Nápady, co si můžete vygravírovat na snubní prsteny Nápady, co si můžete vygravírovat na snubní prsteny

Okrášlete si svatební den tímto působivým detailem, který přetrvá i po zbytek vašeho manželství.

 

Nejtěžší část rozhodování spojenou s výběrem, koupí a pojištěním vašich nových snubních prstenů máte úspěšně za sebou. Teď nastal čas na tu zábavnější – vpečetit prstenům jedinečnost gravírováním, adekvátně vystihujícím vaše city.

Gravírování má původ už ve středověku a představuje skvělý způsob, jak personalizovat jakýkoliv šperk. Speciálně u snubních prstenů však platí, že vhodně zvolený text, anebo symbolika, ještě více posílí jejich sentimentální hodnotu. Přidají i romantický rozměr, nebo hlubší význam, důležitý pro vás, jako partnerskou dvojici.

Samotný úkon snadno vykoná každý zručný zlatník, v případě vyšší technické náročnosti vám někoho doporučí. Počítat můžete s cenou pár desítek euro a jen zřídka to trvá déle, než na počkání.

Vaši největší pozornost si budou, pochopitelně, vyžadovat forma a obsah této miniaturní rytiny. Motto, citát, datum svatby, monogramy, ornament – ať už jako gravírování zvolíte cokoliv, měli byste k tomu mít především osobní vztah. Stylově by to mělo být nadčasové a nepodléhat trendům.

Podívejte se na následující nápady, které vám mohou pomoci při rozhodování.

Dva snubní prsteny s vygravírovaným nápisem Semper fidelis

 

1. Jména

První zřejmou volbou je vygravírované jméno partnera. Krátké, milé a jednoduché řešení pro různé typy osobností i prstenů. Uvolněnější alternativou je jména nahradit přezdívkami.

 

2. Jednoduché romantické frázy

Jasné, přímočaré fráze, u kterých se oba shodnete, že vystihují váš vztah, jsou stejně ideální. Zde je pár tipů:

„Miluji Tě“

„Beru si Tě“

„Moje spřízněná duše“

„Nic nás nerozdělí“

„Jsem jen Tvůj(á)“

 

3. Svatební sliby

Slova jako „Navždy“, „Věčnost“, nebo krátký výraz v duchu „Dokud nás smrt nerozdělí“, zachytávající esenci vašeho svatebního slibu jsou také velmi dobrou možností.

 

4. Data

Populární jsou i data – jako to svatební, tak i datum dne seznámení. Atraktivními je, kromě jiného, dělá vícero alternativ formátování gravírovaného textu:

„3. květen 2019“

„3. 5. 2019“

„03/05/2019“

„III. V. MMXIX“

Kromě toho má takto neustále viditelné datum i jeden důležitý praktický účel. Nositeli prstenu připomíná blížící se výročí.

 

5. Iniciály

Další přirozenou volbou jsou iniciály. V minimalistickém provedení je může spojovat jen nenápadné „+“, případně „&“, ale výborně doplní i jiné, více dominantní gravírování.

 

6. Souřadnice

Na připomenutí místa prvního setkání, svatebního obřadu, anebo jiného, pro váš vztah významného geografického bodu, jsou ideální jeho souřadnice. Na rozdíl od názvu místa, poskytují souřadnice nejen více možností formátování číslic (desítkové, římské), ale i určitý nádech tajuplnosti.

 

7. Náboženské verše

Věřící páry osloví nábožensky podbarvené fráze a citáty z posvátných textů. Často bývají velmi poeticky laděné:

„Bůh nás spojil v lásce“

„Deus Nos Iunxit (latinsky, „Bůh nás spojil“)“

„Dal mi Tě Bůh“

 

A názvy spolu s číslováním konkrétních veršů přináší opět kreativní možnosti formátování:

„Korinťanům 16:14: ‚Nechť se všechno mezi vámi děje v lásce‘ “

 

8. Citáty

Světová i domácí literatura jsou též zdrojem nespočetného množství citátů jako stvořených pro zvěčnění právě na svatebních prstenech. Romány o věčné lásce i sonety jejího vyznání přímo překypují vhodným materiálem.

„Nikdy nepochybuji o lásce (W. Shakespeare)“

„Vykročme tedy, Ty a Já (T. S. Eliot)“

„Jsi mé srdce, můj život a má jediná myšlenka(A. C. Doyle)“

„Kdo milovaný je chudý?(O. Wilde)“

 

 

Ženich dává snubní prsten nevěstě

 

9. Fráze v cizím jazyce

Romantiku vygravírovaného vzkazu umocníte i použitím cizího (pro citát původního) jazyka. Zní tak například francouzština, italština, španělština, ale i latina.

„Amore mio (Moje láska, ital.)“

„Mon coeur est a vous (Máš mé srdce, fra.)“

„Eres mi todo (Jsi mé všechno, špa.)“

„Amor vincit omnia (Láska hory přenáší, lat.)“

 

Sáhnout můžete po archaických slovních spojeních i jazyku mimoevropském:

„百年好合 (Šťastně až navěky, čín.)“

„Pour tous jours (Po všechny dny, arch. fra.)“

„In thy breast my heart doth rest (Ve tvé hrudi leží mé srdce, arch. angl.)“

 

10. Symboly

Symboliku zase výrazně podtrhnete za pomoci jiných znaků, jako jsou písmena a číslice. Ne nadarmo se říká, že jeden obraz je hoden tisíce slov, a na jeden typ osobnosti apeluje více vizuální, než verbální komunikace. Symbolem věčnosti může být matematický znak pro nekonečno, známá ležatá osmička „∞“. Působivé jsou též otisk prstu partnera/partnerky, univerzální symboly jako lotosový květ a holubice, případně smysluplné ornamenty. Rovněž i vyobrazení tlukotu srdce partnera (EKG).

 

11. Vtipné fráze

Pokud jako pár sdílíte podobný smysl pro humor a váš vztah se odvíjí v odlehčeném duchu, ani vtipný výrok nebude nepřiměřený:

„Navleč si ho zpět na prst!“

„Nenávratná investice“

„Jeden prsten vládne všem (z knihy ‚Pán prstenů‘)“

 

12. Vlastnoruční písmo

Technologie umožňuje do gravírování přepsat i váš vlastní rukopis. Obsahem rytiny mohou být jména partnerů, sliby, anebo krátká osobní vyznání.

 

13. Filmy a písně

Pokud u vás rezonuje úryvek textu populární písně, nebo dialogu z oblíbeného filmu, dá se stejně dobře použít i jako motto vašeho manželského vztahu. Jen buďte opatrní a při výběru dbejte na to, aby bylo dostatečně nadčasové.

 


19.03.2019


Další články