Jak sundat zaseknutý prsten?Jak sundat zaseknutý prsten?

Zaseknutý prsten může kromě fyzického nepohodlí či zdravotních rizik vyvolat i obavy, jak ho dostat z prstu dolů. Není však důvod k panice, protože se dá stáhnout hned několika způsoby.


Zaseknutý prsten na ruce

Příčin, proč prsten uvízne na prstu, může být celá řada – menší průměr prstenu, než by bylo žádoucí, otok prstu způsobený zraněním, artritidou, píchnutím bodavého hmyzu, či zvýšenou venkovní teplotou, ale i přirozené zvětšení prstu s přibývajícím věkem nebo v těhotenství. 

V případě, že si zaseknutý prsten z prstu včas neodstraníte, začne působit jako škrtidlo a vyvolávat chronický stres. Riskujete tak vážnější zdravotní komplikace, omezení proudění krve, ztrátu hmatového vjemu a poškození šlachového vaziva nevyjímaje. Zdraví je samozřejmě prvořadé, ale vyhnout se znehodnocení šperku při jeho mechanickém odstraňování je také v zájmu každého, komu prsten zůstal na ruce.

Pokud prsten nejde pohodlně sejmout, zachovejte chladnou hlavu a nesnažte se ho z prstu strhnout násilím. Zvažte situaci a podle potřeby se ho pokuste sundat jedním z následujících způsobů. Avšak při podezření na poranění prstu, co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc.


 

Kroucení

Prsten pevně uchopte mezi dva prsty volné ruky. Současným točením a mírným tahem se ho snažte postupně, nejmírnějším možným pohybem, postupně stáhnout z prstu. Prsten netahejte násilím. Vyzkoušet můžete souvislé kroucení v jednom směru, otáčení ze strany na stranu i jemné kmitání dopředu a dozadu. Vhodné je i uvedené pohyby střídat.

Kroucení zaseknutého prstenu


Zvednutá ruka se zaseknutým prstenem

 

Zvednutí ruky

Slabší otok prstu můžete účinně zredukovat tím, že zvednete ruku a dlaň několik minut (5 až 10) podržíte ve výšce nad ramenem. Po vykrvení prstů otok ustoupí a prsten jemně stáhněte. Zároveň se zvednutím ruky můžete na prst aplikovat i ledový obklad.


 

Zchlazení

Druhým jednoduchým způsobem, jak alespoň dočasně eliminovat otok, je ponořením ruky do ledové vody. Chladem se průměr prstu přirozeně zmenší a prsten může povolit.

Zchlazení ruce se zaseknutým prstenem ve studené vodě


Prst se zaseknutým prstenem natřený krémem

 Lubrikace

Vytvořením kluzké vrstvy na pokožce prstu usnadníte pohyb prstenu. Ideální substancí pro tento účel je například kosmetická vazelína, která se pomalu vstřebává do pokožky. Vyzkoušet můžete i kuchyňský olej, máslo, krém na ruce, dětský olej, mýdlo nebo šampon. Důležité je, aby lubrikant neobsahoval agresivní látky a nezpůsobil zbytečné podráždění kůže, či poškození prstenu.

Po nanesení kluzké vrstvy na prst se snažte prstenem mírně otáčet ze strany na stranu a lehce ho potáhnout směrem ven. Dbejte na to, aby se lubrikant dostal i pod prsten, což usnadní jeho pohyb ještě více.


Dentální nit

Tato metoda první pomoci využívá k odstranění zaseknutého prstenu pomůcku v podobě dentální nitě. Jeden konec nitě prostrčte pod prsten směrem k zápěstí a vytáhněte ho asi 5 cm. Druhou část nitě, vyčuhující zpod prstenu směrem ven z ruky, začněte omotávat kolem prstu až po jeho konec. Měla by být omotaná hustě a relativně natěsno, aby prst stisknutím zúžila. Nit by se však neměla zařezávat do pokožky, ani způsobovat další bolest. Tento konec nitě důkladně upevněte.

Potom uchopte druhý (volný) konec a spirálovým obtáčením kolem prstu ho táhněte směrem k jeho konci. Nit se vám takto podaří z prstu postupně odvinout. Spolu s tím, jak se bude nit z prstu odmotávat, se bude po malých kouscích posouvat i prsten. Pokud se prsten posune jen o kousek, celý proces můžete zopakovat vícekrát. 

Prostředník se zaseknutým prstenem omotaný dentální nití


Speciální nástroje

Moderní technologie přinesly i speciální nástroje pro odstranění zaseknutých prstenů. Ty kombinují kompresi prstu pomocí tlaku (podobný princip, jako při standardním domácím tlakoměru), speciální lubrikant a přesný, předepsaný postup pohybu prstenem.

Pokud je prsten nižší materiální, umělecké či sentimentální hodnoty, můžete zvážit i jeho mechanické odstranění proříznutím. Zlatnictví a šperkařství disponují speciální pilkou přesně pro tento účel a bezbolestný úkon provádějí na počkání.

 

Co udělat po odstranění prstenu

Co nejdříve poté, jak se vám podaří dostat prsten dolů, celý prst vydezinfikujte a natřete uklidňujícím dermální krémem. Prst nechte několik dní „odpočívat“ a nenasazujte si na něj žádný (ani širší) prsten. Načas se také vyhýbejte fyzické zátěži celé ruky.

Co se prstenu týká, ošetřete ho přípravkem na daný druh kovu a odložte. Zvažte možnost odborného zvětšení jeho průměru, což je služba, kterou zlatníci běžně poskytují, ale není aplikovatelná na všechny druhy drahých kovů.

 

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Abyste předešli poranění a infekci, je při znatelných indikacích vážnějších problémů lepší se odstraňování prstenu na vlastní pěst vyhnout a navštívit lékaře. K takovým znamením patří silný, se zánětem spojený otok prstu, tržná rána, změna přirozené barvy pokožky i ztráta hmatového vjemu při dotyku prstem.

 

Prevence

Nejlepší prevencí před nepříjemnostmi spojenými se zaseknutým prstenem je nenasazovat si ho vždy a za každou cenu. Zejména v horkém počasí, při sportu, manuální práci, nošení těžkých zavazadel, či zdravotních problémech spojených s otékáním prstů je rozumnější prsten odložit a nasadit si ho jen příležitostně.


05.08.2021


Další články