Kdo by nemiloval přívěsky na náramky? Znáte však i jejich původ?Kdo by nemiloval přívěsky na náramky? Znáte však i jejich původ?

Od posvátného předmětu, přes tajný poznávací znak a sentimentální předmět, až po vyhledávaný módní artikl – přívěsek na vašem náramku toho má za sebou více, než byste možná čekali.

 

Dnes už se dá s jistotou říci, že jeden styl nošení náramku obstál ve zkoušce času. Jak dokládají archeologické nálezy, přívěsky připnuté na kulatý náramek kolem zápěstí se běžně nosily už 600 let před naším letopočtem a nosí se dosud. Jejich forma se samozřejmě v průběhu staletí měnila, ale idea personalizovaného talismanu se speciálním významem pro nositele zůstala stejná.


Amulety a talismany různých tvarů, velikostí a materiálů se objevily již v prehistorických dobách. Jejich účelem bylo přinášet štěstí a chránit před zlými duchy. Kostěné, dřevěné či kamenné výtvory tohoto druhu se našly v Africe i Evropě. Naši dávní předkové je nosili na krku, případně na pasu, uschovány v ochranných sáčcích.

První přívěsky ve zmenšené podobě, připnuté většinou ke koženým kruhovým náramkům, nacházíme v hrobkách egyptských faraonů, později u starověkých Asyřanů, v Babylonu a na území Perské říše. Byly drobných tvarů a ztvárňovaly zvířata, chápaná jako obrazy přírodních duchů a božstev. Jejich úkolem bylo bezpečně doprovázet svého majitele životem a jeho duši převést na věčnost.

Přívěskový náramek na ruce

 

Přívěsky s významem jiným, než má talisman, si již ve starověkém Římě osvojili raní křesťané. V obavách z pronásledování a postihu kvůli jejich náboženskému přesvědčení chtěli zůstat v utajení. Aby se však navzájem poznali, identifikovali a zajistili si přístup na místa tajných bohoslužeb, nosili na ruce přívěsek malé rybky. Ta byla dvojznačným symbolem – připomínala biblický příběh o zázračném množení chleba a ryb a byla také vnímána jako kryptický odkaz. Řecky se ryba řekne „Ichthys“ a jednotlivá písmena tohoto slova tehdejší křesťané interpretovali jako zkratku „Iēsous Christos, Theou Yios, Sōtēr“ (Ježíš Kristus, Boží Syn, Spasitel)
 

Na podobné ověření totožnosti sloužily ve starověku přívěsky i židům. Později, ve středověké době temna, se rozsah identifikace přívěskem rozšířil i na rodovou (klanovou) příslušnost a naznačení spojenectví s politickou silou, či konkrétním vládcem. Středověcí rytíři nosili přívěsky také z pověrčivosti, pod brněním, aby je chránily v boji. V relativně racionálnější éře renesance se popularita drobných talismanů držela spíše u nižších společenských vrstev.

Kredit za uvedení přívěskových náramků na výsluní evropských módních kruhů se připisuje královně Viktorii, britské vládkyni 19. století. Nejenže je sama ráda nosila, ale měla také ve zvyku rozdávat je jako dary. Dávala si přitom záležet, aby byly personalizované a dokonale svým adresátům slušely. Vytvořila tak svého času doslova šílenství v řadách vyšších vrstev, které se rázem chtěly královně podobat a zároveň demonstrovat své bohatství. Detailnost zpracování královniných přívěsků dobře vystihuje smuteční náramek, který si nechala vyhotovit, když zemřel její manžel, princ Albert. Obsahoval miniaturní obrázek zesnulého, pramínek jeho vlasů a několik jiných miniaturních artefaktů, připomínek jejich společného života.


Korálkové přívěsky na náramku ve stříbrné a růžové kombinaci

Industrializace přinesla masovou produkci a ta neobešla ani šperkařství. Ke konci 19. století se tak váže i vznik ikonického náramku ze slavného šperkařského domu Tiffany. V reakci na viktoriánskou vlnu popularity vytvořili v roce 1889 vábný řetízkový náramek s jedním přívěskem ve tvaru srdce. Ovšem jeho výhodou bylo, že se k němu daly dokupovat nové přívěsky, které bylo možné pohodlně připevnit na jednotlivé spojovací články řetízku.

V období 1. světové války byl u britské armády populární design zvaný „Fums Up“. Byla to kovová postavička dítěte s dřevěnou hlavou. Tu mohl voják promnout, což mu mělo přinést více štěstí, když čelil nějaké výzvě. Přívěsek rádi nosili na cvičiště i do boje.

Bohaté třídy 20. a 30. let 20. století si libovaly v okázalosti a jejich přívěsky nebyly výjimkou. Obsahovaly platinu, diamanty, drahé kameny a extravagantní vzory. Obliba přívěsků však neklesla ani mezi lidmi postiženými recesí. Sahali po vlastnoručně zpracovaných ozdůbkách, po kouskách starších, poškozených šperků a po levnějších materiálech.

Nový vrchol trendu nastal během 2. světové války. Američtí vojáci si přívěsky brali s sebou na evropskou frontu, aby jim připomínaly domov, rodinu a přátele. Nezabíraly mnoho místa, mohli je mít stále u sebe a byly i poměrně odolné vůči poškození. Díky vojákům však přívěsky proudily přes Atlantik i opačným směrem – posílali je jako připomínku svým blízkým. Tyto byly často vyrobeny ručně přímo vojáky a z materiálů, které měli právě po ruce. I proto v USA silná popularita náramků přetrvávala i v poválečných letech.

A nezaostávaly ani hvězdy stříbrného plátna. Inspirována herečkami jako Joan Crawfordová, nebo Elizabeth Taylorová, se v 50. a 60. letech přívěskovým náramkem rada okrášlila každá teenagerka. Tím, že se přívěsky daly obměňovat a design mohl měnit podoby podle rozmaru nositelky, byly takové náramky častými a vděčnými dárky. Proslulými značkami byly newyorský šperkař Walter Lampl a v Británii firmy Thomas L Mott Company, Nuvo a Chim. Všechny jsou stále předmětem sběratelského zájmu.

 

Detail přívěsků na náramcích

 

Současnost přináší nevídanou rozmanitost nejen co se materiálů a způsobů zpracování týče, ale také v množství účelů, které mohou přívěsky plnit. Italský typ s identickými (modulárními) články, z nichž každý má na povrchu jiný vzor a korálkový styl známé značky Pandora byly oba vítanými obměnami. A přívěsky dnes slouží nejen jako ozdoby, ale i na symbolické vyjádření osobních postojů, jako náboženské artefakty i nástroje charity - s tímto vším se běžně setkáváme na zápěstích dam i pánů.

 

Druhy přívěsků

Významná část produkce a nabídky náramkových přívěsků patří religiózním a spirituálním námětům. Znaky jako kříž, půlměsíc, Davidova hvězda a podobně, vázající se k velkým světovým náboženstvím, vzbuzují trvalý zájem po celém světě. Dlouhodobé oblibě se těší i témata, přesahující hranice jednotlivých vyznání, například postava strážného anděla.

Neméně častým námětem je dvanáct znamení zvěrokruhu. Pro šperkaře představují široké možnosti kreativní realizace, protože s astrologickými obdobími roku se kromě známých symbolů, spojují i ​​typické drahé kameny a kovy. Jejich kombinací mohou vzniknout unikátní a pro mnohé zákazníky přitažlivé přívěsky.


Zlatý přívěsek na náramek Kříž

Zlatý přívěsek na náramek krídlo

Zlatý přívěsek na náramek LOVE

Zlatý přívěsek na náramek Želva


Naturální motivy mají, jak již bylo zmíněno, hluboké kořeny v animalistické spiritualitě dávných věků. Dnes se spojují s ekologickou tématikou i s vizuálními odkazy na nábožensko-filozofické proudy – Gaia, strom života, Indrova síť a podobně.

 

Přívěsky na speciální příležitosti, jakými jsou životní jubilea, svatby, narození, nebo výrazné úspěchy v kariéře, nepředstavují jen ideální dárek. Jsou zároveň i skvělou možností, jak koncentrovat esenci důležitého momentu do malého, ale expresivního hmotného dílka. Při obrovském výběru různých přívěsků je také možné, kromě více tradičních vzorů pro dané příležitosti, pokusit se najít pro obdarovaného něco s hlubším osobním významem.


Do dnešního dne přetrvala i kategorie přívěsků, jejichž minulost sahá až k samotným kořenům civilizace – amulety a talismany. I když po nich už snad přece jen méně lidí sahá než po prostředcích ochrany před zlými duchy, stále mohou být silně stimulujícími předměty,reprezentujícími tvůrčí inspiraci, štěstí a lásku.Srdíčka, podkovy, čtyřlístky, lodní kotvy i záhadnější motivy budou v různých zobrazeních ještě dlouho poskytovat svým nositelům útěchu a naději.



Zlatý přívěsek na náramek Sova

 

Význam populárních přívěsků

Amonitová fosilie - dlouhověkost

Andělská křídla - ochrana

Baleríny - půvab

Kolo - svoboda

Břečťan - poctivost, spolehlivost, optimismus

Buddha - osvícení

Cupcake - sladké nicnedělání

Číše - víra v sebe

Ďábelský ocas  - šibalství, sex appeal

Delfín - ochrana, harmonie

Dílek puzzle - pomůže vám "zapadnout"

Drak - změny

Dveře - vůle otevřít se novým myšlenkám

Džinova lampa - splnění přání 

Holínka - nespoutanost, volnost

Houpací křeslo - komfort, bezpečí, spokojenost

Holubice - mír, štěstí, věrnost 

Hrací kostky - šťastná náhoda

Hudobní nota - štěstí

Šampaňské  - oslava, noblesa

Chobotnice - flexibilita

Jablko - poznání, kreativita

Jahoda - sladké radosti

Ještěrka - vyléčení, přežití, obnova

Jednorožec - čistota, nevinnost, okouzlení

Kladivo - ochrana za pomoci síly

Klíček - odemkne dveře ke zdraví, síle a poznání

Kůň - síla charakteru, půvab, krása

Kotva - naděje, bezpečnost, stabilita, náklonnost, láska

Konev pozitivní změny v životě

Kříž - ochrana ze všech čtyř stran

Květ - osobnostní růst, příjemné vzpomínky

Lebka - síla myšlení, ochrana před nemocemi, inteligence

Beruška - přebytek, hravost, štěstí

Létající prasátko  - nemožné se stane skutečností

Lžíce - láska

Makový květ - vzpomínka, památka

Medvěd - statečnost, mírumilovnost, síla, mateřství

Mikrofon - sebevyjádření

Mince - prosperita

Mořská panna - láska, krása, smyslovost

Nůžky - přestřižení zbytečných pout, změna

Palma - slunce, volné dny

Pegas - aspirace k nejvyšším cílům

Pentagram - zem, voda, vzduch, oheň a spiritualita

Pírko - přítomnost anděla

Podkova - odpuzuje všechno zlo

Prase - odvaha

Růže - láska, víra, krása, vášeň

Ryba - plodnost

Slon - síla, cestování, postup v kariéře, stabilita

Sněhová vločka - naděje, čistota

Sova - moudrost, pravda, trpělivost

Strom života - rodinná pouta, spojení nebe a země

Čtyřlístek - lístky reprezentují bohatství, lásku, zdraví a úctu

Včelí úl - spolupráce

Víla - krása, ženskost

Vůl  - síla, výdrž, pohostinnost

Ptáček a pírko - modlitby vynesené na křídlech do nebes

Znak nekonečna - kompletní cyklus, věčné přátelství

Zvonek - odehnání zlých duchů

 

 


01.10.2019


Další články