Manžetové knoflíky – Příručka správného gentlemanaManžetové knoflíky – Příručka správného gentlemana

Minulost i současnost manžetových knoflíků – oblíbených mužských šperků, které se používají k zapínání manžet košile, a nemusí to být jen pro formální příležitosti.


Muž v šedém obleku zapínající si manžetový knoflík

Manžetový knoflík je trvalým prvkem mužského oblékání již téměř 800 let. Před jeho existencí používali krejčí knoflíky jen jako ozdobu a oděv držel dohromady pomocí špendlíků, šňůrek a řemínků. V průběhu 13. století začali krejčí používat knoflíky jako spojovací prvky. Ale teprve v období po renesanci, po roce 1600 se dva zdobené knoflíky, spojené uprostřed řetízkem, staly nedílnou součástí oblečení vyšších vrstev Evropy, zejména ve Velké Británii.
Klenotníci začali vyrábět to, co nazývali „knoflíky na rukávech“ ve stříbrné a zlaté barvě, s leptanými nebo vyraženými vzory a často pokryté vzácnými drahokamy. Šlechta si jimi připomínala svatby a jiné speciální události a nošení manžetových knoflíků se stalo znakem gentlemana. V roce 1788 se objevil první známý záznam o slově „manžetový knoflík“. V roce 1845 se v románu Alexandra Dumase, Hrabě Monte-Cristo, objevuje popis elegantně zdobených manžet barona Danglarse, které inspirovaly francouzské krejčí k výrobě dvojitých, nebo také „francouzských“ manžet. Francouzská manžeta je jako nejvhodnější pro manžetové knoflíky populární již 150 let. 

Černo-stříbrné manžetové knoflíčky v krabičce

Praxe nošení manžetových knoflíků se rozšířila a stala se všudypřítomnou v průběhu 19. století. V pozdním viktoriánském období byly manžetové knoflíky a knoflíky na košili nezbytnou součástí oblečení každého gentlemana. Většina manžetových knoflíků se v té době vyráběla, stejně jako v 17. století, se dvěma ozdobnými plochami spojenými řetízkem. 

Ve dvacátých letech designéři šperků vynalezli T-sloupek a překlápěcí panty. Ve třicátých letech následovaly manžetové knoflíky na zacvaknutí. Popularita košile s knoflíky v 60. a 70. letech 20. století utlumila poptávku po manžetových knoflících jen na pár let. Od osmdesátých let minulého století se košile s francouzskou manžetou opět vrátily do pánských šatníků a nyní jsou oblíbené u všech věkových kategorií od starších pánů až po mladé profesionály a umožňují vyniknout a dodat outfitu charakter.

Manžety s manžetovými knoflíčky


Základní typy podle zapínání 

Přestože je k dispozici mnoho typů manžetových knoflíků, známe 4 základní podle zapínání:

 

Stříbrné manžetové knoflíky s uzavíráním velrybí záda

 

 

1. Manžetové knoflíky velrybí záda mají rovný sloupek. Jeho konec se otočí naplocho, rovnoběžně se sloupkem, takže jej lehce prostrčíte přes knoflíkovou dírku. Pro uzamčení stačí otočit konec zpět a manžetový knoflík je zapnutý.  

Manžetový knoflík s měsíčním kamenem a řetězem

 

 

2. Manžetové knoflíky s řetízkem představují nejtradičnější formu manžetových knoflíků. Mají dvě strany spojené krátkým řetízkem. Obě strany mohou mít různé tvary a styly a obvykle se dají používat oboustranně.

Manžetový knoflík s černým uzlem

 

 

3. Manžetové knoflíky s uzlem se funkčně přibližují řetízkovým, ale na koncích mají dva uzly. Obvykle jsou hedvábné, pro méně formální oblečení mohou být uzly vyrobeny z materiálu podobného motouzu – tyto manžetové knoflíky připomínají lodní lano na kotvící čluny a dobře se hodí k plážovým outfitům.

Kuličkové manžetové knoflíky

 

 

4. Kuličkové manžetové knoflíky mají zaoblené úchyty na každém konci sloupku, snadno se s nimi pracuje a jednoduše se prostrčí přes knoflíkové dírky.

Existují i další typy zapínání, ty však zdaleka nejsou tak rozšířeny a většinou jsou variantami základních typů.


 

 

Košile na manžetové knoflíky

Zda je vaše košile vhodná pro použití manžetových knoflíků se nejsnáze pozná tak, že buď nemá vůbec našité knoflíky, nebo má dvojité manžety. To však neznamená, že u jiných košil je nemůžete použít, většina košil je k používání manžetových knoflíků uzpůsobena a má na každé straně manžety dvě proti sobě stojící knoflíkové dírky.

Muž v bílé košili zapínající si manžetové knoflíčky

 

Kdy nosit manžetové knoflíky

Manžetové knoflíky jsou tradičně spojovány s pánským formálním večerním oblečením (smokingový komplet), ale dnes se už mohou nosit pro jakoukoli příležitost. Pokud máte košili s dlouhými rukávy a potřebnými otvory v manžetě, můžete manžetové knoflíky zakomponovat téměř do jakéhokoli oblečení.

Stejně jako knoflíky i manžetové knoflíky přicházejí v mnoha tvarech, velikostech, stylech a materiálech. Obvykle bývají kontrastnější než knoflík a považují se za ozdobnější možnost.

Modrý manžetový knoflík sladěný s modrým oblekem

 

Nošení manžetových knoflíků pro formální události

V případě událostí, které označujeme jako „black tie“ jsou manžetové knoflíky nezbytné. Smokingové košile a košile s francouzskou manžetou, lze zapnout pouze pomocí manžetových knoflíků a druků. Jelikož jde o přísně stanovený dress code, jedinou ozdobou pánského obleku jsou v takovém případě právě manžetové knoflíky. Ty bývají někdy dražší, než samotný oblek a mohou mít velmi osobitý tvar, který jejich nositele vystihuje. Správně nošené manžetové knoflíky by měly být během nošení formálního saka mírně viditelné.

Stříbrný manžetový knoflík ve tvaru čtverce

Do smokingu se hodí klasické manžetové knoflíky z kvalitnějších kovů, jako jsou zlato, stříbro nebo platina, mohou být ozvláštněny diamantem nebo jiným drahokamem. Ale i tady platí, že šperk prozrazuje majitele a méně může být někdy více. V každém případě trochu luxusu skvěle doplní váš smoking.

„White tie“ styl je ještě o level výše než zmiňovaný „black tie“. Jeho součástí je dlouhý frak, jednoduchá bílá košile a bílý motýlek. Tyto události bývají o něco přísnější, pokud jde o formálnost a tradici, proto je třeba zvolit i správné manžetové knoflíky, nejlépe elegantní bílé nebo perleťové.

Volnější ruka se nechává při výběru manžetových knoflíků při méně formálních příležitostech, jako jsou svatby a oslavy, zábavy či návštěvy divadla nebo koncertu. Rovněž zapůsobíte při obchodních jednáních, formálních obědech a všude tam, kde se chystáte obléct si sako.

Muži ve stejných oblecích a manžetových knoflících na svatbě

I když se od většiny z nás neočekává, že budeme na pracovišti denně nosit manžetové knoflíky, jejich nošení znamená také odlišení se od konkurence. Pokud do práce nosíte oblek, pak určitě neuděláte chybu, pokud manžety vaší košile budou zdobit manžetové knoflíky. 

Volba manžetových knoflíků záleží také na barvě košile, kterou nosíte. U bílé košile jsou manžetové knoflíky skvělým způsobem, jak oživit kancelářský outfit, aniž byste porušili pravidla oblékání. Především jsou vynikající možností pro zvýraznění vzhledu obyčejné bílé košile, která sama o sobě působí neutrálně a decentně. S modrou košilí je nejlepší nechat věci trochu konzervativní a vsadit na jistotu stříbrných manžetových knoflíků a hrát si s různými tvary a designem. Případně zkuste zvolit manžetové knoflíky v odstínu modré, která kontrastuje s vaší košilí.

Muž zapínající si manžetové knoflíky

 

K růžové košili je vhodné zvolit růžové knoflíky, které nabídnou mírný kontrast ke košili. Elegantní je také stříbrný styl, který umožní vaší košili vyniknout a zároveň jemně zvýraznit vaše manžety. Jiným řešením je vícebarevný design, je však třeba dávat pozor, aby se jeho tóny „nebily“ s růžovou barvou vaší košile. 

Neexistuje přesný předpis, jak se dají manžetové knoflíky nosit a je na každého úvaze, jak se rozhodne. Všeobecný vkus velí, že by se měly nosit k neutrálním košilím, nejlépe jednobarevným, že by neměly být příliš nápadné a měly by být vkusné.

Stříbrné manžetové knoflíčky v krabičce


Jak pečovat o manžetové knoflíky

Aby vaše manžetové knoflíky vypadaly co nejlépe, je důležité o ně pečovat a používat správné metody pro různé materiály. Nakonec, je to mužský šperk a ten nejlépe vynikne, pokud je dobře udržován. 

 

 

Mosazné, měděné a ocelové manžetové knoflíky

K leštění mosazných a měděných šperků použijte domácí čistič kovů. Čističe však používejte s mírou, díky pravidelné péči budou vaše manžetové knoflíky vypadat jako nové.

 

Manžetové knoflíky s povrchovou úpravou z drahých kovů (vermeil)
Vermeil není přívržencem potu a vody. Vyčistěte kousky jemným leštěním suchým hadříkem a uložte je do sáčku.


Sbírka různých manžetových knoflíků

Zlato
Všechno si zaslouží péči a pozornost, dokonce i něco tak silného, jako je zlato. Chcete-li zachovat jeho krásu a lesk, jemně jej vydrhněte zubním kartáčkem s měkkými štětinami a teplou vodou.

 

Platina
Platina nevybledne ani nezmatní, ale po čase může zářivý lesk platinových šperků nabýt jemné patiny. Může to být sice zajímavé, ale pokud chcete, aby vypadaly jako nové, můžete je jemně vydrhnout zubním kartáčkem a teplou vodou.

 

Stříbrné manžetové knoflíky
Stříbro je citlivé na vodu a časem stříbro oxiduje. Lze je přeleštit jemným hadříkem, případně napuštěným leštícím prostředkem na stříbro. Když stříbrné kousky nenosíte, uložte je do sáčku.


Stříbrné manžetové knoflíky se vzorem


06.03.2023


Další články