Návody, jak rozmotat zauzlený řetízekNávody, jak rozmotat zauzlený řetízek

Dostat zamotaný řetízek zpět do použitelného stavu bývá někdy výzva. No dá se to i bez nadměrného stresu a frustrace. Přečtěte si náš návod, jak na to.


Zauzlený zlatý řetízek

 

Bez ohledu na to, jak moc se snažíte o vaše šperky starat, čistit je a vzorově odložit vždy na své místo, zdá se, že zauzlený řetízek je jedním z těch nepříjemných jevů, kterému se občas nedá vyhnout. A řekněme si pravdu, jen málo věcí dokáže pokazit den více než dlouhé hodiny strávené rozmotáváním drobných uzlíků, které ne a ne povolit. 

Tento úkol však nemusí být nutně jen pro silné povahy, trvat příliš dlouho, ba dokonce ani vyžadovat extra trpělivost. Stačí jen zvolit správnou metodu.

Uzel na zlatém řetízku

 

Metody rozmotání řetízku

Varování na úvod: v žádném případně se nesnažte použít hrubou sílu, ta situaci obvykle jen zhorší. Vhodné nejsou ani ostré předměty jako nůž a nůžky, neboť mohou poškodit vzácný kov, ze kterého je řetízek vyroben.

Zamotaný zlatý řetízek

S pomocí lubrikačního oleje 

Začněte tím, že řetízek položíte na pevný a dobře osvětlený povrch. Stabilita a dostatek světla jsou klíčové, neboť problémové části budete muset spolehlivě uchopit a také detailně prozkoumat zrakem. Ideální je také, aby byla pracovní plocha v barevném kontrastu s barvou řetízku, což vám pomůže přesně identifikovat místa zauzlení. Pokud je to možné, řetízek rozepněte a jeho volné konce následně co nejvíce (ale ne násilím) roztáhněte do stran tak, aby zauzlené části zůstaly koncentrované uprostřed.

Na zauzlenou část aplikujte neagresivní olej, který máte po ruce, například dětský nebo olivový. Olej způsobí, že se očka řetízku lépe uvolní a bude jednodušší jimi pohybovat. Nyní vezměte dva špendlíky nebo dvě jehly. Oba hroty jemně zapíchněte do středu uzlu. Opatrným a jemným tahem směrem od sebe se snažte uzel uvolnit (celý úkon dle potřeby opakujte vícekrát za sebou). Když se vám to podaří, píchněte špendlíky do uvolněných vláken i opět zlehka táhněte ještě více od sebe. Buďte trpěliví a soustřeďte se – brzy poté se dostaví výsledek v podobě úplného uvolnění zauzlené části řetízku.

Po rozuzlení řetízek od oleje důkladně očistěte běžným saponátem a čistou vodou.

Olivový olej na talíři a zamotaný zlatý řetízek

 

S pomocí dětského pudru

Obdobným způsobem jako olej může posloužit také dětský pudr, který vzácný kov nepoškodí. Postup je v principu stejný, snad jen s tím rozdílem, že po posypání uzlu práškovým pudrem byste ho měli jemně rozetřít mezi prsty. Pudr se tak rozloží rovnoměrněji a lépe pronikne do centra uzlu. Použijte špendlíky a po rozuzlení řetízek také vyčistěte saponátem.

 

Dětský pudr a zauzlený zlatý řetízek 

S použitím tenkého křížového šroubováku 

Tuto metodu zkoušejte vždy na povrchu, který si případně můžete dovolit poškrábat. Pracovní stůl, dřevěná nebo plastová podložka, či stará kniha poslouží pro tento účel skvěle.

Ze sady šroubováků určených na ty nejmenší šrouby vyberte ten nejtenčí. Důležité je, aby měl křížový hrot. Špičkou šroubováku pomalu a s citem píchněte do středu uzlu řetízku a snažte se, aby prošla celým uzlem. Když se hrot objeví na opačné straně uzlu, opatrně ho přitlačte k podložce. Pokračujte mírným točením šroubovákem ze strany na stranu v obou směrech, působením čehož se začne otvor kolem hrotu postupně rozšiřovat, až se uzel uvolní úplně. Hned, jak je to možné, uvolněné konce uchopte každý zvlášť a řetízek rozmotejte. 

Rozmotávání uzlu na zlatém řetízku pomocí tenkého křížového šroubováku

 

Sprej na okna

Výborným lubrikantem je i tekutina určená na mytí oken. Obvykle ji koupíte ve formě spreje, což vám zjednoduší její aplikaci přímo na řetízek. Vložte ji do malé nádobky a zauzlené místo kompletně postříkejte tekutinou. Nádobku i s řetízkem pak položte na několik minut na vibrující povrch, například na spuštěnou automatickou pračku. Výsledkem bude uvolnění uzlu alespoň do té míry, abyste jej mohli dále rozmotat pomocí špendlíků nebo jen prsty. Řetízek po rozmotání důkladně vyčistěte.

 

Sprej na okna a zlatý zauzlený řetízek

 

Správné uložení

Nejlepším preventivním krokem, jak se vyhnout problému se zauzleným řetízkem, je správné uložení a skladování šperků. Způsobů jak na to i bez šperkovnice máte k dispozici hned několik.

Zlatý řetízek provlečený přes papírové brčko

Pointa tkví v tom, aby řetízek zůstal natažený, čímž zaručeně předejdete zauzlení. Jednoduchým trikem je provléknout ho například skrz brčko na pití nápojů. Můžete také nechat působit gravitaci a všechny vaše řetízky a náhrdelníky pěkně uspořádaně zavěsit. Existují speciálně k tomu určené panely s malými věšáčky, stojany ve tvaru stromu, ale stejně vhodné jsou i dveře skříňky s připevněnými háčky. Spolehlivě narovnat řetízky můžete i upevněním obou konců, což vám pohodlně umožní prošívaný rolovací organizér šperků – konce jemně přivážete, řetízek natáhnete a celé to elegantně srolujete, abyste šperky ochránili. Pokud potřebujete více inspirace, přečtěte si i další tipy, jak skladovat šperky.

Zlatý řetízek uschovaný v papírovém brčku

 

 

 


01.10.2021


Další články