené ve sběratelském albu


Světové mince

$1 Million Gold Canadian Maple Leaf

Začněme jednou z největších mincí vůbec. Mince Gold Maple Leaf, která byla vyražena kanadskou mincovnou v roce 2007, totiž váží úctyhodných 100 kg (3 215 trojských uncí) a je vyrobena z 99.999 % čistého zlata.

Jedná se o vůbec první minci v nominální hodnotě 1 milion na světě. Původně byla tato mince vyražena k propagaci nové řady medailonů o váze 1 trojské unce a 99.999 % čistotou zlata, které vyrazila kanadská mincovna.

V roce 2010 byla na aukci ve vídeňském aukčním domě Dorotheum vydražena za více než 4 miliony dolarů. V současnosti si tuto minci zakoupilo pouze 5 sběratelů.

1794 Flowing Hair Dollar

Tato mince, kterou prodala aukční společnost Stack's Bowers v lednu 2013 v New York Americana Sale, vytvořila v té době světový rekord v prodejní ceně jedné mince.

Numismatici se domnívají, že Flowing Hair Dollar byl první stříbrný dolar vydaný Federální vládou Spojených států amerických. Jelikož v té době byla ražba stříbrných dolarů celkem pomalá, těchto dolarů se vyrazilo jen 2 000 kusů, z čehož jen 1 758 bylo zařazeno do oběhu. Z tohoto počtu se později našlo pouze 10 exemplářů.

Kousek vydražený v roce 2013 byl v dokonalém stavu, téměř nedotčený, s dokonalými detaily, a i proto se jej podařilo vydražit za neuvěřitelných 10 milionů dolarů. Šlo o první minci, která překročila tuto hranici.

1933 Double Eagle

Jeden z nejlegendárnějších příběhů osudu mince se váže právě k Double Eagle z roku 1933. Právě v tomto roce se americký prezident F. D. Roosevelt, ve snaze zabránit finanční krizi, rozhodl stáhnout z oběhu všechny zlaté mince a nařídil jejich roztavení a uložení v pevnosti Fort. Nějakým způsobem tomuto osudu uniklo 13 zlatých mincí a staly se tak z nich jedny z nejvzácnějších mincí na světě. V roce 1944 ukradl jednu z mincí, která se vyhnula roztavení, vášnivý sběratel, egyptský král Farouk.

Ukradenou minci vystopovala americká tajná služba až v roce 1996, kdy se ji pokoušel prodat britský obchodník se zlatem. Nejdražší exemplář této mince byl prodán v roce 2002 v londýnské aukční síni Sotheby´s za neuvěřitelných 7,6 milionu dolarů.

Přední strana vzácné Double Eagle mince držená v bílých rukavičkách

1913 Liberty Head

Vůbec první mincí, jejíž cena prolomila hranici milionu dolarů, byl dnes vzácný niklák Liberty Head vyražený roku 1913. O této minci neexistuje žádný historický záznam, že byla vyražena. Výzkumníci se domnívají, že minci vyrazil pod rouškou noci jeden ze zaměstnanců mincovny. Přestože není jasné, kolik těchto mincí bylo vyraženo, 5 z nich si našlo cestu do oběhu a dnes jsou majetkem různých veřejných a soukromých sbírek mincí.

Pikoškou je, že tento nikl si zahrál i v seriálu ze 70. let, Hawai Five – O, kde byl použit na detailní záběry. Na akční scény, ve kterých účinkoval, se však používaly obyčejné nikly, pro případ poškození.

Nejdražší kus byl vydražen v roce 2010 za 3,7 milionu dolarů v Heritage Auctions v Dallasu.

1804 Bust Dollar

Tato mince je přezdívaná také „Král amerických mincí“. Přestože je na ní vyražen rok 1804, reálně byla vyrobena až v roce 1834, kdy představitelé státní mincovny chtěli svým obchodním partnerům darovat stříbrné mince z produkce roku 1804. Když však zjistili, že žádné neexistují, nechali k tomuto účelu vyrazit několik kusů stříbrných dolarů s rokem 1804.

V současnosti víme o 15 exemplářích této mince a každá z nich se prodala za astronomické ceny. Naposledy v roce 2021 na aukci ve Stack Bower's Galleries v New Yorku za 7,68 milionu dolarů.

1787 Brasher Doubloon

Ephraim Brasher byl zlatníkem a stříbrníkem New Yorku koncem 18. století. Jelikož mincovna Spojených států ještě nebyla v provozu, kolonie se uchýlily k ražbě vlastních mincí. Některé z těchto mincí razili soukromí podnikatelé jako Brasher.

Mnoho numismatiků, včetně takových osobností jako Henry Chapman a Q. David Bowers, uznávají Brasher Doubloon jako nejdůležitější minci na světě.

Brasher Doubloon je působivým příkladem raného amerického designu, jehož prvky se dochovaly dodnes. Třináct hvězd, olivová ratolest a majestátní orel představují symboly ražby typické pro Spojené státy americké dodnes. Tato mince byla první zlatá mince ražená na území Spojených států.

Naposledy byl vydražen v roce 2021 v dallaském Heritage Auctions za 9,36 milionu dolarů.

Zlaté mince v truhlici


Slovenské a české mince

I na našem trhu se uskutečňují dražby zdejších mincí v hodnotách větších nemovitostí. Zájem je zejména o přísně limitované edice historických originálů, o chybotisky, ale také o zdánlivě obyčejné mince, které může mít doma každý z nás.

1937 Svatováclavský deseti-dukát

V roce 2017 byl v Praze vydražen Svatováclavský deseti-dukát za rekordní sumu. Československá mince z roku 1937 byla prodána za neskutečných 14,7 milionů korun. Této mince bylo vyraženo jen 34 kusů a konkrétní vydražený kus byl jediný dochovaný kus na sběratelském trhu se známým původem. Jeho pravost byla ověřena porovnáním se dvěma exempláři v archivu České národní banky a také porovnáním s původním nářadím v depozitu mincovny Kremnica.

1631 deseti-dukát Albrechta z Valdštejna

Albrecht z Valdštejna byl jedním z nejvýznamnějších katolických vojevůdců v 30 leté válce. Císař Ferdinand II. Habsburský, který se obával jeho narůstajícího vlivu, jej dal v roce 1634 zavraždit. Vévodská mincovna v Jičíně v roce 1631 však vyrazila velké množství zlatých i stříbrných mincí s jeho portrétem. Po Valdštejnově vraždě dal císař všechny jeho mince roztavit a kov zpracovat na ražbu císařských mincí. Díky tomu se dochovalo jen pár těchto mincí, což jim pořádně přidalo na hodnotě.

Kus vydražený v Praze v dubnu 2022 se prodal za 10,5 milionů korun.

1878 Banskoštiavnický zlatník

Asi nejdražší mince vyražená na Slovensku, konkrétně v Kremnici. Vydražena byla za 13,2 milionu korun. Byla vyražena na památku dokončení výstavby dědičné štóly císaře Josefa II. v Banské Štiavnici.

Na to, abyste se stali sběratelem mincí, nikdy není pozdě. Pokud byste s tím chtěli začít, na začátek nebudete potřebovat statisíce korun. První zajímavé mince můžete nasbírat i při odkládání euro mincí. Nejvzácnější jsou většinou mince z menších států, jako je Vatikán či Andorra. Takové státy pochopitelně razí málo mincí, proto mají větší hodnotu. Na druhé straně jsou vzácnými oběhovými mincemi centy z bohatých zemí, jako Monako či Finsko, kde se centy téměř nepoužívají a razí jich také velmi málo.

Pokud budete mít štěstí, možná narazíte i na jednu ze vzácných italských jednocentových mincí, které byly chybně naraženy na dvoucentové. Hodnota této mince se může vyšplhat i na 6 000 Euro, proto vám radíme, mějte oči otevřené.

Vkládání eurových mincí do sběratelského alba


01.07.2022


Další články