Jaké typy šperků nosit během zimy?Jaké typy šperků nosit během zimy?

Milovníky šperků by nemělo od jejich nošení odradit ani chladné roční období. Naopak, i z něj by se měli snažit vytěžit co se dá.

Podzim je v plném proudu, vrstvy oblečení postupně přibývají a naše postavy se v nich jeví mohutnější, než ve skutečnosti jsou. Co nevidět přijde čas čepic, šál a tlustých kabátů, díky kterým bude i náš vzhled o něco fádnější. Mohly by ho pomoci oživit šperky? Případně také dodat postavě novou rovnováhu? A vůbec, je možné je nosit i v tomto chladném období? Na všechny tyto a jim podobné otázky existuje jediná odpověď – ano, samozřejmě!

 

Správně zvolený šperk vám dodá jas, lesk a balanc i uprostřed zimy, tak proč toho nevyužít?

 

Několik tenkých náramků sladěných se zimním svetrem


Jak na to?

 Aby šperk nezanikl na pozadí tmavých barev oděvu, nebo se neztratil v silnějších materiálech, měl by se v první řadě projevit velikostí. Jeden větší prsten na sebe snadno přitáhne pozornost a dá se i pohodlněji nosit v rukavicích, než několik menších. K tomu svou váhou jistě lépe kompenzuje zimní svetr, než například halenku, či letní šaty. Barevný kámen celý apel prstenu jen umocní.

Alternativně, objem získáte i citlivým vrstvením prstenů, případně náramků. Ruce, vyčnívající z teplého zimního svetru s dlouhými rukávy, dodá delikátnější look řada na sobě naskládaných jemných prstýnků. Tenčí svetřík nebo rolák zkuste vyvážit sadou náramků na zápěstí.

 Žena v zimním svetru, která má na ruce náramky, hodinky a prsten

Delší řetězové náhrdelníky s masivnějšími očkami jsou neméně vhodnou volbou. Představují výrazně dominantní prvek a účinně na sebe stáhnou všechny pohledy. Kromě toho i zdůrazní vertikální linii, což vám přijde vhod při více vrstvách oblečení a huňatejších materiálech.

Minimalistickým přístupem je koncentrovat veškerou pozornost do jediného bodu. Může ho tvořit nepřehlédnutelný přívěsek na hrudi ve tvaru srdce nebo jiného hřejivého tvaru.

Na ven se můžete spolehnout na nápadité náušnice originálních tvarů a sytých barev. Jejich výhodou je, že je nepřekryje čepice ani šála, a budou se na vás vyjímat i navzdory všem nevlídným okolnostem sezóny. Dlouhé volně visící modely, plnější barevné kruhy, i třpytivé krystalky a neobvyklé tvary vám zajisté zaručí úspěch.

Druhým adekvátním vnějším doplňkem jsou sofistikované brože. Připnout je můžete na kabát, klobouk, šálu, či dokonce botu. Stejně efektně přitom zapůsobíte vintage kouskem po babičce i výstřednějším motivem reflektujícím éru punku.

Vedle velikosti se soustřeďte i na barvy. Jas a záři do sychravých dnů bezpochyby nejlépe navrátí zlatá. Pro vzkříšení života ještě předtím, než začnou rašit první stromy, sáhněte po zelené, červené, stříbrné a modré. Dobře se předvedou na přívěsku, náhrdelníku, náušnicích i prstenech ve formě květů, hmyzu a jiných naturálních témat

A pak jsou tu perly. S tmavošedými barvami zimy nemusíte bojovat, ale využít je jako pozadí, které dokonale vyváží čistý, bílý lesk perel. Monochromatickou harmonii dosáhnete přehozením perlového náhrdelníku přes šedý nebo černý zimník.

Dobrým indikátorem pro výběr barev je také odstín pokožky. Chladnějším sluší více stříbro, křišťálová čirost diamantu a perly, teplejším zase zlatá, měděná a růžová.

Pokud chcete pochmurnou atmosféru přebít i tvarem a materiálem, nebojte se experimentování a extravagance. Asymetrickými liniemi dáváte najevo, že jste už něco zažili, ohledně svého stylu máte dávno jasno, a víte přesně, co děláte. Kombinace více materiálů napovídá zase hodně o vaší kreativitě a zapojit do ní dnes můžete prakticky cokoli – kůži, dřevo, pírka, textil a podobně. A projevem výjimečné odvahy budou extrémy – silné obojkové náhrdelníky, špice a ostré hrany, křiklavé barvy, případně výrazná loga.

Muži mají dodatečnou příležitost realizovat se poutavými manžetovými knoflíčky, či sponami na vázanku. K ústředním elementům jejich zimního outfitu může patřit i větší prsten, masivní náramek a přívěsek na krk s expresivním motivem.

 

 

Péče o šperky v zimě 

Zima je čas, kdy mnoho věcí vyžaduje extra péči, a ani šperky nejsou výjimkou. Několik jednoduchých tipů vám pomůže, aby toto období bez újmy přežily vaše klenoty, pokožka i všechny kusy oděvu.

  • U prstenů dbejte na to, aby vám přesně seděly. Působením chladu dochází k zúžení prstů a s uvolněním prstenu riskujete jeho ztrátu. Odborná změna velikosti není nejlepším řešením, neboť užší průměr prstenu může zase v létě omezovat proudění krve v prstu. Nejideálnější je vybrat si správnou velikost.
  • Když už je řeč o hrozbě ztráty, pojištění šperků, zejména těch hodnotných, není špatný nápad v zimě ani v létě. Kromě ztráty je vhodné do pojistky zahrnout i poškození.
  • Čemu se v zimě nevyhnete, je srážení vlhkosti na kovových špercích. Proto je mimořádně důležité, abyste je udržovali suché. Před odložením je zkontrolujte a ujistěte se, že je v šperkovnici nenecháváte vlhké.
  • Podobně dávejte pozor i při aplikaci kosmetiky, krémů, tělového mléka a emulzí. Šperky vždy odložte a vyčkejte, dokud pokožka nanesenou vrstvu kosmetiky dokonale nevstřebá.
  • Buďte špeciálne opatrní pri obliekaní, aby ste predišli zaseknutiu časti šperku do oblečenia a prípadnému poškodeniu delikátnejších detailov. Nečakané trhnutie zaseknutej náušnice môže mať za následok i poranenie ušného lalôčiku. Ostrejšie časti šperkov sa môžu tiež prichytiť do rukavice, alebo svetra a narušiť štruktúru textílie. Pri drahších materiáloch, ako kašmír, nejde o nič príjemné. Vhodné je dávať šperky na seba ako posledné a zo seba ako prvé.
  • Šperky nepatří na lyžařské svahy, na ledové plochy, ani na sáňkařské dráhy. Snadněji se tam odřou, ohnou při pádu a vyšší je i šance, že je ztratíte.
  • Pozornost věnujte i správnému balení šperků během zimního cestování. Přepravní box by měl být především vodotěsný a neměl by být vystaven extrémním mrazům.

 

 

 

 

 

Tři jemné prsteny ve zlatě, růžovém zlatě a stříbře


04.12.2019


Další články