Nejikoničtější šperky, doplňky a zbraně superhrdinůNejikoničtější šperky, doplňky a zbraně superhrdinů

Thorovo kladivo, Batmanovy batarangy či prsten moci Green Lanterna, jsou jen některé z kultovních zbraní pomáhajících zachránit svět před super padouchy. Podívejte se s námi na nejznámější z nich.


DC a Marvel komiksy

Komiksoví superhrdinové nedisponují jen nadlidskou silou a super schopnostmi. Mnoho z nich má také pomůcky pro boj se zlými silami, které jsou stále mocnější a rafinovanější. Ať už jde o hrdiny z dílny DC, nebo Marvel, mnozí z nich používají speciálně navržené zbraně a doplňky, díky kterým je tento častokrát nerovný souboj mezi dobrem a zlem možné vyhrát. Podívejme se spolu na některé nejzajímavější z nich.


Mjölnir (Thorovo kladivo)

Tvůrci komiksu to měli s vymyšlením této zbraně poměrně jednoduché, jelikož už stovky let existovala v severské mytologii. Jedná se o magické kladivo, vyrobené z uru, kovu tak silného, ​​že jediný způsob, jak jej roztavit na kování, je pomocí síly a tepla hvězdy.

Kladivo má v komiksech i filmech poměrně jednoduchý design. Rukojeť je obtočena kůží a hlava kladiva je hranatého tvaru s mírně seříznutými stranami, které zdobí runy.

Mjölnir může přivolat vítr, déšť, hromy a blesky, aby je držitel použil podle vlastního uvážení. Je schopen otevírat interdimenzionální portály, jako je ten do Asgardu, planety odkud pochází Thor. Thor může dokonce pomocí kladiva létat.

Tato zbraň je prý extrémně těžká a zvednout a zacházet s ní může jen ten, kdo je toho hoden (podobně jako Artušův Excalibur).

V MCU bylo toto kladivo zničeno Thorovou nevlastní sestrou Helou.

Thorovo kladivo Mjölnir


Stormbreaker (Thorova sekera)

Po zničení Mjölniru potřeboval Thor k boji proti Thanosovi novou a silnou zbraň. Oslovil proto trpaslíky, kteří ukuli i Mjölnir, s prosbou o vytvoření něčeho ještě ničivějšího, než bylo toto bájné kladivo.

Stormbreaker byl původně navržen ještě dávno, aby byl tou nejsilnější zbraní Asgarďanů, avšak až do příchodu Thora tuto sekeru nikdo neukul. Vytvořen byl stejně jako Mjölnir na neutronové hvězdě Nidavellir z kovu uru.

Stormbreaker je schopen koncentrovat a znásobit Thorovu sílu. Díky tomu, že se skládá z uru, je zbraň téměř nezničitelná a schopná odolat energetickým výbuchům vytvořeným kameny nekonečna. Na rozdíl od Mjölniru však zbraň není začarovaná, aby zabránila těm, kteří jsou považováni za „nehodné“ v jejím držení, takže ji může použít kdokoli s dostatečnou silou.

Design je také poměrně jednoduchý, ve filmu byla rukojeť této sekery vytvořena jedním ze strážců galaxie, Grootem, který na ni poskytl dřevo ze svého těla. Tato rukojeť má prodloužený tvar, což umožňuje její obouruční manipulaci.

Stormbreaker patří k naprosto nejsilnějším zbraním, které byly kdy vyrobeny a pokud tuto sekeru chcete vidět v akci, podívejte se na poslední dva díly Avengers nebo nového připravovaného Thora: Love and Thunder, jehož premiéra je naplánována na letošní rok.


Vibraniový náhrdelník Black Panthera, náramky Kimoyo a šperky Wakanďanů

Nenápadný černý oblek Black Panthera vyrobený z vibrania je úžasný, ještě dokonalejší je ovšem jeho vylepšená verze, kterou pro něj vytvořila jeho sestra Shuri ve filmu Black Panther. Celý oblek je totiž uložen ve stylovém wakandanském náhrdelníku, který wakandský král T'Challa může snadno „rozbalit“ pouze pomocí myšlenky.

Fiktivní minerál zvaný vibranium je zdrojem prosperity a vědecké převahy ve východoafrickém státě Wakanda. Původní příběh vibrania je podobný skutečnému příběhu platiny. Oba kovy se dostaly na Zemi z meteorů a oba se používají v těch nejvyspělejších technologiích. Zatímco platinu můžeme najít ve všem, od počítačů, přes šperky až po auta a kardiostimulátory, vibranium jde do komiksových extrémů, kdy dodává Black Pantherovi jeho super hrdinskou sílu, pohání létající auta či dokonce léčí rány po kulkách.

Tento široký náhrdelník, který připomíná drápy pantera, byl vyroben hned ve dvou verzích, ve stříbrné a zlaté, což se však později vymstilo Black Pantherovi, když jeho zlatou verzi zneužil k pokusu o získání trůnu Killmonger.

Ve filmu Black Panther uvidíte ještě mnoho nádherných šperků, inspirovaných tradičními africkými designy Zulu. Jedním z nejvýraznějších jsou šperky zdobící bojovnice Dora Milaje, tedy ženskou osobní stráž krále. Na krcích mají kruhové šperky, připomínající prstencové náhrdelníky kajenských žen, avšak ne tak dlouhé a o něco ozdobnější. Nižší hodnosti této královské ochranky je mají ve stříbrném provedení, zatímco vyšší ve zlatém.

Nezapomeňme zmínit ani náramky Kimoyo, které nosí každý Wakanďan a které slouží podobně jako chytrý telefon, akorát s mnohem vyspělejšími funkcemi. Tyto jsou také vyrobeny z vibrania a jsou tvořeny několika většími černými korálky, na kterých svítí různé symboly.


Oko Agamottovo - Doktor Strange

Přesuňme se od super vědy k magii. Oko Agamottovo, je v MCU (Marvel Cinematic Universe) magický artefakt, ve formě amuletu ve tvaru oka, který poskytuje čarodějům jako Doctor Strange téměř úplnou kontrolu nad minulostí, přítomností a budoucností. Ukrývá v sobě totiž jeden z kamenů nekonečna, konkrétně kámen času.

To znamená, že Stephen Strange může pomocí svého praktického amuletu vzkřísit napůl snědená jablka a cestovat do alternativní budoucnosti. Dokáže se dokonce uvěznit v časové smyčce na několik tisíc let, aby tak otrávil padoucha Dormammu, když se rozhodne zničit Zemi.

V komiksu je Oko Agamottovo mocný magický talisman vytvořený bohem Agamottem. Agamotto ve skutečnosti vytváří tři různé „oči“, ale to, které Doctor Strange používá, je oko pravdy a dokáže vrhnout „všeodhalující světlo“, které je velmi užitečné pro Strangeovo vyšetřování.

Ať už oko ukrývá kámen času nebo ne, nemění nic na tom, že je spolu s magickým pláštěm nepostradatelnou pomůckou Doktora Strange. Často mu zachrání život, případně, jak jsme již zmínili, zachrání díky ní životy milionů lidí.

Komiksová figurka Doktor Strange


Prsten moci - Green Lantern

Prsteny jsou oblíbenými super doplňky v mnoha komiksech. Vzpomeňme například prsten Silver Surfera, kryptonitový prsten Lexe Luthora v Supermanovi, nebo Mandarinových deset prstenů z Iron Mana. Nejznámějším komiksovým držitelem super prstenu je ovšem pravděpodobně Green Lantern.

Green Lanternův prsten moci je šperk, který dává svému nositeli neuvěřitelné síly a schopnosti. Někteří je považují za nejsilnější zbraně ve známém vesmíru. Z opravdu mnoha sil, kterými tento prsten disponuje, zmiňme například schopnost létání, nadlidskou sílu, silové ochranné pole, procházení skrz stěny, neviditelnost či projekci minulých událostí. Vtip spočívá v tom, že potenciál prstenu je ohraničen silou vůle jeho nositele čili čím je silnější, tím silnější a různorodější budou i funkce prstenu a naopak.

Z designového hlediska jde o prsten, který je většinou zobrazen v zelené barvě a nese logo lucerny. Během používání často vyzařuje silné zelené světlo.

Komiksová figurka Green Lantern vyobrazena s prstenem moci


Štít - Captain America

Když se Steve Rogers stal Captainem America, dostal rekvizitní štít, se kterým měl jet na turné a dělat válečnou propagandu pro americký lid. Když se však dozvěděl, že HYDRA unesla Buckyho Barnese a zbytek jeho jednotky, použil tento štít k proniknutí do rakouské továrny na výrobu zbraní pro HYDRU, kde zachránil všechny vězně.

Během této mise byl štít poškozen, ale Rogersovi se podařilo jej donést zpět. Jelikož si tento štít velmi oblíbil, otec Tonyho Starka, Howard Stark, mu dal vyrobit nový štít z čistého vibrania. Štít, jako takový nemá nějaké super schopnosti, ale jelikož je vyroben z vibrania, je téměř nezničitelný a v rukou šikovného Captaina America se stává nejen dokonalou obrannou, ale i útočnou zbraní. Captain ho dokáže vrhat na své soupeře podobně jako bumerang čili se mu většinou vrátí přímo do rukou.

Původní štít měl tvar klasického štítu, ale pozdější, vibraniový je kulatého tvaru. Ve středu je hvězda na modrém podkladu, kterou obklopuje několik červeno-bílých kruhů.

Komiksová figurka Captain America se svým štítem a kladivem


Diadém, náramky a laso pravdy - Wonder Woman

Wonder Woman je nejsilnější ženskou hrdinkou DC univerza. S jejími schopnostmi nadlidské síly, skoro nezranitelnosti, rychlosti, letu, rychlého léčení a polonesmrtelnosti by neměla potřebovat žádné další pomůcky, ale jak víme, padouchové jsou neustále mocnější, a proto je naštěstí i Diana Prince, což je civilní jméno Wonder Woman, vyzbrojená svými vlastními zbraněmi.

Její arzenál magických předmětů tvoří laso pravdy, pár nezničitelných náramků, diadém, který slouží jako projektil, a ve starších příbězích i celá řada zařízení založených na vyspělých technologiích amazonek.

Laso pravdy se dá všestranně využít jako zbraň, ale jeho velkou devizou je i to, že kdokoli je do lasa chycen, je nucen mluvit pravdu. Kromě toho umí Wonder Woman pomocí tohoto lasa i létat.

Pomocí zlatých náramků zase odráží kulky, které na ni a její chráněnce mnohdy míří a jak jsme zmiňovali, diadém umí vrhnout na své nepřátele jako projektil.

Původní komiksový diadém byl zlatý s červenou hvězdou uprostřed, ale ve filmové verzi šperkaři zvolili jednodušší čistě zlatý design.

Dianiny náramky chrání téměř celá předloktí a jsou ve zlato-stříbrném provedení.

Žena oblečená v kostýmu Wonder Woman


Batmanovy batarangy

O Batmanovi je známo, že neoplývá žádnými superschopnostmi, jediné co je na něm „super“ je jeho super bohatství, díky kterému si kupuje a vyvíjí nejmodernější zbraně a technologie, které mu může nejeden „super silák“ závidět. Díky těmto technologiím si může Batman troufnout i na jinak téměř neporazitelného Supermana.

Avšak jedna z jeho nejpoužívanějších pomůcek je víceméně jednoduchá zbraň, která má tvar netopýra a používá ji podobně jako japonský shuriken, nebo chcete-li, hvězdici. Batarangy využívá jako vrhací zbraň, primárně k odzbrojení protivníků, avšak v některých komiksech byly i batarangy ztechnizovány, některé nesly výbušninu, jiné byly dálkově ovládány a byly i takové, které sloužily jako elektrický paralyzér.

Batarang se objevil v každém filmovém a komiksovém zpracování a patří rozhodně k nejikoničtějším zbraním z Batmanova arzenálu.


Rukavice nekonečna

Tato zlatá rukavice, mimochodem vyrobená na stejném místě a z téhož materiálu jako již zmiňovaný Thorův Mjölnir či Stormbreaker, byla navržena tak, aby dokázala unést šest kamenů nekonečna, díky čemuž může nositel dělat prakticky cokoli. Bez drahokamů je to o něco více než ozdobná rukavice, ale když jsou všechny kameny poskládány, majitel může ovládat čas, prostor, realitu, sílu, mysl a duši.

Thanos využil tuto rukavici k tomu, aby nechal lusknutím prstu zmizet polovinu všeho živého na světě.

Existuje mnoho zbraní a pomůcek, které naši komiksoví ochránci používají, avšak k vypsání všech bychom potřebovali celou knihu. Věříme, že vás náš výběr zaujal a že jste se dozvěděli něco nového.

Zlatá rukavice nekonečna komiksového hrdiny Thanose



25.07.2022


Další články