Můžete nosit šperky během sportu?Můžete nosit šperky během sportu?

Patří šperky ke sportu? Mnohým jistě sluší i ve sportovním oděvu a jejich sundávání při každodenní návštěvě bazénu, či fitness centra je jen starostí navíc. S intenzivnější fyzickou aktivitou však vzrůstá nejen riziko jejich znehodnocení, ale i poranění pokožky.

Pohnutek, proč byste si na sobě chtěli během sportovních aktivit nechat šperky, můžete mít několik. Šperk pro vás může mít silnou sentimentální hodnotu, můžete se s ním cítit sebevědoměji, můžete mít obavy, že ho ztratíte, nebo vám, z praktického hlediska, překáží dávat ho ze sebe dolů a opět si ho po tréninku nasazovat. 

Žena posiluje ve fitness centru, na sobě má větší kulaté náušnice

Argumenty jak šperkařů, tak fitness expertů však naznačují, že z pohledu lepší údržby klenotů i snížení rizika poranění je lepší, až na pár výjimek, sportovat bez šperků. Zdravá pokožka i dlouhodobě zachovalé prsteny, náušnice, či náramky určitě stojí za extra námahu a obezřetnost.

 

Důvody pro odkládání šperků před sportovní aktivitou 

 

Bezpečnost

Prvním a snad i nejdůležitějším faktorem, který připadá v úvahu, je vaše vlastní bezpečnost. A nejde přitom jen o riziko poranění kůže ostřejší částí šperku. U některých pohybů a cviků jsou šperky vyloženou překážkou snižující váš komfort a limitující rozsah práce s tělem. U jiných hrozí, že šperk bude bariérou proudění dostatečného množství krve a kyslíku do končetin. Stát se může i to, že se šperk zaplete do vlasů nebo odpadne, a to povede ke krátké ztrátě vaší koncentrace, rytmu, nebo dechu.

Běžkyně si kontroluje smart hodinky, na druhé ruce má náramek

Že odložíte objemné šperky, piercingy, velké náušnice, nebo těsné „choker“ náhrdelníky, by mělo být samozřejmostí. Ovšem problémy jako odkrvení a strnulost prstu při namáhavém cviku na hrazdě může způsobit i malý, jinak nenápadný prstýnek, ukrytý ve fitness rukavici. Při outdoorových sportech jako je šplhání po skalách se může šperk zase neočekávaně zachytit a zapříčinit nepříjemné nehody.

 

Pochopitelně existují i aktivity, při kterých je riziko podobného poranění minimální. Běh, či jiné aerobní („kardio“) cvičení snad nevyžadují sundávání menších náušnic, nebo snubních prstýnků a při kolektivních sportech se stalo populárním přelepování speciální páskou. I když šance zranění je zde možná menší, jsou i jiné důvody proč šperky odložit i při těchto sportech. 

Dvě cvičící ženy ve fitness centru, jedna má na sobě náušnice a snubní prsten

 Detail na prsten s velkým kamenem na ruce ženy, která cvičí jógu na pláži

Hygiena

Bakteriím a virům se daří nejlépe ve vlhkém, teplém a tmavém prostředí, přesně v takovém, jaké se vám vytvoří mezi pokožkou a těsně přiléhajícím šperkem, když se potíte při běhu, cyklistice nebo jiném sportu. Jejich roznášení a průnik do organismu pak usnadňuje váš zrychlený a hluboký dech, dotýkání se obličeje při utírání potu, nebo přímý kontakt se spoluhráčem, či soupeřem.

Důkladné mytí mýdlem nebo tělovým šamponem může pomoci eliminovat mikroorganismy, ale zároveň je zbytečným rizikem pro šperky, kterým reakce s těmito prostředky nemusí prospívat. 

 Žena rozcvičujúca se v parku

Poškození a ztráta šperku

Ke ztrátě může dojít v důsledku rázného pohybu, nebo postupným uvolňováním upevňovacího mechanismu, a to často zcela nepozorovaně. Poslední věc, která se vám bude chtít po tréninku dělat, je prohledávat podlahu tělocvičny, nebo se pomalým krokem a s pohledem upřeným na chodník vracet zpět po proběhlé trase.

Hrozba mechanického poškození je pravděpodobně ještě vyšší. Ztrátě tvaru pod tlakem nezřídka podlehnou kovy včetně zlata a stříbra, a poškrábání se nevyhnou ani pevnější titan, či wolfram. Oprava odlomeného kousku, případně nové nasazení vypadnuvšího kamene, se mohou stát zbytečnými výdaji, a i to jen za předpokladu, že náprava do původní podoby bude vůbec možná.

Ke korozi při interakci s lidským potem pak často dochází zejména u kovů a slitin jako jsou nikl, měď, mosaz a pozlacené kovy. Její projevy jsou změna barvy povrchu šperku a skvrny na kůži, v určitém procentu případů vyvolávající i alergické reakce.

Negativní dopad na kvalitu šperku může mít i chemické působení vody, a to jak slané mořské, tak i bazénové s vyšším obsahem chloru. Slaná voda dokáže poškodit i jinak relativně odolné zlato, platinu a diamanty. Jejich struktura se oslabí a mohou se uvolnit spoje šperku, případně i menší vsazené kousky. S chlorem sice čisté zlato přímo nereaguje, ale zlato s příměsí jiného kovu (za normálních okolností zlepšujícího jeho fyzikální vlastnosti) je již méně stabilní. I ostatní materiály, ať už kovy nebo drahé kameny, jsou při styku s chlorem citlivější a snadno vyblednou.

Žena opřená v bazénu, na sobě má velké kulaté náušnice a prsten

Chladnější voda způsobuje smrštění tkání lidského těla a navlečené šperky, především prsteny, budou proto na svém místě držet méně spolehlivě. K plavání a vodním sportům proto šperky také zpravidla nepatří.

Značně problematický je také pobyt na pláži. Zrnka písku poškrábou měkčí drahokamy a slaný vzduch zase vyvolává oxidaci a korozivní účinky. Vzniklé situaci nepomáhají ani pot a opalovací krémy.

Obecně platí, že čím méně šperků budete během sportu nosit, tím lépe pro vás i pro vaše šperky.

Detail na sepnuté ruce ženy za zády během jógy, na kterých má prsteny a náramky

Péče o šperky a jejich bezpečné uložení během sportu

Osvojit určité zásady byste si měli i při údržbě a odkládání šperků během doby, kterou trávíte sportem.

Čištění po styku se silně chlorovanou vodou je pro hodnotnější šperky absolutně nezbytné. Nejprve byste je měli opláchnout ve vlažné vodě, následně zlehka umýt běžným, co nejméně agresivním saponátem, opět opláchnout a na několik minut nechat ponořené v čisté vlažné vodě. Na závěr už jen jemně dosucha otřít měkkým hadříkem.

Pokud se v nejmenších záhybech a štěrbinách šperku vyskytnou mastné nánosy krému nebo oleje, můžete se je pokusit vyčistit pomocí amoniaku. Tento druh ošetření je však asi nejlepší ponechat na odbornících. Ti disponují kvalitnějšími přípravky, nářadím i zručností a dokážou vaše šperky nejen vyčistit, ale například i obnovit jejich původní barvu a lesk, nebo opravit vzniklé poškození.

Pro jednotlivé druhy materiálů existují speciální čisticí přípravky i celé sady včetně nástrojů. Pokud se jim rozhodnete dát přednost, poraďte se předem o jejich vhodnosti s profesionálním klenotníkem.

 

 

Žena si natahuje ruce venku před cvičením, na rukou má tři náramky

Bezpečné uskladnění šperků tak, aby byly chráněny před vlivem prostředí a nedošlo k jejich odcizení, je neméně důležité.

Na pláži je bez dohledu určitě nenechávejte. Místo, kam je odložíte, by mělo být důkladně uzavřené, aby byl materiál vystaven vzduchu s vyšší koncentrací soli co nejméně. Menší kvalitní cestovní šperkovnice je dobrou volbou, ale neměla by mít výstřední design přitahující přílišnou pozornost.

Dobrou alternativou jsou nenápadné nádobky z pevného plastu, neutrálního vzhledu, u nichž je těžší na první pohled určit jejich účel. Plastové sáčky nejsou na úschovu optimální, ale alespoň minimální ochranu poskytnout dokážou.

Ponechávat šperky v běžné skříňce šatny fitness centra nebo koupaliště není o nic bezpečnější, než je nosit s sebou do prostorů, kde sportujete. Pokud jsou na recepci k dispozici trezory, využijte raději ty.

 

Žena si odemyká skříňku v šatně


17.07.2020


Další články