Jaké šperky zvolit na ples?Jaké šperky zvolit na ples?

Dokonalou plesovou róbu musí doplňovat stejně bezchybně zvolené šperky.

Plesy nejsou ani zdaleka jen o předvedení vaší obratnosti při vídeňském valčíku. Nabízejí i příležitost vystavit na odiv vaše konverzační schopnosti, ovládání společenské etikety a především zazářit dokonalým stylem. Ten musí být vyváženým mixem účesu, make-upu, šatů a šperků. A jinak to nebude ani tuto sezónu.


Žena s výraznými náušnicami a prsteňom na plese


Pokud nemáte úplnou jistotu v tom, který kus z vaší klenotnice zvolit k danému typu večerních šatů, nemějte obavy. Cit pro výběr šperků lze kultivovat a může být prvním krokem k vašemu převzetí kontroly nad formováním celého zevnějšku do podoby, ve které do sebe všechno bezchybně zapadá.   

Dobrým startovním bodem je tvar dekoltu. Často tvoří nejvýraznější, určující linii celého outfitu a s ohledem na ni je nutné přidělit funkce i jeho ostatním částem, v první řadě šperkům.

 

Přímá vodorovná linie

K šatům bez ramínek, s přímou horizontální linií výstřihu, sedí několik druhů náhrdelníků. Nejsou limitující a můžete proto klidně sáhnout po náhrdelníku na styl obojku, nebo i po volnějších typech. Totéž platí i pro délku náušnic. Pokud máte krátké, či sepnuté vlasy, s tvarem i velikostí náušnic si můžete pohrát.

 

Přímá vodorovná linie dekoltu
 

Výstřih pod rameny

Trend vodorovné linie, pokračující přes paže pod rameny, má potenciál stahovat pozornost na vaši tvář – výstřih může působit jako spodní okraj portrétu. Na vyvážení je vhodný zářivý, středně velký a mírně uvolněný náhrdelník. Kontrastující tmavší, opálená pleť celý efekt ještě více zvýrazní.

Výstřih pod rameny
 

Dekolt ve tvaru srdce

Romantiku obrysu srdce lze podtrhnout kratším a silnějším barevným náhrdelníkem. Balanc celému vzezření dodáte i navrstvením náramků na obnažených rukou.

Dekolt ve tvaru srdce
 

Výstřih ve tvaru „V“

U tohoto oblíbeného střihu záleží hodně na jeho hloubce i na typu vaší postavy. Čím hlouběji véčko sahá, tím více je potřeba ho nechat vyniknout, zejména u vyšší a štíhlé postavy. Krk lze v takovém případě nechat bez náhrdelníku, nebo jej ozdobit jen něčím velmi jemným. Tenký, dostatečně dlouhý řetízek spadající paralelně s okraji výstřihu až těsně nad jeho konec úplně postačí. Vhodné budou také menší náušnice.

U výstřihu končícího výš a u plnější postavy vyberte jednoduchý náhrdelník s jedním menším, ale zřetelným kamenem, například oválného tvaru.

Výstřih ve tvaru V
 

Iluzorní linie

Jemná, průsvitná textilie překrývající hlubší výstřih je také sama o sobě dostatečně nápadným prvkem, který nejlépe zapůsobí bez dalšího přikrášlování. Skvělým komplementem budou volně visící náušnice i větší romantický prsten.

Iluzorní linie dekoltu
 

Vysoký výstřih

Zda ho doplníte náhrdelníkem je otázkou osobní preference, materiálu šatů a barevné harmonie. Obě varianty, s náhrdelníkem i bez něj, mohou vyznít stejně dobře. Když se pro něj rozhodnete, dbejte na to, aby se neztratil. Pokud to zkusíte bez něj, dokonalou kompenzací budou dominantní náušnice, ať už kruhy nebo delší volné kousky.

Vysoký výstřih šatů
 

Pravidelný hranatý dekolt

Dodržení geometrické pravidelnosti přinese největší benefit. Neznamená to však omezovat se pouze šperky s převahou pravých či ostrých úhlů. Kruhové, eliptické, nebo vlnovkové elementy budou neméně adekvátní. Přívěsky na krku, náušnice, prsten i náramek budou s hranatým výstřihem ladit skvěle.

Pravidelný hranatý dekolt
 

Linie přes jedno rameno

Róba s jedním odhaleným ramenem volá po odvážných objemných náušnicích. Měly by mít silnější a plnější tvary, aby svým objemem po obou stranách navrátily rovnováhu. Druhým úžasným doplňkem zde bude náramek na ruce obnažené strany. A opět se nemusíte bát většího objemu. Pokud trváte i na náhrdelníku, neměl by příliš přesahovat nad pokožku.

Linie přes jedno rameno

Výstřih na zádech

U otevřených zad je důležité mít na paměti komfort a držení těla při chůzi i tanci. Přece jen, pocit šperku, visícího někde mezi lopatkami, není každodenní záležitostí, a když k tomu přidáte pohyb při tanci ve vysokých podpatcích, může se snadno stát, že tělo ztratí optimální postoj. Zvolte proto jen něco velmi lehké, váhou téměř zanedbatelné. Náhrdelníky se dvěma-třemi souměrně pod sebou uloženými oblouky, nebo jednu vertikální linii s perlami v pravidelných odstupech. Pro odlehčení může vycházet z chokeru.

 

Barvy

Co se kombinace barev týče, můžete se vydat jednou ze dvou ověřených cest – držet se v mezích odstínů určených barvou šatů, nebo se pokusit o rafinovaný kontrast.

 

První způsob upřednostněte, když jsou šaty vícebarevné. Šperky mohou pak dotvářet posloupnost barevné škály, ať už zazáří jako nejjasnější z odstínů, nebo budou tichou decentní podporou živějších barev šatů. Spolehnout se můžete v první řadě na kameny, které nabízejí dostatek barevných variací přesně pro tento účel.

 

Nejpůsobivější protiklad vznikne, pokud jsou šaty jednobarevné. Tehdy budou ideálním pozadím pro šperky z opačného konce spektra barev. Zde budou, vedle kamenů, důležité i drahé kovy, jejich lesk, přesný odstín a celkový výraz.

 

Tvary

Standardní ples je formální záležitostí, proto nemusí být tím pravým místem pro přílišnou výstřednost. Naopak, může být skvělým prostorem pro volbu doplňků v duchu hesla „krása se ukrývá v jednoduchosti“.

U náhrdelníků dejte šanci rovným, lehčím, souměrným tvarům, a to jak u přívěsků, tak u řetízků, na kterých visí. Třpytící se kamínky jsou neodmyslitelnou součástí každého plesu, a tak se nebojte, že to přeženete. Prodloužené tvary, jako kapka, úzký dlouhý krystal, vejce, či diamant jsou pro tuto příležitost dokonalé. Jak již bylo řečeno, hodně závisí na výstřihu, ale ani vrstvení řetízků nemusí být nutně nevhodné.

Výběr náušnic by měl zohledňovat účes, šaty i vaši tvář. K vyčesaným vlasům sedí dlouhé, blýskavé a volně visící. Určitě vás nezahanbí ani menší, s rozeznatelným kamenem. Rozpuštěné vlasy doplní zase malé perlové a stejně dobře poslouží také drobné, nenápadné diamantové kamínky, byť i několik vedle sebe.

Prsteny a náramky nemusí být hlavním poutačem pozornosti. Odhaleným pažím však mohou přidat váhu, a to zejména u dam s hubenější postavou. Stylově by měly odpovídat celému vzezření, tedy třpytivé kameny, tenké kruhy nevtíravých kontur a barvy v rámci pravidel, která si sama určíte.

Oblečení

Na pozvánce většinou najdete i doporučené oblečení na ples, které byste měli dodržet. Standardní pravidla rozdělují vhodné oblečení na malou a velkou večerní toaletu. Malá večerní toaleta je vhodná na menší plesy a sestává z dlouhých elegantních šatů s delšími rukávy v tmavších barvách. Velká večerní toaleta je synonymem významných a prestižnějších plesů, kde jsou dámy oblečené v dlouhých róbách až po zem z kvalitních materiálů a v různých barvách. V žádném případě nejsou na ples vhodné krátké šaty.

U pánů nazýváme malou večerní toaletu „black tie“ a velkou večerní toaletu „white tie“. Black tie se skládá z formálního večerního obleku (smoking), tedy klasické černé jednořadé sako, černá vesta, černé kalhoty, motýlek ve stejné barvě a bílá košile s manžetami. White tie je již specifický černý oblek, pánský frak, který poznáte podle křidélek vzadu, bílé vesty, bílého motýlka, bílé košile s vysokým límcem a černých kalhot s dvojitými lampasy bez záložek. K oběma druhům oblečení se nosí černé lakované boty.

 
 
 
Plesové šaty
 

 


03.01.2020


Další články