Návrat náramků přátelstvíNávrat náramků přátelství

Náramky přátelství nepatří do minulosti, ani do kroužků šikovných rukou. Vracejí se na výsluní módního světa, a to v nových a svěžích podobách.

Ručně tkané náramky se specifickým vzorem, či vzkazem, jsou velmi bezprostředním způsobem, jak projevit přátelství. Tím, že jejich vytvoření vyžaduje určitou zručnost a námahu, představují i ​​příležitost pro osobní a intimní dárek. Popularita náramků přátelství nikdy zcela neutichla, ale v posledních módních sezónách se vrací opravdu v plné síle. Comeback mění podobu jejich symboliky, která se ani zdaleka neomezuje jen na tkané vzory, materiály i zpracování v podání zručných šperkařů a známých značek.

Náramky přátelství a bavlnky na jejich výrobu

 

Historie

Uzel jako dekorativní symbol věčného přátelství má za sebou dlouhou a bohatou minulost. Jeho výskyt v umělecké podobě je znám už z Číny v období od 5. století př.n.l. Technika vzájemného provazování textilních vláken nazývaná macramé se objevila v zemích Arabského poloostrova v 13. století. Jejím původním účelem bylo uzavření volných vláken, vycházejících z produktů tkaných na tkalcovských strojích. Protože však poskytovala dostatek kreativního prostoru, tkalci ji postupně začali využívat i na samostatné výtvory.

Z Arábie se metoda macramé dostala do světa díky námořníkům, neboť poskytovala ideální způsob krácení si času během plavby, ale některé z uzlů používaných na tkaní našly uplatnění i ve vázání lodních lan.

Ručně tkané náramky v jejich nejznámější podobě plné barev a vzorů mají původ ve Střední Americe. Do širšího povědomí se dostaly díky hnutí hippies a během masových protestů proti genocidě mayského obyvatelstva v Guatemale v 80. letech 20. století.

 

Náramky přátelství a bavlnky na jejich výrobu

 

Náramky přátelství a bavlnky na jejich výrobu

Význam a symbolika

Obvyklým způsobem předávání náramků přátelství je, že si je dva lidé přivazují na ruce navzájem. Osoba, která náramek dostává, si při tom něco přeje. Náramek se pak nosí, dokud přirozeně, v důsledku opotřebení materiálu, z ruky sám neodpadne. V tom okamžiku se údajně také splní přání nositele.

Kromě uzlu mívají náramky i několik dalších vrstev symbolického významu. Barvy mohou, vedle s nimi tradičně spojovaných emocí, v sobě nést i odkaz na speciální období nebo událost v konkrétním vztahu dvou lidí. Stejně tak i tvary, počet vláken a ozdoby vetkané mezi vlákna, mohou mít speciální smysl známý jen daným dvěma osobám.

 Každý dobrý pár náramků přátelství by se měl snažit vystihnout nejen esenci kamarádského vztahu, ale i unikátní vlastnosti a typické osobnostní charakteristiky nositelů jednotlivých kusů.

Výroba náramků přátelství

Základním principem ručního tkaní náramku je barevné vlákna navzájem provázat tak, aby vznikl žádaný vzor. Podle požadované šířky náramku je nejprve třeba zvolit vhodný počet vláken, zpravidla by jich nemělo být méně než šest. Délka vláken by měla být kolem 80 centimetrů. V závislosti na cílovém vzoru se pak vlákna provazují vždy určitým specifickým způsobem. Populárními začátečnickými vzory jsou diagonála (barevné pruhy procházející ze strany na stranu v přibližně 45 stupňovém úhlu), cíp (tvar stuhy v ostrém úhlu) a cop.

Diagonály se dosáhne tak, že svazek vláken se na jednom konci sváže ve vzdálenosti asi 5 centimetrů od konce jedním velkým uzlem. Stejný konec se upevní k povrchu, například špendlíkem, tak, aby se s vlákny dalo zacházet. Krajní vlákno se následně obtočí a zauzluje individuálně kolem každého dalšího ze zbývajících vláken (například ve směru zleva doprava). Tímto postupem se vlákno (původně krajní vlevo) dostane na protější (pravý) okraj svazku. Následovat ho bude další krajní vlákno na výchozí straně. Barevné vlákna tak cirkulují a diagonální barevné pruhy se pravidelně střídají. Na konci se opět udělá uzel a nepoužitý zbytek vláken se odstřihne.

 

Různé designy náramků přátelství

Cípový vzor se liší v tom, že vlákna se na úvod neuvazují na konci, ale překládají v polovině. Je proto třeba, aby měla dvojnásobnou délku. V přeloženém bodě (v polovině délky) se udělá velký společný uzel ve vzdálenosti přibližně 2 - 3 centimetry od bodu přeložení, čímž se vytvoří očko. Jednotlivá vlákna vycházející z uzlu se symetricky uspořádají tak, aby si barvy umístěním odpovídaly při počítání z obou krajů. U čtyř barev bude mít uspořádání schéma 1 2 3 4 4 3 2 1. Čili obě vnější vlákna budou identické barvy a všechny další při počítání z obou okrajů také.

Konec svazku se upevní. Počínaje z levé strany se vnější vlákno dvakrát po sobě zauzluje postupně kolem každého z vláken vnitřních, až do středu, včetně prvního z páru vláken středových. Stejně se postupuje i zprava. Obě původně vnější vlákna se tak ocitnou uprostřed svazku, kde se dvakrát zauzlí navzájem. S následující barvou se pokračuje opět s vnějším vláknem zleva. Výsledným vzorem budou do sebe zapadající cípy (tvar „V“) v opakujícím se barevném pořadí.

Cop vychází ze stejného očka, jako cíp. Rozdíl je v tom, že počet vláken by měl být lichý. Po vytvoření základního uzlu se vlákna seskupí tak, aby obě z barevně stejných vláken zůstaly u sebe. Tentokrát se vlákna nebudou uzlovat, pouze proplétat ve dvojicích identických barev. Jako příklad lze vzít 5 párů vláken, každý pár jiné barvy. Páry se rozdělí na 3 vlevo a 2 vpravo. Levý vnější pár vláken se proplete přes druhý pár zleva a hned i pod třetí zleva. Původně vnější pár vláken nyní zůstane uprostřed, více vpravo. Nové rozdělení tedy bude 2 páry vlevo a 3 vpravo. Následujícím propletením bude pravý vnější pár – opět přes druhý pár zprava a pod třetí pár zprava. Pokračuje se znovu zleva. Výsledkem bude barevný cop s pravidelným rozložením prolínajících se barev.

Po zvládnutí jednodušších vzorů lze přejít na složitější a inspirovat se lze na několika webových stránkách s komplikovanějšími návody.

Náramky přátelství a bavlnky na jejich výrobu

Náramky jsou trendy

Rozmanitost této oblíbené ozdoby zápěstí u ručních výrobků a textilních vláken ani zdaleka nekončí. Módní vlna, přetrvávající od loňského roku i do toho současného, ​​ho vůbec nepovažuje za přežitek, nebo znak patetické nostalgie za dětstvím. Náramek přátelství dospěl a rozvinul se do decentního šperku.

Různorodost materiálů zahrnuje kůži i kovy, dekorační uzlíky doplňují malé mořské mušle, přívěsky a korálky. Osobní povahu zvýrazňují do zdobení zakomponované iniciály, či dokonce celá jména, nebo krátké slovní vzkazy. Známé módní domy při výrobě nešetří na vzácných materiálech ani na originálních nápadech.

Minimalisticky nenápadné, jednoduché tenké náramky ze zlata s jemně vygravírovaným osobním mottem jsou ideální i pro někoho, kdo šperky jinak velmi nenosí.

Silnější, punkovou módou inspirované kožené náramky se dvěma nýtovacími knoflíky, na které se dají připnout dvě různé dekorace, jsou vhodné pro páry. Dekorace si mohou navzájem vyměňovat, nebo je nahradit vždy nějakými novými, s aktuální tématikou.

Dalším hitem pro páry jsou tenké pruhy kůže s malým zlatým medailonkem uvázaným uprostřed. Ten může obsahovat jména, nebo romantické emblémy.

Tenčí provázky červené barvy, které je připisována ochranná moc, zdobené mušlemi a religiózními přívěsky si najdou své obdivovatele v každé věkové skupině.

Pestrobarevné minikorálky naskládané v řadě natěsno vedle sebe jsou jako stvořené pro slunečný letní den.

Druhou skvělou volbou pro letní sezónu jsou malé mušle v pastelových barvách, případně i v lákavé azurově modré. Mohou tvořit přívěsky, nebo být propletené v řadě za sebou.

Pěknou variací na téma těch ručně tkaných jsou silnější textilní náramky kruhového průřezu, ukončené kovovým sepnutím s iniciály nositele.

Mírnou dávku extravagance nabízejí silné, lano připomínající, náramky s volně visícím roztřepeným koncem.

Intimitu lze podtrhnout několika způsoby. Jedním z nich je slovo zakódované v Morseově abecedě – na jemném řetízku se v pravidelných rozestupech objevují skupinky kovových korálků delších a kratších rozměrů. Jejich uspořádání ukrývá jméno nebo vzkaz.

 


16.04.2020


Další články