Náramek - Jak vybrat ten správný?Náramek - Jak vybrat ten správný?

Tak široká nabídka náramků a jen dvě zápěstí? Nezoufejte, náš detailní průvodce vám poradí, jak si vybrat ten nejlepší.

 

Při výběru vhodného stylu je potřeba zvážit vícero faktorů - tvar ruky a zápěstí, příležitost, při které chcete náramek nejčastěji využívat, materiál, provedení, i to, zda ho budete kombinovat s jinými.

 

TVAR RUKY A ZÁPĚSTÍ

Tloušťka zápěstí

Dobrou metodou, jak získat objektivní představu o velikosti zápěstí je obepnout ho palcem a ukazovákem druhé ruky. Pokud se spojí a vznikne mezi nimi volný prostor, znamená to, že máte malé kosti. Pokud se prsty akorát dotýkají, vaše kosti jsou střední velikosti a pokud se nespojí vůbec, kosti jsou velké.

Tloušťka zápěstí velmi napovídá o struktuře celé ruky. Pokud přibližně odpovídá šířce dlaně, pak se vám bude hodit většina náramků. Na příliš úzké zápěstí můžete zvolit masivnější modely, kompenzující svojí váhou a objemem.

Silnější zápěstí si naopak vyžaduje volnější druhy náramků, jako jsou například řetízkové. Dodají dojem pohybu a šíře formované kosti zároveň pěkně překryjí. Ideální je i vícero tenčích náramků nošených současně.

V případech, kdy chcete z nějakého důvodu více zdůraznit přirozené rozměry zápěstí, zvolte k nim podobně silné náramky - k větším kostem masivnější a naopak.

Jedna rada pro ženy se širokým zápěstím, které ho chtějí vizuálně zúžit: sáhněte po typu „bangle“, anebo po naplocho tkaných modelech (kůži nevyjímaje). Vyhněte se masivním druhům, korálkům a příliš tenkým kovovým liniím.

Tip pro muže s užším zápěstím: běžte do dvojmo omotané kůže, středně velkých korálků a masivnějších kovových zavírání (jako jsou lodní kotvy). Vyhněte se širokým obručím a silným řetězům.

 

Délka a tvar rukou

Hromaděním vícero kousků za sebou dosáhnete balanc i při disproporčně dlouhých rukách. Ruka se bude jevit kratší a působit souměrněji vzhledem ke zbytku těla.

Přirozeně kratší ruce byste takto skrývat neměli. Jeden decentní, tenký náramek úplně postačí. Více náramků by mohlo zakrýt právě tu nejužší část ruky a tím by ji, kromě optického zkrácení, dělaly ještě i neforemnou.

Co se tvaru rukou a prstů týká, pokud je máte dlouhé a delikátní, zkuste připínací typ náramku a umístěte ho trochu výš nad zápěstí. U baculatějších tvarů buďte opatrnější. Víc jim sluší volnější styl a těsné náramky je mohou dělat opticky ještě kratší a silnější.

 

Zlaté náramky na ruce

 

ZÁKLADNÍ TYPY NÁRAMKŮ

Bangle je neohybný, kruhového, anebo mírně oválného tvaru, typicky vyrobený z kovu. Zdobený může být drahými kameny, anebo diamantem. Na trhu najdete nasunovací i zavírací druhy.

Zlatý obručový náramek

Třpytivý zlatý obručové náramek se zirkony

 

Řetězové vznikají spojením jednotlivých článků, téměř výhradně kovových. Kromě materiálu (konkrétního kovu) se liší rozměry a přicházejí ve všech představitelných velikostech.

Zlatý náramek Anker

 

 

S přívěsky, které bývají zavěšené na řetízku. Často symbolický zobrazují osoby, místa a různé sentimentální objekty.

Zlatý dvoubarevný náramek s přívěsky a zirkonem

Zlatý náramek s přívěsky a zirkony Balasia 5

 

 

Korálkové bývají roztažitelné, s větší flexibilitou. Mohou být doplněné drahokamem.

Náramek s černými perlami Eliess

Kuličkový modrý náramek se zlatým sloníkem

 

 

Cuff jsou podobné bangle s tím rozdílem, že kruh (anebo mírný ovál) není plně uzavřený.

Zlatý obručový náramek se zirkonovými kapkami

Zlatý obručový náramek Keissy

 

Tennis tvoří za sebou seřazené, individuálně vsazené drahokamy, případně diamanty. Často jde o delikátní práci a jejich nošení vyžaduje, aby perfektně seděly.

 

Diamantový tenisový náramek

 

PŘÍLEŽITOST

 

Každodenní nošení

Podle toho, v jakém pracovním prostředí se pohybujete, nebo máte předepsaný „dress-code“, i toho, jak chcete působit na kolegy a klienty, by měly vaše šperky korespondovat se zbytkem zevnějšku.

K formálnímu business outfitu, kostýmu a obleku, patří nenápadný konzervativní náramek. Jemná obroučka, anebo tenčí řetízek jsou optimální.

Za uvolněnějších okolností můžete zvolit živější a výraznější druhy, ze silnějšího materiálu. Jen nezapomeňte zohlednit vaše pracovní aktivity, aby vám náramek nepřekážel.

 

Víkendová zábava

I charakter vašich víkendových aktivit vám přímo napoví, jak si k nim můžete okrášlit ruce. Nákupy s kamarádkami? Bez obav si navlečte vícero náramků naráz. Dbejte jen na to, aby je spojovalo nějaké ústřední téma, jako je například barva kovu.

Čas trávený s rodinou je jako stvořený pro malé barevné přívěsky. Jsou dobře zapamatovatelné a časem se k nim budou vázat vzácné vzpomínky.

Pokud jste džínový typ, tak bez váhání sáhněte po pevných obroučkách a stříbrných řetízcích.

 

Večer venku

Rande, disko, anebo večeře s přáteli představují nejlepší příležitosti, jak se předvést a zaujmout. Zapojte fantazii, nechejte se inspirovat, kombinujte styly a materiály. Na taneční party nezapomeňte okouzlit zářivým drahokamem, zasazeným do moderního designu. Do pulzující restaurace vyzkoušejte něco ve stylu „tennis“.

 

Speciální příležitosti

K výjimečným materiálům večerních šat - hedvábí, sametu a saténu - byste měli vybírat neméně okouzlující náramky. Půvabný drahý kámen dominující řemeslně zvládnutému modelu „cuff“, anebo vlákno perel několikrát obtočené okolo ruky, případně starožitný rodinný klenot.

 

OPATRNĚ U HODINEK

 

Ideálním řešením je nosit hodinky na dominantní ruce a náramky na té druhé. No pokud máte pocit, že jednu ruku chcete nechat volnou, můžete oba doplňky navrstvit. Pár tipů:

  • k elegantním stříbrným hodinkám vyzkoušejte korálky z vybroušeného lávového kamene,

  • k hodinkám z tmavé kůže stejně maskulinní náramek ve stylu cyklistického řetězu,

  • k barevným hodinkám zase náramek inspirovaný námořnickou tematikou,

  • a ke sportovním hodinkám kožený „cuff“.

 

PÁNSKÁ SPECIFIKA

 

Stává se, že páni nemají někdy při výběru náramku dostatek odvahy nebo sebedůvěry. Ty nejsou opodstatněné, pokud se budete přidržovat pár jednoduchých pravidel.

Kožené náramky jsou vždy skvělou volbou. Jen v případě, kdy je kůže barevná se ujistěte, že váš outfit obsahuje i jiný doplněk stejné barvy, například opasek.

Při párování korálků je to mírně složitější, protože kromě barvy musíte brát ohled i na velikost, tvar a texturu. Korálky lehko upoutají pozornost, proto by měly co nejvíce korespondovat s tóny a náladou celého vzhledu.

Ocel skvěle doplní téměř všechno, jen dbejte na to, aby jiné prvky nebyly z barevných kovů. Platí to i naopak - při náramcích ze vzácných kovů se vyhněte chladným tónům ocele v rámu brýlí, anebo sponě kravaty.

Měď tvoří též velmi decentní designový element. Její odstíny mohou být ve spektru od „nové mince“ až po „téměř zelenou“. Trik je mít stejný odstín i na přezce opasku, anebo manžetovém knoflíku.

Zlatý dvoubarevný náramek Layth

Zlatý náramek Figaro s destičkami

 


04.02.2019


Další články